Pyszne, lekkie i świeże risotto z dodatkiem skórki cytryny oraz cydru z przepysznym łososiem w marynacie teriyaki to danie, które zachwyci niejedno podniebienie. Składniki (na
Mango Papajasałatka jarzynowa, bo oni też robią a nie jest taka smaczna. Uwielbia ją moja synowa… Jest smaczna, lekka w trawieniu, stanowi fajny dodatek do wędlin i zimnych mięs, ryb smażonych… I co ważne – nie „podchodzi” wodą, nie kiśnie… nawet jeśli stoi na stole dłużej, a amatorów na nią nigdy nie brakuje… SKŁADNIKI : 2 ziemniaki, 2 marchewki, kawałek selera(...)soli – odcedzić - ostudzić Marchew, pietruszkę, selera obrać – pokroić w plastry tak jak ziemniaki – ugotować (ok. 10 min.) – odcedzić – a wodę (bulion warzywny) zachować i użyć do zupy, sosu – warzywa ostudzić. Pory pokroić w kostkę – wsypać na patelnię + wody, tyle aby przykryć pora – blanszować ok. 8 minut – odcedzić wywar do warzywnego – a pory ostudzić na sitku. Cebulę obrać – pokroić w kostkę
Tradycyjna kuchnia inaczejOstatnio ciągle używam sera gorgonzola, było kurczak faszerowany gorgonzolą , kurczak zapiekany z gorgonzolą i teraz czas przyszedł na łososia. Składniki 300-350 g łososia 3/4 opakowania
Piekielna Kuchnia PatiProsty i bardzo szybki pomysł na pyszne wigilijne śledzie – śledzie po sułtańsku. Podsunęła mi go Krysia G. z Co na obiad? Przepis tradycyjnie zmodyfikowałam po swojemu.Moje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOlsztynem hodowla tej ryby. W warunkach naturalnych jej długość dochodzi do 180 cm, a waga do 60 kg. Uznanie szefów kuchni zawdzięcza swojemu smakowi oraz delikatnemu i zwartemu mięsu. Jej główną zaletą jest to, że nie posiada ostrych i drobnych ości. Ryba idealna! Składniki dla 2 osób: • 2 filety barramundi(...)pestek. • Na koniec wrzucić filety pokrojone na 3 części i gotować 3 minuty. • Dodać pokrojoną dymkę i kolendrę. • Podawać filet baramundi w sosie z ryżem. Danie pochodzi z warsztatów AEP Makro Kuchnia Międzynarodowa – Kuchnia orientalna. Można ją kupić między innymi w Makro i Tesco
To co kochamIndyjska sałatka pomidorowa (Pomidorowy Kachumber) Moja kuchenka, pomimo kilku prób naprawienia, w dalszym ciągu nie współpracuje. W związku z tym kolejna sałatka. Tym razem w stylu
Pełny talerzSzwedzka kuchnia jest bogata w dania zawierające ryby konserwowane solą. Ta słona sałatka z jajek z dodatkiem filecików anchois oraz pasty kawiorowej doskonale sprawdzi się jako imprezowy starter lub coś do podania o północy, kiedy przyjęcie się przedłuża. Nie ma co ukrywać, że najlepiej smakuje z zimnym piwem albo czymś mocniejszym - jak skandynawski akvavit. Oczywiście sałatka może się też(...)śmietany 2 łyżki pasty kawiorowej z tubki 6 - 8 filecików anchois pęczek koperku pęczek pietruszki pęczek szczypiorku Wykonanie: Jajka posiekać i wymieszać z zieleniną. Pozostałe składniki zmiksować na gładki sos. Wymieszać delikatnie całość i podawać na skandynawskim chrupkim pieczywie lub pumperniklu
zadanie-gotowanieNiezwykle aromatyczne krewetki, pełne różnych smaków i aromatów. W Tajlandii są używane niezwykle często i nie mają konkretnego przeznaczenia. Są uwielbiane gotowane, w zupie czy aromatycznych
Gotowanie i blogowanieZ upa inspirowana kuchnią tajską: prosta i szybka w przygotowaniu, aromatyczna i bardzo smaczna. Nie będzie też problemów z przygotowaniem potrzebnych składników. Czas przygotowania: 20
SzczyptaSmaQSałatki warstwowe mało że są smaczne to jeszcze dzięki kolorowym warstwą ładnie się prezentują na stole. Często robię dla gości ale nie tylko. Do mojej sałatki
Ala piecze i gotujeśrednia cebula 4-5 czarnych oliwek sól i pieprz do smaku garść listków „ baranich uszu ” garstka solirodka na winegret: 2 łyżki mirin 1 łyżka jasnego japońskiego sosu sojowego 2 krople płynnego dymu Wykonanie: Łososia oskrobać z delikatnych, drobnych łusek i wyfiletować pozostawiając skórę. Z filetów odciąć najcieńszy kawałek od ogona. Pozostałe równe filety przeciąć równo na pół. Oprószyć(...)zielone dodatki ułożyć na talerzu, a pstrąga odwinąć z folii i ułożyć na warzywach razem ze skórką. Tak wygląda ładniej. Bez problemu można zdjąć ją już na talerzu. Rybę i warzywa polać winegretem i od razu podać. Więcej winegretu można podać dodatkowo w kokilce
Sztuka gotowania w/g Samirywyciśniętymi sokami w odpowiedniej ilości i kombinacji składników. Ostatnim posiłkiem dnia jest lekka, ciepła lub zimna kolacja – składająca się np. z pieczonych lub gotowanych warzyw z ryżem i lekkim sosem w typie winegretu. Dodatkowo – przez cały dzień można pić wodę mineralną w dowolnych ilościach a dzień zakończyć ziołową herbatą . Australijski dokumentalista Joe Cross w momencie gdy zaczął kręcić film(...)warzywnych. Cross poił się sokami przez 60 dni. Schudł, odzyskał zdrowie, zaczął myśleć nad tym jak jeść i gotować zdrowo, wykorzystując w swojej nowej diecie mnóstwo owoców, warzyw, ryby, owoce morza, kasze i ziarna. Soki pije nadal. Dieta Crossa skrócona do 3 dni daje mocnego witaminowego kopa i reset szczególnie dla nerek i wątroby . To spora ilość płynów
Karo in the KitchenPewnie każdy z Was zna jakąś wersję tzw. śledzika pod pierzynką... Przyznam, że i ja mam kilka takich sprawdzonych. Najczęściej jest to klasyka z tego przepisu
Di gotujeTyle siatek, ile palców u rąk, zmęczona, przygarbiona wnosi do mieszkania. Sprawunki tu, sprawunki tam. Całe życie kręci się wokół jakichś spraw do załatwienia w różnych
W kuchni Karmel-itkiPo eksperymentach z yakitori na pewno będę w podobny sposób robić wszystko co da się tak zrobić. Z podpowiedzi wiem , że w Japonii również i innych
Buniabaje w kuchniproblemu. Nie bez znaczenia jest i to, że zioła można dowolnie wybierać i ze sobą mieszać, tworząc własne, autorskie kompozycje – jeśli wiecie, że w domu często przygotowujecie rybę czy kurczaka, wybierzcie odpowiednio do nich dobrane zioła, dodajcie jeszcze aromatyczną skórkę z cytryny albo wysuszoną ostrą papryczkę i zamroźcie wszystko razem – żeby gotować jeszcze szybciej, jeszcze wydajniej i jeszcze bardziej(...)jedzeniu. Wybrane zioła po osuszeniu bardzo drobno siekamy w blenderze. Ja swoje ziołowe kostki szykuję z dodatkiem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia – używam ich głównie do dosmaczania zup, sosów czy do smażenia. Jeśli macie ochotę zrobić ziołowe kostki np. mięty i szałwii z przeznaczeniem do herbaty – zróbcie je z dodatkiem wody zamiast oliwy. Do dużej ilości zblendowanych ziół
Karo in the Kitchen