sos pizza - 1000 przepisów (strona:8/67)

PIZZA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I SEREM HALLOUIMI 137

urywało... W końcu podziałałam bez przepisu, tak jak mi się wydawało, no też żeby się nie namęczyć. Ciasto wychodzi zajebiście chrupiące, a do tego szparagi :) Nie dodałam na pizzę żadnego sosu, zapomniałam, ale sowicie polałam ja dobrą oliwą z oliwek, wyszło super. SKŁADNIKI DLA DWÓCH BARDZO GŁODNYCH OSÓB : - 250 mąki bezglutenowej mix B - 200 letniej wody - 8 gr świeżych drożdży(...)czasie wypij wino, obierz szparagi, pokrój ser, zadzwoń do znajomych, przecież gotujesz :) Nim obierzesz szparagi- połam je- część od główki do złamania jest wyśminita na pizzę, resztę wykorzystaj do zupy lub sosu. KIEDY CIASTO PODWOI OBJĘTOŚĆ  rozsmaruj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ja używałam szpatułki silikonowej i dłoni. Ułóż szparagi, ser, posyp tymiankiem i zacnie skrop oliwą

Kuchnia bezglutenowa Loli
Biała pizza 262

Kolejna pizza. Tym razem z sosem nieco mniej tradycyjnym, ale tez powszechnie znanym. Dodatki do tego sosu też nie są niczym odkrywczym. Z całą pewnością pizza z tym sosem może być też doskonała w wersji wegetariańskiej ( można dodać np. brokuły i pomidory czy jak przyjdzie sezon szparagi ). Całość pyszna, ale niestety dość tłusta, więc

Polska Zupa
PIZZA Z PALUSZKAMI SEROWYMI 213

paluszki warto skleić również na obu końcach, aby jak najmniej sera wypłynęło. Moje były otwarte i troszkę sera się ulotniło:) Również ważną rzeczą jest to, aby zrobić pizzę na naprawdę dobrym sosie pomidorowym, dlatego podam Wam dziś przepis na mój popisowy sos, który jest tak pyszny, że zawsze wyjadam go łyżką w ilościach hurtowych z rondla nim trafi na pizzę(...)równych odstępach na mniej więcej 3 cm odcinki - paluszki. Brzegi rozwałkowanego placka zwilż lekko wodą i układaj paluszki w połowie brzegu dookoła pizzy.Środek pizzy posmaruj połową porcji sosu. Posyp tartą mozzarellą wymieszaną z serem morskim. Ułóż salami, cebulę, oliwki i pomidorki (lub inne ulubione składniki). Paluszki zaś skrop od góry lekko wodą i posyp posypkami według uznania

Słodko-Słony Świat Ilony
Domowa pizza 320

Przepis na dwie duże (34 cm) pyszne pizze - tym razem w wykonaniu Pana Domu ;)Ciasto wychodzi naprawdę świetne - dodatki - jakie lubicie - to moja propozycja  CIASTO:800 g mąki pszennej60 g drożdży8 łyżek oliwy z oliwek1,5 szklanki mleka rozcieńczonego w równych proporcjach z wodą1 łyżeczka soliszczypta pieprzupo 1 łyżce oregano, bazylii i słodkiej papryki  Mąkę wsypujemy do dużej(...)wyrośnie smarujemy blaszkę do pizzy (34 cm) oliwą i posypujemy  bułką tartą. Jedno nasze ciasto wałkujemyna blaszce i nakłuwamy widelcem. Możemy też oczywiście zrobić pizzę na zwykłej blasze do pieczenia.Smarujemy ciasto połową sosu - niedojeżdżając do końca by sos się nie przypalał - zostawiamy ok. 1 cm nieposmarowanego ciasta dookoła.Cebulę i pieczarki podsmażamy i dusimy do miękkości przyprawiając solą, pieprzem

Moje Kuchenne Rewelacje
Pizza ze szparagami i mozzarellą 176

wysypujemy całość na blat i ugniatamy ciasto. Jednolite ciasto  odkładamy do miski obsypanej mąką i przykrywamy ściereczką. Całość odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Przygotowujemy uproszczoną wersję sosu do pizzy. Mieszamy w miseczce ketchup z odrobiną oregano, bazylii i ostrą papryką. Szparagi myjemy pod bieżącą wodą i odłamujemy końcówki. Kroimy je na małe kawałki długości około 2-3 centymetrów(...)Parówkę kroimy w kostkę. Ser w plasterki. Wyrośnięte ciasto na pizzę wykładamy na blat i wałkujemy w pożądany kształt. Smarujemy sosem i układamy szparagi. Rozsypujemy parówkę oraz rozkładamy plastry mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni na około 15 minut. Pod koniec pieczenia dodajemy na pizzę kilka listków bazylii

Kolizje Smaków
Pełnoziarnista pizza w wersji XS 431

Straszną miałam chęć na pizze, ale oczywiście w wersji fit, a na dodatek tylko dla siebie. Kilka dni temu skusiłam się na wykonanie pełnoziarnistej pizzy w wersji dla wegan. Spód był bardzo chrupiący i smaczny, a na dodatek bardzo syty. Wakacje się zaczęły, a ja mam nowe wyzwanie zero fast foodów, więcej warzyw, owoców  i białka. Mam nadzieję, że będę(...)mleko z wodą. Jak ciasto nabierze odpowiednią formę odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po upływie czasu ciasto rozwałkujemy na cienki, okrągły placek (ok. 05 mm). Przygotowujemy sos na pizze. Na rozgrzaną patelnię wlewamy sok pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Sos polecam dodawać na ciasto bezpośrednio z patelni. Dodatki

Truskawkowa Fiesta
Pizza margherita 246

bazylii- ser mozarella- ulubione dodatki Kolejność wykonywania zależna jest od tego, jakie ciasto lubimy - jeśli ma być puszyste, to od niego zaczynamy, jeśli chcemy pizzę na cienkim spodzie, w pierwszej kolejności zabieramy się za sos, a jest on banalnie prosty - do garnka wrzucamy całą zawartość puszki pomidorów, do tego olej (ok. 1 łyżeczki, nie więcej). Gdy całość się zagotuje, dodajemy(...)miski z pozostałymi składnikami i wyrabiamy. To zdecydowanie najnudniejszy moment. Po około 15 minutach powinniśmy uzyskać ładną kulkę ciasta, z której następnie formujemy naszą pizzę na lekko natłuszczonej blasze, smarujemy ciasto sosem, na nim ląduje pokrojona w plastry mozarella oraz, jeśli macie ochotę, inne dodatki i czas do pieca ;) 180 st. C, około 15 minut pieczenia i nasz obiad jest

Kulinarne zapędy Kokosa
Pizza na razowym spodzie 151

Pizzę zrobiłam w związku z konkursem walentynkowym, w którym biorę udział, stąd ten kształt ;) Jestem pod wrażeniem przepisów, które od Was dostałam w związku z moim konkursem, już wiem, że będzie mi ciężko wybrać! dobrze, że mam pomocników ;D Składniki (około 2 porcji): ciasto: 1 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka mąki żytniej do wypieku chleba(...)lepiej kleiło  wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, żeby wyrosło wyrośnięte ciasto formujemy na papierze do pieczenia w kształcie sera lub zwykłej okrągłej pizzy pizze smarujemy sosem i obkładamy dodatkami (oprócz mozzarelli) wstawiamy pizzę do piekarnika (na ostatnią półkę) nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut po 15 minutach wyciągamy pizzę, wykładamy na wierzch

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
EKSPRESOWE SPAGHETTI NA SOKU POMIDOROWYM 182

głowie :)) Pisałam już kiedyś o   EKSPRESOWYCH ZUPACH POMIDOROWYCH   na bazie soku pomidorowego i dokładnie w ten sam sposób powstaje nasz sos do spaghetti, a także sos do pizzy. To zdecydowanie lepsza wersja, niż sos ze świeżych pomidorów (które lepiej sobie zjeść świeże, tak po prostu) lub z koncentratu pomidorowego (którego nie używam już lata świetlne) - karton soku pomidorowego

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Szybka pizza carbonara. 177

Gotowe ciasto francuskie? Tak czasem używam, nie mam ochoty, ani czasu na składanie, wałkowanie, składanie, wałkowanie i tak cały czas. Ale ciasto do pizzy, to w

Brzuszki Łakomczuszki
Pizza na włoskim, cienkim i kruchym cieście na dwie nuty - z pesto i z sosem pomidorowym. 284

wtedy jeszcze z narzeczoną, pizzerię. To było to! Od tamtego czasu żadna z pizz, niezależnie od dodatków, nie była zrobiona na tak dobrym cieście. Włoski kucharz zdradził mi przepis na to ciasto. Dziś robię z pesto dla Żony Mej i dla mnie, i z sosem pomidorowym dla bąbla. Tutaj przepisy jak zrobić: pesto , a tutaj, jak zrobić sos pomidorowy(...)Dodatki oczywiście zależą od Waszych upodobań. Ja do tej z pesto dodaję tylko mozzarellę, parmezan i inny żółty ser, a z wierzchu, po upieczeniu wykładam świeżą rukolę. Do pizzy z sosem pomidorowym dodaje szynkę i te same sery jak do pizzy z pesto. Wszystko piekę na blasze około 11 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika tj. ok 250 stopni. Smacznego

BaRepas
80. Domowa pizza carbonara z porem 169

ząbków czosnku ok 250 boczku w plastrach 1 szalotka 1 łyżka oleju sól, pieprz, przyprawa do pizzy Drożdże rozpuszczamy w mleku dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie (najlepiej ręką) wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy na ok 1-2 godziny do wyrośnięcia. Przygotowujemy sos: Cebulkę i czosnek kroimy na drobno, lekko smażymy na rozgrzanym oleju razem z plastrami boczku, następnie(...)samym końcu dodajemy żółtka i przyprawy. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką lub bułką tartą.  Za pomocą wałka lub dłoni formujemy pizze.  Wykładamy sos carbonara i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wkładamy pizze i pieczemy dokładnie 20 minut.  Moim zdaniem pizza

Jadło i czytadło
Najlepsza Domowa Pizza 449

ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze pozostawiając szersze brzegi.Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą oregano, bazylii, pieprzu i soli. Możemy również posypać drobno pokrojonym czosnkiem. Następnie wykładamy ulubione składniki i posypujemy startym żółtym serem lub mozzarellą (jeżeli chcemy(...)pizzy możemy najpierw wyłożyć ser, a dopiero na niego składniki). Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia ciasta. Gotową pizzę podajemy z ketchupem i ulubionymi sosami, np. czosnkowym.   Moje posty

Słodka Strona
Domowa Pizza Wiejska 466

ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto utraci puszystość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą oregano, bazylii, pieprzu i soli. Możemy również posypać drobno pokrojonym czosnkiem.  Następnie wykładamy pokrojoną szynkę, boczek, kiełbasę, plasterki ogórka konserwowego oraz cebulę(...)pizzy możemy najpierw wyłożyć ser, a dopiero na niego składniki). Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia ciasta. Gotową pizzę podajemy z ketchupem i ulubionymi sosami, np. czosnkowym.   Moje posty

Słodka Strona
Oryginalna Włoska Pizza - Margherita 300

podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h )Po tym czasie formujemy cienkie placki starając się aby ich grubość nie przekroczyła 3 mm. Brzegi pozostawiamy grubsze. Pizzę smarujemy sosem pomidorowym posypujemy ziołami, doprawiamy solą, pieprzem i wykładamy pokrojone pomidory, oliwki, plasterki mozzarelli. Pieczemy w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok.250 stopni) do zrumienienia ciasta. (ok. 7 minut). Gotową pizze posypujemy listkami

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania