sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:147/303)

Żeberka z czerwoną fasolą w pikantnym sosie pomidorowym 159

redukcję zawartości tłuszczu. Żeberka z czerwoną fasolą w pikantnym sosie pomidorowym 2014-12-22 11:10:10 Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g wieprzowych żeberek – najlepiej cienki „pasek” 500g przecieru pomidorowego 2/3 puszki czerwonej fasoli bez zalewy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego(...)otartego majeranku 1 łyżka mielonej czerwonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (mielonego chili) Instrukcje Żeberka oczyszczamy z ewentualnego nadmiaru tłuszczu. Kroimy na kawałki co 2-3 kostki. Dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy ze wszystkich stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pozostawiamy na kilkanaście minut. Głęboką patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu

Kulinarna Pokusa
Kurczak w sosie pomidorowym do ryżu 319

spróbować ;) Składniki na sos (na ok. 3, 4 porcje): filet z kurczaka (ok. 300g)   2 cebule   2 małe ząbki czosnku   1 puszka krojonych pomidorów   ok. 200 ml soku pomidorowego (ja dałam ok. 3 łyżeczek przecieru i wodę przegotowaną) 3 łyżki oleju pół łyżki mielonej słodkiej papryki pół łyżki soli pół łyżki mielonego pieprzu(...)puszkę pomidorów i sok pomidorowy.   Dodajemy cukier i gotujemy na małym gazie jeszcze około 20 min. Próbujemy i jesli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem i nasz sos jest gotowy.   Najlepiej podawać z ryżem

W kuchni bez szafek
Kaczka faszerowana po niemiecku 192

mąki 1 łyżeczka estragonu półtora łyżeczki majeranku sól , pieprz Sos : 1 pęczek włoszczyzny 1 cebula 125 ml czerwonego wina 150 ml bulionu drobiowego Czerwona kapusta : 1/2 kg czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 100 ml czerwonego wina 2 łyżki masła 1 liść laurowy 2 goździki szczypta ziela angielskiego sól mielony biały pieprz Przygotowanie Czerwona kapusta : Kapustę po obraniu(...)pieprzem . Kaczkę natarłem solą , pieprzem , estragonem , napełniłem farszem , zaszyłem. Ułożyłem w brytfance . Piekłem po ok.40 minut z obu stron ( po 40 min odwróciłem ) ,w temperaturze 190 stopni.  Sos : cebule i włoszczyznę pokroiłem , włożyłem do naczynia z kaczką i upiekłem. Kaczkę wyjąłem , zawinąłem w folię aluminiową. Sos odtłuściłem , przetarłem przez sito , wymieszałem z winem i bulionem. Przyprawiłem , zagotowałem i wlałem

R'n'G Kitchen
Makaron z cukinią a’la carbonara 181

prezentujemy fantastyczny sos do makaronu. Jego wykonanie jest banalnie proste, a smak niebanalnie fantastyczny. Zapraszamy Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1 duża cukinia (o wadze około 350-400g) 300g boczku 4 żółtka 3 łyżki masła 2 łyżki mascarpone Łyżka oliwy Około 20-30g tartego drobno żółtego sera Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona(...)się zarumieni. Dodajemy startą cukinię i smażymy kilka minut. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy żółtka, mascarpone, 2 łyżki miękkiego masła i oliwę. Na patelnie wlewamy sos, dorzucamy makaron i mieszamy całość. Kosztujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy. Po minusie wyłączamy gaz i nakładamy makaron na talerze. Podajemy koniecznie na ciepło, posypane żółtym serem. Smacznego

Kolizje Smaków
Pieczone kacze udka w sosie piwno-miodowym z wiśniami / Roasted duck legs with honey beer sauce with cherries 186

recipe in English Pieczone kacze udka w sosie piwno-miodowym z wiśniami (4 porcje) Składniki: 4 kacze udka ze skórą sól i pieprz olej rzepakowy 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki ½ szklanki piwa Książęce Chlebowo Miodowego 1 ½ szklanki wiśni, świeżych lub mrożonych ¼ łyżeczki mielonej wędzonej papryki 1 łyżka miodu Przygotowanie: Włącz piekarnik(...)zapiekania w piekarniku, przełóż udka do naczynia żaroodpornego). Jeżeli chcesz przywrócić chrupiącą skórkę (w trakcie pieczenia przestanie być chrupiąca) na kilka minut włącz funkcję grilla. W celu zrobienia sosu, na średnim ogniu umieść mały garnek z 2 łyżkami oleju i wrzuć cebulę. Smaż do lekkiego zarumienienia, przez około 5 minut po czym dodaj czosnek. Po chwili wlej piwo, dodaj wiśnie

karmelowy
Tajskie zielone curry (Thai Green Curry) 179

robiłam je w sztucznym świetle, ale sos jest nieco bardziej zielonkawy. Składniki zielonej pasty curry: 6-8 zielonych papryczek chili, najlepiej tajskich 2 łodygi trawy cytrynowej 4 ząbki czosnku 2 szalotki 3-centymetrowy kawałek galangi lub imbiru 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego 1 łyżeczka otartej skórki z limonki kaffir lub zwykłej 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry sok z całej limonki(...)Składniki zielonego curry: 50-60 g zielonej pasty curry 2 łyżki oleju kukurydzianego 250 g piersi kurczaka 400 g mleczka kokosowego 1 łyżka oleju sezamowego 2-3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 5 listków limonki kaffir 1 łyżka cukru trzcinowego kilka różyczek kalafiora kilkanaście różyczek brokuła dwie pełne łyżki kawałków bambusa marynowanego 1/3 cukinii pokrojonej w grube

Kuchnia Prezydentowej
Jedzenie i uczty Jezusa: Kurczak duszony z suszonymi morelami i pilaw z kaszy bulgur 193

Kurczaka wyciągamy na półmisek. Zwiększamy ogień i redukujemy sos max 5 minut. Polewamy nim kurczaka i podajemy z kaszą bulgur. Pilaw z kaszy bulgur (dla 4 osób): 1/2 szklanki kaszy bulgur 1/6 szklanki oliwy 1/2 małej cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1/2 szklanki wody 1/4 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu(...)wlewamy wodę, doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 20 minut (nie mieszamy). W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody (ja podlałam odrobiną sosu z gotującego się obok kurczaka). 3. Garnek zdejmujemy z ognia. Odkrywamy, mieszamy dokładnie, na garnku kładziemy kawałek ręcznika papierowego i ponownie przykrywamy. Odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie wsypujemy

My Culinary Art
Kopytka 208

podałam je z sosem pieczarkowym, ale wystarczy samo masełko i też pyszne. Kopytka nie są gumowe, ale też nie rozlatują się :) Składniki: około 1,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka 0,5 kg pieczarek 2 cebule łyżka masła sól, pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie: Kopytka: Ugotowane ziemniaki przepuś ci łam przez maszynkę do mielenia. Ziemniaki wyrównałam w misce(...)poprzek. Gotowałam w osolonym wrzątku. Po wyjęciu kopytek z garnka od razu je hartuje w zimnej wodzie przez parę sekund. Dzięki temu nie sklejają się.       Sos pieczarkowy:    Kroimy drobno cebulkę i podsmażamy ją na maśle. Pieczarki obieramy tak aby nie oderwać nóżki i kroimy w plasterki. Do podsmażonej cebulki dodajemy pieczarki. Wlewamy pół szklanki wody

Amatorka kuchenna
Odwrócone roladki z kurczaka 127

plastry szynki układamy piersi z kurczaka, kawałek cebuli oraz kawałek ogórka kiszonego. Całość posypujemy mieloną papryką, zwijamy w roladkę i zabezpieczmy ( owijamy ) nitką lub sznurkiem. Roladki obsmażamy na oleju z każdej strony, podlewamy bulionem i dusimy ok 30 minut. SMACZNEGO Możemy do roladek zrobić sos wykorzystując wywar który powstał na bazie bulionu podczas duszenia. Odlewamy ok 600 ml wywaru

Smaki Ewy
Marchewka z ciecierzycą po marokańsku 165

Wegetariański obiad, z aromatycznymi przyprawami w marokańskim stylu. Młoda marchewka duszona w sosie pomidorowym, z dodatkiem ciecierzycy i kuskusu. Całość dopełnia świeża mięta oraz kolendra. Składniki na 3 porcje: 1 cebula 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku przyprawy: 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,  mielonej  kolendry, kminu, imbiru; 1/3 łyżeczki chilli 1 puszka pomidorów 200 ml bulionu warzywnego kilka

Moja Galeria Smaku
Wędlina drobiowa (z kurczaka) 142

łyżka soli łyżeczka ziela angielskiego łyżeczka estragonu łyżeczka tymianku łyżeczka bazylii łyżeczka oregano łyżka sosu sojowego 2 jajka łyżka żelatyny łyżeczka czarnego pieprzu Przygotowanie Filety z kurczaka płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Papryczkę płuczemy i wybieramy pestki. Filety ,papryczkę ,natkę ,ziele angielskie i pieprz mielimy na najmniejszych oczkach. Do masy dodajemy jajka ,obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki i przyprawy

R'n'G Kitchen
Śledzie korzenne ze skórką pomarańczową 220

cynamonu 1 łyżeczka kolorowego pieprzu 1 mała suszona papryczka chilli 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka goździków kilka kulek jałowca kilka kulek ziela angielskiego 3-4 ziarna kardamonu 1 i 1/2 szklanki oleju 2-3 liście laurowe skórka z pomarańczy 1 łyżka sosu balsamicznego 1 mała cebula Do oleju dodać przyprawy i wszystko razem podgrzać aby uwolnić

Jemy Pijemy
Drożdżowe (kluski) parowańce z aksamitnym sosem 154

parować przez 5 minut na niezbyt dużym ogniu po ciągłym przykryciem !!!. SKŁADNIKI NA SOS: 3 skrzydełka z kurczaka dwie i pół szklanki wody 1 bulionetka do dań duszonych z kurczaka 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 płaska łyżka kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 płaska łyżeczka mielonej musztardy świeżo zmielony pieprz 1 płaska łyżka mąki

ClauditteMissCooking
Ciasto czekoladowo-orzechowe z gruszkami 95

tego przepisu , ponieważ jest w smaku genialne, zmniejszyłam jedynie ilość składników i dodałam mielone włoskie orzechy. Ciasto wyszło przepyszne, pachnące i mięciutkie, a gruszki upiekły się idealnie :) Wprawdzie dopiero po zjedzeniu przyszło nam go głowy, ze można było już na talerzyku polać gruszki sosem czekoladowym, ale nic straconego, następnym razem na pewno tak zrobimy :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Pomidory pod pierzynką 273

łyżka majonezu 1 ząbek czosnku 3 łyżki drobno startego żółtego sera Sól, świeżo mielony pieprz Przepis: Pomidory myjemy i osuszamy. Następnie kroimy je w plastry i układamy na talerzu. W misce mieszamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jogurt naturlarny, majonez, sól oraz pieprz. Sos nakładamy na pomidory. Całość posypujemy drobno startym żółtym serem. Tak podane pomidorki stanowią świetny dodatek

Emcia Pichci
Lasagne 201

Nadzienie mięsne: 0,5 kg mięsa mielonego 2 cebule 2 ząbki czosnku Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy do podsmarzenia na rozgrzaną patelnię Do cebuli dorzucamy mięso i sprasowany czosnek  Wszystko razem smarzymy ok 30 min  Sos pomidorowy:  200g koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki bazylii sól pieprz Do miski przekładamy koncentrat pomidorowy  Dodajemy bazylję, sól

Klaudynkowa kuchnia
Klopsiki wołowe z porami i sałatka z kalarepy 227

kalarepy i jarmużu. Finalnie wyszło świetne danie obiadowe, okraszone kwaśnym i miętowym sosem śmietanowo-jogurtowym. Z tego przepisu wychodzi 16 kotlecików, więc spokojnie możecie użyć połowy składników. W przeciwnym razie nakarmicie całą rodziną i to przez 2 dni :)  Składniki klopsiki 400g mielonego mięsa wołowego (użyłam ligawy) 800g porów 90g bułki tartej 2 jajka 1 1/4 łyżeczki soli

W kuchni wieczorem
Baharat - smak Bliskiego Wschodu 145

drobiu, jagnięciny i wołowiny (zwłaszcza smażonych), kuskusu, bulgaru, ryżu oraz wielu zup i sosów. My bardzo często używamy jej do gulaszu wołowego, któremu nadaje pikantny, lekko korzenny smak. Słowo "baharat" ( بهارات ) oznacza w języku arabskim przyprawę  Baharat w różych wariantach (np. z dodatkiem mielonego czosnku, kurkumy, mięty lub curry) stosowana jest na całym Bliskim Wschodzie oraz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pulpety w sosie koperkowym nadziewane porami i suszonymi pomidorami 252

Większość dzieci chętnie zjada pulpety w sosie koperkowym. Żeby przemycić więcej witamin i warzyw, do pulpetów dodałam duszone pory i suszone pomidory. Mięso podałam z ulubioną kaszą jaglaną i sałatą lodową z winegretem. Składniki: 800 g mielonego mięsa z indyka 2 jajka 1 sucha kajzerka łyżka ziół do pizzy 2 ząbki czosnku 2 pory (jasne części) kilka suszonych

Czerwień i błękit
Zupa z skorzonery 175

podobny smak do szparagów  można je przygotować tak samo z sosem holenderskim. Ja postanowiłem z niej przygotować zupę.  Składniki : 5 ząbków czosnku, 500 g skorzonery, 1/3 szklanki czerwonej soczewicy Puszka mleka kokosowego, 250 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki masła,  Szczypta mielonego kuminu,  Szczypta  gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo mielonej ,  1 łyżeczka

cookpl
Obiad za 10 złotych - Wołowe hamburgery w bułce pełnoziarnistej w sosie z miodem i musztardą francuską. 229

liczę 350 gram mięsa, z którego można zrobić jeszcze wiele. Przygotowanie kotletów. Mięso mielone łączymy z jajkiem i drobno posiekaną cebulą. Dodajemy soli i pieprzu i zgnieciony ząbek czosnku. Wyrabiamy chwilę, kształtujemy na kotlet i grillujemy przez około 5 minut z każdej strony Sos. Do jogurtu naturalnego dodajemy ząbek utartego w moździerzu czosnku. Solimy, pieprzymy, dodajemy łyżeczkę musztardy francuskiej

BaRepas
Sałatka z roszponką i pulpecikami 270

gorgonzola 10 rzodkiewek  20 g prażonych pestek dyni pulpeciki 200 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona cebula 10 g suszonych pomidorów 1 jajko 4 łyżeczki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki, rozmarynu, curcumy  0,5 łyżeczki chilli sól i pieprz do smaku sos 2 łyżeczki płynnego miodu 1 płaska łyżeczka curry 1 łyżeczka soku z pomarańczy

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania