wygrania będą pyszne zestawy- nie tylko śledzi, ale także innych ryb. Składniki: 20 dag filetu śledziowego z kaparami SEKO 2 jajka ugotowane na twardo 2 kiszone ogórki 6 marynowanych grzybków 3 kawałki marynowanej papryki 1 mała czerwona cebula kilka kaparów z zalewy ze śledzi sos: łyżka miodu łyżka musztardy sól,pieprz Wykonanie: Płaty śledziowe drobno
Z Majeczką w kuchnitutaj ) i że można z nich przygotować- wypchane po brzegi mięsem, rybą i/lub warzywami- pyszne danie, ale również wyczarować fantastyczne i mega chrupiące chipsy! Tak! Wystarczy placki pokroić, np. w małe trójkąty, skropić oliwą, doprawić ulubionymi przyprawami, zapiec w piekarniku i chrupać dowoli- z dodatkiem sosu lub bez. Moja ulubiona kombinacja smaków to wędzona papryka, szczypta soli oraz żółty
Kraina Miodem Płynącaminut.Jajko wymieszać z 3 łyżkami mleka. Kolejno zanurzać kawałki ryby najpierw w mące, później w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej i od razu kłaść na rozgrzany olej. Smażyć ok. 4-5 minut z obu stron na złoty kolor.Nuggetsy podajemy z dowolnymi sosami (np. sos słodko-kwaśny, sos słodki chili) oraz ziemniakami w dowolnej postaci.Moje
Słodka Stronamałym nakładzie pracy - tak lubię. Pstrąg to jedna z moich ulubionych ryb i chętnie ją przyrządzam właśnie tak. Wystarczy trochę dodatków aromatyzujących i na blachę. Po prostu a wychodzi coś genialnego. Oczywiście jeśli ktoś woli może sobie taką rybkę usmażyć - pstrąg z chrupiącą skórką i sosem kurkowym to też niebo w gębie :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaNajczęściej jemy go jednak po prostu na chlebie. Dodatki takie, jak lubimy lub mamy akurat ochotę - świeży lub wymieszany ze śmietaną chrzan, kropla jogurtu lub śmietany z cytryną, sosu musztardowego, tatarskiego, tzatziki lub choćby vinegrette. Zróbcie sobie, jest naprawdę niezastąpiony! Przepis dedykuję Asi i wstawiam na specjalne jej życzenie, gdyż podczas pobytu u nas zachwycała się nieustannie smakiem tego(...)lekko dociskając. 3 . Deskę z łososiem owijamy kilkakrotnie folią, owijając tylko wszerz krótsze boki i szczelnie dociskając. Kładziemy deskę w większej misce pod lekkim kątem, aby woda z ryby, którą wyciągnie sól, spływała do miski. 4 . Miskę z łososiem wstawiamy do lodówki, obciążamy (ja kładę na folię z łososiem kilka pełnych słoików, np. z dżemem) na minimum
Kuchnia PrezydentowejDziś rządzą śledzie. Tradycyjne z cebulką w oleju, z cytryną i olejem lnianym, z buraczkami, w sosie curry lub musztardowym... Absolutnym zaskoczeniem smakowym u nas okazały
Obiad gotowyCzasami mamy czerstwy chleb. Można wykorzystać w połączeniu z zapomnianymi szprotkami. Do tego dowolny sos, sałata i obiad gotowy. Składniki 600 g czerstwego żytniego chleba
R'n'G KitchenProsta sałatka, składająca się tylko z kilku składników. Mianowicie ziemniaków, wędzonego łososia oraz ogórka kiszonego i koperku. Do tego równie prosty sos majonezowo-musztardowy. I tyle
zadanie-gotowaniePołączenie zdrowego makaronu orkiszowego z delikatnym sosem tuńczykowym w wersji light, to propozycja idealna dla każdego. Smak, prostota i zdrowe składniki. Spróbujcie. Taki proste danie możecie
Słodkie okruszkiNa początek sezonu szparagowego - wiosenny obiad w orientalnym stylu. Szparagi, młody szpinak i zielona fasolka w sosie z mleczka kokosowego, sosu sojowego i rybnego z delikatnym
Kulinarne Inspiracjeomega-3 i witaminy w nich rozpuszczalne, to przemawia, aby spożywać ryby, zwłaszcza morskie, przyrządzajmy je, w podany poniżej sposób na przykład: Składniki: 0,5 kg fileta z morszczuka 1 jajko 4 łyżki mąki krupczatki sól i pieprz świeżo zmielony sok z cytryny olej do smażenia Sos 1 słoik pomidorów z cebulą 2 łyżki sosu paprykowego 3 łyżki śmietany
kgwjanczewosolą czosnkową. Warzywa ułożyć na talerzu, na wierzchu ułożyć kawałki upieczonej ryby i mozna zajadać. Kolejne moje danie z użyciem oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często używam go w mojej kuchni. Używam sporych ilości szczególnie do smażenia, wypieków oraz sosów do sałatek i surówek
Monia miesza i gotujepowiem, że potrawa ta nie będzie dobra dla miłośników makaronu z sosami- świadomie zrezygnowałam z tego dodatku, gdyż z założenia nie jest to typowe spaghetti. Śmiało mogę stwierdzić, iż sos jest tutaj zbędny bo wykorzystane składniki "same się bronią". Ostatnio dokonałam na nowo dwóch odkryć z dziedziny kulinarnej: rukola i koperek suszony. Co do rukoli- nigdy nie miałam(...)kiedy ostatnio natknęłam się w sklepie na suszony, firmy Prymat, z ciekawości postanowiłam go kupić. Jak się okazało był to strzał w dziesiątkę. Świetnie komponuje się przede wszystkim z rybami, ale również, razem z solą czosnkową, stanowi świetny zamiennik dla curry i papryki do smażonego kurczaka- dla mnie to ciekawa, subtelna odmiana po wielu jego ostrych wersjach. Tyle
peanutbuttermonsterpieczonych ziemniaków rewelacyjnie pasuje kurczak – wystarczy tylko dodatek śmietanowego sosu oraz tymianku i rozmarynu, żeby przyrządzić proste i smaczne danie. Przed pieczeniem dobrze jest podsmażyć mięso, zwłaszcza jeśli zależy Ci na czasie. Do zapiekanki ziemniaczanej pasować będą nie tylko filety, ale także mięso obrane z udek. Zapiekanka ziemniaczana z rybami Ryba i ziemniaki to także często spotykany zestaw obiadowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przygotować kalafiorowe gratin, czyli rodzaj kremowej zapiekanki z sosem beszamel i chrupiącym serowym wierzchem. Kalafiorowe gratin to klasyczne danie prowansalskie, często serwowane w czasie tradycyjnej, bezmięsnej kolacji wigilijnej, Gros souper. Ta „wielka kolacja” paradoksalnie składa się z 7 skromnych dań opartych przede wszystkim na popularnych w Prowansji warzywach oraz rybach. I tak na stole znajdziemy marynowane oliwki(...)roztop w nim masło. Dodaj mąkę i dobrze razem wymieszaj (ja używam trzepaczki), powstałą zasmażkę podgrzewaj jeszcze 2 minuty. Teraz zacznij dodawać mleko – małymi porcjami, cały czas mieszając sos trzepaczką, aby pozostał gładki. Mieszaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw go solą, pieprzem, chilli, tymiankiem i gałką muszkatołową. Polej sosem kalafiora i dokładnie wymieszaj, aby sos pokrył każdą różyczkę. Wstaw
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 filet z łososia 1/2 brokuła 1 cebula 2 ząbki czosnku sos: 100 ml śmietanki 30% 3 jajka 3/4 szklanki mleka 1/2
JaglusiaSkładniki: 1 tortilla 30 cm Fanex 1 puszka tuńczyka w kawałkach w wodzie kilka liści sałaty kilka krążków cebuli sos 1000 wysp Fanex Przygotowanie: Na tortilli
czarrna od kuchni