gdzieś za mną chodzi jeszcze szarlotka... Składniki: 2 papryki czerwone 15 dag mielonego mięsa 1/2 torebki ugotowanego ryżu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 puszki kukurydzy sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie 2 łyżki bułki tartej margaryna do wysmarowania formy 4 plasterki żółtego sera oregano Sos pomidorowy: szklanka wody 100 g śmietany 1 kostka rosołowa 3 łyżeczki
My simple kitchenpapryka słodka, pieprz 0,5 szkl. wody margaryna do smażenia Sposób Mięso mielone podsmażyć na margarynie razem z przyprawami, cebulą pokrojoną w kosteczkę i roztartym czosnkiem. Następnie dodać koncentrat, ketchup, wodę, groszek oraz potarty na tarce o dużych oczkach żółty ser, który zagęści nam cały sos. W osolonej wodzie ugotować makaron, gotowy odcedzić i wymieszać razem z sosem
Kuchenne aromatybędą te pyszne, bezmięsne kotleciki, które podane z domowymi kopytkami i pikantnym sosem pomidorowym stanowiły pyszny obiad. Składniki: 2 kapusty pekińskie 1/2 czerwonej papryki 250g pieczarek 3 cebule 1 jajko pieprz przyprawa do gyrosa bułka tarta olej Wykonanie: Kapustę pekińską kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekane cebule. Kiedy
Walijskie Pichceniejajek czyli np. na Wielkanocny Poniedziałek kiedy już będziemy mieli dosyć ich serdecznie dosyć.Jest przepyszna i wiosenna. Wystarczy poświęcić 10 minut by ją przygotować. Składniki: 4-6 małych młodych ugotowanych z solą ziemniaków pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 1 zielony ogórek roszponka Sos: 2 łyżki oliwy ząbek czosnku łyżka kremowej musztardy łyżka
pieprzny smaczekłyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu zioła prowansalskie suszony koperek świeżo mielony pieprz kolorowy sól Przygotowanie: Tortellini gotujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy. Ogórka obieramy i kroimy, szynkę również kroimy w niezbyt duże kawałeczki. Suszone pomidory odciskamy z zalewy i kroimy w paseczki. Sos - w miseczce mieszamy majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystkie
Lawendowe Niebogenialną pizzę , dużo osób się nią zachwycało i mieli racje!! PIZZA Z KALAFIORA - NAJLEPSZA!!! składniki spód do pizzy: kalafior mrożony (400 g) jajko pół szklanki sera typu parmezan - starty na najdrobniejszych oczkach płaska łyżeczka bazylii łyżeczka oregano szczypta soli i pieprzu sos : puszka pomidorów bez skórki, krojonych
Cukier&Puderprzyprawy: ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), pieprz ziołowy, sól, przyprawę do mięsa mielonego, słodką paprykę. Na drugiej patelni na oleju podsmażamy drugą połówkę pokrojonej w kostkę cebuli i pomidory z puszki i przyprawy: sól, oregano. Podlewamy wodą i dusimy. Całość łączymy na jednej patelni i sos jest już gotowy! Teraz czas na ugotowanie makaronu: w tym przypadku kolorowy
Lawendowe Nieboząbki czosnku pieprz Składniki do bejcy mieszamy ze sobą czyli: (piwo, kawę, sos sojowy, ocet balsamiczny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę). Wkładamy mięso do miski i bejcujemy kilka godzin w schłodzonym miejscu. Przed grillowaniem mięso wyjmujemy z lodówki by nabrało temperatury pokojowej. Następnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Grillujemy z obu stron średnio po 4 minuty z każdej. Taka karkówka
Bon Appetit MałgorzatyLazania przez bardzo długi czas był moją zmorą. Niby wszystko wychodziło, a jednak ciągle czegoś brakowało. Sos był zbyt słabo doprawiony, beszamel taki nijaki, a o
Kolizje Smakówidealne, a któregoś dnia posłużył nam jako awaryjny obiad, wystarczyło sporządzić tylko sos pieczeniowy i ugotować ziemniaczki. Jak dla mnie super sprawa! Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka sól pieprz młotkowany z kolendrą Kamis 3 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki Skworcu 2 łyżeczki mielonej papryki ostrej Skworcu 1 ząbek
Blondynka Gotujezmarnowaliśmy, tylko przerobiliśmy :) Zakonserwowane w ten sposób służyć będą przygotowaniu szybkiego sosu lub zupy. W tamtym roku mroziłam ugotowane i odsączone grzyby. Teraz przygotowałam kilka słoiczków, które pasteryzowałam z tłuszczem, a te tradycyjne z octem zrobiłam również... Składniki : grzyby masło cebula ocet, sól, pieprz mielony Przygotowanie: Umyte grzyby wrzucić do wrzącej wody z 2 łyżkami octu
Proste Potrawyroszponki 1 gałązka selera naciowego 4 orzechy włoskie 80 g sera gorgonzola Sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju z orzechów ziemnych (można pominąć jeśli nie mamy akurat w domowych zapasach) Kilka kropli soku z cytryny Kilka kropli białego octu winnego Świeżo mielony pieprz i sól Roszponkę myjemy pod bieżącą wodą i odrywamy zgrubienia w okolicy
Kolizje Smakówłyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka mięty suszonej 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka kolendry sok z połówki cytryny 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki startego imbiru (może być suszony) sól i pieprz do smaku 5 placków tortilli pomidor sałata ogórek cebula sos pikantny: 1 pomidor sparzony bez skóry kilka kropli tabasco 1 łyżeczka papryki
Niezły Młynekpaski imbiru i dymki oraz pokrojoną na cienkie plasterki papryczkę chilli. Polać sosem sojowym. 5. Gotować na parze ok. 10-15 minut. Ryba powinna być miękka i dzielić się na płatki. Rada: podawać z ryżem; dla lubiących ostrzejsze smaki można zwiększyć ilość papryczki lub posypać mielonym chilli
Pasja Smakuzmianami , (dzisiejsza wersja z dodatkiem warzyw) przygotowujemy go w ten właśnie sposób. Sos mięsny można również podawać np. do pyz, tak lubią moje dzieci (nawyk szkolny), u nas najczęściej jednak bywa z makaronem spaghetti (można również podać go z każdym innym rodzajem makaronu). Składniki: - 500g mielonego mięsa ( u mnie najczęściej z łopatki ale można dowolne) - 2 puszki pomidorów
Smaczne ZdroweDziś postanowiłem zrobić obiad w jesiennych barwach. Jak wam się podoba? Składniki Cukinia, Papryka, Cebula, Puszka pomidorów, 200g mięsa mielonego (wołowego), Oregano, Ząbek
cookplmiksuję i robię na tej bazie sos koperkowy. Czas : 1 godzina Składniki : 2 duże kalarepy 10 dag chudego mięsa wieprzowego ( użyłam kawałek polędwicy , ale może być od szynki) 1/2 szklanki ugotowanego ryżu 1 cebula 2 listki świeżych listków tymianku 1/2 pęczka pokrojonego koperku 2 łyżki oleju maggi w płynie pieprz mielony sól 2 łyżki masła 1 pełna(...)minut od zagotowania aż kalarepy będą miękkie( to zależy jak duże są kalarepy- mniejsze będą dobre po 25 minutach , na duże trzeba będzie 40 minut). Wyjąć ostrożnie kalarepy. Do sosu wsypać 3/4 kopru który został. Sos zmiksować w malakserze .Dodać masło. Podgrzewać aż sie rozpuścić. Zmieszać mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do sosu. Zagotować mieszając by zgęstniał. Zagotować
Buniabaje w kuchnibabeczki uzyskałam. Sos ze śmietany, czosnku i koperku przygotowałam i gotową przekąskę otrzymałam. Składniki na 6 babeczek: 100 g makaronu spaghetti, 2 jajka, garść świeżego szpinaku, 10 małych pieczarek, 6 plasterków sera żółtego, 100 ml śmietany 18%, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka masła, olej rzepakowy do wysmarowania foremek, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku(...)krążki o średnicy naszych babeczek i po jednym plasterku układamy na wierzch makaronu. Babeczki pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C. W czasie pieczenia przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, koperkiem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Babeczki podajemy z sosem i świeżym szpinakiem. Smacznego
Moniki Smakołykilubię wodnistych sosów, więc przed smażeniem do pokrojonego mięsa dodaję 2 łyżki mąki i dokładnie pokrywam mąką każdy kawałek mięsa. Wołowinę wrzucamy na wysoką patelnię z rozgrzanymi 2 łyżkami oleju. Olej rzepakowy Rapso doskonale nadaje się do smażenia. Podsmażamy chwilę na rumiano, żeby zamknąć pory w mięsie, wtedy kawałki mięsa będą soczyste. Dodajemy kopiastą łyżkę mielonej papryki i podsmażamy(...)zupy gulaszowej. Gulasz gotujemy do miękkości mięsa (około 1 godziny), pod koniec gotowania ja przyprawiam gulasz majerankiem, solą i pieprzem, tym razem pieprzem młotkowanym z kolendrą, gotujemy jeszcze aż sos zgęstnieje. The post Jak zrobić gulasz wołowy? appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzyrządzicie wspólnie. Dla 2 osób mięso i sos, knedliki na 4-5 osób Czas przygotowania: ok. 3 godziny Składniki: 2 kawałki udźca wołowego ok 200g 2 łyżki śmietany do deserów 36% 25g suszonej włoszczyzny Smalec - najlepiej domowej roboty Suszony tymianek Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz czarny mielony Sól Himalajska 1 i 3/4 szklaki mąki pszennej (ja miałem(...)gotującą się osoloną wodą. Gotujemy po 7,5 minuty z każdej strony i wyjmujemy do odsączenia wody i ostygnięcia. 7/ Gotowe mięso wyjmujemy z naczynia żaroodpornego na talerzyk. Z sosu wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie a następnie miksujemy go blenderem dodając śmietanę. Utworzy się gęsty i pyszny sos który możemy przelać do małego garnka. 8/ Ugotowane knedliki kroimy grubo
Kuchnia PROzdrowotnastrony osiągną złoty kolor. Jeśli nie mamy pod ręką twarogu mielonego (jak na sernik), zwykły ser dobrze jest zmielić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę. Mieszamy go ze śmietaną, posiekaną dymką i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Gotowe placki podajemy na talerzu z porcją sosu posypaną szczypiorkiem tak, by można było je łatwo "pomaczać". ;) Święta
Kuchenna Kontrrewolucya