łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju z awokado DODATKOWO: 1 puszka sardynek w oleju z chili kawałek Sera Korycińskiego "Swojskiego" z miętą Czesławy Zarzeckiej domowy Słodko-Ostry Sos Chili Wykonanie: Ciasto na pizzę zawsze robię w taki sam sposób. Do miski wsypałam sól, następnie przesiałam mąki, zrobiłam wgłębienie, do którego wsypałam cukier, pokruszyłam drożdże i wlałam ciepłą wodę, jednocześnie mieszając(...)sosem chili słodko ostrym , następnie wysypałam ser pokrojony w kostkę, gdzieniegdzie sardynki. Pizzę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220- 250 stopni i piekłam przez około 20 minut. Upieczoną pizzę podałam z sosem czosnkowym. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze pozostawiając szersze brzegi.Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą oregano, bazylii, pieprzu i soli.Następnie posypujemy startą mozzarellę, wykładamy pokrojony serek brie oraz kurki (jeżeli używamy mrożonych, należy je wcześniej na moment zanurzyć(...)ciepłej wodzie i osuszyć ręcznikami papierowymi). Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia ciasta. Gotową pizzę podajemy z ketchupem i ulubionymi sosami, np. czosnkowym. Moje posty
Słodka Stronamaki pszennej: 450 Tortowa – ciasta biszkoptowe, makaron 480 Szadkowska – sosy, pieczywo, ciasta kluskowe 500 Wrocławska – ciasta drożdżowe, francuskie, półfrancuskie, naleśniki, zupy, sosy 500 Poznańska – ciasta kluskowe, pierogowe, na pizzę, zasmażki, sosy 500 Szymanowska – cista drożdżowe, piaskowe, parzone, kruche, kluskowe 500 Krupczatka – ciasta kruche, półkruche, parzone, makaronowe 550 Luksusowa – cista drożdżowe i smażone 750 Chlebowa- chleb, pieczywo 950 Bułkowa – pieczywo
Pyry na Gazszklanki maki pszennej (najlepiej tortowej)3/4 szklanki cieplej wody1/2 szklanki kaszy manny35 g drożdżyłyżka oliwy z oliwekłyżka mioduszczypta soliponadto:sos pomidorowyprzyprawy: bazylia, oregano, tymianek, czosnek w proszku, sól, pieprzulubione dodatki do pizzymozzarellaCiasto na Pizzę z Kaszą Manną - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie wraz z miodem i ok. 4 łyżkami mąki. Odkładamy w ciepłe miejsce(...)dobrze wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Z wyrośniętego ciasta formujemy 3 kule, które następnie cienko rozwałkowujemy pozostawiając grubsze brzegi. Na każda pizzę wykładamy sos pomidorowy, przyprawy i ulubione dodatki. Wszystko posypujemy startym serem.Pieczemy w 250 stopniach przez ok. 7-9 minut do zrumienienia brzegów pizzy.Moje posty
Słodka Stronawypadku, im dłużej leżakuje, tym lepiej. Znakomite będzie nawet po 3 dniach, ale nie polecam przechowywania go dłużej. Zachęcam natomiast do wypróbowania mojego nowego przepisu na idealnie puszystą pizzę! Pizza na puszystym cieście porcja na 2 bardzo duże lub 5-6 mniejszych placków Składniki na ciasto: 800 g mąki pszennej (ja zazwyczaj używam zwykłej - typ 550, ale może być również(...)ciasto od stolnicy i gotowy placek wraz z papierem układam na blaszce.) Gotowe spody smarujemy hojnie sosem i posypujemy tartą mozarellą. Obkładamy pozostałymi dodatkami. Najlepiej nie dodawać zbyt dużo mokrych składników, bo spód za bardzo nasiąknie i nie wypiecze się ładnie. Np. na pizzę o średnicy 23 cm powinny wystarczyć 2-3 pieczarki. Wierzch posypujemy lekko suszonym oregano i pieczemy
Ratunku obiadpełnoziarnistej) 140 ml wody 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy lub nierafinowanego oleju rzepakowego 1 łyżeczka drożdży instant Składniki na sos pomidorowy: (wystarcza na 4 pizze) 1 puszka krojonych pomidorów bio-400g 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego oregano Dodatkowo: 1 kulka mozzarelli(...)dość wysokim garnuszku (będzie pryskać).Wlać z puszki do garnka sos pomidorowy,dołożyć przyprawy i gotować około 20 minut,by odparpwać nadmiar wody i odpowiednio sos zagęścić wcześniej przed planowanym pieczeniem pizzy nagrzać kamień w piekarniku na całej mocy piekarnika,u mnie 280`C przygotować dodatki do pizzy.Kilka plasterków z obranego ananasa pokroić na małe kawałki,szynkę w kwadraciki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rodzajów serów. Kupiłam potrzebne produkty, a z nich powstało coś pysznego. Pizza dosłownie jak z pizzerii: kruchy spód i ciągnący się, aromatyczny ser. Nawet teraz kiedy o niej pomyśle cieknie mi ślinka! Składniki: Ciasto: 8 gr drożdży w 1/4 szklance wody, szklanka mąki sól łyżka oliwy Sos:* 5 łyżek ketchupu Łyżka oregano Łyżeczka bazylii *można również przygotować sos według(...)oregano i bazylie, intensywnie mieszamy. Farsz: Ciasto wałkujemy w okrąg, który układamy na blaszce do pieczenia. Można ją nieco wcześniej posmarować oliwą, by później ciasto łatwiej odchodziło. Pizzę smarujemy sosem. Ser camembert kroimy w paski. Ser gouda trzemy na tarce. Na pizzy układamy ser gouda, a na to układamy camembert. Następnie kruszymy niebieski ser pleśniowy. Całość posypujemy mozzarellą
Kolizje Smakówjuż prawie nasza tradycja: niedzielny obiad = pizza :) Dziś proponuję hawajską. To jedna z moich ulubionych kompozycji. Bardzo lubię ananasa w daniach niesłodkich. W połączeniu z kurczakiem, sosem, warzywami czy właśnie pizzą. Pizza hawajska Pyszna, chrupiąca, prosto z piekarnika Pizza hawajska to zazwyczaj szynka i ananas. Ja proponuję wzbogacić ją o duszone pieczarki z cebulką. Przepis na moje sprawdzone ciasto(...)pizzy oraz prosty i szybki sos pomidorowy znajdziecie tutaj. Dzisiaj przygotowałam 1,5 porcji ciasta i zrobiłam dwie okrągłe pizze. Zawsze robiłam prostokątną, ale teraz chyba zacznę robić okrągłą. Taka jednak bardziej do mnie przemawia. Ciasto wałkujemy (lub rozciągamy) na grubość ok. 5 mm i smarujemy dość grubo sosem. Posypujemy żółtym serem, układamy pieczarki z cebulką, szynkę i ananasa
Ratunku obiadkleiło się nam do rąk)ewentualnie ulubione zioła lub czosnek w proszku Sos: Mały słoiczek koncentratu (ok. 90-100g) – może też być tomatera, pomidory w puszce, przecier pomidorowy Bazylia Oregano Tymianek Pieprz Sól Zamiast w/w ziół możemy też użyć gotowej mieszanki prymat – przyprawa do pizzy Farsz: Pół puszki ananasa - krojony Pół piersi z kurczaka(...)drożdże oraz opcjonalnie przyprawy. Stopniowo wlewać wodę. Zagnieść ciasto tak, aby było elastyczne. Następnie przykryć je ścierką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Teraz należy przygotować sos do pizzy. Do miseczki dodać koncentrat, wlać trochę wody (tak, aby była konsystencja sosu). Doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem. W przypadku pomidorów w puszce należy je uprzednio udusić
Fabryka pomysłówKażdy uwielbia Pizze dziś podam wam przepis na idealne ciasto na pizze, które jest delikatne i puszyste i proste w wykonaniu! Oraz propozycję dodatków do pizzy! Polecam zjedzenie pizzy z sosem czosnkowym , przepis na wykonanie sosu znajdziesz u mnie!! szukaj w menu głównym kategoria dodatki! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! PIZZA Nasza pizza(...)właśnie wszystko pokroiłem. Podsmażamy na maśle nasze pieczarki z cebulką oraz doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy nasze ciasto sosem i rozkładamy wszędzie nasze pieczarki. Dajemy salami, paprykę oraz ogórki. Posypujemy serkiem żółtym oraz kukurydzą i do piekarnika ! Nasz pizza po upieczeniu ! smacznego
Sprawdzone przepisy kulinarnePizza bez sosu pomidorowego i tony sera?? Da się?? Da! Pizzą tą, kusiłam Was już na moim Instagramie ( klik - dla osób, które tam jeszcze nie zajrzały) i na Fb :) Pyszna i lekka, i do tego zdrowsza niż tradycyjna, pizza z karmelizowaną czerwoną cebulką, burakami (tak! burakami i do tego surowymi :)) i rukolą. Pycha! Słodkości nadaje jej karmelizowana cebula. Pizza jest
CookYourselfsię rozpadła, niestety nie nadawały się do podania w całości. Postanowiłam więc je zmiksować i wyszedł mi rewelacyjny sos do makaronu, do mięsa, do warzyw, do pizzy... Część sosu zamknęłam w słoikach, będzie jak znalazł, żeby urozmaicić zimowe obiady słonecznym letnim aromatem. Sos z pieczonych pomidorów Składniki:500 g pieczonych pomidorów2 cebule3 ząbki czosnkusólświeżo zmielony pieprz1 łyżeczka suszonego
Kulinarne przygody Gatitypodawano ją w postaci płaskiego chleba posmarowanego oliwą, czosnkiem, posypanego ziołami. Z Grecji trafiła do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza powstała w 1889 r., kiedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata (Margherita di Savoia). Tamtejszy piekarz Raffaele Esposito przygotował na jej cześć specjalną pizzę(...)Nazwano ją margheritą i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy. Osobiście jestem zwolenniczką zasady, że im mniej dodatków do pizzy, tym lepiej. Klasyczne włoskie danie prezentuję dzisiaj w nieco innej odsłonie. Tradycyjny sos pomidorowy zastąpiłam własnoręcznie przygotowaną konfiturą z czerwonej cebuli, mozzarellę- francuskim camembertem, dodałam też kilka orzechów pekan i zwieńczyłam dzieło kiełkami rzodkiewki. Gorąco zachęcam
Smakowity Blog KulinarnyZnajomi obdarowali nas sporą ilością leśnych grzybów, a w dodatku pożyczyli do nich suszarkę :)Był makaron z sosem grzybowym, była pizza, a resztę grzybów zasuszyłam. Część suszonych grzybów zmiksowałam i dodałam do ciasta na pizzę. Pizza wyszła taka, że hej! Mozzarella w tej pizzy wyjątkowo wylądowała między sosem a farszem. Szkoda taki widok ukryć pod chmurą roztopionego sera ;)Czytaj więcej
bistro mamaDoprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu. Sos musi się zredukować o połowę lub nawet 2/3 tak aby nie był wodnisty. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Sos mamy gotowy Pizza: Pieczarki kroimy w talarki i smażymy na patelni tak aby cala woda w nich zawarta odparowała. Ciasto dzielimy na 2 części. Porcja ciasta wystarcza na 2 pizze(...)brzegi były ładnie zrumienione, a spód upieczony. Tak naprawdę dodatki do pizzy i ilość farszu można dowolnie modyfikować wedle indywidualnych upodobań. Pizzę można podawać z sosem czosnkowo-koperkowym przepis tutaj Polecam takie kombinacje farszu: Margarita: sos pomidorowy, mozzarella, salami Ananasowa: pierś z kurczaka, ananas, cebula, żółty ser Brokułowa: salami, brokuły, pieczarki, mozzarella Smacznego
IMPRESJA SMAKU