font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 0,4 kg bobu, 5-6 ziemniaków, ser feta, 2 pomidory, 0,5 cebuli, garść czarnych oliwek, czerwona papryka, świeży ogórek, sos paprykowo - ziołowy: ząbek czosnku, ostra papryka, kilka gałązek pietruszki, pieprz biały, oregano, szczypta cukru i soli Przygotowanie: 1. Bób myjemy, zalewamy
Kuchnia Pełna Pasjiolej i podsmażamy do zeszklenia. Szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli z czosnkiem. Smażymy około 2 min. i dodajemy całe pesto z bobu. Podlewamy wodą, aby uzyskać konsystencję sosu. Na końcu dodajemy śmietankę i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według instrukcji
Kuchnia MagdaLenyczosnek z odrobiną soli i płatkami chili, dodajemy oliwę, ocet i 1 łyżkę zimnej wody. Na talerzu układamy listki rucoli, pokrojoną w cienkie plasterki cukinię i bób. Wszystko polewamy sosem... i gotowe ! Smacznego
Kulinarne przygody Gatitywykorzystała chwilę mojej nieuwagi i dopadła mój obiad. Była zachwycona, a ja wniebowzięta, że zasmakowało jej tak nietypowe połączenie składników, a nawet sos. Składniki na 2 porcje lub 1 jako danie główne: 200 g ugotowanego bobu (nie obrałam go ze skórki, bo ją lubię- każdy ma swoje dziwactwa) 200 g truskawek poprzekrawanych na pół 2-3 łyżki wyłuskanych pistacji (użyłam(...)delikatnej muszczardy łyżka syropu z agawy lub innego wegańskiego „miodu” łyżka octu balsamicznego z czerwonego wina łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Cóż, wszystkie składniki na sos wymieszać. Na talerzu ułożyć bób, truskawki, posypać posiekanymi pistacjami i listami mięty. Pilnować, żeby nikt Wam bezczelnie nie zeżarł Smacznego
greenscarfłyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - łyżeczka musztardy (ok. 10 g), - łyżka soku z cytryny (ok. 6 g). Sposób przygotowania 1. Gotujemy bób. 2. Pomidorki przekrawamy na pół. 3. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z musztardą i sokiem z cytryny. 4. Łączymy bób z pomidorkami i Fetą. Całość posypujemy szczypiorkiem i polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmiejsce aby wyrosło (około 20 minut). KIEDY CIASTO BĘDZIE WYRASTAŁO obgotuj bób w osolonej wodzie i obierz, pamiętaj o tym, aby nie rozgotować bobu, powinien jeszcze być twardawy. Z mascarpone i czosnku przygotuj sos, fetę pokrój w dużą kostkę lub pokrusz. PIEKARNIK NAGRZEJ NA NAJWYŻSZĄ TEMPERATURĘ (u mnie 250 stopni). Blachę wyłóż(...)papierem do pieczenia i rozsmaruj ciasto, ja to robię dużą drewnianą łyżką. Bardzo trudno byłoby sos rozsmarować na takim cieście, więc ja po prostu układam małe porcyjki sosu co 2 cm. UŁÓŻ BÓB I FETĘ NA CIEŚCIE i posyp tymiankiem, wstaw do piekarnika na około 20 minut, jednak obserwuj pizze, może się zdarzyć, że będzie potrzebować kilku minut mniej
Kuchnia bezglutenowa LoliPasta z bobu z mocną nutą koperkową U mnie w domu nie pamiętam, żeby kiedykolwiek była kultura jedzenia bobu. Gdy oglądałem youtuberów, którzy rzucają się na
BlendmanŚwieża, sezonowa sałatka z bobem, smażonymi młodymi ziemniaczkami, sałatą lodową, świeżą miętą i fetą, polana sosem na bazie jogurtu naturalnego. Smaczna i sycąca, która z powodzeniem może być samodzielnym daniem. Składniki: 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu 1/3 główki sałaty lodowej około 6 malutkich młodych ziemniaczków garść świeżej mięty 100 g sera feta Sos jogurtowy: 150 g jogurtu naturalnego(...)studzimy. Następnie kroimy na plasterki i przysmażamy na maśle. Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki i przekładamy do miseczki. Dodajemy ugotowany i obrany bób, lekko posiekaną miętę i przysmażone ziemniaczki. Mieszamy i dodajemy pokruszony ser feta. Sos jogurtowy: Do jogurtu dodajemy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę cukru, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym sosem
Oryginalny smaksosie orzechowym! Nam spodobało się szczególnie kilka przepisów i któryś z nich z pewnością Wam niedługo pokażemy np. halibutowe kąski w ziołowym cieście, filet dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym czy klopsiki z karpia z suszonymi owocami. Podsumowując - książka jest świetnym źródłem inspiracji i informacji. Jest idealna dla osób początkujących, jak i zaawansowanych - zarówno jeśli chodzi o ryby
Plate of Joyumiejętności kulinarnych nauczyłam się, że jak się ładnie poda, to najwięksi oportuniści spożywają je aż miło popatrzeć. Dziś pokażę wam sałatkę z bobem i znienawidzonymi przez niektórych buraczkami, że o „wstrętnej” kalarepie nie wspomnę. Do tego sos bazyliowy, fajne podanie i możemy z mściwą satysfakcją patrzeć, jak naród spożywa. Ponieważ w skład sałatki wchodzi bób, to szybka rada(...)ząbki czosnku łyżka miodu dwie łyżki musztardy sól, pieprz. Sałatkę dobrze jest ułożyć warstwowo w szklanych miseczkach i podać osobno sos. Zaczynamy układać od drobno pokrojonej kalarepy, następnie awokado, dymka, pomidor, rzodkiewka, cebula, buraki. Na wierzchu bób i feta, kilka kawałków buraka i uprażone pestki dyni. Oczywiście nie ma znaczenia, jak będziecie układać warstwy, ważne, żeby kawałki warzyw były
ladykitchenziół, soli i pieprzu. Porcja na 1-2 osoby Składniki: ok. 250 g ugotowanego bobu (instrukcja gotowania w tym przepisie) 6-7 pomidorków śliwkowych mini lub 8-9 koktajlowych dwa ogórki małosolne szczypior z 1 dymki, duża gałązka świeżego majeranku kawałeczek sera koziego typu feta Sos: 2 łyżki wody 1 łyżka białego octu jabłkowego (można zastąpić winnym lub sokiem(...)sobą i schłodzić. Zimny ugotowany bób obrać z łupin. Ogórki i pomidory pokroić w plastry. Szczypior posiekać. Listki majeranku oderwać od łodyżki. Na talerzach rozłożyć bób, ogórki, pomidory, szczypior i majeranek. Polać sosem sałatkę, a na wierzchu rozkruszyć ser. Sałatkę podałam z grzankami z patelni posmarowanymi rozkrojonym ząbkiem czosnku
Czerwień i błękitBób z cukinią Gotowy bób z cukinią Składniki 500 g bobu dwie niewielkie cukinie 4 łyżki oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka miodu czosnek Sposób przygotowania Bób gotujemy z ząbkiem czosnku w osolonej wodzie, a następnie obieramy z łupin i wkładamy do miski. Cukinie dokładnie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw (lub noża) skrajamy(...)możemy zużyć na przykład do placków). Na patelni rozgrzewamy olej z sosem sojowym i miodem, a następnie smażymy na niej paski cukinii przez 2-3 minuty (nie za długo bowiem cukinia się rozpadnie). Cukinie zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski. Na tą samą patelnię wrzucamy bób, smażymy przez minutę, a następnie dodajemy do cukinii, mieszamy
Miód i pieprzskórką nie może być inaczej i potrawy z bobu kocham bardzo. Dziś pieczeń z bobem która smakuje doskonale do obiadu i jako samodzielne danie z ulubionym sosem. Polecam gorąco. Pieczeń z bobem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKlasyczny hummus z ciecierzycy znają chyba już wszyscy, lecz czy słyszeliście już o hummusie z bobu? Jest równie pyszny, a do tego ma piękny zielony kolor
Food Squareprzepis to coś pomiędzy sałatką, a dość lekkim daniem obiadowym. Nie ma ciężkiego sosu, makaron sprawia, że syci, a bób i tuńczyk nadają lekkości, stąd świetnie nada się do zabrania do pracy. Zainspirowałam się przepisem Biedronki z gazetki „Nowe przepisy prosto z Włoch”. Ps. Do swojego dania poza sezonem możecie wykorzystać także bób mrożony. Wtedy zależy w jakiej wersji(...)Biedronce. Gotowanie za głosowanie - klik Składniki na 2 porcje: 150-180g makaronu - u mnie ochi di lupo, możecie zastąpić penne 200g bobu 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju 1 czerwona cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 płaska łyżeczka masła Sól pieprz Opcjonalnie starty parmezan do posypania Przygotowanie: Makaron ugotować
Fabryka pomysłów