sos do ryb - 1500 przepisów (strona:45/100)

Chicken Pie - kurczak z warzywami zapiekany w cieście francuskim 147

czyt. paj) piecze się w wysokim naczyniu wyłożonym i przykrytym ciastem. Paje wypełnia się wytrawnymi nadzieniami (mięso, warzywa, ryby, owoce morze, grzyby) lub słodkimi (owoce).  Upiekłam paj, który należy do klasyki gatunku:) Kurczak, pieczarki, groszek zanurzone w gęstym sosie, przykryte zrumienionym ciastem okazały się pyszne. Składniki na ,,środek" placka: 35 dkg piersi kurczaka zagrodowego 3 duże pieczarki kawałek

Codziennik Kuchenny
Maminkowe zapiekanki z rybą 162

posypania foremek Rybę płuczemy, osuszamy, dzielimy na mniejsze części, posypujemy przyprawą do ryb i odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Drobno kroimy szczypiorek. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy łyżkę mleka i mieszamy. Nie muszą rosnąć. Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulkę. Rybę podsmażamy z obu stron i przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia oleju(...)natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Na dno każdego wlewamy ok. 1 cm ciasta. Na nim układamy rybę. Przykrywamy cienką warstwą ciasta. Ponownie układamy rybę i przykrywamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 35 minut. Dobrze smakują z sosem pomidorowym. Smacznego

Maminek kulinarny
Pstrąg w cieście solnym wg Magdy Gessler 441

często jadacie ryby? My staramy się przynajmniej raz w tygodniu Tym razem może oklepany pstrąg, ale w innej, ciekawej odsłonie. Inspiracją dla mnie był przepis  p. Magda Gessler Pstrąg w cieście solnym SKŁADNIKI: 1 sprawiony pstrąg o wadze około 20 dag 2 gałązki pietruszki 1 cząstka cytryny 1 ząbek czosnku 1 szklanka mąki 1 szklanka soli woda brokuł(...)mąki i soli wyrobić ciasto, dodając tyle wody, aby utworzyć zwartą masę. Takim ciastem oblepić przygotowaną rybę. Piec w 160-180 °C przez około 20-30  minut.  Rybkę zjedliśmy ze pieczonymi świderkami ziemniaczanymi oraz brokułem w sosie śmietanowo- czosnkowym. Pycha:) Szkoda tylko, że tego ciasta nie da się zjeść

MarciochaKucharzy
Śledzie z cebulą i jabłkiem w sosie jogurtowo-majonezowym. Śledzie w buraczkach. 381

Śledzie jem dwa razy w roku. W Środę Popielcową -  obowiązkowo z ziemniakami - i w okolicy świąt Bożego Narodzenia. Właśnie w tym roku, na przedświątecznym spotkaniu opolskiej

bistro mama
Xmas... and a Happy 2014 176

przygotuję łazanki z kapustą (zawsze mnie ciekawił ich fenomen, bo przecież to zwykły makaron) i mini klopsy świąteczne w sosie pieczarkowym. Łazanki z kapustą W międzyczasie podjadać będzie można śledzie z cebulką i suszonymi pomidorami (dla Misia), sałatkę jarzynową, rybę po grecku oraz marynowane pieczarki. Śledzie z cebulką i suszonymi grzybami Sałatka jarzynowa Co do słodkości to tuczyć się będziemy

bastalena
Sałatka z łososiem i granatem 183

Przede wszystkim zaintrygował mnie sposób przygotowania łososia - zawsze chciałam, aby moja ryba była bardzo soczysta i rozpływająca się w ustach, a przygotowanie go tak jak Nigella to własnie gwarantuje. Ryba jest delikatna i wilgotna. Jakiś czas po obejrzeniu programu trafiłam na książkę z przepisami z tej serii - od razu postanowiłam ją kupić i zacząć wypróbowywać nowe propozycje tej ikony brytyjskiej(...)pieprz pestki granatu sos balsamico (opcjonalnie) Przygotowanie : Łososia włożyć do małego rondelka lub na głęboką patelnię, zalać zimną wodą, dodać dymkę, ziarna pieprzu, sok z cytryny i sól. Zagotować, gdy woda się zagotuje odwrócić filety na drugą stronę, zdjąć garnek z ognia i odstawić na 7 minut. Wyjąć filety z wody i zostawić do wystygnięcia. Gdy ryba będzie zimna - zdjąć

Codzienne Gotowanie
Łosoś smażony 142

smaczna wersja smażona :-) Idealnie smakuje ze wczesnymi ziemniakami i sałatą lodową z sosem winegret. SKŁADNIKI 1 duży filet z łososia (ilość wedle uznania) 1/2 cytryny olej do smażenia około 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, przyprawa do ryby WYKONANIE Rybę umyć, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć na talerz i polać cytryną. Owinąć folią(...)minimum 30 minut do lodówki. Po w/w czasie łososia przyprawić solą, pieprzem (ja dodaję również szczyptę białego pieprzu, bo bardziej mi wtedy ryba smakuje), ziołami prowansalskimi i opcjonalnie można dodać również nieco przyprawy do ryb. Następnie obtoczyć łososia w mące i smażyć na rozgrzanym oleju około 10-15 minut (utrzymywać małą temperaturę, a dopiero pod koniec smażenia zwiększyć

Passions hobbies life
łosoś z makaronem i fasolką zapiekany w sosie śmietanowym z mozzarellą 183

łosoś zapiekany z makaronem i fasolką Aromatyczny łosoś zapieczony w aksamitnym śmietanowo serowym sosie, to danie wprost idealne, na pierwsze mroźne dni nowego roku. składniki  dla czterech osób 400 g fasolki szparagowej ( może być mrożona) 350 g filetów z łososia 300 g dowolnego makaronu 100 g  sera mozzarella 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryka 2 jajka(...)kostkę, oraz drobno posiekane ząbki czosnku. Następnie na patelnię dokładamy pokrojoną w paski paprykę, smażąc całość na dość dużym ogniu przez trzy minuty. Do przesmażonych warzyw dodajemy kawałki ryby smażymy jeszcze przez minutę i całość przekładamy do  ugotowanego makaronu ( wcześniej odcedzonego). Do makaronu dodajemy również szparagową fasolkę, całość lekko przyprawiamy solą, oraz pieprzem i mieszamy . Żaroodporne naczynie smarujemy

Miód i pieprz
Marchewki i jabłka pieczone w orzechowo-miodowym sosie (Carote e mele arrostite con miele e noci) 164

Pieczone marchewki z jabłkami w miodowym sosie z dodatkiem orzechów włoskich i świeżego tymianku doskonale komponują si ę  z daniami głównymi, pasuj ą  do wielu dań mięsnych, jarskich lub potraw z ryb. Marchewka jest chrupiąca , bardzo aromatyczna, jabłka miękkie a miodowa salsa nadaje daniu dodatkowego słodko-kwaśnego smaku(...)marchewek. Całość  doprawiamy solą, pieprzem, świeżym  tymiankiem; polewamy 2-3 łyżkami  oleju. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W międzyczasie przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę octu jabłkowego oraz 2 łyżki  miodu. Naczynie wyjmujemy z piekarnika. Marchewki polewamy przygotowanym sosem, posypujemy drobno pokrojonymi orzechami

La grande e la piccola cuoca
Pieczony sandacz w piwnej panierce z batatami i warzywami 123

byłbym sobą gdybym nie zrobił czegoś po swojemu. I tak oto powstał pieczony sandacz w towarzystwie batatów ze świeżymi warzywami. Przepis jest wręcz banalny w przygotowaniu, a mięso tej ryby jest pyszne i rozpływa się w ustach. Jeśli chodzi o piwną panierkę proponuję wybrać lepsze piwo – kwestia gustu jakie konkretnie. Pieczony sandacz to przepis, który składa się(...)pół, sałatę lodową poszatkuj, ogórka obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj wszystko w misce z sosem winegret. Sandacza umyj, osusz i dopraw solą i pieprzem. Do miseczki wlej piwo i powoli dosypuj mąkę ciągle mieszając do momentu, aż uzyskasz gładką i jednolitą konsystencje. Rybę panieruj najpierw w mące, a następnie w cieście piwnym. Batata obierz i pokrój na frytki. Blachę

ale Pysznie
Niezbędnik grillowicza czyli ruszt bez tajemnic 222

marynat mokrych dodajmy przyprawy i zioła, ale nie zapominajmy o bazie z kwaśnego składnika: wina, octu, sosu sojowego, soku cytrynowego lub z limonki, dzięki temu nasze mięsko nie zrobi się twarde po upieczeniu i nabędzie soczystości - mięso marynujmy dzień wcześniej, a ryby i warzywa kilka godzin przed biesiadą, przechowujemy w lodówce Zasady uniwersalne: - do obróbki grillowej wybieram tłuste mięso(...)drób, wieprzowina.   Chude mięso oraz dziczyzna odpada, staje się suche i mało smaczne. Tej samej zasady trzymam się w przypadku ryb, jak najbardziej wdzięczne okazują się pstrągi, łososie, dorsze i halibuty, a zdecydowanie odradzam szczupaka i solę - pamiętajmy również by nie przesolić mięsa, podczas grillowania woda odparuje, a sól pozostanie - jeśli grillujemy w folii aluminiowej nakłujmy

upichcona
Sałatka z buncem i truskawkami 156

łyżkę miodu, sok z połówki cytryny , szczyptę soli, szczyptę białego pieprzu i 2 łyżki oleju rzepakowego. Wymieszaj energicznie sos i dopraw go do smaku jeśli trzeba - polej nim sałatkę.  Podawaj sałatkę jako przystawkę lub dodatek do dania mięsnego lub ryby

Gotuj Sam!
Lekki sos tuńczykowy z orkiszowym makaronem. Bić fit na wiosnę! 176

Kolejno dodajemy ketchup, znów mieszamy. Na koniec dodajemy jogurt, szybko mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia. Tak przygotowany sos podajemy z makaronem orkiszowe piórka. Całość można delikatnie posypać koperkiem. Smacznego Zapraszam Was również na konkurs organizowany przez firmę Graal: Ryby – pozycja obowiązkowa w zdrowej diecie! – Zainspiruj się wiosną z Graal®! Razem z wiosną pojawiają się plany

Słodkie okruszki
Pieczony łosoś na liściach młodego szpinaku 138

Krótki moment zastanowienia... Jak opisać to co widzicie? Delikatną rybę przenika aromat kilku przypraw. Proporcję są wyważone. Królować musi łosoś. Dodatki jednak nie są zupełnie nieme. Duszony szpinak skąpany w sosie śmietanowo - czosnkowym, dziki ryż, lekko kwaśny sos malinowy i intensywnie fioletowe borówki. Talerz jest przepełniony kolorami i uzupełniającymi się smakami. Składniki dla 4 osób: 4 kawałki łososia, każdy

Kuchnia Pani Wiosny
Karp smażony w czosnkowej śmietanie 198

Karp smażony w sosie przypominającym taki jaki robię do młodych ziemniaków Składniki karp o wadze ok. 2 kg masło klarowane szałwia suszona 1 łyżeczka 300 ml

R'n'G Kitchen
Sałatka śledziowa 108

400 g śledzi w oleju, 2 cebule, 4 jajka ugotowane na twardo, sos: 4 łyżki cukru, 4 łyżki soku z cytryny, 10 łyżek oliwy, Śledzie, jajka

królestwo garów
Tuńczykowe placuszki 135

Składniki: 3 duże ziemniaki 1 średnia cebula ( opcjonalnie 2 dymki ) puszka tuńczyka w sosie własnym ząbek czosnku sól, pieprz, świeży tymianek ( opcjonalnie oregano ) 1 jajko sok

Gaździnka warzy
Makaron tagliolini z sosem pietruszkowym 207

wyrównać smaki. Najlepiej, by danie przy okazji miało też kontrastowe kolory. Wybór padł na sos z pietruszki, bo nigdy takiego nie robiłam :DSos ten rewelacyjnie nadaje się nie tylko do makaronu - doskonale smakować będzie także w towarzystwie warzyw, mięs czy ryb. Lubię takie uniwersalne rozwiązania :)Składniki:- 500 g makaronu- 2 łyżki margaryny- 2 łyżki mąki(...)używamy tylko listków :)Całość gotujemy przez kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, następnie wyłączamy ogień. Do jakiegoś małego kubeczka dajemy śmietanę, po czym mieszamy ją z odrobiną sosu, a następnie wlewamy do rondelka z jego resztą. Użycie śmietany nie jest konieczne, niemniej jednak zdecydowanie poprawia ona smak naszego sosu :)I gotowe! Każdemu, kto podobnie jak ja lubi pietruszkę

Kulinarne zapędy Kokosa