sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:89/630)

Spaghetti bolońskie 153

Ostatnio dostałam od firmy Sorenti wspaniałe sosy i makarony. Jak zobaczyłam półmetrowy makaron to już wiedziałam, że będzie na obiad spaghetti... od razu przed oczami pojawił mi się obraz z bajki "Zakochany kundel" :)Składniki: 1 sos Bolognese z mięsem, 1 sos Napoli z bazylią, 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka bazylii(...)wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, bazylią, chilli oraz papryką słodką.  Do osolonej, gotującej się wody wkładamy makaron Sorenti. Gotujemy ok. 11 minut.  Makaron odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i układamy w miseczce.  Polewamy sosem bolońskim i posypujemy startym żółtym serem.Dekorujemy listkami świeżej mięty

Aga w kuchni
Makaron alla carbonara z awokado 195

pieprzu, wlać śmietankę i zblendować na kremową, gładką i puszystą masę. Na rozgrzanej na patelni oliwie (1 łyżka) podsmażyć pokrojony boczek na złocisty kolor. Do gorącego, odcedzonego makaronu dodać sos z awokado, śmietanki, żółtka, czosnku i cytryny, starty parmezan i podsmażony boczek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu, oprószony startym parmezanem (opcjonalnie(...)osób. Awokado musi być dojrzałe, tj. miękkie. Inaczej sos będzie miał grudki i może mieć gorzki posmak. Makaron ma cytrynowy, orzeźwiający smak, idelany na ciepłe dni. Makaron należy gotować jednocześnie z przygotowywaniem sosu. Czas przygotowania tej potrawy wynosi max. 30 minut. Źródło przepisu:   Tasty on BuzzFeed

Gospodyni Miejska
Pappardelle z leśnymi grzybami i dynią w sosie serowo-tymiankowym 198

poszukiwań, zwłaszcza tych z Was, którzy potraficie odróżnić te jadalne. Już z kilku sztuk można wyczarować pyszny sos w kilkanaście minut. Pyszny z chrupiącą grzanką z pełnoziarnistego pieczywa lub jako dodatek do mięs, kopytek, placków ziemniaczanych, bądź też w wersji pasty z makaronem al’dente lub risotto. Własnoręcznie zebrane grzyby można zastąpić tymi zakupionymi na starganie lub zwykłymi pieczarkami(...)wolnym ogniu (ok. 10 minut), podlać 3-4 łyżkami wody z makaronu, dodać grzyby i świeży tymianek, dusić 5 minut.Dodać serek, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Do sosu przełożyć makaron, dodać masło, dusić na małym ogniu 1-2 minuty. Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dodać kilka łyżek wody, w której gotował się z makaronu. Przed podaniem posypać tartym

SzczyptaSmaQ
Pyszne i prawdziwe spaghetti bolognese 114

Makaron z rożnymi sosami, któż tego nie eksperymentował? Jednym z nich jej sos boloński. W mojej kuchni najbardziej ulubiony, ale!!! Robię sos naturalny bez ulepszacza typu torebka sosu Bolognese.  Zachęcam do wypróbowania. SKŁADNIKI 1 duża marchewka 1 cebula 500 g. mięsa mielonego wieprzowe-wołowe lub inne 5 łyżek oliwy 1/2 szklanki wina- czerwonego półwytrawnego 3 pomidory 2 łyżeczki koncentratu(...)Mieszać aż odparuje, następnie dodać przecier pomidorowy. Przyprawić  wyciśniętym czosnkiem  oregano, pieprzem, solą, cukrem Jeżeli trzeba odparować nadmiar płynu lub zaprawić lekko mąką. Ugotować makaron. Podawać makaron z sosem. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
SPAGHETTI Z PULPECIKAMI Z KASZY JAGLANEJ W SOSIE POMIDOROWO-PAPRYKOWYM – BE FIT! 161

już ciasta , zapiekanki , kotlety i różne inne, fantastyczne przysmaki z kaszy jaglanej. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne klopsiki/pulpeciki z kaszy jaglanej zapiekane z sosie pomidorowo-paprykowym. Ja podałam je z makaronem spaghetti , Wy śmiało możecie zrobić to z ryżem albo ulubioną sałatką. Niesamowicie smaczne, a zarazem lekkie i dietetyczne. Śmiało mogą pozwolić sobie na nie osoby liczące kalorie(...)czerwona papryka – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * sól, pieprz, papryka słodka, chili, cukier – do smaku DODATKOWO: * makaron spaghetti * olej do smażenia oraz świeża zielenina SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SOS: Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, przesmażamy, wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora praz paprykę. Zalewamy passatą pomidorową i na wolnym ogniu

Ostra na Słodko
"Pasta i basta!" oraz "Sushi, Paella i Guacamole" - recenzja książek 174

fasolowy, różnego rodzaju pesto. Początkującym przydadzą się też na pewno instrukcje, jak przygotować buliony. Drugą część książki stanowią przepisy, podzielone tematycznie, według rodzajów makaronów z poprzednich rozdziałów. Np. tagliatelle możemy przygotować z prostym sosem borowikowym lub bardziej ambitnie - w sosie z dzika :) To prawdziwa(...)kopalnia pomysłów na smaczne obiady. A jeśli lubisz eksperymenty, być może zainteresują Cię takie pomysły, jak np. makaron z kawą czy czekoladą! :) "Pasta i basta!" 150 przepisów na sosy i makarony prosto z Włoch" Strony: 255 Cena: 29 zł Wydawnictwo Jedność "Sushi, paella i guacamole" To książka, która przeniesie nas w zupełnie inne klimaty. Podzielona jest na rozdziały według różnych

Kraina Tysiąca Smaków
Przecier pomidorowy na zimę 114

Jedzmy go na surowo, gotujmy, przerabiajmy... Teraz też jest najlepszy czas na zrobienie pomidorowych przetworów. Nie ma nic lepszego niż domowy przecier pomidorowy, jako baza zupy pomidorowej lub sosu do makaronu. Wybierajmy pomidory mięsiste i podłużne. Ja zawsze robię przeciery z pomidorów polnych. Warto jest się zaopatrzyć w taki specjalny przecierak do pomidorów. Przetarcie(...)kilogramów pomidorów to dosłownie 5 minut. Na blogu znajdziecie również przepisy na: Kiszone pomidory Suszone pomidory w oliwie z ziołami Sos z pieczonych pomidorów Sos pomidorowy do makaronu Pieczone pomidory Przecier pomidorowy na zimę Czas przygotowania: Składniki: 5000 g dojrzałych pomidorów polnych 2 szczypty cukru Wykonanie: Pomidory kroimy na 4 części, wkładamy je do garnka. Garnek

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem 151

Dzisiaj pyszny obiad dla zabieganych ;) Przygotowanie sosu zajmuje tyle czasu co ugotowanie makaronu. Polecam, naprawdę warto :) 250 g makaronu wstążki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 spore garści świeżego szpinaku puszta tuńczyka w sosie własnym 1 szkl śmietanki 30% sól, świeżo zmielony pieprz Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Szpinak opłukać i osuszyć(...)maśle zeszklić posiekany czosnek. Dodać szpinak i smażyć kilka minut aż liście zwiędną. Dodać odsączonego z zalewy tuńczyka. Wlać śmietankę, doprawić do smaku i podgrzewać aż sos zgęstnieje. Przełożyć ugotowany makaron i wymieszać. Podawać oprószony świeżo zmielonym kolorowym pieprzem

Smakołyki Asi
Makaron z ajwarem i warzywami + drobiowe pulpeciki i surówka z kiszonej kapusty 195

false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Dzisiejsza propozycja na LunchBox to sposób na wykorzystanie domowych przetworów. W lato zrobiłam kilka słoiczków ajwaru, który znakomicie nadaje się jako sos do makaronu z dodatkiem warzyw. Ja użyłam tych zamrożonych przeze mnie w lecie (zawsze robię zapasy cukinii, bakłażana i papryki). Do tego upiekłam drobiowe pulpeciki i tak oto powstał smaczny posiłek(...)instrukcji na opakowaniu. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, a pieczarki w półtalarki. Podsmażyć na łyżce oleju z odrobiną soli.  Następnie dodać ajwar i chwilę dusić. Ugotowany makaron dodać do sosu i wymieszać. Podawać z pulpecikami i ulubioną surówką (ja podałam z kiszoną kapustą). Surówka składniki na 2 porcje: 200 g kiszonej kapusty (niekwaszonej) 1/2 małej czerwonej cebuli

Fabryka pomysłów
Kurczak teriyaki z makaronem udon i warzywami 1176

mięsa i przesmażam w sosie. Gdy marynata z kurczakiem na patelni zgęstnieje (część odłożyłam do miseczki dla Dominika, który jadł danie z ryżem) dodajemy do niej ciepły makaron, podlewamy jeszcze 2 łyżkami sosu teriyaki i przesmażamy ok. 1-2 minuty. Do miseczki wkładamy warzywa, przekładamy gorący makaron z mięsem, a górę posypujemy sezamem, który możecie wcześniej podprażyć na suchej(...)patelni. Jeśli podajecie mięso z ryżem to ugotujcie go, dodajcie warzywa i mięso z sosem, a następnie także posypcie górę sezamem. Pyszny, szybki i pożywny obiad gotowy! Makaron cudownie przesiąka smakiem sosu i mięsa i jest bardzo sycący. Do jego jedzenia używam pałeczek, ale możecie oczywiście jeść go widelcem. Smacznego

Cooking Monster
Sos mięsno - szpinakowy 144

Sosów do makaronu jest niezliczona ilość. Ja dziś tę kolekcję powiększyłam o sos ze świeżym szpinakiem i mleczkiem kokosowym. Szybki do zrobienia jak to przy takich sosach bywa i do tego smaczny. 30 minut i mamy obiad gotowy. Można zrobić więcej i mieć na drugi dzień ( ja tak właśnie zrobiłam ). Potem tylko wystarczy sos podgrzać, ugotować świeży makaron i gotowe

Ewa w kuchni
Sałatka makaronowa 345

trwa zaledwie chwilkę, nie będę podawała ilości składników , robiłam ją na oko :)Składniki:makaron świderkiogórek świeżypomidorszynka drobiowaszczypiorekmajonezodrobina sosu czosnkowegosólpieprz Warzywa i szynkę pokroić w kostkę, wymieszać z makaronem, majonezem, sosem i przyprawami. Przed podaniem schłodzić w lodowce

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tagliatelle szpinakowe z kurczakiem i prażonymi migdałami w kremowym sosie 214

Dziś odrobina rozpusty. Coś dla miłośników makaronów w kremowym sosie. Włoskie tagliatelle z kurczakiem i prażonymi migdałami to proste i szybkie w wykonaniu danie. Możecie je przygotować zarówno na lunch jak i kolację. Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI:200 g makaronu tagliatelle ( zielone ze szpinakiem)150 g mięsa z piersi kurczaka150(...)gotowania w osolonej wodzie.Do usmażonego kurczaka dolewamy śmietankę, gorgonzolę i masło. Wszystko razem smażymy, a sos powinien się zredukować (zagęścić). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Ugotowany makaron (aldente) przekładamy do sosu, dodajemy posiekaną natką pietruszki i chwilę przesmażamy.Tak przygotowaną pastę przekładamy na talerz i posypujemy prażonymi migdałami. Smacznego

kulinarnyJa
Lazania z serkiem wiejskim 228

parmezan oraz sól i wymieszać. Na dno naczynia żaroodpornego położyć 4 suche płaty makaronu do lazanii (płaty powinny ściśle do siebie przylegać, ewentualnie lekko na siebie nachodzić). Na makaron położyć 1/3 sosu z serkiem wiejskim, na sos 1/3 startej mozzarelli, a na mozzarellę 1/3 sosu mięsnego. Postępować według tego schematu z kolejnymi, 2 warstwami lazanii - łącznie powinny być 3 warstwy(...)makaronu, 3 warstwy sosu z serkiem wiejskim, 3 warstwy mozzarelli i 3 warstwy sosu mięsnego. Ostatnią, wierzchni warstwą lazanii jest sos mięsny. Wierzch lazanii (tj. warstwę sosu mięsnego) posypać startym parmezanem (1/4 szklanki) i drobno posiekaną natką pietruszki (1 łyżka). Naczynie z lazanią przykryć (u mnie folią aluminiową) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna

Gospodyni Miejska
Makaron ze szpinakiem i łososiem 126

mrożonego szpinaku - 1 puszkę łososia w oleju lub w sosie własnym - pół kostki sera typu feta - 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 1 chochlę wody z gotowania makaronu - 1 łyżkę sosu sojowego - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczkę pieprzu cytrynowego - 2 łyżki oleju do smażenia 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy przez minutę czosnek(...)następnie pokrojony w kostkę ser typu feta oraz odsączonego łososia z puszki. Wszystko delikatnie mieszamy i jeszcze przez chwile podsmażamy. 4. Jako ostatni na patelni ląduje odcedzony makaron. Całość doprawiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz pieprzem, mieszamy i podajemy. SMACZNEGO

Bez Cebuli