sos do ryb - 1500 przepisów (strona:70/100)

SAŁATKA ŚLEDZIOWA CURRY Z MANGO W KAKOWYCH TARTALETKACH 126

Witajcie w Nowym Roku 2017 ! Przed Nami nowe wyzwania... Chciałabym Wam życzyć zdrowia bo ono jest najważniejsze, ale też szczęścia, radości, miłości i aby ten rok

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka makaronowa z tuńczykiem / Tuna pasta salad 196

Przygotowanie posiłku do pracy to czasami nie lada wyzwanie, dlatego ja zazwyczaj stawiam na sałatki. Nie trzeba ich podgrzewać, tylko wyjmujemy z lodówki, potrząsamy, żeby wszystkie

karmelowy
KREWETKI PO TAJSKU NA FIOLETOWEJ MARCHWII 169

Tajlandia stoi owocami morza, na kolorowych i zatłoczonych targach można kupić najwspanialsze okazy krewetek, kalmarów i cudownych okazów ryb, najczęściej łączy je się z ostrymi pastami aby podkreślić ich kruchość i delikatność. W Tajlandii popularne są pływające targi, łodzie ściśnięte, burta przy burcie, a kupić można na nich na prawdę wszystko- od żywych kur, owoce, warzywa, ubrania(...)river food...), warto z takiej jadłodajni skosztować wszystkiego, a krewetek to już na pewno. SKŁADNIKI (na dwie porcje): - 8 dużych krewetek (obranych, oczyszczonych) - 1 fioletowa marchew - olej sezamowy - sos sojowy bezglutenowy - 1 łyżeczka czerwonej pasty curry - 2 łyżki liści kolendry - sezam biały i czarny - łyżka soku z limonki KREWETKI ZAMARYNUJ  w paście curry, oleju sezamowym i sosie sojowym- powinny

Kuchnia bezglutenowa Loli
#Smaki świata - Bułgaria 199

Smaczne, ale mięso poprzez długi kontakt z gorącym żeliwnym naczyniem staje się nieco gumowate.   wyśmienitej kavarmy - rodzaju gulaszu z mięsem wieprzowym i duszonymi w niezwykle aromatycznym mięsno-pomidorowym sosie warzywami. Mięso aż rozpływa się w ustach, a mieszanka przypraw uderza do głowy. Niebo w gębie! :)   Słoneczny Brzeg to trochę taki polski Kołobrzeg czy Mielno - imprezownia, bo pełno(...)smaku po całym dniu na słońcu naprawdę uderzyło nam do głowy tradycyjnie już - szopskiej sałatki - dodawaliśmy ją niemal do każdego dania, jest prosta i mega smaczna!   miejscowej ryby - był to filet, ale nie byle jaki, bo z rekina wyłowionego z wód Morza Czarnego.    Niezwykłych frytek z białym serem - okazały się naprawdę wyborne, ser sirene nadał

Cooking Monster
Sałatka z kaszy orkiszowej z rukolą, fasolą i krewetkami w chimichurri 166

Sałatka z kaszy orkiszowej z rukolą, fasolą i krewetkami w chimichurri Po wczorajszych muszlach pora na coś lżejszego. To idealna propozycja dla tych, którzy mają na

Pełny talerz
Śledzie po kaszubsku z rodzynkami i żurawiną 107

 Jak byłam mała, jedyne śledzie, które mi smakowały, to te na słodko. Wcale się sobie nie dziwię, bo tak przygotowane są rewelacyjne w smaku. Lubicie

Di gotuje
Pikantna sałatka z czerwonego ryżu z marchewką 187

razu wiedziałam, że będzie wyśmienita! Nie pomyliłam się! Sałatka z czerwonego ryżu z marchewką jest fantastyczna, pikantna i orzeźwiająca. Idealnie nadaje się jako dodatek do mięs, drobiu czy ryb, świetnie sprawdzi się podczas letniego grillowania. Ponieważ jest dość sycąca może zastąpić ziemniaki czy inne tradycyjne dodatki, a nawet stanowić indywidualne danie np. do lunchboxa. Gorąco polecam!  Składniki(...)dodać do niego marchewkę i pokrojoną w plasterki dymkę. Do słoiczka wlać sok z limonki, miód i oliwę oraz drobniutko posiekaną papryczkę chilli. Słoik zakręcić i energicznie potrząsnąć, aby sos się połączył, spróbować i ewentualnie doprawić do smaku limonką lub miodem. Ryż z marchewką zalać winegretem, wymieszać i odstawić, aby smaki się połączyły. Sałatka powinna być kwaskowa i pikantna, wyrazista

Codzienne Gotowanie
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM TIKKA 152

Uwielbiam zapiekanki, te z warzywami, mięsem, rybami, z ryżem , makaronem czy kaszami. Zawsze jest okazja by zrobić to szybkie i łatwe danie dla całej rodziny. Dziś zapraszam na zapiekankę z kurczakiem tikka i makaronem. Smacznego  Przypominam o  KONKURSIE    SKŁADNIKI dla 4 osób   1 filet z kurczaka Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku(...)rzepakowy 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu PRZYGOTOWANIE:  Kurczaka myję, kroję w kostkę, doprawiam a następnie na rozgrzaną patelnię wylewam olej, smażę na rumiano. Pod koniec podlewam sosem sojowym. Duszę ok 2 minut. Warzywa myję a następnie za pomocą przyrządów do makaronu warzywnego, robię cienkie nitki. W garnku rozstapiam masło a następnie wkładam warzywa, dusze ok 2 min. Następnie

Gotowanie Patki
Krewetki grillowane w liściach bananowca 237

Pyszna, lekko pikantna przystawka. Podana z ryżem może również stanowić danie główne. Pomysł na potrawę znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny i pozmieniałam co-nieco :) Składniki dla

Tajskie smaki
Grillowany łosoś na himalajskim kamieniu solnym 145

Grillowanie i pieczenie na kamieniu solnym to inny od tradycyjnego sposób gotowania znany już w starożytnych kulturach. Zaletami przygotowywania potraw na kamieniu solnym zwłaszcza z mięsa i ryb jest to, że po nagrzaniu płyta kamienna utrzymuje przez dłuższy czas równomierną temperaturę a potrawy są soczyste i idealnie upieczone. Dodatkowo porcje mięsa nie kontaktują się bezpośrednio z płomieniem, dzięki(...)łyżki musztardy Dijon2 łyżki miodu2 łyżki świeżo posiekanego szczypiorku½ łyżeczki czosnku w proszku½ łyżeczki czarnego pieprzu¼ łyżeczki pieprzu cayenne60 ml oliwy z oliwekPrzygotowanie: Przy pomocy blendera wymieszać wszystkie składniki sosu na gładką jednolitą masę. Przygotować łososia. Ponacinać na zewnątrz (nie przecinając skóry, w nacięcia polecamy włożyć plasterki cytryny), przy pomocy np., pędzelka silikonowego filety natrzeć przygotowaną mieszanką. W międzyczasie

naRuszcie
Zapiekanka szpinakowa z cukinią 267

Zapiekanka wegetariańska na obiad lub kolację. Może być to fajny dodatek dodatek do mięsa lub ryby. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 6 Składniki: 350 g szpinaku mrożonego 250 g cukinii 125 g sera mozzarella 100 g ryżu 330 g jogurtu greckiego 4 jajka 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka oregano 1 łyżeczkę pieprzu(...)półplasterki i dodać do szpinaku- smażyć 10 minut. Pod koniec posypać oregano. Jajka roztrzepać, dodać jogurt i wymieszać tak, aby nie było grudek. Wymieszać sos z ryżem, szpinakiem i cukinią. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, przełożyć połowę farszu i połowę pokrojonego w kostkę sera, następnie wyłożyć kolejną warstwę farszu i resztę sera

KuchniaWeDwoje.pl
Sandacz z sufletem z łososia. 169

Idealne połączenie łososia  i jakże delikatnego sandacza.    Podanego z sosem beurre blank i  purre z kukurydzy.  Do tego surówka z lekkim pazurem.  Eksplozja smaku w każdym kęsie.  Niebanalne, finezyjnie i zgodne z zasadą efektu WOW. Składniki: 400 g filetu z sandacza 400 g filetu z łososia ok 100 ml śmietany 36 % (rzadkiej(...)skórki)  olej/oliwa z oliwek (ok 4-5 łyżek) Ocet balsamiczny (1 łyżeczka) 250 ml wina białego Ok 100 g zimnego masła 1 szalotka Wykonanie: Zdejmujemy skórę z ryb i wyciągamy ości. Łososia kroimy w kostkę i wkładamy do blendera.  Dolewamy śmietanę (partiami, w zależności od konsystencji). Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Miksujemy do momentu

Malinowe Pocałunki
Sałatka z kuskusem, bobem i tuńczykiem 162

Obiecałam, że wśród lunchbox’ów pojawią się szybkie propozycje na sałatki, które można zjeść na zimno. Ostatnio proponowałam wersję z kaszą  gryczaną, dzisiaj natomiast nadal

Fabryka pomysłów
Placek Drożdżowy z Duszoną Cebulą i Wędzonymi Szprotkami 211

Po tym placku trudno mi stwierdzić jednoznacznie, czy to ciasto, czy klasyczne ciasto do pizzy jest smaczniejsze. Z pewnością upiekę i pizzę, ale i to ciasto

Blondynka Gotuje
Curry z łososiem 144

  Lekko pikantne i rozgrzewające curry z łososiem. Pyszne i szybkie do przygotowania. Mimo, że na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowane, nie spędzicie przy nim

Obiad za dychę
Cytrynowe risotto z cydrem i grillowany łosoś teriyaki 143

 Pyszne, lekkie i świeże risotto z dodatkiem skórki cytryny oraz cydru z przepysznym łososiem w marynacie teriyaki to danie, które zachwyci niejedno podniebienie. Składniki (na

Mango Papaja
SAŁATKA JARZYNOWA 190

sałatka jarzynowa, bo oni też robią a nie jest taka smaczna. Uwielbia ją moja synowa… Jest smaczna, lekka w trawieniu, stanowi fajny dodatek do wędlin i zimnych mięs, ryb smażonych… I co ważne – nie „podchodzi” wodą, nie kiśnie… nawet jeśli stoi na stole dłużej, a amatorów na nią nigdy nie brakuje… SKŁADNIKI : 2 ziemniaki, 2 marchewki, kawałek selera(...)soli – odcedzić - ostudzić Marchew, pietruszkę, selera obrać – pokroić w plastry tak jak ziemniaki – ugotować (ok. 10 min.) – odcedzić – a wodę (bulion warzywny) zachować i użyć do zupy, sosu – warzywa ostudzić. Pory pokroić w kostkę – wsypać na patelnię + wody, tyle aby przykryć pora – blanszować ok. 8 minut – odcedzić wywar do warzywnego – a pory ostudzić na sitku. Cebulę obrać – pokroić w kostkę

Tradycyjna kuchnia inaczej

Proponowane wyszukiwania