sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:148/303)

Odwrócone roladki z kurczaka 137

plastry szynki układamy piersi z kurczaka, kawałek cebuli oraz kawałek ogórka kiszonego. Całość posypujemy mieloną papryką, zwijamy w roladkę i zabezpieczmy ( owijamy ) nitką lub sznurkiem. Roladki obsmażamy na oleju z każdej strony, podlewamy bulionem i dusimy ok 30 minut. SMACZNEGO Możemy do roladek zrobić sos wykorzystując wywar który powstał na bazie bulionu podczas duszenia. Odlewamy ok 600 ml wywaru

Smaki Ewy
Marchewka z ciecierzycą po marokańsku 172

Wegetariański obiad, z aromatycznymi przyprawami w marokańskim stylu. Młoda marchewka duszona w sosie pomidorowym, z dodatkiem ciecierzycy i kuskusu. Całość dopełnia świeża mięta oraz kolendra. Składniki na 3 porcje: 1 cebula 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku przyprawy: 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,  mielonej  kolendry, kminu, imbiru; 1/3 łyżeczki chilli 1 puszka pomidorów 200 ml bulionu warzywnego kilka

Moja Galeria Smaku
Wędlina drobiowa (z kurczaka) 152

łyżka soli łyżeczka ziela angielskiego łyżeczka estragonu łyżeczka tymianku łyżeczka bazylii łyżeczka oregano łyżka sosu sojowego 2 jajka łyżka żelatyny łyżeczka czarnego pieprzu Przygotowanie Filety z kurczaka płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Papryczkę płuczemy i wybieramy pestki. Filety ,papryczkę ,natkę ,ziele angielskie i pieprz mielimy na najmniejszych oczkach. Do masy dodajemy jajka ,obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki i przyprawy

R'n'G Kitchen
Śledzie korzenne ze skórką pomarańczową 230

cynamonu 1 łyżeczka kolorowego pieprzu 1 mała suszona papryczka chilli 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka goździków kilka kulek jałowca kilka kulek ziela angielskiego 3-4 ziarna kardamonu 1 i 1/2 szklanki oleju 2-3 liście laurowe skórka z pomarańczy 1 łyżka sosu balsamicznego 1 mała cebula Do oleju dodać przyprawy i wszystko razem podgrzać aby uwolnić

Jemy Pijemy
Drożdżowe (kluski) parowańce z aksamitnym sosem 163

parować przez 5 minut na niezbyt dużym ogniu po ciągłym przykryciem !!!. SKŁADNIKI NA SOS: 3 skrzydełka z kurczaka dwie i pół szklanki wody 1 bulionetka do dań duszonych z kurczaka 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 płaska łyżka kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 płaska łyżeczka mielonej musztardy świeżo zmielony pieprz 1 płaska łyżka mąki

ClauditteMissCooking
Ciasto czekoladowo-orzechowe z gruszkami 105

tego przepisu , ponieważ jest w smaku genialne, zmniejszyłam jedynie ilość składników i dodałam mielone włoskie orzechy. Ciasto wyszło przepyszne, pachnące i mięciutkie, a gruszki upiekły się idealnie :) Wprawdzie dopiero po zjedzeniu przyszło nam go głowy, ze można było już na talerzyku polać gruszki sosem czekoladowym, ale nic straconego, następnym razem na pewno tak zrobimy :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Pomidory pod pierzynką 286

łyżka majonezu 1 ząbek czosnku 3 łyżki drobno startego żółtego sera Sól, świeżo mielony pieprz Przepis: Pomidory myjemy i osuszamy. Następnie kroimy je w plastry i układamy na talerzu. W misce mieszamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jogurt naturlarny, majonez, sól oraz pieprz. Sos nakładamy na pomidory. Całość posypujemy drobno startym żółtym serem. Tak podane pomidorki stanowią świetny dodatek

Emcia Pichci
Lasagne 215

Nadzienie mięsne: 0,5 kg mięsa mielonego 2 cebule 2 ząbki czosnku Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy do podsmarzenia na rozgrzaną patelnię Do cebuli dorzucamy mięso i sprasowany czosnek  Wszystko razem smarzymy ok 30 min  Sos pomidorowy:  200g koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki bazylii sól pieprz Do miski przekładamy koncentrat pomidorowy  Dodajemy bazylję, sól

Klaudynkowa kuchnia
Klopsiki wołowe z porami i sałatka z kalarepy 239

kalarepy i jarmużu. Finalnie wyszło świetne danie obiadowe, okraszone kwaśnym i miętowym sosem śmietanowo-jogurtowym. Z tego przepisu wychodzi 16 kotlecików, więc spokojnie możecie użyć połowy składników. W przeciwnym razie nakarmicie całą rodziną i to przez 2 dni :)  Składniki klopsiki 400g mielonego mięsa wołowego (użyłam ligawy) 800g porów 90g bułki tartej 2 jajka 1 1/4 łyżeczki soli

W kuchni wieczorem
Baharat - smak Bliskiego Wschodu 163

drobiu, jagnięciny i wołowiny (zwłaszcza smażonych), kuskusu, bulgaru, ryżu oraz wielu zup i sosów. My bardzo często używamy jej do gulaszu wołowego, któremu nadaje pikantny, lekko korzenny smak. Słowo "baharat" ( بهارات ) oznacza w języku arabskim przyprawę  Baharat w różych wariantach (np. z dodatkiem mielonego czosnku, kurkumy, mięty lub curry) stosowana jest na całym Bliskim Wschodzie oraz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pulpety w sosie koperkowym nadziewane porami i suszonymi pomidorami 282

Większość dzieci chętnie zjada pulpety w sosie koperkowym. Żeby przemycić więcej witamin i warzyw, do pulpetów dodałam duszone pory i suszone pomidory. Mięso podałam z ulubioną kaszą jaglaną i sałatą lodową z winegretem. Składniki: 800 g mielonego mięsa z indyka 2 jajka 1 sucha kajzerka łyżka ziół do pizzy 2 ząbki czosnku 2 pory (jasne części) kilka suszonych

Czerwień i błękit
Zupa z skorzonery 186

podobny smak do szparagów  można je przygotować tak samo z sosem holenderskim. Ja postanowiłem z niej przygotować zupę.  Składniki : 5 ząbków czosnku, 500 g skorzonery, 1/3 szklanki czerwonej soczewicy Puszka mleka kokosowego, 250 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki masła,  Szczypta mielonego kuminu,  Szczypta  gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo mielonej ,  1 łyżeczka

cookpl
Obiad za 10 złotych - Wołowe hamburgery w bułce pełnoziarnistej w sosie z miodem i musztardą francuską. 242

liczę 350 gram mięsa, z którego można zrobić jeszcze wiele. Przygotowanie kotletów. Mięso mielone łączymy z jajkiem i drobno posiekaną cebulą. Dodajemy soli i pieprzu i zgnieciony ząbek czosnku. Wyrabiamy chwilę, kształtujemy na kotlet i grillujemy przez około 5 minut z każdej strony Sos. Do jogurtu naturalnego dodajemy ząbek utartego w moździerzu czosnku. Solimy, pieprzymy, dodajemy łyżeczkę musztardy francuskiej

BaRepas
Sałatka z roszponką i pulpecikami 280

gorgonzola 10 rzodkiewek  20 g prażonych pestek dyni pulpeciki 200 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona cebula 10 g suszonych pomidorów 1 jajko 4 łyżeczki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki, rozmarynu, curcumy  0,5 łyżeczki chilli sól i pieprz do smaku sos 2 łyżeczki płynnego miodu 1 płaska łyżeczka curry 1 łyżeczka soku z pomarańczy

Niezły Młynek
Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami i test woka firmy Ballarini 209

bajka. Na prawdę poczułam się przez chwilę jak Masterchef Wy też będziecie mieli szansę, gdyż za kilka dni ogłoszę konkurs, gdzie do wygrania będzie patelnia sygnowana logo MasterChef o średnicy 20 cm. Nie przegapcie! Scroll down for recipe in English Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami (4 porcje) Składniki: 1 cebula, pokrojona w kostkę 3 pomidory, pokrojone

karmelowy
ryżowe kotlety z cukinią,kalafiorem,marchewką,chilli... 208

zwarta /mi wyszło ok.1,5 szklanki/, wsypać koperek i wszystko dobrze wyrobić jak na mielone mięsne kotlety na gorącym mocno oleju smażyć na rumiano kotlety i odkładać na ręcznik papierowy są pyszne takie kotlety i na ciepło ale też i na zimno np. z sosem czosnkowym...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
TRADYCYJNE KOTLETY MIELONE 359

Kotlety mielone to jedno z ulubionych naszych dań. Poniżej przedstawiam podstawowy przepis, który pozwoli na przygotowanie wielu obiadów. Z mięsnej masy można uformować malutkie pulpety, które sprawdzą się idealnie w pomidorowym sosie do makaronu. Można też przygotować kotlety, nadziane usmażonymi pieczarkami (takie, jak widać na powyższym zdjęciu). Wystarczy usmażyć pieczarki z pieprzem, cebulą i odrobiną soli. Z mięsnej masy

Przepisy Aleksandry
Lekkie gołąbki z młodej kapusty 241

lżejsze mięso karkówkę oraz biały ryż na brązowy. I podałam bez żadnych ciężkich sosów. Bardzo nam smakowały. To dobry pomysł na dietetyczny obiad. Polecam spróbować tej wersji! Składniki : * główka młodej kapusty * dwa podwójne filety z kurczaka * 2 woreczki brązowego ryżu * cebula * sól, świeżo mielony pieprz, ulubione zioła Przygotowanie : Kapustę sparzyć. Mięso zmielić, dodać na pół ugotowany ryż, przyprawić. Dodać

Magiczne Życie Marty
Smoliste żeberka w mielonej kawie 202

marynata: 1,5 łyżki  mielonej kawy 1  łyżeczka   świeżo  zmielonego pieprzu 1  łyżeczka  pieprzu  młotkowanego  z kolendra 1  łyżka  czerwonej papryki (pomieszana ostra ze  słodką ) 2  łyżki  pikantnego keczupu  1  łyżka  miodu 2  łyżki  sosu sojowego 1 łyżeczka sosu chilli

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Leczo z pulpetami 230

I jedno i drugie ( mówię o leczo i pulpetach ) robię w wielu wersjach . Pulpety w różnych sosach , leczo z różnymi dodatkami. Łączę je też razem. Tu

Buniabaje w kuchni
Penne z pulpecikami i sosem pomidorowym z nutą kakao 179

razem penne z pysznym sosem pomidorowym z bazylią, czosnkiem i kakao. Do tego idealnie doprawione pulpeciki. Niebo w gębie- mówię Wam! Kakao z pomidorami łączy się idealnie, daje niepowtarzalny smak i aromat. Musicie tego spróbować! Składniki : * 200 g makaronu penne #omnomnom * łyżka oleju z pestek dyni * łyżka sezamu * 500 g mięsa mielonego z łopatki * łyżeczka przyprawy gyros * łyżeczka(...)kostkę cebulę oraz jajko. Wymieszać, uformować małe pulpeciki, obsmażyć na oleju rzepakowym. Pomidory podgrzać razem z pokrojonym w plasterki ząbkiem czosnku. Zagotować, dodać kakao oraz brązowy cukier, wymieszać. Do sosu wrzucić pulpeciki. Przełożyć sos do kokilek, ułożyć je na środku talerza, obok wysypać makaron. Całość podawać z posiekaną natka pietruszki

Magiczne Życie Marty
"Keftedes" z halloumi i kaszy jaglanej z dipem pomidorowo-orzechowym 171

doprawione świeżymi ziołami, kuminem i papryką. Upiekłam je w piekarniku, aby uniknąć zbędnych kalorii pochodzących ze smażenia. Oszukane, bo określeniem keftedes nazywa się w Grecji różnego rodzaju klopsiki z mielonego mięsa. Jeżeli szukacie oryginalnego przepisu, to bardzo proszę, rok temu pokazywałam Wam keftedakia z kuminem, miętą i odrobina ouzo . Jednak te klopsiki niczym im nie ustępują i powinny(...)halloumi, startego na tarce o grubych oczkach 2 duże jajka 225 g ugotowanej kaszy jaglanej pęczek natki pietruszki pęczek świeżej bazylii 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 8 łyżek bułki tartej lub mielonych migdałów dla wersji bezglutenowej sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Cebulę, czosnek i papryczkę chilli podduś

Chilli Czosnek i Oliwa
Kremowy sos do makaronu – z kalafiora 221

miękki i gładki, delikatny. On miał ochotę na makaron. Ja na kalafiora. Czy w takim połączeniu uda się znaleźć wspólny mianownik? Okazało się to całkowicie wykonalne. I zdrowe! Bazą tego sosu jest kalafior. A w zasadzie puree z kalafiora. Możecie go ugotować na dwa sposoby. Pierwszy to tradycyjny sposób – woda z solą i cukrem – potrzebne nam po 1 pełnej łyżeczce soli(...)umieszczamy je w blenderze. Wlewamy mleko, wsypujemy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego i pieprzu cayenne. Dodajemy skarmelizowaną cebulę z całym masłem na którym się smażyła i serek topiony, pokrojony w mniejsze kawałki oraz świeży ząbek czosnku. Całość zamykamy i miksujemy na gładką masę. Sos podgrzewamy do zagotowania na małym ogniu i mieszając gotujemy

Karo in the Kitchen
Cannelloni w sosie z ricotty 182

smakowych istny raj :) Wspaniałe danie na przywitanie Nowego Roku :) Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego 3 łyżki oleju cebula ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów ok. 20 rurek cannelloni 250 g sera ricotta 375 ml mleka 6 łyżek startego sera typu parmezan suszone oregano szczypta mielonej słodkiej i ostrej papryki sól i pieprz Na dużej patelni rozgrzewamy olej(...)osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne natłuścić lekko masłem i makaronowe rurki nadziewać przygotowanym farszem. Następnie ułożyć w naczyniu i przykryć resztą pomidorów. Ricottę wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać makaron i posypać tartym parmezanem. Piec ok. 30 minut w temp. 200 C ( pilnujemy jak danie się pięknie rumieni, może to być krócej albo dłużej w zależności jaki posiadamy

Słodkości i nie tylko
kotlety mielone z ziołami i parmezanem 200

kotletów 1000 g mielonego mięsa  wieprzowo- wołowego ( u mnie karkówka i łopatka ) 2 - 3 cebule 2  jajka 1 czerstwa bułka, lub zamiennie bułka tarta (pół na pół)  sól  pieprz pęczek posiekanej pietruszki i pęczek koperku  parę ząbków czosnku (posiekanego lub startego) lub czosnek granulowany 2 łyżki sosu sojowego masło i olej do smażenia(...)się nie przypaliły. Można patelnię z kotletami przykryć pokrywką i smażyć jeszcze na małym ogniu przez ok 2 minuty, aby kotlety nie były surowe w środku. Smacznego! Uwaga: mięso mieliłam sama.  Zajmuje to niewiele czasu a  chyba jednak wolę wiedzieć co mam w kotletach

Stare Gary
Makaron z sosem brokułowo - serowym 324

Historia zaczyna się w pewnym sklepie, do którego udałam się onegdaj celem zakupienia składników do zupy z poprzedniej notki. Mieli tam, jak się okazało, promocję na brokuły, poddałam się zatem ich strategii marketingowej i kupiłam dwa. Oczywiście do zupy potrzebny był mi jeden, powstało zatem pytanie, co zrobić z drugim. A jak nie wiadomo co zrobić, robi się coś(...)jeszcze przez chwilkę, a następnie dodajemy serki topione i śmietanę. Mieszamy tak długo, aż serki się rozpuszczą. Ugotowanego brokuła odcedzamy a następnie gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków i wrzucamy do sosu. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty, można dolać do niego wody (opcjonalnie mleka). Potem całość mieszamy, przyprawiamy jak kto lubi i można podawać :) Przed pognieceniem brokuła dobrze jest wziąć sobie parę różyczek

Kulinarne zapędy Kokosa
Makaron z sosem serowym 234

kremowym sosie serowym z chrupiącym dodatkiem w postaci pestek słonecznika. Naprawdę warto wypróbować ten przepis bo efekt jest zaskakująco przyjemny dla podniebienia :) Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 300g różnych rodzajów żółtego sera np. Gouda i Edam 100g boczku Szklanka śmietany 12% 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy Garść pestek słonecznika ( lub pestek dyni) Świeżo mielony pieprz(...)kostkę sery. Mieszamy na małym ogniu, aż się rozpuszczą. Dodajemy śmietanę oraz doprawiamy obficie pieprzem. Słonecznik prażymy na osobnej patelni. Ugotowany makaron dorzucamy na patelnie i mieszamy z sosem. Nakładamy na talerz i posypujemy prażonym słonecznikiem. Możemy ozdobić listkiem bazylii. Smacznego

Kolizje Smaków
POLĘDWICZKI W SOSIE CHRZANOWYM 411

lubię sos chrzanowy, niestety w moje miłości do niego jestem ... osamotniona :-( tak więc nie podaje go zbyt często.  Jednak w zestawieniu z mięciutkimi polędwiczkami zachwycił moich domowników... albo inaczej ... zachwyciły polędwiczki a sosik nie przeszkadzał :))) Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe  oliwa bulion warzywny  3/4 słoiczka chrzanu 180 g ziele angielskie liść laurowy sól świeżo mielony czarny pieprz(...)bulion, dodać sól , pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Dusić około 30 minut, po tym czasie sprawdzić czy są miękkie. Wyjąć z bulionu na talerz (łatwiej będzie zrobić nam sos). W garnuszku roztopić 2 łyżki masła, dodać do nich 2 łyżki mąki i mieszając do połączenia składników zrobić zasmażkę. Bulion na patelni zagotować, dodać do niego chrzan i ciągle mieszając

Walijskie Pichcenie
Domowa tortilla z warzywami i gyrosem z kurczaka 318

Zachęcam do zrobienia i życzę smacznego :) Składniki na placki tortilli (8 sztuk): 500 ml mąki pszennej pół płaskiej łyżeczki soli 2 łyżki oleju 170 ml gorącej wody Składniki na sos: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (o pojemności około 200 g) 2 czubate duże łyżki majonezu 3 czubate duże łyżki keczupu 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 1 czubata mała łyżeczka(...)zmielonego pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku szczypta cukru szczypta chili  Potrzebne warzywa: malutka kapusta pekińska 1 papryka czerwona 1/2 puszki papryki konserwowej 1 czerwona cebula Wykonanie: Przygotowanie warzyw: Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Paprykę kroimy w krótkie, cienkie paseczki. Kukurydzę konserwową odsączamy z soku. Cebulę kroimy na cienkie półkrążki. Aby przygotować sos jogurtowo - majonezowy , wystarczy zmieszać wszystkie

Smak mojego domu
Delikatne kotleciki rybne w sosie maślanym na sosie pieczarkowym 187

smażenia Składniki na sos maślany: 1/4 szklanki octu winnego 4 łyżki soku z cytryny 1/2 posiekanej szalotki sól pieprz ziołowy 125 gramów masła pokrojonego w kostkę Pieczarki w śmietanie: 300 gramów drobno posiekanych pieczarek 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 1 posiekana czerwona cebula 2 łyżki mąki 1/2 szklanki śmietany 18% sól pieprz Dorsza mielimy w malakserze, dodajemy przyprawy(...)rozpuszczamy masło i odstawiamy na bok Na oprószonym mąką blacie formujemy kotleciki, następnie przekładamy na patelnię, włączamy gaz i smażymy po 6 minut z każdej strony pod przykryciem Teraz sos maślany: w garnuszku zagotowujemy ocet z sokiem z cytryny, szalotką i przyprawami. Gotujemy do momentu, aż sos się zredukuje Zdejmujemy garnek z gazu i sprężynką mieszamy jego zawartość z kilkoma

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Dietetycznie: stek w sosie z pieczoną marchewką 188

kroimy na 4 steki, myjemy, osuszamy. Oprószamy grubo mielonym pieprzem. Smażymy na patelni grillowej - 3 minuty z każdej strony. Steki odkładamy na deskę aby odpoczęły. Na patelni na łyżce masła zeszklij posiekaną szalotkę i goździki, dodaj wino i odparuj 80% płynu. Dodaj kolejną łyżkę masła, posól i mieszaj by sos maksymalnie zgęstniał. Przed podaniem zanurz steki delikatnie w sosie

Brzuszki Łakomczuszki

Proponowane wyszukiwania