sos do ryb - 1500 przepisów (strona:47/100)

PASTA Z TUŃCZYKA I PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW 136

Składniki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 łyżki  pesto z suszonych pomidorów 1-2 łyżeczki ulubionej musztardy posiekana dymka sól, pieprz Przygotowanie Najpierw zróbcie

OliveandThyme
Sos tatarski 182

przez sito lub dokładnie rozetrzeć na jednolitą masę z musztardą, ucierać dalej dodając olej. Do gęstego sosu dodać drobno posiekane korniszony i grzybki oraz białka jajek. Dodać zieleninę i doprawić do smaku solą i cukrem. Podawać jako dodatek do mięs, ryb, sałatek

Kulinarne przemyslenia
Sałatka z tuńczyka w wersji light 217

nada się także do innych sałatek. :) Ostatnio nie miałam za bardzo pomysłu na kolację, chodziła za mną ryba i przypomniałam sobie przepis na szybką sałatkę, którą zobaczyłam na blogu Feel eat . Trochę ją zmodyfikowałam. Składniki na 2 porcje: Puszka tuńczyka w sosie własnym lub w wodzie jeden por (biała część) dwa jajka ugotowane na twardo 4 ogórki konserwowe Mała puszka

Fabryka pomysłów
Łosoś z sosem malinowym, kaszą jaglaną i sałatką z roszponki i prażonych płatków migdałowych 245

Posiadanie własnego bloga kulinarnego ma tę zaletę, że częściej próbujemy nowych dań i nowych smaków. Gdyby nie blog, to na pewno tak często nowe dania nie

Moja Delicja
Pasta serowo-szprotkowa 209

Od firmy GRAAL otrzymałam rybne puszeczki do testowania. Uwielbiam takie rybki szczególnie te w sosie pomidorowym i oczywiście od takich zaczęłam swoje testowanie. Użyłam szprotek

Monia miesza i gotuje
Sos cytrynowy nie na słodko wg Buni 200

sosu ( masełka) cytrynowego tzn. lemon curd - to taki sos króluje. Ale przecież robi się też wytrawny sos cytrynowy - coś zbliżonego do klasycznej potrawki tyle, że o zdecydowanie cytrynowym aromacie i smaku. U mnie w domu bardzo popularny jest do gotowanych ryb , gotowanego delikatnego chudego mięsa lub drobiu i niektórych warzyw. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Warsztaty kulinarne z FRoSta „Ryby i owoce morza” 183

się śmiały, żebyśmy uważali w drodze powrotnej, gdyż może zacząć działać ich „moc”, wszak ostrygi uważane są za afrodyzjak Menu: Ostrygi zapiekane ze szpinakiem i sosem berneńskim (Sauce béarnaise to sos przygotowany na bazie sosu holenderskiego z dodatkiem estragonu) z chlebkiem panco, do których podano nam cydr. Smażona dorada z zielonym pesto z rukoli i bazylii, surówką z cykorii, sałaty(...)pierwszy raz zobaczyłam jest mieszanka 8 ziół, która jest doskonałym dodatkiem do zup i sosów. Zawsze też mam przynajmniej 1 opakowanie szpinaku i mrożonego groszku, gdyż uwielbiam zupy na ich bazie. Ale w ofercie tej marki oprócz ziół i mrożonych warzyw są też produkty z ryb, mrożone ciasto francuskie, dania gotowe, oraz produkty z kurczaka. Podczas warsztatów dowiedzieliśmy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
LOSOS W PANIERCE SEZAMOWEJ 117

ŁOSOŚ W PANIERCE SEZAMOWEJ   Delikatna i smaczna ryba, wspaniale usmażona i przyprawiona. Chrupiąca panierka na wierzchu, w środku soczyste mięso.  Łosoś w takim wydaniu świetnie sprawdzi się jako przystawka, podany np. na podsmażonej marchewce w sosie sojowym lub jako danie główne z sosem koperkowym i ziemniakami z wody. Polecam przepis! SKŁADNIKI: na 2 porcje 2 porcje filetu(...)oprószamy pieprzem i ewentualnie solą morską, smażymy przez 4 minuty. Krok 3. Następnie obracamy łososia na drugą stronę, wyłączmy ogień pod patelnią i czekamy około 2 minuty - druga strona ryby dojdzie od ciepła samej patelni. Tak przygotowanego łososia wykładamy na ciepłe talerze, pod spodem każdej porcji powinna znaleźć się podsmażona cebulka. Dekorujemy zieleniną oraz kawałkami limonki. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Łosoś z cytryną na puree z brokuła i ziemniaków. 153

cytrynowy"  na puree z brokułów i ziemniaków, podany z sałatką z kolorowych pomidorów i sosem koperkowym.  Smaczny i lekkostrawny obiad dla całej rodziny. Jakiś taki blady mi się zrobił podczas smażenia i tak się zastanawiam czy to za sprawą cytryny czy taka ryba mi się trafiła, mnie mniej nie zmieniło to jej wyśmienitego  smaku :) Polecam i sama(...)ziemniaków dodajemy łyżkę mleka. Łososia smażymy na rozgrzanej patelni z po 2 min z każdej strony.  Łososia smażyłam z wraz z gałązką pomidorków koktajlowych. Do łososia podałam sos jogurtowy. Jogurt naturalny łączymy z posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą o pieprzem, szczyptą cukru do smaku. Na przystawkę zaserwowałam sałatką z mieszanki kolorowych pomidorów pokrojonych w ćwiartki

W kuchennej krainie
Wycieczka do Brukseli i nowy dział na blogu 183

menu wybrałam frytowane ziemniaki w kształcie szyszek, cykorię w białym sosie i coś w rodzaju rolady, ale farsz był z wołowego mięsa, zawinięty w cienki plaster wołowiny, wspaniały smak. Na moim stole była także miseczka kremu z cykorii, delikatny krem z białej cykorii oraz tarta z brokułami, serem i rybą, zmieloną jak na kotleciki rybne. Po obiedzie pojechaliśmy do hotelu(...)Brukseli Sikająca dziewczynka w Brukseli Grand Place Bruksela Manneken Pis Najlepsze na świecie są frytki belgijskie, to frytki dwukrotnie smażone, które możecie kupić już za 2,5 euro/porcja, z sosem 3,5 euro, spokojnie wystarczy dla dwóch osób. Jak piszą w przewodnikach, wcale nie należą one do potraw wegetariańskich. Dlaczego? Otóż najlepsze frytki belgijskie smażone są na tłuszczu zwierzęcym

Moja smaczna kuchnia
Zapiekane kanapki z tuńczykiem i serem pleśniowym 140

Ryba tu i ryba tam :D Ale co tam...pysznie wyszło. Tuńczyk sam w sobie jest poezją i kwintesencją smaku. Tutaj jest przepysznie wyeksponowany. Ser nadaje pikanterii, natomiast sos wydobywa to, co najlepsze. I te pomidory... Składniki 2 ciabatty 2 jajka  1 pomidor  1 puszka tuńczyka w oliwie liście bazylii 3 łyżki gęstego majonezu czarne oliwki bez pestek

R'n'G Kitchen
Pomidorki z pastą łososiową z kuskusem 149

10 pomidorków równej wielkości 3/4 szkl kaszki kuskus 2 puszki łososia w sosie pomidorowym 3 jajka sól pieprz natka pietruszki pół małej cebuli ziarenka pieprzu Pomidorki

Gotowanie jest łatwe
kotleciki z łososia surowego 212

Kolejne rybne kotleciki. Tym razem głównym składnikiem był surowy łosoś.  Świetna przekąska, podajmy je z sosem jogurtowym i sałatą. Szpinak jest bardzo dobrym dodatkiem kotlety

Stare Gary
Łosoś z marynowaną cukinią (Salmone con zucchine marinate) 171

solą i pieprzem, po czym odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Rybę układamy na natłuszczonej formie sk ó rką do dołu. Zapiekamy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Upieczonego łososia podajemy z cukinią i sosem z marynaty. **** PREPARAZIONE Tagliate le zucchine a bastoncini e fatele cuocere in una padella

La grande e la piccola cuoca
Sałatka z wędzoną makrelą i pomarańczą 238

pokroić. 3. Orzechy obrać i uprażyć na suchej patelni. Posiekać na mniejsze kawałki. 4. Z ryby usunąć ości i podzielić na małe kawałki.  5. Przygotować winegret pomarańczowy. 6. Pomarańcz wyfiletować. 7. Sałatę posypujemy selerem naciowym, wędzona makrelą i cząstkami pomarańczy. Polewamy sosem i posypujemy orzechami oraz szczypiorkiem. Film instruktażowy

Atlas Smaków
5 minutowa pasta rybna (pomidorowo-fasolowa) 210

Ekspresowa pasta na kanapki, co prawda wygląd tej pasty pozostawia wiele do życzenia, no ale przecież najważniejszy jest smak:-). Polecam dla zapracowanych, miłośników past na kanapki

IMPRESJA SMAKU
Sałatka ziemniaczana z wędzoną rybą 182

pokroić również w kosteczkę. Cebulę pokroić w pół cienkie pół plastry, ogórki kiszone w kostkę. Rybę rozdrobnić, uważając by pozbyć się wszystkich ości. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Jogurt wymieszać z płynnym miodem oraz musztardą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem jogurtowo-musztardowym polać sałatkę, delikatnie wymieszać. Przed podaniem posypać posiekaną świeżą natką pietruszki. Smacznego

kolorowotorcikowo
Dorsz pieczony z dodatkiem sherry 166

piec przez około 12 - 15 minut na każde 2,5 cm grubości ryby.  Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona, należy naciąć ją w najgrubszym miejscu - mięso powinno być białe a nie przezroczyste, i powinno się łatwo rozdzielać na płaty. Podawać polane maślanym sosem. Smacznego

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania