sos z pomidorów - 2043 przepisów (strona:28/137)

CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM 153

podsmażyć z wyciśniętym czosnkiem, bazylią i oregano. 2.       Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na drobne kostki, dodać do cebuli. Całość smażyć aż pomidory osiągną konsystencję sosu. 3.       Następnie dodać usmażone mięso, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. 4.       Przygotować sos beszamelowy

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą 125

makaronu, pizzy, focacci czy np. bułeczek mlecznych panini al latte. Kuchnia włoska to przede wszystkim sosy i makarony, tych nie może zabraknąć także w sklepie, do wyboru tradycyjne sosy na bazie pomidorów pelati, ale i bardziej wyszukane smaki jak pasta z oliwkami leccino, anchois i kaparami i makarony. Bieżące informacje znajdują się na https://www.facebook.com/boskowlosko/?fref=ts   W najbliższym czasie

Moja smaczna kuchnia
Dietetyczny chlebek pita 186

jajko 200g chudego sera białego (kostka) 3 łyżki otrębów 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, kminek, papryka, oregano nasiona do posypania dodatki do środka (u mnie, kurczak, pomidor, mieszanka sałat, sos jogurtowy) Sposób przygotowania: Z sera staramy się odcisnąć jak najwięcej wody (ja po prostu wycisnęłam go w ręce) dodajemy pozostałe składniki i mieszamy następnie formujemy w rękach kulę rozduszamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym 120

Pulpety mielone, ale trochę inaczej. Tradycyjne mięso wieprzowe zastępujemy tu indyczym, a smażenie duszeniem w sosie ze świeżych pomidorów z dodatkiem warzyw. Jest to moja wersja przepisu Nigelli Lawson

Milion Smaków
Tortilla z dorszem 108

mieszamy z majonezem. Podgrzewamy tortillę na suchej patelni przez ok. minutę z każdej strony. Pozostaje nam już tylko złożyć danie w całość. Na tortilli układamy pokrojoną rybkę, plastry pomidora i nasz sos porowo-majonezowy. Tortillę zwijamy wg. własnych upodobań i dekorujemy świeżym tymiankiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Ryba z Veracruz (Pescado a la Veracruzana) 126

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Zeszklić na rozgrzanej połowie oliwy. Dodać pomidory, jalapeno i oregano. Dusić aż pomidory zmiękną, a sos zgęstnieje (ok. 30 minut). Następnie dodać oliwki i kapary, dusić jeszcze ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę obtoczyć w mące, nadmiar otrząsnąć. Na patelni

Pełny talerz
Zapiekanka z tortellini 287

Przygotowanie: Tortellini ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.  Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pomidory z puszki. Dusić kilka minut do rozpadnięcia pomidorów i zgęstnienia sosu.   Doprawić solą, pieprzem, cukrem, bazylią i oregano. Dodać odlane tortellini. Wymieszać.  Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać startym serem żółtym. Zapiec do rozpuszczenia sera w 200 stopniach

Fabryka pomysłów
Pasztet w pięciu smakach 111

Składniki: -pasztet lub pasztecik z kubeczka lub pasztetowa -chleb -dodatki: ogórek kiszony, świeży ogórek, cebula, ketchup, musztarda, sos czosnkowy, sos sygański, cebula, pomidor, papryka (wybieramy dowolne 5 z nich, lub ich kombinacje)  Przygotowanie: Smarujemy chleb pasztetem i kładziemy na niego/polewamy dodatki - wielkiej filozofii tu nie ma. Koszt: 1.50 zł *Na zdjęciu w towarzystwie kultowego w środowisku akademickim goldbraynera super

Tanie przepisy studenckie
Spaghetti Bolognese z zieloną pietruszką 171

kroimy cebulę, czosnek i marchewkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone. Następnie naszą pokrojoną marchewkę. Wszystko razem smażymy przez chwilę. Następnie zmniejszamy moc palnika. Dodajemy pomidory (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i bulion, pokrojony w drobną kosteczkę seler naciowy. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, dorzucamy pokrojoną

Słodkie okruszki
826. Bananowa kasza manna & Naleśniki. 272

tylko z D, mimo to dzień jak najbardziej udany i miło spędzony. A na naleśniki na pewno jeszcze tam wpadnę, bo pyszne były. ;)Naleśnik Primavera(z mozzarellą, suszonymi pomidorami i szynką, sos koperkowo-jogurtowy)A teraz czekam na D i zabieramy się za pieczenie ciasteczek na moją jutrzejszą wigilię

More food, love and dreams
Wieprzowina ras el hanout 155

Naczynie przykryć i wstawić na około 40 minut (aż wszystko zmięknie) do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni.Ja tę potrawę podałam z kaszą jaglaną, mieszanką sałaty lodowej i pomidora oraz z sosem czosnkowym i pomidorowo-cevapcici - przepisy na te sosy wstawię lada dzień :) Życzę wszystkim smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
PIZZA Z SALAMI I CHORIZO IGLOTEX-u 160

niezwykle pachnącym i smacznym daniem. Pizza nawet po dłuższym zapieczeniu, nie stała się sucha jak wiór, sery idealnie dobrane, pyszne salami i chorizo- bardzo aromatyczne.Smakował mi też sos z przecieranych pomidorów. Ogólnie mało używam takich dań, ale jak już po nie sięgam to własnie po produkty Iglotex jak dla mnie najlepsze i sprawdzone !Zapraszam na stronę iglotex

Z Majeczką w kuchni
Salsa meksykańska na zimę 177

Salsa meksykańska to delikatnie słodko-pikantny sos na bazie pomidorów, który możemy użyć do różnego rodzaju mięs, tortilli, burgerów, czy  nachos'ów. Przepis znalazłam na stronie Filozofia Smaku. Polecam!:) Składniki: 1,5 kg pomidorów 3 papryki (u mnie dwie czerwone i jedna żółta) 2 cebule pokrojone w kostkę 2 papryczki chili 4 ząbki czosnku drobno posiekane 6 łyżek

Czerwona Porzeczka
Dip z pieczonych buraków z za'atarem 214

warzyw, koniecznie spróbujcie. Pieczenie potrafi wydobyć niesamowite słodkie nuty ze zwykłych ziemistych bulw i korzeni. Chipsy z pieczonych warzyw z solą morską to jest prawdziwa pycha! A pamiętacie sos z pieczonych pomidorów?  Podobnie jest w burakami - pieczenie usuwa ziemisty posmak tego warzywa i w takiej formie są słodsze i delikatniejsze niż ugotowane. Można pokroić je w cienkie plasterki

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z roszponką i cheddarem 484

winegret i skropione octem balsamicznym. Nic dodać, nic ująć... i byle do wiosny :)   Składniki (porcja dla dwóch osób)1 op. roszponki, 5-10 dag cheddara,250 g pomidorów koktajlowych,odrobina sosu balsamicznego,Sos winegret:5 łyżek oliwy z oliwek,1 łyżeczka musztardy Dijon,2 łyżki z cytryny,1 łyżka miodu,szczypta soli, Roszponkę wykładamy na platerę, na to układamy

Delicious Titbits
Burgery 100% homemade 190

jabłkowy wg uznania opcjonalnie płaska łyżka kminu rzymskiego Wykonanie:  Analogicznie do wcześniejszego przepisu, wszystkie składniki na sos wkładamy do pojemnika blendera i miksujemy na jednolitą masę. - Zielony sos aioliSkładniki: 4 ząbki czosnku żółtko 200 ml oliwy z oliwek cytryna sól, pieprz rukola, natka pietruszki Wykonanie: Do pojemnika blendera wkładamy obrane ząbki czosnku, żółtko jajka, sól, pieprz i całość(...)kroimy na pół. Każdą z części smarujemy sosem, by nie była sucha. Następnie kładziemy dodatki, ja w poniższym burgerze wykorzystałam sałatę, rukolę, ogórki konserwowe, plaster pomidora, kiełki. Na wierzch kładziemy kotlet, który również smarujemy sosem, po czym składamy obie części do siebie otrzymując pięknego burger'ka :D W kolejnej kombinacji użyłam plasterków świeżego ogórka, a na kotlecie położyłam plasterek sera

Taste Of My Day
Kanapka inaczej - w meksykańskim stylu 297

olej do smażenia 2 pszenne tortille 1 średnia pierś z kurczaka kilka porwanych liści Waszych ulubionych sałat 1 średni pomidor 1 plaster świeżego ananasa (opcjonalnie z puszki) 2 łyżki kukurydzy z puszki (odsączonej) kawałek czerwonej papryki ½ awokado ½ czerwonej cebuli Sos limonkowo - kolendrowy: gęsty jogurt naturalny (200 g) ½ limonki garść posiekanej natki kolendry szczypta cukru sól, pieprz do smaku SPOSÓB(...)pieprzem, smażymy na odrobinie oleju na zloty kolor z obu stron. 3. Paprykę, awokado kroimy w cienkie paseczki, ananasa w kostkę, pomidora w ósemki, czerwoną cebulę w kółeczka. 4. Układamy połówkę tortilii na talerzu, smarujemy sosem, układamy porwane listki sałaty, pokrojone warzywa i kurczaka. Polewamy sosem i przykrywamy drugą połówką tortilii. Sos limonkowo - kolendrowy: 1. Jogurt naturalny mieszamy z sokiem

W kuchni Katie
Tortilla ze Stripsami z Kurczaka 763

Tortilla z Stripsami to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań "fast food".Przepyszne, soczyste kąski kurczaka w chrupiącej panierce z dodatkiem warzyw w znakomitej tortilli, a wszystko polane sosami. Rewelacja!Tortilla to danie dość pracochłonne, w szczególności jeżeli nie używamy gotowych półproduktów, jednak zdecydowanie warto!Stripsy zostały wykonane z tego przepisu.Tortilla ze Stripsami z Kurczaka- Składniki:ok. 8 placków tortilli(...)sałata lodowa (lub inna)                ok. 3 pomidory                duża cebula                duży ogóreksos czosnkowy sos chiliTortilla ze Stripsami z Kurczaka- Sposób przygotowania:Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok 2 cm. Następnie

Słodka Strona
Fusilli z ragu alla bolognese 189

wielu rodzajów mięs- używa się wieprzowiny i wołowiny, kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką(...)Następnie dodać wino i znów pozwolić mu trochę odparować. Gdy wino się zredukuje należy dodać pomidory do zawartości patelni i znowu dokładnie wymieszać. Można dorzuć liście laurowe oraz kilka ziarenek pieprzu. Następnie należy zmniejszyć ogień pod patelnią do minimum, nałożyć pokrywkę i dusić sos przez przynajmniej 2 godziny od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarł do dna. W trakcie

Z Kuchni Do Kuchni
Ryba w sosie miętowo-imbirowym 128

Smak i zapach mięty jest najlepiej odczuwany w sosie zraz po wymieszaniu, później uzyskuje wyraźny imbirowy, ostrawy posmak. Kombinacja miała przekonać mnie do mięty w kuchni i jej zapachu, następnym razem spróbuję czegoś jeszcze bardziej miętowego. 2 filety rybne 2 pomidory 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki listków mięty 200 gram śmietany 100 gram ryżu 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki(...)Liście umyć i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Przyprawy, czosnek i miętę dodać do śmietany i wymieszać. Przecierać chwilę blenderem. Pomidory pokroić w bardzo drobną kostkę. Podawać kawałki ryby z ryżem polane sosem. Posypać kostkami pomidorowymi. Podawać ciepłe. marcelina

Czerwony Gupik
Zapiekanka z pieczoną kaczką 183

się ich trochę i jest w czym wybierać. Może skusicie się na takie szybkie danie? Składniki 300 g ugotowanego makaronu pieczona kaczka (dwa udka) 1 cukinia 2 pomidory 1/2 czerwonej papryki Sos  250 ml śmietany (dałam 18%) 150 g startego żółtego sera 1 jajko sól pieprz papryka ostra Sos W  miseczce wymieszać śmietanę z jajkiem, startym żółtym serem(...)doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Makaron ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, a na nim startą cukinię. Pomidory i paprykę pokroić w mniejsze kawałki i powkładać w zapiekankę. Upieczoną kaczkę podrobić na mniejsze cząstki i dodać do zapiekanki. Całość polać sosem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż sos się zetnie. zapiekanka z pieczoną kaczką

O kuchni z uczuciem
Sos słodko-kwaśny z ananasem 190

słodko-kwaśny z cukinią  i cukiniowy sos . Sosiki wyszły pyszne i świetnie sprawdzają się gdy potrzebujemy szybko przygotować obiad. W tym roku polecam inny sos, na bazie z pomidorów z dodatkiem ananasa. Przepis dostałam do czytelniczki mojego bloga. Przyprawy lekko zmodyfikowałam pod swój smak. Sosik jest pycha i chyba trafi do grona przetworów, które będę robić co roku(...)obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i przełożyć do garnka. Cebulę pokroić w drobną kostkę a marchewkę w półplastry. Pokrojone warzywa dodać do pomidorów. Dodać też sól. Garnek wstawić na ogień i gotować ok godziny aby sos zgęstniał od czasu do czasu mieszając.W międzyczasie paprykę pokroić w drobną kostkę. Ząbki czosnku pokroić w plasterki. Ananasa osączyć z zalewy

Monia miesza i gotuje
Sałatka szopska z pomidorów i ogórków ( specjalność bułgarska ) 189

sytuacjach na śniadanie, obiad czy kolację. Prosta w wykonaniu, smaczna i dietetyczna. Składniki: 200 gram ogórków sałatkowych ze skórką 200 gram pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 gram twardego sera typu feta 1 duży pęczek natki pietruszki Sos: 3 łyżki oliwy Sok z ½ cytryny Pieprz Sól Ok. ½ łyżeczki cukru Wykonanie: Ogórki(...)pomidory kroimy w dużą kostkę. Cebulę obieramy, kroimy na połowę, jeszcze raz na połowę i na plasterki. Czosnek przepuszczamy przez praskę, pietruszką siekamy i dodajemy do pomidorów i ogórków. Składniki na sos łączymy, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy aż powstanie emulsja. Sos dodajemy do sałatki. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny. Przed podaniem wierzch sałatki posypujemy

Smaki Ewy
Sałatka z brokułem 173

zresztą sami zobaczcie co znajduje się w tej sałatce w składnikach :) Według mnie jedna z lepszych sałatek jakie jadłam. Idealnie komponuje się z sosem czosnkowym. Na zdjęciu jest większa porcja - podwoiłam wszystkie składniki prócz suszonych pomidorów. Składniki ; 2 brokuły pierś z kurczaka 1 słoiczek suszonych pomidorów 1 opakowanie sera pleśniowego (np.  blue  ) przyprawa do gyrosa + Sos czosnkowy Przygotowanie(...)cukru- gotujemy al dente. Ugotowane brokuły przelewamy zimną wodą by nie straciły koloru. W naczyniu układamy warstwowo :  - ser pleśniowy  - suszone pomidory  - pierś z kurczaka  - brokuły  Wkładamy do lodówki, przed podaniem polewamy zimnym sosem czosnkowym

Garnkowe fanaberie
Sałatka z suszonymi pomidorami i salami 170

Składniki: * 30 dag makaronu * słoik suszonych pomidorów * 10 dag salami * 10 dag żółtego sera * 1 średnia cebula * 10 dag czarnych oliwek sos: * 8 łyżek zalewy z pomidorów * łyżka oregano * łyżka ziół prowansalskich * 2 ząbki czosnku * sól, pieprz Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Suszone pomidory, salami, żółty ser kroimy w podłużne paseczki. Cebulę kroimy

Pobite gary Barbary
Domowy przecier pomidorowy 152

pomidorów, których używam do sosów prawie nigdy nie zdejmuję skórki. Trochę z lenistwa, a trochę dlatego, że lubię pomidory właśnie takie. Przecier kojarzy mi się z pomidorową pulpą, w której trudno rozpoznać, że powstała z pomidorów. Ja za to mam dla Was prosty przepis na domowy przecier pomidorowy, który można zamknąć w słoikach na zimę, bez zbędnego przecierania przez sito

Pasja Smaku
Restauracja Sarmacka - opinia 154

mozzarellą i risotto z warzywami (26 zł). Mąż wybrał żurek z jajkiem i kiełbasą (8zł), a na drugie danie zapiekany filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i serem camembert podany na tagliatelle z sosem ziołowo-pomidorowym (27 zł).  zupa chrzanowa zapiekany filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i serem camembert podany na tagliatelle z sosem ziołowo-pomidorowym Pierwsze wrażenia

Pasja Smaku
Gulasz z kiełbasy i fasoli adzuki 180

polecam ją w pysznym daniu jednogarnkowym. Składniki 500 g fasoli adzuki 600 g kiełbasy (dałam podwawelską) 1 cebula 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka masła klarowanego płatki chilli sól pieprz słodka papryka natka pietruszki Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na 12 godzin, aby się namoczyła. Najlepiej(...)dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki i chwilę smażyć. Dodać papryki pokrojone w kostkę smażyć około 5 minut. Całość zalać 1.5 szklanki wody, dodać ugotowaną fasolę, puszkę pomidorów, przecier doprawić solą, pieprzem chilli, sosem sojowym, papryką i dusić pod przykryciem aż wszystko będzie miękkie. U mnie trwało to około 15 minut. Na koniec posypać natką pietruszki. gulasz z kiełbasy i fasoli

O kuchni z uczuciem
Chili con carne 117

mięsa wołowego)2 małe papryczki chili2 słodkie czerwone papryki2 puszki czerwonej fasoli1 cebula3 ząbki czosnku1 puszka obranych pomidorów w kawałkach lub 4 świeże (obrane i pokrojone w kostkę)100-200 ml bulionu warzywnego1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka pieprzu cayenne1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżka sosu Worcester lub sojowego1 łyżeczka cukru1 łyżeczka masła1 łyżka oliwy z oliweksos Tabasco (ewentualnie)Przygotowanie:Oliwę(...)masłem rozgrzać na głębokiej patelni. Dodać posiekany czosnek, a następnie cebulę. Przysmażyć na złoty kolor. Dodawać partiami mielone mięso. Przyrumienić. Dodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wrzucić pomidory. Przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę słodką oraz posiekane chili. Dusić kolejne 20 minut, stopniowo dolewając bulionu. Powinien nam powstać gęsty

Food Square