Czas czytania: 2 min Czas przed świętami to czas poszukiwania nowych świątecznych przepisów. U nas w domu ciągle coś testujemy, wymyślamy i sprawdzamy nowe przepisy
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Macie czasami lenia, któremu nic, ale to dosłownie nic nie chce się robić? Ja tak, no ale leń leniem, a jeść trzeba
SprawdzonaKuchnia.plDzisiaj chciałabym Wam zaproponować pomysły na faszerowane jajka, sałatki i przystawki w wielkanocnym klimacie. Może któryś z przepisów Was zainspiruje... Jajka w sosie tatarskim Jajka faszerowane musem z łososia Jajka w szynce parmeńskiej Jajka z wędzonym pstrągiem Jajka faszerowane pastą z bakłażana, pieczarek i orzechów Jajka z tatarem z polędwicy łososiowej Jajka z chrzanową pastą z kurczaka Jajka(...)jajkiem Kolorowa sałatka z selerem Sałatka ze szparagami i jajkiem Sałatka z pieczarkami i fasolą Sałatka chrzanowa z ananasem Pasta jajeczna Krem chrzanowy z jajkiem Babeczki serowe z oliwkami, papryką i cukinią Paszteciki ze szpinakiem i Lazurem
Czerwień i błękitCzas czytania: 2 min Śledź po kaszubsku na święta powinien być i to domowej roboty! Przepis jest prosty, więc grzechem byłoby niezrobienie ich własnoręcznie, a naprawdę
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: < 1 min Chrupiąca ciecierzyca, to bardzo smaczna i zdrowa przekąska, może być alternatywą dla chipsów i innych „zapychaczy” ze sklepu. Świetnie
SprawdzonaKuchnia.plsłoność świetnie pasuje do słodkich składników sałatki. Sałatka jest super prosta, zdrowa i pożywna. Dzięki soczystym składnikom nie trzeba do niej robić dresingu, ponieważ tworzą one naturalny słodko-kwaskowy sos. Jeśli spodobał Ci się ten przepis spróbuj też sałatki z arbuzem, fetą i prosciutto . Składniki: Ćwiartka dojrzałego arbuza ½ dojrzałego melona 2 garście pomidorków koktajlowych ½ szklanki kuskusu 50 g sera koziego(...)sokiem z cytryny. Krok 3 Przełóż kozi ser (50 g) do głębokiej misy, dodaj mały kubek jogurtu greckiego (250 g). Ubij mikserem na gładki krem. Krok 4 Wyłóż chmurki serowe na sałatkę. Podawaj. Artykuł Wtorek: Sałatka z arbuza z chmurkami z koziego sera pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzkarmel przy podaniu serniczków zrównoważy ten smak. Na koniec wbić dwa jajka i dokładnie wszystko wymieszać za pomocą trzepaczki. 4. PIECZENIE (20-25 min) Na podpieczone spody wylać masę serową (zostawić z 1 cm od góry foremek, bo masa nieco urośnie podczas pieczenia). Piec w 150 stopniach przez 20-25 min, aż góra serniczków będzie ścięta. Po upieczeniu otworzyć piekarnik(...)łopatką i podgrzewać na średniej mocy przez około 15 min. Zbite grudki cukru powinny się w tym czasie całkowicie rozpuścić, a finalna konsystencja powinna przypominać płynny miód (po wystygnięciu sos jeszcze zgęstnieje – gdyby sos był zbyt gęsty, można dolać więcej śmietany). PODANIE Schłodzone serki polać obficie karmelem i delektować się potrójną fuzją smaków w pomarańczowo-fioletowych barwach! Wpis powstał
Nerds Kitchensłoność świetnie pasuje do słodkich składników sałatki. Sałatka jest super prosta, zdrowa i pożywna. Dzięki soczystym składnikom nie trzeba do niej robić dresingu, ponieważ tworzą one naturalny słodko-kwaskowy sos. Jeśli spodobał Ci się ten przepis spróbuj też sałatki z arbuzem, fetą i prosciutto. Składniki: Ćwiartka dojrzałego arbuza ½ dojrzałego melona 2 garście pomidorków koktajlowych ½ szklanki kuskusu 50 g sera koziego(...)sokiem z cytryny. Krok 3 Przełóż kozi ser (50 g) do głębokiej misy, dodaj mały kubek jogurtu greckiego (250 g). Ubij mikserem na gładki krem. Krok 4 Wyłóż chmurki serowe na sałatkę. Podawaj. Artykuł Poniedziałek: Sałatka z arbuza z chmurkami z koziego sera pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzNiespodziewanie dostałam- okazałą, świeżą i zerwaną prosto z ogródka- botwinkę od sąsiadki (dziękuję Pani Wiesiu) i już miałam robić zupkę botwinkową (z tego przepisu), ale
Kraina Miodem Płynącasię w postaci kręgów w różnych lokacjach krainy Thedas, nie wspominając o serowej tarczy dostępnej jako jeden z elementów wyposażenia naszego herosa. Jednakże my tym razem zajęliśmy się zupełnie „nieserową” potrawą, o której wzmiankę znaleźć można w menu tawerny The Rusted Horn występującej w 3 części serii. Wyvern Wings, czyli skrzydła wywerny, wg menu kosztują 5 miedziaków(...)Brak przykrycia, sól oraz proszek do pieczenia pozwolą na pozbycie się nadmiaru wody ze skrzydełek, które w efekcie będą super chrupiące po zgrillowaniu. 2. SOS (2 min) Do miski wrzucamy wszystkie składniki sosu (czosnek przeciskamy przez praskę). Jeśli nie macie tabasco, zastąpcie go dodatkową porcją sproszkowanego chili. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do lodówki. 3. GRILLOWANIE SKRZYDEŁEK
Nerds KitchenCzas czytania: 2 min Lubicie placki ziemniaczane? Pewnie tak, ale wielu z nas nie może pozwolić sobie na zbyt częste jedzenie ich z powodu niestrawności i
SprawdzonaKuchnia.plsmaku wg uznania Przygotowanie: Jajka przygotowujemy jak w pierwszym przepisie. Żółtka rozdrabniamy widelcem, dodajemy parmezan, majonez, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy i każdą połówkę jajka nadziewamy masą serową. Następnie na każde jako nakładamy pół łyżeczki kawioru i posypujemy posiekanym szczypiorkiem i dymką. Jajka faszerowane kremem jajecznym z musztardą Składniki: 5 jajek 1 łyżeczka ostrej musztardy 2 łyżeczki masła(...)oraz cayenne miksujemy na gładką masę, którą nadziewamy jajka. Koperek oraz zielone oliwki drobno siekamy i posypujemy nimi jajka. Jajka faszerowane tuńczykiem Składniki: 5 jajek 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4-5 łyżek majonezu 1 łyżka chrzanu Sól/pieprz do smaku wg uznania Kilka rzodkiewek Drobno posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Jajka gotujemy i przygotowujemy jak w pierwszym przepisie. Żółtka
Kate's Kitchenkarmelizowanymi figami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 50 g ciastek digestive 10 g kakao 40 g migdałów 20 g orzechów włoskich 90 g suszonych fig masa serowa: 250 ml śmietany kremówki (38%) 150 g serka mascarpone 250 g serka kremowego 4 listki żelatyny 150 ml syropu z owoców czarnego bzu dodatkowo: 5 fig 2 łyżki cukru(...)jeszcze chwilę aż do połączenia składników. Na patelnię włożyć figi, smażyć kilka minut - owoce powinny lekko zmięknąć, ale nie mogą się rozpadać. Ostudzone figi wyłożyć na sernik, polać powstałym sosem. Smacznego! Moje myśli powoli wędrują ku Halloween; przecież to już najwyższy czas, żeby wymyślić jakieś straszne słodkości
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNie zawsze śniadanie musi oznaczać kanapkę z masłem i wędliną (no chyba, że jest to domowa wędlina ). W każdym bądź razie poniżej pokażę Wam przepis na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!stówkę w dawno nie noszonych spodniach? Albo chociaż dyszkę? Pamiętacie tę radość? Taką samą odczuliśmy, gdy w przepastnych przestrzeniach zamrażalnika znaleźliśmy paczkę zamrożonych latem malin… Przyrządzony z nich sos świetnie dopełnił leciutki sernik z ricotty. Gdyby przyszło Wam jednak do głowy szukać Waszych zapomnianych malin, to przypomnijcie sobie, ile razy znaleźliście rzeczoną stówkę i „nie grzejcie zamrażalnika(...)wsypujecie cukier, potem dodajecie po łyżce jogurtu i powoli wlewacie śmietankę, następnie wbijacie po jednym jajku i na koniec dodajecie 4 kieliszki amaretto oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Masę serową wylewacie na blaszkę wyłożoną ciastkami i pieczecie około godziny w temperaturze 180 stopni. Sernik po upieczeniu należy wystudzić. Trwa to kilka godzin. Dopiero po takim czasie można go wyjąć z foremki
GRUBY WAŁEK