sos do ryb - 1500 przepisów (strona:55/100)

Tahini 140

przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Na sos bierzemy szklankę jogurtu naturalnego, dodajemy ½ szklanki pasty tahini, sól himalajską, skórkę i sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę kuminu. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy.Sos tahini, chlebek pita i falafel, to idealna kompozycja. Można go też podać do ryb, mięsa,  przekąsek, marynat… i nie tylko. Warto wspomnieć

mojewypiekiinietylko
Z dalekich wypraw #9 Zieloną łychą mieszane 252

wielorybiego smaku. Równocześnie zabijając go trochę. Bo mi rybą zalatywało. Ha, taka kulinarna ironia ;)Dlatego dziś mega prosto. Po islandzku. Z lekką nutą bastaleny. W postaci swojskiego oleju rzepakowego. Konkursowego z resztą. I znowu.Wieloryb po islandzku0,5 kg mięsa z wieloryba3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimnomała cebulałyżka sosu sojowego3 łyżki mieszanki przypraw do mięsa pieczonego2 duże ziemniaki1

bastalena
Awokado z wędzonym łososiem i jajkiem 143

Składniki 1-2 sztuki awokado jajko opakowanie łososia wędzonego ząbek czosnku sok z cytryny - do smaku sól, pieprz mix sałat lub liście szpinaku sos vinegrette Przygotowanie

Gaździnka warzy
Sushi z tykwą 276

Duszona tykwa jest słodka i chrupiąca, smakuje rewelacyjnie🙂 Składniki: 5 arkuszy prasowanych wodorostów nori 250 g ryżu do sushi sos do ryżu: 3,5 łyżki octu

czarrna od kuchni
Ajvar z papryki i bakłażana 157

  Pyszna domowa pasta warzywna z pieczonych papryk i bakłażanów. Aromatyczna i własna, a taka smakuje najlepiej:) Do kanapek, makaronów, ryżu, ziemniaków czy do ryb

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka z dorsza z ziemniakami i brokułami 153

Składniki: 500 gram filetów z dorsza 700 gram ziemniaków 1 brokuł 100 gram sera żółtego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, oliwa z oliwek, mąka sos beszamelowy

Darcia w kuchni
MUSZLE FASZEROWANE TUNCZYKIEM I KUSKUSEM 208

  Jeśli ma być zdrowo to na myśl przychodzą Mi najróżniejsze sałatki. Dziś proponuje taką z kuskusem. Szybko się ją przygotowuje a jest na prawdę smaczna.Bez

Z Majeczką w kuchni
Domowy fishburger 158

Jeśli zostaną Wam z obiadu filety rybne, na kolację lub na obiad drugiego dnia możecie przygotować domowe burgery. Wystarczy kilka świeżych składników, domowy sos i o

Ze smakiem i z pasją
Pełnoziarniste tagiatelle zapiekane z krewetkami 103

creme brulee. Na górę wlewamy sos, pokrojonew ćwiartki pomidorki koktajlowe i oliwki - a jako zwieńczenie - różowe krewetki.  Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15minut. Przed poda-niem skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smacznego! PS. 1 Do krewetek możecie użyć gotowego zestawu przypraw z cyklu "Przyprawa do ryb i owoców morza

Spektrum Smaku
Sous Vide Cooker w Lidl. Test urządzenia oraz przepis. 179

można  przygotować potrawy jest różna dla poszczególnych produktów. • cielęcina: 65 ÷ 68 °C • wołowina: 58 ÷ 60 ºC • wieprzowina:65 ÷ 66 ºC • drób: 65 ÷ 71 ºC • warzywa: 80 ÷ 85 ºC • ryby: 58 ÷ 60 ºC Tak przegotowane produkty zachowują naturalny smak, soczystość i witaminy. Urządzenie składa się z pokrywki, kratki dennej, kratki separujące,j pojemnika na wodę, modułu podstawowego, przewodu(...)dzieła jestem ciekawa jak Wam będzie smakowało podzielcie się ze mną waszymi uwagami. Łosoś lub inna ryba  4 steki z łososia kilka plasterków cytryny  sól, pieprz do smaku rozmaryn Umyć łososia osuszyć papierowym ręcznikiem, dwa plastry cytryny położyć na  rybie, dodać  rozmaryn do woreczka próżniowego zapakować łososia próżniowo. Zgodnie z instrukcją w zgrzewarce. Woreczek włożyć

AZgotuj!
Śledź marynowany z cebulą 187

słone.Pokrój cebulę i por w krążki, a ryby w plasterki. Ułóż w słoiku śledzie na przemian z cebulą. Ugotuj zalewę octową i ostudzoną zalej śledzie. Zamknij słoik i wstaw do lodówki. Śledzie muszą się przegryść ale już po dwóch dniach smakują wyśmienicie. Do śledzika proponuję ugotowane jajko i sos kawiorowy. Sos kawiorowy to sos z pasty kawiorowej

codojedzenia
Sałatka z selera naciowego i dzikiego ryżu 209

sól. Wszystko razem mieszamy, a następnie zalewamy sosem sałatkę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy ewentualnie solą lub cukrem, jeśli okaże się, że jest go za mało. Jeśli wolimy wersję ostrzejszą, możemy również dodać pestki pozostawione z chili. Sałatkę odstawiamy na minimum pół godziny. Następnie podajemy samą lub w towarzystwie ryby, drobiu, czy owoców morza. Smacznego

Food Square
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 250

Komentarze znalezione w Internecie: ~Anna : " Dieta śródziemnomorska jest też najlepsza jeśli chodzi o prewencję raka. Tylko dość trudno jest ją realizować w naszych realiach: nie mamy dostępu do odpowiednich ryb, warzywa i owoce mamy świeże raczej krótko, a przez pozostałą część roku są bogate w pestycydy i środki grzybobójcze i inne,oliwa jest droga i też trudno(...)Mujaddara Bakłażan w sosie pomidorowym Papryki faszerowane ryżem (Gemista) Paella wegetariańska Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku Risotto z pszenicy farro z grzybami (można zastąpić pęczakiem) Sałatka z kaszy z pieczonymi warzywami i fetą Duszone warzywa po hiszpańsku z jajkiem sadzonym 4. W Polsce też można dostać dobre ryby. W diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się spożywanie ryb

Chilli Czosnek i Oliwa
Karp duszony w kapuście kiszonej 162

dużo czasu, ani specjalnych umiejętności. Za to gdy poczęstujecie rodzinę karpiem duszonym w kapuście kiszonej na pewno zyskacie uznanie w oczach teściowej :) – choćby za cudownie aromatyczną i soczystą rybę, genialnie doprawioną kapustę ze skórką cytrynową i suszonym śliwkami. Co więcej, karp duszony w kapuście kiszonej jest mocno przyprawiony majerankiem – nie ma mocnych, żeby hejterzy karpia powiedzieli, że czuć(...)góry i jeśli został Wam sos po gotowaniu kapusty wylewamy go na karpia. Na karpia układamy resztę kapusty. Jeśli macie małe naczynie i karp nie mieści się w jednym poziomie, to układamy: kapusta, karp skórą do góry, kapusta, karp, etc. Gdyby ostatnią warstwą był karp wystarczy delikatnie skropić go olejem. Tak przygotowaną rybę z kapustą wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

Pociąg Do Kuchni
Pstrąg tęczowy z pesto z niedźwiedziego czosnku w sosie cytrynowym 122

miodu sól, pieprz pesto z niedźwiedziego czosnku Przygotowanie Rybę dokładnie opłukać. Ugotować w bulionie warzywnym (ok 5 min). Cebulę posiekać w drobną kostkę, podsmażyć na łyżeczce masła. Wlać wino i sok z cytryny - trzymać na ogniu ok 10 min. Zdjąć z ognia, dodać pozostałe masło i miód. Zmiksować na gładki sos.  Kilkanaście listków czosnku niedźwiedziego zmiksować

Gaździnka warzy