Głównym składnikiem lasagne są płaty makaronu przekładane sosem i zazwyczaj mięsem. U mnie dziś wegetariańska wersja tej popularnej potrawy. Wyszła równie pyszna! Składniki: 1 opakowanie makaronu lasagne 1 młoda cukinia 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 1 marchewka 1,5 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki soku pomidorowego ½ szklanki startego parmezanu tymianek bazylia sól i pieprz do smaku(...)Jogurt wymieszać z ziołami i odstawić. W między czasie naczynie do zapiekania posmarować sosem jogurtowym i układać warstwami płaty lasagne sos i nadzienie warzywne. Ostatnia warstwa to makaron który należy posmarować resztą sosu, posypać pozostałym serem i zapiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Dla mięsolubnych polecam przepis z mięsem mielonym --> tutaj
Tradycyjna KuchniaDziś tak po prostu: Lasagne bolognese SKŁADNIKI: 200 g makaronu lasagne (bez wcześniejszego gotowania) 500 mięsa mielonego ( wieprzowo- wołowego) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka puszka pomidorów krojonych 100 g oliwy z oliwek sól, pieprz, suszone oregano , bazylia suszona, papryczka chilli Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500 ml mleka tarty ser gałka(...)układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC, pieczemy ok 40 minut. SMACZNEGO
MarciochaKucharzyDanie z pewnością zadowoli wytrawnych mięsożerców gustujących w konkretnych smakach. Ostrość sosu połączyliśmy z lekkim makaronem i treściwymi pulpecikami, w których przemyciliśmy trochę warzyw. Składniki 300 g makaronu pagliaccetti 250 g łopatki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka 1 mały seler 1 jajko 3/4 szklanki otrębów pszennych 250 ml bulionu warzywnego 300 ml sosu madziarów 1 łyżeczka mąki(...)zmniejszamy płomień i wrzucamy uprzednio przygotowane pulpety. Gotujemy do miękkości mięsa. Mąkę ziemniaczaną mieszamy rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do sosu wrzucamy makaron, chwilę podgotowujemy, wrzucamy posiekaną natkę, ponownie mieszamy. Podajemy zaraz po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchenoliwek WYKONANIE Nastawiamy wodę na makaron. Pomidory z puszki przekładamy do miski i rozdrabniamy blenderem. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki, gałązki rozmarynu, chilli posiekane wraz z pestkami oraz fileciki anchois. Na koniec smażenia dorzucamy połowę posiekanej natki pietruszki. Dodajemy zmiksowane pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Redukujemy sos, aż stanie się gęsty. Gdy woda się zagotuje(...)makaron. Ugotowany al dente makaron przekładamy bezpośrednio z garnka na patelnię z sosem. Gdy sos pomidorowy będzie za gęsty dodajemy łyżkę wody z gotowania makaronu. Mieszamy dokładanie, by sos pokrył cały makaron. Dodajemy pozostałą natkę pietruszki i mieszamy. Przekładamy makaron na talerze, posypujemy startym parmezanem i układamy połówki pomidorków koktajlowych. Błyskawiczny makaron z pomidorami jest gotowy! Smacznego
OstryKęsWitajcie ! Dziś mam coś pysznego dla wszystkich fanów pasty – makaron penne zapiekany z cukinią i mozzarellą w domowym sosie pomidorowym. Danie szybkie w wykonaniu i obłędne w smaku. Idealne na wieczór z przyjaciółmi Składniki (4 małe porcje): 350 – 300 g makaronu penne 1 mała cukinia 150 – 200 g startej mozzarelli 1 mała czerwona cebula – pokrojona(...)następnie zblenduj. Ugotuj makaron chwilkę krócej niż al dente. Cukinię umyj i pokrój na małe kawałki. Ja pokroiłam plasterki na ćwiartki. Na dnie formy żaroodpornej rozsmaruj niewielką ilość sosu pomidorowego. Wyłóż makaron, dodaj resztę sosu, 1/2 mozzarelli i cukinię. Całość wymieszaj. Dodaj resztę mozzarelli. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 20 minut. Wyłóż na talerze. Smacznego
Moja pasja smakusłodko-musztardowe smaki. Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym 2015-06-17 14:21:01 Łatwe do przygotowania nawet dla początkujących udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym i makaronem – gdy mamy ochotę na słodko-musztardowe smaki. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 3 średnie nogi / 3 udka + 3 podudzia z kurczaka (900g) Marynata 4 łyżki płynnego miodu(...)osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy, raczej normale niż al dente i tak, aby był gotowy mniej więcej równo z mięsem. Kurczaka podajemy od razu z makaronem i sosem. Warto dodatkowo dla smaku i wyglądu posypać potrawę świeżym tymiankiem. Przez Dominik Kulinarna Pokusa/div> #gallery-123 {margin: auto;} #gallery-123 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center
Kulinarna Pokusatyle się najadł w życiu dyni, że mu już ona dawno wyszła uszami, więc miałam nie lada problem, jak ją bezboleśnie “przemycić” w obiedzie. Postawiłam na makaron ( u nas nigdy dość) w aksamitnym sosie z dyni, z grzybami, rukolą i szpekowymi chipsami. O szpeku pisałam tutaj. Lekko, a co najważniejsze: dyni widać nie było, a spora garść świeżej rukoli skutecznie(...)rodzaju włoskiej przydrożnej gospody i że sprawdziło się w 150%! Mąż skończył makaronik jako pierwszy, a w trakcie jedzenia nie popijał- znaczy, że dobre było! Więc szczerze polecam. Jesienny makaron z dynią Składniki na 4 osoby: 340 g makaronu (u mnie Cellentani)½ dyni, około 700 g (przed obraniem)1/2 czerwonej cebuli( u mnie cebula Tropea) garść grzybków, u mnie
Mia Cucina SofietaCannelloni - danie kuchni wloskiej tak popularne we Wloszech jak u nas schabowy,a zarazem jeden z najsmaczniejszych sposobow wykorzystania sosu bolongnese.Zamiast podawac makaron z sosem mozna zrobic jedna,duza zapiekanke,nadziewajac makaronowe rurki cannelloni miesnym farszem z sosem bolognese i zapiec pod beszamelem.Danie jest przepyszne i bardzo podzielne.Pracy przy nim sporo,ale smak wynagrodzi poniesiony trud.Prace mozna rozlozyc(...)ciemnego sosu balsamicznego-Aceto Balsamico di Modenaoregano - swieze lub suszone 2 lyzki masla gheeSkladniki na sos beszamelowy:30 g masla-2 plaskie lyzki30 g maki-2 plaskie lyzki500 ml mlekasol,pieprz,galka muszkatalowa600-700 g mielonego miesa wolowego1 cebula1 jajko2 zabki czosnku paczka makaronu cannelloni ,starty parmezan PRZYGOTOWANIE : obrac cebule i czosnek,pokroic.Zeszklic na rozgrzanym masle gheeobrac marchew
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki i dania jednogarnkowe. Tym razem pyszna zapiekanka z makaronem, mięsem mielonym i dodatkiem sosu beszamelowego. Dzięki temu zapiekanka nie jest zbyt sucha. Pyszności. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 kartonik pomidorów krojonych z bazylią i oregano Pudliszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki 3 łyżki kukurydzy z puszki(...)dłoniach majeranek. Całość wymieszać i podsmażyć około 10 - 15 min do częściowego odparowania płynów.Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i wykładać warstwami - makaron, mięso, sos, kończymy makaronem.Na górę zetrzeć na tarce na dużych oczkach żółty ser. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 st na około
Ala piecze i gotujeZapiekanka makaronowa z udkami kurczaka i pieczarkami to pomysł na prosty obiad. Wystarczy lekko ugotować makaron, podsmażyć mięso i całość zalać sosem przygotowanym na bazie mleka oraz podsmażonych pieczarek. Makaron po upieczeniu będzie miękki i aromatyczny. Zapiekanka najlepiej smakuje na drugi dzień. Najlepiej podgrzewać ją pod przykryciem. Składniki na porcję dla 5-6 osób: około 0,5 kg wyluzowanych udek(...)wsypać mąkę. Wymieszać. Chwilę smażyć. Na sam koniec wlać mleko i całość przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Smażyć na średnim ogniu, aż do lekkiej redukcji i zgęstnienia sosu. Ugotowany makaron i podsmażone udka przełożyć do miski. Całość zalać większością sosu z patelni. Wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na sam koniec wlać pozostały sos i całość posypać parmezanem
Ugotowaćoliwek 100g boczku wędzonego 40g sera parmezan Sól Pieprz Spaghetti Carbonara – przepis Przygotowanie: Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie przez 8-10min, odcedzamy. W czasie gotowania makaronu przygotowujemy sos. Jajka sparzamy wrzątkiem, następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka przekładamy do małej miski i roztrzepujemy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy połowę startego sera i dokładnie mieszamy. Patelnię dobrze(...)minuty. Odcedzony i jeszcze gorący makaron spaghetti przekładamy na patelnię z boczkiem, mieszamy i około jedną minutę podsmażamy na małym ogniu, po czym patelnię zdejmujemy z palnika. Makaron z boczkiem zalewamy sosem z żółtek i sera i dokładnie mieszamy. Sos powinien lekko zgęstnieć tworząc aksamitną, kremową glazurę na makaronie. Gotowe spaghetti carbonara układamy na talerze, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem
Księga-SmakuŻałuję, że miałam tylko tyle rukoli, świetnie wzbogaca smak tego dnia. Łosoś, kremowy sos i konkretny makaron. Dla mnie raj na talerzu. Składniki: (2 porcje) 250g filetu z łososia bez skóry 3 łyżki oliwy garść rukoli 300g śmietanki kremówki suszona natka pietruszki sól, pieprz sok z cytryny 250g makaronu pappardelle Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, układamy na talerzach(...)stron na złoto. Zmniejszamy ogień do najmniejszego, dodajemy na patelnię kremówkę, rukolę i smażymy, aż sos zgęstnieje a łosoś będzie gotowy - około 5-7 minut. Gotowym sosem polewamy makaron, układamy kawałki łososia
Gotowanie i blogowanieJedno z prostszych i bardzo pysznych dań z makaronem jako podstawą. Jest tu tylko makaron, gotowany brokuł, podsmażone mięsko z piersi kurczaka i sos beszamelowy z serem. Może to być też wersja bezmięsna, również jest przepyszna :) Smakuje wyśmienicie. W szczególności dzieciom:) A my właśnie mamy takie dziecko, które(...)ferie do nas przyjechało i zażyczyło sobie właśnie brokuła z pysznym sosem :) (na 4 porcje) Składniki: - filet z piersi kurczaka, cały - brokuł - świeży lub mrożony - makaron - jaki kto lubi :) Składniki na sos: - duża łyżka masła - 1-2 łyżki mąki - 0,5 l mleka - kostka rosołowa - serek topiony o smaku jakiegoś sera, np. gouda Przygotowanie: 1. Wstawiamy wodę na makaron
dobra gospodyni dom wesołym czyninamoczyłam, by zrobić hummusa, który chodził za mną już x czasu, a jak dobrze zużyć go (pomijając oczywiście wyjadanie go ze świeżymi warzywami/lub palcem z miseczki) można zrobić makaron w "sosie" z hummsa,z brokułem, marchewką i tahini ciągnąc ten ciecierzycowy szał możecie zrobić orientalny* makaron z w sosie dyniowym, z podsmażaną cebulką, marchewką i zielonym groszkiem *z kminkiem
More food, love and dreamspotrawy były bardziej wiosenne, bardziej kolorowe i lekkie. I taka jest moja lazania. SKŁADNIKI 250 gr makaronu typu lazania 3 cukinie 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 radicchio 1 cebula 100 gr parmezanu suszone oregano sól, pieprz Sos beszamelowy 500 ml mleka 35 gr m ą ki pszennej 35 gr masła gałka(...)nakładamy płaty makaronu, następnie warzywa. Całość polewamy 3-4 łyżkami beszamelu i obsypujemy parmezanem. I tak nakładamy kolejne warstwy lazanii: makaron, warzywa, sos, parmezan aż do ukończenia składników. Kończymy na warzywach polanych sosem i obsypanych parmezanem. Lazanie pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym
La grande e la piccola cuoca