Czas czytania: 2 min Awokado i krewetki to dla mnie wspomnienie wakacji:) Przepyszna przystawka, niezwykle prosta, a jednocześnie bardzo elegancka. Podstawą jest dojrzały owoc awokado, trudno
SprawdzonaKuchnia.plPropozycja idealna na podwieczorek, kolację, śniadanie czy deser... jabłka nadziewane twarożkiem z cynamonem, kokosem oraz orzechami, zapieczone w piekarniku i podane z gęstym, aromatycznym sosem o smaku czarnej porzeczki. Nie jest to typowy słodki deser, gdyż delikatna słodycz przełamana jest nutą przyjemnego smaku czarnej porzeczki. Pyszne połączenie, które zadowoli nawet osoby, które za słodkim nie przepadają. Glazura balsamiczna o smaku(...)jabłek drobno kroimy, wrzucamy do miski i mieszamy z rozdrobionym białym serem. Dodajemy cukier z wanilią, cynamon, wiórki kokosowe oraz grubo posiekane orzechy włoskie. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną masą serową nadziewamy wydrążone jabłka, następnie zakrywamy czapeczkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 min. Podajemy polane glazurą balsamiczną o smaku czarnej porzeczki
Kuchnia MagdaLenyurozmaicamy, np. rodzynkami, owocami lub cynamonem. Ponieważ, ja miałam ochotę na naleśniki z serem i z cynamonem, to do mojej masy serowej dodałam właśnie cynamon. 8. Naleśniki mamy usmażone, masę serow ą także zrobiliśmy - pora nam wiec przystąpić do faszerowania naleśników. U mnie w domu naleśniki(...)płaskim talerzu, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem kryształem lub oprószamy cukrem pudrem. Dla urozmaicenia, zamiast śmietanki, możemy je, np. polać sosem waniliowym, czy syropem owocowym, np. z malin. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na KresachPaluszki serowe z kapary to smaczna przekąska, którą łatwo się przygotowuje i niewiele kosztuje. Można w piekarniku je piec, albo na grillu z pokrywą. Składniki na 8 porcji: 1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g), 3 łyżki kapary, 2 ząbki czosnku, 60 g startego sera żółtego, świeży tymianek, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Oliwki drobno(...)Skręcamy maksymalnie temperaturę i przekładamy paluszki niżej (drugą stroną). Pozostawiamy na ok. 2 min do uzyskania złotawego koloru. Paluszki można podać z mięsem lub samym sosem np. salsą. Smacznego Rada : Ciasto francuskie powinno być mocno schłodzone. Można go samemu wcześniej zrobić lub kupić gotowe, skraca to czas wykonania i takie paluszki można przygotować w każdej chwili. Takie
Moniki Smakołykigram produktu jak twierdzi producent to tylko 100 kcal. Mus świetnie sprawdzi się jako dodatek do lodów, tostów, grzanek, naleśników czy gofrów a także jako składnik wykwintnych sosów do mięs. Stovit "wypuścił" na rynek mus w 5 smakach - truskawki, wiśnie, brzoskwinia z marakują, owoce leśne i cztery owoce. Mus świetnie smakuje na kromce chleba jednak ja chciałam(...)masło i mieszamy. Ma być mokry piasek. Całość wykładamy do tortownicy, łyżką rozsmarowujemy po całej powierzchni i lekko ugniatamy łyżką. Wstawiamy do lodówki a w tym czasie robimy masę serową. Mnie szczerze mówiąc trochę się spieszyło z tym ciastem więc zamiast ser przemielić 3 razy w maszynce to po prostu 4 kostki po 25 dag włożyłam do większej miski
Radość kipiąca uśmiechem.grzyba bądź czapki kucharskiej. Zawsze jest mocno nasączona likierem na bazie cytryn lub ponczem. jeśli jest to baba duża z dziurą w środku napełnia ja ja kremem i polewa sosem z owocami. Zdaniem Włochów to klasyczny przysmak neapolitański, symbol miasta. Dawne baby zastąpiły dziś znacznie skromniejsze babki. Również i znacznie zdrowsze, ponieważ nasi przodkowie nie żałowali żółtek ("weź(...)Babka drożdżowa pomarańczowa z kruszonką Babka grecka (mocno waniliowa) Babka kajmakowa Babka mocno migdałowa Babka pomarańczowa Babka pomarańczowo - kakaowa Babka serowa Babka tulipan z kokosem Mazurek Jest specjalnością kuchni polskiej z wielowiekową, chlubną tradycją. W w rzeczywistości jego pochodzenie jest tajemnicze: ciasto prawdopodobnie przywędrowało do nas z Turcji. Słowo „Mazur” któremu zawdzięcza swą
Ciastka - domowe słodkościlubi gołąbków? Ja uwielbiam. Tym razem przygotowałam je z dodatkiem serka topionego. Po przekrojeniu mięsa wypływa z niego serowa lawa. Pyszne! Gołąbki podałam na talerzu od PORCELANA BOGUCICE 10 liści z białej kapusty 500 g mięsa mielonego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 cebule Sól Pieprz 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 100 g serka topionego śmietankowego(...)kapusty. Gotowe obsmażamy na rozgrzanej patelni na rumiano. Przekładamy je do garnka (dno wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty). Na patelnię po smażeniu wlewamy wodę, dodajemy mąkę i koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy. Sos przelewamy do mięsa. Opcjonalnie możemy doprawić pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30-40 minut
VioletoweKucharzenieteż użyć serków smakowych, warzywnych czy ziołowych albo posmarowac żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypać ulubioną przyprawą lub starym serem. Zajadać solo lub z dowolnymi sosami np. z sosem pomidorowym . Polecam. Składniki : 40dkg mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłego mleka 5 dkg drożdży świeżych łyżeczka cukru 5 dkg masła miękkiego 1/2 łyżeczki soli zwykłej Sól morska gruba(...)wyłożyć na posypaną mąką stolicę i rozwałkować na prostokąt grubości 1/2 cm. Kroić na paski o dowolnej długości i szerokości ok 2 cm. Każdy paluszek smarować masą serową przy pomocy pędzelka silikonowego. Posypać solą morską. Delikatnie przekładać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec do uzyskania złotego koloru- u mnie ok 12 min w temp. 180st
Maślane ciasteczkoPełnia lata to dobry czas aby cieszyć się najlepszymi w tym czasie owocami. Z pewnością należą do nich soczyste pachnące słońcem moje ulubione śliwki, przygotowuję z nich powidła, sosy, serniki które obowiązkowo posypuję maślaną migdałową kruszonką , ale nie jest to zwykła kruszonka! Gdy tylko wkładam ten sernik do piekarnika, czuję unoszący się w kuchni wspaniały zapach, zapach słonecznego lata! Mój(...)cukry, wlać mleko zwykłe i całość krótko zmiksować mikserem tylko do uzyskania gładkiej jednolitej masy, nie miksować długo aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Tortownicę wyłożyć pergaminem, wylać masę serową, wygładzić, ułożyć połówki śliwek bez pestek skórką do dołu. Na obrzeżach sernika rozsypać dookoła łyżkę suchego maku. Przygotować kruszonkę i nagrzać piekarnik do 180*c na grzaniu góra-dół. Kruszonka
Wanilia i KardamonSkładniki na ciasto: 300 g mąki orkiszowej 700 3/4 szklanki jeżyn + 1/3 szklanki wody+1 łyżeczka soku z cytryny 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka masła/oleju Składniki na nadzienie serowe: 250 g twargu 1 żółtko 2 łyżki cukru/ksylitolu dodatkowo: jogurt cukier różany (przepis tu ) jeżyny Wykonanie: jeżyny umieścić w małym garnuszku, zalać wodą, zagotować. Gotować kilka minut, aż puszczą(...)ścierczce lub na blacie/ desce podsypanej mąką. Gotować w dużej ilości osolonej wody prze kilka minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody wyjmować łyżką cedzakową. Podawać gorące z sosem jogurtowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mojego męża. Przepis, który wam chcę dzisiaj zaprezentować jest kolejnym moim autorskim. Otwierając szafkę z przetworami zauważyłam puszkę z ananasem, którą jakiś czas temu kupiłam z myślą o ananasowym sosie. No cóż jak widać kompletnie o niej zapomniałam i pomyślałam, że wykorzystam ją do mojego sernika. Przyznam się wam, że wielkim fanem ananasa nie jestem, bo przeważnie kojarzy mi się(...)poświęcenia, Sam sernik pieczony jest w kąpieli wodnej, więc jest dość zwarty i równy po upieczeniu. Smak zdecydowanie podkreśliła obecność prażonych wiórków kokosowych oraz 22% śmietanka kokosowa. Masa serowa jest delikatnie i nieprzesadnie słodka do tego wyraźnie kremowa. Górna warstwa to masa ananasowa. Wykorzystałam zarówno same plastry jak i również syrop. Nie cierpię marnotrawstwa, więc syrop też
vaniliowoczekoladowagnudi. Gnudi- to prawie jak gnida. To trzeba zjeść! Gnudi niestety wymawia się oryginalnie "njudi"- to już nie ma tej gnidowej mocy. Ale pomysł chwycił i postanowiliśmy zrobić te serowe kluseczki. Ich nazwa oznacza "nagi" ponieważ tak na dobrą sprawę jest to samo nadzienie ravioli z ricottą. Przepis znalazłam oczywiście u Jamiego w książce "Comfort Food", następnie odnalazłam odcinek jego(...)razem ser był za suchy- mąka kukurydziana nie chciała do niego przylegać. Najlepiej więc ser trochę odcedzić- kilka godzin, ale nie za długo. Do kluseczek Jamie zaproponował sos maślany z dodatkiem parmezanu i szałwii. Mimo, że jest środek zimy, nasza szałwia wciąż ma listki. Podobnie było rok temu- łagodniejsze zimy są niestraszne dla tego zioła. Jedyna osłona jaką stosuję
les mirabellesskórka z 1 limonki sok z 1 limonki Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do połączenia składników . Nie mieszać za długo, żeby nie napowietrzyć masy serowej. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 145stopni przez około 50 minut w kąpieli wodnej. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Składniki na mus: 300 g wiśni (mogą(...)czekamy 5 min i mieszamy jeszcze raz. Żelatynę delikatnie podgrzać do całkowitego rozpuszczenia ( nie zagotować żelatyny bo straci swoje właściwości). Odstawić do przestudzenia. Na koniec wlać przestudzoną żelatynę do sosu wiśniowo czekoladowego , odstawić do całkowitego wystygnięcia. 350 ml śmietanki 36 % ubić na sztywną masę , pod koniec ubijania wlewać ostygnięty sos wiśniow czekoladowy . Powstały mus rozlać na sernik schłodzić 12 godzin
Wypieki UliSałatka grecka jest moją ulubioną, wygrywa nawet z sałatką z wędzonym kurczakiem. Jest przede wszystkim zdrowa, a dodatkowo dzięki serowi feta sycąca. SKŁADNIKI (dokładna ilość poniżej w opisie) miks sałat (u mnie sałata lodowa + miks sałat ze szpinakiem) czerwona cebula papryka (u mnie pomarańczowa) pomidor czarne oliwki zielone oliwki ser feta lub ser sałatkowy słony oliwa zioła sałatkowe +sól(...)kilka krążków cebuli. Do garnuszka wlać 2-3 łyżki oliwy i dodać nieco ziół sałatkowych +sól lub 1/3 opakowania gotowej mieszanki Knorr (polecam włoską i francuską). Sałatkę polać sosem winegret i delikatnie wymieszać. Na koniec sałatkę posypać serem feta (można kupić w kostkach, ale osobiście korzystam z całego kawałka i wrzucam do sałatki odcięte kawałki). Sałatkę można serwować
Passions hobbies lifeCzas czytania: 2 min Czas przed świętami to czas poszukiwania nowych świątecznych przepisów. U nas w domu ciągle coś testujemy, wymyślamy i sprawdzamy nowe przepisy
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Macie czasami lenia, któremu nic, ale to dosłownie nic nie chce się robić? Ja tak, no ale leń leniem, a jeść trzeba
SprawdzonaKuchnia.pl