sos serowy - 2480 przepisów (strona:131/166)

Szakszuka z boczkiem 109

wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Polecam Wa też inne przepisy na śniadania: – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – tosty francuskie – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna – tost z jajkiem i szynką SZAKSZUKA z boczkiem PRZYGOTOWANIE: 25 minut SKŁADNIKI(...)minut aż staną się miękkie i kostka przestanie być tak „regularna”. Jeśli pomidory miały w sobie mało soku podlej całość odrobiną wodą, aby na patelni było nieco sosu. To moment na dodanie przypraw – papryki i kuminu. Twórz na patelni po jednym wgłębieniu, przesuwając nieco pomidory, a następie wbijaj w nie po 1 jajku. Całość dopraw solą

nietylkopasta.pl
Pomysł na pieczarki – a może w cieście serowym? 207

Pieczarki można dodawać praktycznie do każdej potrawy czy to pizzy, czy sosu a nawet zupy. To bardzo wdzięczny produkt i szybki w obróbce. Zaproponuję go w trochę innej odsłonie. Idealny pomysł na przystawkę czy na imprezę. Poniżej przedstawiam przepis i potrzebne składniki do wykonania tego prostego dania. Składniki: 400 g pieczarek 3 jajka 3 łyżki maki pszennej 50 g żółtego(...)nalej olej tak by każda pieczarka była zanurzona w oleju. Po usmażeniu wyciągnij na ręcznik papierowy i usuń nadmiar tłuszczu. Smacznego! Artykuł Pomysł na pieczarki – a może w cieście serowym? pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierożki „Pałki” na głębokim tłuszczu z kurczakiem 334

Wyśmienicie smakuje w towarzystwie warzyw i ziemniaków na tradycyjnych talerzu obiadowym, ale również świetnie sprawdza się jako przystawka podana z różnymi sosami. Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 4 szklanki wody 2 ząbki czosnku 2 kostki drobiowe 3 szklanki mąki 25 dag żółtego sera 2 jajka sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierki tłuszcz do głębokiego smażenia Wykonanie(...)starym serem i w razie potrzeby doprawić do smaku. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, obficie posypanej mąką i rozwałkować. Wycinać szklanką kółka jak na pierogi, nakładać farsz mięsno-serowy i zlepiać formując małe udka drobiowe.  Moczyć w roztrzepanych białkach i panierować w bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu na ciemno żółty kolor, co jakiś czas obracając

Tradycyjna Kuchnia
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO-SCHABOWA 224

Przepis na tę pyszną zapiekankę znalazłam  TUTAJ i po małych modyfikacjach wdrożyłam w czyn :))  Polecam gorąco, bo zapiekanka wyszła pyszna: mięciutkie chude mięsko, ziemniaki i śmietanowy sos stanowią fajny pomysł na pożywny jednogarnkowy obiad.  Z chęcią będę wracała do tego przepisu :)) Składniki: 3 ziemniaki średniej wielkości ok. 600 g schabu 2 duże cebule 2 marchewki(...)pieczarki oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusimy do momentu, aż odparuje nam woda po czym zalewamy wszystko śmietaną. Doprawiamy do smaku. Gotowy farsz wykładamy do naczynia na podkład ziemniaczano-serowy.  Wierzch posypujemy resztą sera, naczynie żaroodporne zamykamy przykrywką i pieczemy 1h (do miękkości ziemniaków) w temperaturze 190 °C (bez termoobiegu

Walijskie Pichcenie
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM NA KRAKERSACH 3786

składników, nie musicie ściśle trzymać się przepisu. Choć przyznam, że w tej kompozycji całość smakuje po prostu rewelacyjnie! :) SKŁADNIKI: 18 sztuk krakersów 1 mała puszka (180 g) tuńczyka w sosie własnym (użyłam niecałych dwóch puszek) 0,5 cebuli 50 g żółtego sera (użyłam około 70-80 g) 0,5 czerwonej papryki 3 ugotowane na twardo jajka 6 łyżek majonezu mały(...)pierz do smaku. Żółtka również zetrzyj na tej samej tarce. Odłóż je na bok. Na desce lub dużym talerzy ułóż w kształt kwadratu 6 krakersów . Wyłóż na nie masę serową, wyrównaj wierzch i przykryj kolejną porcją 6-ciu krakersów . Na to rozsmaruj masę tuńczykową i ponownie przykryj pozostałymi 6-cioma krakersami. Teraz wyłóż masę z białek, a na nią ułóż

Słodko-Słony Świat Ilony
Rolada drobiowa i serowe kulki z bułki 224

zawijamy w przezroczystą folię spożywczą. Końce skręcamy. Układamy w naczyniu do parowania i gotujemy 30 min. Rolada jest pyszna na ciepło ale wyśmienicie smakuje na zimno.  Kulki serowe można robić w kilku wariantach: z serem żółtym, szpinakiem, pieczarkami, boczkiem. Ja dziś zrobiłam z serem ale inne też są godne polecenia. Ja wszystko wyrabiałam w mojej magicznej maszynie zwanej Thermomixem(...)dodaje do masy. Dobrze mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy z ciasta kuleczki o śr.ok. 5 cm Układam w parowarze i gotujemy ok 25 min. Kuleczki możemy podawać z różnymi sosami, masłem i parmezanem

Olikowa kuchnia
Sernik z karmelem i orzechami pekan 140

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis pochodzi z moich starych zapisków. Sernik robiłam już kilkakrotnie i zawsze smakuje rewelacyjnie.  Idealnie komponuje się z delikatnym, lekko solonym sosem karmelowym i łagodnymi orzechami pekan. Jednym słowem - pychotka. Jeśli macie trudności z dostaniem orzechów pekan - zastąpcie je innymi, które lubicie. Wcześniej ciasto robiłam z włoskimi (moimi "najukochańszymi").     Spód(...)formy wysłanej papierem pergaminowym. Spód podpiec (w rozgrzanym piekarniku) 10 minut w 200 stopniach.  Blachę wyjąć z piekarnika a temperaturę zwiększyć do 240 stopni. Przygotować masę serową. Ser wymieszać mikserem (na wolnych obrotach) z cukrami. Dodać skórkę z cytryny oraz jogurt naturalny a następnie po jednym jajku. Mieszając - wsypać mąkę ziemniaczaną. Jednolitą całość przelać na kruchy spód. Piec przez

Di gotuje
Pierogi z soczewicą i grzybami 59

Czas czytania: 2 min Pierogi z soczewicą i grzybami leśnymi w cieście z mąki gryczanej oraz mąki pszennej pełnoziarnistej. Farsz przygotowany z grzybów z dodatkiem aromatycznej

SprawdzonaKuchnia.pl
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 183

kapusty kiszonej              autorka: Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie   Sałatka z jarmużem i burakami z sosem chrzanowym              autorka: mops w kuchni z bloga Mops w kuchni   Surówka z kiszonej kapusty i warzyw(...)cannelle z bloga Pommes à la cannelle Zupa soczewicowa z grzybami autorka: jazzowesmaki z bloga Jazzowe Smaki Zupa grzybowa z makaronem autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zupa kalafiorowo-serowa autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY Z KASZĄ JAGLANĄ autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com ZUPA FASOLOWA- TRZY FASOLE, FASOLÓWKA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com ZUPA GOŁĄBKOWA

Weekendy w domu i ogrodzie
Lunchbox Monbento Square – test produktu 110

gumka dzięki, której możemy zabrać ze sobą tylko jedno pięterko MB Square, co jest bardzo praktyczne. Lunchbox Monbento Square – AKCESORIA Do kompletu można dokupić komplet sztućców, pojemniki na sosy czy butelki MB, które również występują w wielu wersjach kolorystycznych. Ja z pewnością niedługo zamówię kilka dodatkowych rzeczy, dzięki którym przygotowywanie zestawów do pracy będzie jeszcze przyjemniejsze. Dla fanów ładnych(...)pudełka na lunch niż te z serii MB. Z pewnością w niedalekiej przyszłości zaopatrzę się również w lunchbox Monbento Original.   PRZYKŁADOWE LUNCHBOXY 1. Pieczone pulpeciki w piekarniku 2. Serowe placuszki na słodko   Dajcie znać jak u Was sprawdza się MB Square!   Artykuł Lunchbox Monbento Square – test produktu pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Awokado i krewetki 73

Czas czytania: 2 min Awokado i krewetki to dla mnie wspomnienie wakacji:) Przepyszna przystawka, niezwykle prosta, a jednocześnie bardzo elegancka. Podstawą jest dojrzały owoc awokado, trudno

SprawdzonaKuchnia.pl
PIECZONE JABŁKA Z TWAROŻKIEM 111

Propozycja idealna na podwieczorek, kolację, śniadanie czy deser... jabłka nadziewane twarożkiem z cynamonem, kokosem oraz orzechami, zapieczone w piekarniku i podane z gęstym, aromatycznym sosem o smaku czarnej porzeczki. Nie jest to typowy słodki deser, gdyż delikatna słodycz przełamana jest nutą przyjemnego smaku czarnej porzeczki. Pyszne połączenie, które zadowoli nawet osoby, które za słodkim nie przepadają. Glazura balsamiczna o smaku(...)jabłek drobno kroimy, wrzucamy do miski i mieszamy z rozdrobionym białym serem. Dodajemy cukier z wanilią, cynamon, wiórki kokosowe oraz grubo posiekane orzechy włoskie. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną masą serową nadziewamy wydrążone jabłka, następnie zakrywamy czapeczkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 min. Podajemy polane glazurą balsamiczną o smaku czarnej porzeczki

Kuchnia MagdaLeny
naleśniki z serem 361

urozmaicamy, np. rodzynkami, owocami lub cynamonem.  Ponieważ, ja miałam ochotę na naleśniki z serem i z cynamonem, to do mojej masy serowej dodałam właśnie cynamon. 8. Naleśniki mamy usmażone, masę serow ą  także zrobiliśmy - pora nam wiec przystąpić do faszerowania naleśników. U mnie w domu naleśniki(...)płaskim talerzu, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem kryształem lub oprószamy cukrem pudrem. Dla urozmaicenia, zamiast śmietanki, możemy je, np. polać sosem waniliowym, czy syropem owocowym, np. z malin. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Paluszki serowe z kapary 136

Paluszki serowe z kapary to smaczna przekąska, którą łatwo się przygotowuje i niewiele kosztuje.  Można  w piekarniku  je piec, albo na grillu z pokrywą. Składniki na 8 porcji: 1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g), 3 łyżki kapary, 2 ząbki czosnku, 60 g startego sera żółtego,   świeży tymianek, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Oliwki drobno(...)Skręcamy maksymalnie temperaturę i przekładamy paluszki niżej (drugą stroną). Pozostawiamy na ok. 2 min do uzyskania złotawego koloru. Paluszki można podać z mięsem lub samym sosem np. salsą. Smacznego Rada : Ciasto francuskie powinno być mocno schłodzone. Można go samemu wcześniej zrobić  lub kupić gotowe, skraca to czas wykonania i takie paluszki można przygotować w każdej chwili. Takie

Moniki Smakołyki
Sernik na ciasteczkowym spodzie z musem wiśniowym STOVIT - naturalnie owocowe. 125

gram produktu jak twierdzi producent to tylko 100 kcal. Mus świetnie sprawdzi się jako  dodatek do lodów, tostów, grzanek, naleśników czy gofrów a także jako składnik wykwintnych sosów do mięs. Stovit  "wypuścił" na rynek mus w 5 smakach - truskawki, wiśnie, brzoskwinia z marakują, owoce leśne i cztery owoce. Mus świetnie smakuje na kromce chleba jednak ja chciałam(...)masło i mieszamy. Ma być mokry piasek. Całość wykładamy do tortownicy, łyżką rozsmarowujemy po całej powierzchni i lekko ugniatamy łyżką. Wstawiamy do lodówki a w tym czasie robimy masę serową. Mnie szczerze mówiąc trochę się spieszyło z tym ciastem więc zamiast ser przemielić 3 razy w maszynce to po prostu 4 kostki po 25 dag włożyłam do większej miski

Radość kipiąca uśmiechem.
CIASTA WIELKANOCNE 220

grzyba bądź czapki kucharskiej. Zawsze jest mocno nasączona likierem na bazie cytryn lub ponczem. jeśli jest to baba duża z dziurą w środku napełnia ja ja kremem i polewa sosem z owocami. Zdaniem Włochów to klasyczny przysmak neapolitański, symbol miasta.  Dawne baby zastąpiły dziś znacznie skromniejsze babki. Również i znacznie zdrowsze, ponieważ nasi przodkowie nie żałowali żółtek ("weź(...)Babka drożdżowa pomarańczowa z kruszonką   Babka grecka (mocno waniliowa)   Babka kajmakowa   Babka mocno migdałowa   Babka pomarańczowa   Babka pomarańczowo - kakaowa   Babka serowa   Babka tulipan z kokosem Mazurek Jest specjalnością kuchni polskiej z wielowiekową, chlubną tradycją. W w rzeczywistości jego pochodzenie jest tajemnicze: ciasto prawdopodobnie przywędrowało do nas z Turcji. Słowo „Mazur” któremu zawdzięcza swą

Ciastka - domowe słodkości
Gołąbki z serkiem topionym 217

lubi gołąbków? Ja uwielbiam. Tym razem przygotowałam je z dodatkiem serka topionego. Po przekrojeniu mięsa wypływa z niego serowa lawa. Pyszne! Gołąbki podałam na talerzu od  PORCELANA BOGUCICE 10 liści z białej kapusty 500 g mięsa mielonego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 cebule Sól Pieprz 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 100 g serka topionego śmietankowego(...)kapusty. Gotowe obsmażamy na rozgrzanej patelni na rumiano. Przekładamy je do garnka (dno wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty). Na patelnię po smażeniu wlewamy wodę, dodajemy mąkę i koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy. Sos przelewamy do mięsa. Opcjonalnie możemy doprawić pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30-40 minut

VioletoweKucharzenie
Paluchy drożdzowe z serkiem i solą morską 152

też użyć serków smakowych, warzywnych czy ziołowych albo posmarowac żółtkiem rozmąconym z  mlekiem i posypać ulubioną przyprawą lub starym serem. Zajadać solo lub z dowolnymi sosami np. z sosem pomidorowym  . Polecam.  Składniki : 40dkg mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłego mleka 5 dkg drożdży świeżych łyżeczka cukru 5 dkg masła miękkiego 1/2 łyżeczki soli zwykłej Sól morska gruba(...)wyłożyć na  posypaną mąką stolicę i rozwałkować na prostokąt grubości 1/2 cm. Kroić na paski o dowolnej długości i szerokości ok 2 cm. Każdy paluszek smarować masą serową przy pomocy pędzelka silikonowego. Posypać solą morską. Delikatnie przekładać na  blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec do uzyskania złotego koloru- u mnie ok 12 min w temp. 180st

Maślane ciasteczko