sos do ryb - 1500 przepisów (strona:62/100)

Śledzie w sosie koperkowym 201

To ostatnia moja propozycja przed świętami. I kolejny raz są to śledzie, których na naszym stole wigilijnym zabraknąć nie może. Co roku staram się by oprócz

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śledź w sosie musztardowym light 246

Śledź dobry na wszystko !  ;) Pewnie nie każdy z was lubi śledzie, ja też nie jem ich za często, ale od dwóch tygodni ciągle miałam

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Łosoś w sosie sojowym z makaronem z cukinii i marchewki 139

Dziś przedstawiam pyszną i zdrową alternatywę dla tradycyjnego makaronu. Do zrobienia mojego tagliatelle użyłam cukinii i marchewki pokrojonych obieraczką w cienkie pasy i ugotowanych na parze

Kulinarne Inspiracje
Sushi 228

Składniki: 250 g ryżu do sushi  3 łyżki octu ryżowego  2 łyżki cukru  6 listków nori  250 g łososia ugotowanego na parze

Kulinarny Pamiętnik
Pół na pół. O jesieni. I pizza. 131

Piękna pogoda, prawda?Promienny uśmiech słońca, złociste liście drzew.Rześki wiatr i charakterystyczny zapach. Czujecie?Jesień.Śmieje się i tańczy.     I pizza.Bo któz jej

W kuchni Karmel-itki
Karp sauté z majerankiem i sosem z borowików 165

plasterki. Cebulę i czosnek obieracie, siekacie i podsmażacie na rozgrzanym maśle. Dodajecie pokrojone borowiki, smażycie dalej. Dolewacie trochę śmietanki i trzymacie na ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiacie solą i pieprzem, posypujecie posiekanym lubczykiem. Jeśli macie mrożone borowiki, to przed smażeniem trzeba je rozmrozić i mocno odsączyć. Jeśli są one suszone, to zalewacie je wrzątkiem(...)smażycie na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Solicie po usmażeniu. Składniki zgarniacie z półek w Lidlu . Przepis jest modyfikacją tego, który jest w książce Ryby są super

GRUBY WAŁEK
328. 129

jest idealnie. Ale jest dobrze. Tym razem odpowiadam na pytania Wiktori, dziękuje :*1. Piosenka idealna na dziś to..hmmm, nie mam pojęcia 2. Miejsce, w którym czuję się jak ryba w wodzie, to ..mój dom 3. Wiśnie czy czereśnie?Czereśnie. 4. Morze, jezioro czy góry?Morze. 5. Miałaś w dzieciństwie wymyślonego przyjaciela? Jeśli tak, jak się nazywał, jak wyglądał?Raczej(...)Czego nigdy w życiu nie spróbujesz? (chodzi o jedzenie)Robaków, człowieka, psa, kota i innych domowych stworzeń.7. Najlepsze dodatki do pizzy, to..klasyka czyli ser, sos pomidorowy, pieczarki, szynka, kukurydza i papryka8. Gdzie najchętniej odpoczywasz? W domu. 9. Jaki powinien być mężczyzna idealny?Ideałów nie ma. Ale przede wszystkim powinien byś szczery, wierny, miły, zabawny,  romantyczny(przynajmniej

More food, love and dreams
RISOTTO Z TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI 215

naprawdę do risotto możemy dorzucać wszystko co mamy pod ręką, bądź co lubimy... Może być z mięskiem, z rybą, z warzywami, wędliną. Warunkiem dobrego risotto jest odpowiedni gatunek ryżu, przeznaczonego typowo do tej potrawy. Ja używam ryżu Arborio firmy Kupiec. Bardzo dobry ryż o owalnych, bardziej zaokrąglonych ziarenkach. W czasie gotowania wydziela dużo skrobi, przez co staje się(...)kleisty, zachowując jednocześnie swoja soczystość i wilgotność.Składniki:400g ryżu Arborio 1 duża cebula2 marchewki1 pietruszka2 łodygi selera naciowego200g pieczarekpuszka tuńczyka w sosie własnymkoncentrat pomidorowyostra paprykasóloliwa z oliwekok 1l buliony (warzywnego lub drobiowego)Wykonanie:Rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażamy, aż zaczyna robić się szklista. Następnie wrzucamy starte na oczkach warzywa: marchewkę i pietruszkę

Walijskie Pichcenie
Zrol(adk)owany. 186

A kto taki? Kogo tak urządzono?Schab nieszczęsny!Dorwali go, stłukli i zwinęli!A potem? Potem było już tylko gorzej.Tortury. W zastraszającym ukropie.I śmierć przez strawienie

W kuchni Karmel-itki
Filety śledziowe w tempurze 110

Przepis na śledzia inaczej.  Składniki 4 filety świeżego śledzia 1/3 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli szczypta pieprzu szczypta wędzonej papryki pół szklanki mąki pszennej

R'n'G Kitchen
Makaron z tuńczykiem i czerwonym pesto 209

Choć kosztowałam już sałakę z makaronem i tuńczykiem, obawiałam się jak sprawdzi się taki mix na ciepło, w formie obiadu. Wyszło naprawdę przepyszne. Wszystko pasowało do siebie idealnie. Oczywiście ryba z makaronem nie przypadnie do gustu każdemu. Mimo wszystko ogromnie polecam, dla mnie makaron numer 2, oczywiście po niedawno opublikowanym pesto z kurczakiem i rukolą, które ostatnio robi furorę(...)pesto         Składniki: 250 g makaronu np. świderki (używam pełnoziarnistego lub makaronu z pszenicy durum) 150 g szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 8 pomidorków koktajlowych 10 czarnych oliwek 2 garści rukoli 50 g parmezanu 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz Pesto z tego przepisu: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makaron-kreatywnieMożna użyć oczywiście gotowego

Mania Gotowania
Tempura z owoców morza 127

Tempura to danie kuchni japońskiej, chociaż wymyślili ją Portugalczycy. Do jej przygotowania potrzebne są owoce morza, ryby lub warzywa, które zanurza się w cieście i krótko smaży na głębokim oleju. Dzięki temu zabiegowi krewetka czy warzywo otoczone jest kruchą, chrupiącą i półprzezroczystą mgiełką z ciasta. Składniki: • 3 duże krewetki • 2 paluszki krabowe(...)mąka do obtoczenia • olej do smażenia • makaron ryżowy – garść Tempura • 3 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • sól do smaku • 1/3 szklanki wody gazowanej Sos paprykowy • 2 łyżki cukru • 2 łyżki octu winnego • 1/3 słodkiej czerwonej papryki Wykonanie: • Obrać krewetki z pancerzy pozostawiając ogonki i usunąć przewód pokarmowy, nacinająć najpierw krewetkę

To co kocham
Kebab z kurczaka - Shish Taouk 179

kija. Skojarzenie poniekąd słuszne, jednak nie do końca poprawnie oddające prawdziwe danie o tej nazwie.  Kebab  to po prostu danie składające się z kawałków mięsa, ryby lub warzyw grillowanych lub pieczonych w postaci szaszłyka. Ja przygotowałam dziś pewna odmianę kebaba, a mianowicie  Shish taouk , czyli tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, które składa się z marynowanych kawałków kurczaka(...)szpadki i grillowany. Marynata bazuje głównie na jogurcie z dodatkiem soku z cytryny i/lub koncentratu pomidorowego oraz różnych przypraw. Podaje się go z chlebkiem arabskim np. pitą i sosem czosnkowym.  Przepis na to danie zaczerpnęłam z książki "Kuchnia Libańska" S. Hage. Składniki:  1/2 łyżeczki papryki 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka jogurtu

Codzienne Gotowanie
Sole With Tropical Tiger Prawns 110

natki pietruszki 4 łyżeczki musztardy Dijon 3 łyżeczki miodu 2 łyżki octu winnego czerwonego bazylia - ususzona garść oliwek Przygotowanie: Solę obsypujemy z każdej strony przyprawą do ryb i układamy obok siebie na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.  I smażymy z każdej strony po ok 2 minuty. Na rozgrzaną patelnię z łyżką masła(...)cytryny i obtoczone w czosnku. Gdy krewetki się smażą dodajemy pokrojone w kostkę plasterki ananasa, plasterki cytryny, posiekaną zieloną pietruszkę i oliwki. Smażymy ok 10 minut na średnim ogniu. Sos robimy z musztardy, miodu, octu winnego czerwonego, bazylii i soku z cytryny. Smacznego

ClauditteMissCooking
Dorsz z makaronem w kremowym sosie 206

Składniki: 2 kawałki polędwicy z dorsza 200 g makaronu razowego wstążki 100 mrożonego szpinaku w brykiecie 1 średni por 3 ząbki czosnku 1 serek pomidory i

czarrna od kuchni

Proponowane wyszukiwania