przygotowaniu i pyszna sałatka z rukolą, serem camembert i szynką szwarcwaldzką podana z bagietką stanowi świetną propozycję na śniadanie lub kolację. Dodatek pomidorków koktajlowych i gruszki oraz sosu musztardowo- miodowego nadaje sałatce oryginalnego smaku i czyni ją jeszcze smaczniejszą. składniki na 3 porcje 250 g rukoli 150 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach 120 g sera camembert 6-7 pomidorków koktajlowych
Smakowite Daniamiły wieczór, trochę odetchnąć. Do menu na nieśpieszną kolację polecam sprawdzone połączenie gruszki, sera pleśniowego i orzechów. Do tego sałata rzymska i wyraźna w smaku rukola. Całość doprawiona sosem z miodowym akcentem i jest pysznie. Udanego wieczoru. Składniki na 2 porcje: 1 sałata rzymska mini 1 duża garść rukoli 50 g wyłuskanych orzechów włoskich 50 g sera gorgonzola 1 duża
Pełny talerzPyszne, mięciutkie i soczyste szaszłyki w miodowo-sojowym sosie z sezamem. Fantastyczne, słodko-pikantne mięso proponuję podać w towarzystwie żółtego ryżu basmati (gotowanego z łyżeczką kurkumy) i grillowanymi warzywami (u nas cukinia, pomidorki cherry i czerwona papryka). Z podanych składników wychodzi 8 małych szaszłyków - dla 4 osób po 2 szaszłyki. Koniecznie wypróbujecie :) SKŁADNIKI 650 g mięsa z udek kurczaka
Moje Kuchenne RewelacjeOstatnią z potraw jaką robiliśmy z Bartkiem były polędwiczki z sosem cytrynowo-gruszkowo-miodowym z ziemniaczanymi rozetkami Delikatne ziemniaki, pyszne mięso i słodkie gruszki to połączenie, które naprawdę może smakować Składniki: - 500g polędwiczki wieprzowej - 100 ml wina czerwonego - gałązka rozmarynu - 150g koziego sera - 3 łyżki oliwy - 2 cytryny - 2 łyżki miodu - 125 ml cydru gruszkowego - 2 gruszki - kilka ziaren czerwonego(...)składniki są na 4 porcje. Najpierw kroimy polędwiczki na grubsze plastry, solimy i podlewamy winem, wrzucamy rozmaryn i pozostawiamy żeby mięsko nam przeszło winkiem. W między czasie przygotowujemy sos cytrynowo-gruszkowo-miodowy. Z cytryny wyciskamy sok, dodajemy miód oraz cydr gruszkowy i gotujemy. Bierzemy dwie gruszki, obieramy, kroimy na plasterki i wrzucamy na patelnię. Do tego dodajemy rozgniecione ziarenka czerwonego
Kuchenne WariacjeChrupiące grzanki z ulubionego chleba/bułki w towarzystwie serka ricotty, soczystych nektarynek, orzechów włoskich i miodowo-miętowego sosu- to prosta i pyszna propozycja nie tylko śniadaniowa, ale również wyśmienita jako deser czy smakowita, imprezowa przekąska :) * chleb / bułka- 6 kromek * ricotta- 180 g * brzoskwinia- 2 szt. * orzechy włoskie- 4 szt. * miód- 3 łyżki * sok z cytryny- 1 łyżka * posiekana świeża mięta
Kraina Miodem Płynącakurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z mango i kurczakiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Meksykańska sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Sałatka makaronowa
Kulinarne przygody Gatityostatnią sałatką z kupnym sosem musztardowym, postanowiłam zrobić sałatkę tym razem z sosem własnej roboty Składniki: makaron, łosoś wędzony, mix sałat, pomidorki np. cherry, papryka, feta, pestki słonecznika. Sos musztardowo miodowy: miód, musztarda , musztarda , olej z orzechów włoskich. Przygotowanie: makaron ugotować al dente, ostudzić i przełożyć do miski. Dodać pokrojonego łosoia, pomidorki (w całości lub przekrojone), sałate, pokrojoną paprykę
Państwo Wojtczuk gotująkurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z mango i kurczakiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Meksykańska sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Sałatka makaronowa
Kulinarne przygody GatityPyszne i egzotyczne danie, krewetki z kuskusem i szpinakiem, podane z skarmelizowanymi gruszkami w sosie miodowo-cytrynowym. POMYSŁ NA SOBOTNI OBIAD! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - 2 dojrzałe gruszki - 2 łyżki miodu eukaliptusowego - 1 łyżka soku z cytryny - pieprz kolorowy - sól - łyżka masła karmelizowanego W rondelku rozpuść masło dodaj gruszki, podsmażaj 2 minuty, dodaj resztę składników. Poczekaj aż sos zacznie się karmelizować. Zdejmij
SMYKWKUCHNILekkie danie na obiad albo kolację. Sos miodowo-musztardowy świetnie zwieńcza całość potrawySkładniki na 2 porcje:pół opakowania makaronu z mąki razowej3 garści świeżego szpinakupół małej cukiniipół kostki sera typu bałkańskiego albo feta3 łyżki ziaren słonecznikakilka pomidorków koktajlowychpół papryki czerwonej 1 duża cebula1 łyżka masłazioła prowansalskiesól, pieprzolejskładniki na sos:2 łyżki miodu1 łyżka musztardy3 łyżki oliwy
Bon Appetit Małgorzatymisce. Dodajemy ok 1/4 łyżeczki pieprzu I soli. Do marynaty wrzucamy kurczaka- najlepiej bez skóry :).Mieszamy by udka przeszły marynatą.Odstawiamy na pół godziny.*Resztę składników wykorzystujemy w sosie miodowo-klonowym.-znajdziecie tutaj Nagrzewamy piekarnik do 220 C . Udka łącznie z marynatą przenosimy do naczynia żaroodpornego lub do blaszki .Pieczemy 40-45 min.Po tym czasie kurczak jest gotowy. Wyciagamy kurczaka
Smaki Edytyparę lisci sałaty/garść mix sałat ok 150 g truskawek 30 g sera pleśniowego Sos miodowo-musztardowy: 1 płaska łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 1 płaska łyżeczka oleju rzepakowego woda Do szklanki wlewamy miód, musztardę i olej, dokładnie mieszamy. Jeżeli dressing jest zbyt gęsty, wlewamy odrobinę wody. Sałatę posypujemy pokrojonymi na ćwiartki truskawkami, pokrojonym w kosteczke serem pleśniowym
Atlas Smakówgarść roszponki ok 100 g półtłustego twarogu łyżka pestek dyni 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Sos miodowo-musztardowy 1 płaska łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 1 płaska łyżeczka oleju rzepakowego woda Pestki dyni i orzechy prażymy na suchej patelni. Do szklanki wlewamy miód, musztardę i olej, dokładnie mieszamy. Jeżeli dressing jest zbyt gęsty, wlewamy odrobinę wody. Sałatę posypujemy pokruszonym twarogiem
Atlas SmakówGravlax to świetny pomysł na przystawkę, zagryzkę do wódki, czy dodatek do kanapki. Zimą, kiedy wzrasta nasze zapotrzebowanie na tłuszcze, smakuje zdecydowanie najlepiej. Ja gravlaxa podaję zwykle w towarzystwie sosu miodowo-musztardowego lub chrzanowego. Łosoś smakuje wtedy wprost wyśmienicie! * SKŁADNIKI Gravlax: 500 g surowego łososia 1 szklanka gruboziarnistej soli morskiej 2 łyżki cukru 1 łyżka czarnego pieprzu w ziarnach
Food Squareosób, którym w pewnym momencie drób się… przejadł. Zmiana marynaty może również czynić cuda. Dlatego skorzystałam z przepisu Asi z Kwestii Smaku, na filety z kurczaka w glazurze miodowej z sosem sojowym i powidłami śliwkowymi. Przepis dopasowałam do potrzeb, ale sam pomysł na marynatę i pieczenie pozostał. Składniki: - 2 duże piersi i 2 udka (bez skóry)Marynata:- 3 łyżki(...)minut się dopiec. Pozostały sos przelewamy (odcinając róg woreczka) do miseczki i, w czasie pieczenia, mięso dwukrotnie polewamy ( zużywając całość). Po 25 minutach wyjmujemy filety i odkładamy na deseczkę (zanim pokroimy) na ok. 7 minut, aby mięso wchłonęło soki. Po niecałych 20 minutach wyjmujemy również udka.Filety z kurczaka w glazurze miodowej i nie tylko, to kompozycja smaków – słodkiego, kwaśnego
mojewypiekiinietylko