sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:98/630)

Cannelloni z porem i brokułem 318

indyka, wieprzowe - do wyboru do koloru :) 2 duże pory - biała część + ok.5cm części jasnozielonej 2 jaja - całe 1 brokuł - korzeń do farszu, różyczki do zapieczenia z makaronem 3-4 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki bułki tartej - można użyć zamiennie lub po połowie z kaszą manną przyprawy - u mnie 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa(...)rurki - wysmarować masłem. Makaron napychać farszem - używam mini łyżeczki. Cannelloni układać w naczyniu, przekładając je różyczkami brokuła aby się nie sklejał podczas pieczenia. Zalać sosem, tak aby cały makaron był dokładnie przykryty.Piec do miękkości w nagrzanym do 200C piekarniku ok 20-25 min. Miękkość makaronu sprawdzać widelcem. "Prawdziwe męskie żarcie" wg. Pana Męża

Grunt to przepis!
Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem 224

Cannelloni (rodzaj makaronu włoskiego) kojarzy mi się nadziane mięsem mielonym , polane sosem beszamelowym i posypane żółtym serem. Ale można również dodać 1 składnik więcej i już danie robi się bardziej wykwintne. Tym składnikiem tajemniczym jest.....szpinak :) Wyszło bardzo pożywne i smaczne danie. Szpinak był moją traumą z dziecięcych lat z czasów przedszkola. Ale dobrze doprawiony jest naprawdę pyszny.   Składniki(...)dosypujemy mąkę i mieszamy do połączenia się .Dolewamy stopniowo mleko i rozpuszczony w wodzie koncentrat pomidorowy.Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.Całość delikatnie podgotowujemy ciągle mieszając.Przygotowanym sosem zalewamy makaron.  Wszystko zapiekamy w piekarniku nagrzanym do ok. 150 C przez 30 minut . Po tym czasie posypujemy żółtym startym serem i dalej pieczemy przez 15 minut .  Smacznego

Różne smaki w kuchni
Makaron z leśnymi grzybami 130

usmażone z cebulką, kiełbaską i jajkiem. Lecz teraz nie o tym, tylko o makaronie z grzybami i chili. Obowiązują tylko grzyby leśne. One nadają smak i aromat potrawie. Na 4 porcje Potrzebujemy: 225g grzybów leśnych 150ml rosołu wołowego 100ml czerwonego wina 1 puszka pomidorów (zmiażdżone na sos) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru świeżo posiekana bazylia 2 ząbki czosnku(...)jeszcze 30min. Na drugiej patelni lekko podsmażamy chili i czosnek, cały czas mieszamy. Dodajemy chili i czosnek do sosu grzybowego z pomidorami. Makaron gotujemy al dente. Do ugotowanego makaronu dodajemy sos, mieszamy i podajemy. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Macaroni & cheese 173

makaron! Dominik nie podziela tak mojej miłości, ale "macaroni & cheese" to danie, które i on zajada ze smakiem.  Oryginalny amerykański przepis przewiduje jedynie przygotowanie sosu serowego i dodanie do niego makaronu. To pewnie by wystarczyło, ale ja, jak zwykle, postanowiłam danie "podrasować" i dopasować do swoich potrzeb. W przepisie nie mogło zabraknąć zatem mięsnego akcentu, więc jest(...)pewno się nie poskleja.  Wodę posólcie dopiero, gdy woda się zagotuje, wcześniejsze dodanie soli sprawi, że woda dłużej będzie osiągała temperaturę wrzenia.  Woda spod gotowania makaronu świetnie zagęszcza sosy, warto zostawić jej odrobinę, gdy je przygotowujecie. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy olej, następnie smażymy kiełbasę aż będzie chrupiąca. Jeśli Wasza kiełbasa ma wystarczająco dużo tłuszczu jego dodatek jest zbędny

Cooking Monster
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i boczkiem pod serową pierzynką 224

wiecie ale były czasy kiedy go wykorzystywano do produkcji leczniczego wina (jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić) . Przepis na zapiekankę pochodzi ze strony internetowej firmy Pudliszki. Składniki 300 g makaronu penne 200g koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 łyżki oleju 200 g boczku 200 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 600 ml śmietany 30% 200 g żółtego starego sera sól pieprz(...)czasu jej zmięknięcia. Dodajemy koncentrat, posiekany szpinak oraz roztarty czosnek. Po około 3 minutach dolewamy śmietanę oraz 150 ml wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia wlewamy sos, wrzucamy suchy makaron, dosypujemy 100 g startego sera i mieszamy, tak aby sos dokładnie otulił makaron. Zapiekankę przykrywamy folią aluminiową, zapiekamy w piekarniku w 180 st. C. Po około 40 minutach

Kuchenne aromaty
Tagliatelle bolognese 128

Makaron i sos, raz wymyślny, mięsny, warzywny, serowy, inny to danie, które wiem, że nigdy nie zawiedzie mnie w kuchni. Zawsze wyjdzie, zawsze smakuje. Jeden makaron a tyle sposobów na danie! To mi się podoba. Choć znam wiele wersji na tagliatelle bolognese pod względem dodatków i proporcji to dziś pokusiłam się na przepis z MasterChefa Junior. Wszystkiego trzeba spróbować(...)pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Następnie dodajemy mięso i gdy jest już podsmażone dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory i zblendowane pomidory z puszki. Sos doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i – redukujemy.  Makaron gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, wykładamy na talerz i polewamy sosem. Dekorujemy bazylią. Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z programu: MasterChef Junior, autorstwa: Bartosza

Zasmakuj Kuchni
MAKARON Z CZOSNKIEM, PARMEZANEM I NATKĄ PIETRUSZKI 187

ząbki czosnku dobra sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Wstawcie wodę na makaron i ugotujcie go zgodnie z przepisem na opakowaniu, pozostawiając troche wody z gotowania. W czasie przygotowywania makaronu zróbcie sos: umytą natkę pietruszki, obrane ząbki czosnku i kawałki parmezanu zmiksujcie razem z oliwą. Nie miksujcie na gładką masę, drobne kawałki są jak najbardziej pożądane. Przyprawcie do smaku solą(...)świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowany, gorący jeszcze (niepłukany!) makaron wymieszajcie z przygotowanym sosem dodając trochę pozostawionej wody. Wymieszajcie, podawajcie natychmiast

OliveandThyme
Penne kardamonowo pomarańczowe z masckapone 121

pomarańczy, kardamon i gotować na małym ogniu ok. 10 minut, następnie dodać makaron, dokładnie wymieszać i podgrzewać dalej przez ok 5-8 minut, tak aby makaron przeszedł słodkością miodu. 2. Wykonanie sosu serowo - pomarańczowego Pomarańcze, obrać wyfiletować i pokroić na małe cząstki, Masło(...)rozgrzać i roztopić na nim brązowy cukier, dodać pomarańcze, smażyć ok 5 minut.  Dodać serek, żółtka, wymieszać i zagotować. Całość podawać na ciepło razem z ciepłym makaronem, lub też można sos bardzo mocno schłodzić i podawać z gorącym makaronem

Jadło i czytadło
Penne zapiekane z cukinią 129

Duś. Dosmacz solą i pieprzem. Po chwili zalej pomidorami i gotuj na malutkim ogniu ,pod przykryciem około minimum pół godziny. Dodaj tez świeżych ziół. Sos gotowy. Do ugotowanego makaronu wlej sos. Dodaj tarty parmezan. Wymieszaj i wyłóż na dużą blachę posmarowaną wcześniej olejem kokosowym. Posyp serem. Zapiekaj około pół godziny. Przed podaniem każdą porcję skrop olejem z ostropestu plamistego, który

Z Kuchni Do Kuchni
Mus ze szparagów 123

była tarta, której przepis poniżej przypominam. Z odciętych łodyg i pozostałej części szparagów miałam zrobić zupę – krem. Doszłam jednak do wniosku, że to już było i zrobiłam sos do makaronu. Łodygi szparagów kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości. Ugotowane odcedzamy i miksujemy na gładkie pure. Do tego dodajemy garść zielonego groszku (może być mrożony) i górną część(...)szparagów. Gotujemy krótko, aby główki szparagów pozostały lekko chrupiące. Sos przyprawiłam jedynie odrobiną soli. Tak przygotowany sos możemy podawać z makaronem, ryżem lub jako dodatek do mięsa

Kucharzyca
Lasagne bolognese - czyli lazania po bolońsku 347

warzywny. Możecie również wykorzystać swój ulubiony sos boloński. Sos beszamelowy 30g masła 50g mąki pszennej 250 ml mleka Sól, pieprz, gałka muszkatołowa Paczka świeżego makaronu w plastrach Ok. 150-200gr żółtego sera Przygotowujemy sos boloński. Przygotowujemy sos beszamelowy: W garnuszku podgrzewamy masło. Do stopionego masła dorzucamy mąkę. Całość mieszamy i podgrzewamy przez 2-3 minuty. Dolewamy ciepłe mleko. Doprawiamy(...)zestawiamy z ognia. Jeśli okazałby się zbyt gęsty dolewamy nieco mleka. Żółty ser ścieramy na tarce. Na dnie naczynia żaroodpornego lub do zapiekanek rozsmarowujemy 1/3 porcji sosu. Na to układamy makaron docinając go tak bo tworzył jedną warstwę. Makaron smarujemy 1/3 porcją sosu beszamelowego. Ponownie rozkładamy sos boloński. Robimy tak do wykorzystania wszystkich składników. Na samej górze powinien zostać

Kolizje Smaków
Torcik makaronowo łososiowy 148

zimny. Lekki, ze szpinakiem i łososiem oraz pomidorami. Bardzo lubię takie zapiekane torty. Zapewniam że zniknie szybko. Na drugi dzień też jest dobry na zimno. 400 g makaronu spaghetti Barilla 300 g sosu Arrabiatta Barilla pomidorowo paprykowy 15 dkg sera żółtego warstwa łososiowa: 40 dkg filetu z łososia 125 g szpinaku 1 ząbek czosnku 1 cebula sól, pieprz przyprawa(...)czosnku koper świeży olej wierzch: 1 kulka mozzarelli pomidorki koktajlowe rożne rodzaje Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam i dzielę na dwie części. Na patelnię przekładam połowę makaronu dodaję sos pomidorowo paprykowy, pokrojony ser żółty, doprawiam solą, pieprzem według uznania. Formę o średnicy 23 cm smaruję, wykładam makaron pomidorowy. Filet z łososia kroję na małe kawałki, przekładam do miski

wesoła kuchnia
Tagliatelle z indykiem w wersji fit 174

chyba mój ulubiony sos do makaronu. Choć zasadniczo makaron to ja i bez sosu zjem, bo uwielbiam bezgranicznie w każdej postaci, także dobrze, że jakiś geniusz wymyślił pełnoziarnisty i mogę go jeść z mniejszymi wyrzutami sumienia ;) Dzisiejsza moja propozycja obiadowa to pyszny, aromatyczny, bajecznie kolorowy i do tego zdrowy. Gości w mojej kuchni bardzo często, może i Wy się skusicie(...)indyka 1 średnia cebula 4-5 ząbków czosnku młoda cukinia pół szklanki domowego przecieru pomidorowego (lub łyżka sklepowego) bazylia sól, pieprz,  olej do smażenia odrobina pieprzy cayenne makaron Lubella Pełne Ziarno Tagliatelle  Cebulę i czosnek drobno siekamy podsmażamy na oleju aż się zeszkli, a następnie dodajemy pokrojonego indyka i smażymy do momentu gdy się indyk ładnie zarumieni. Wtedy

Cynamonowe szczęście
Makaron tagliatelle z sosem bolońskim (Tagliatelle con ragù alla bolognese) 182

Makaron tagliatelle z sosem bolońskim (Tagliatelle con ragù alla bolognese) Dzisiaj podsyłam Wam przepis i biorę się za pisanie o słynnym włoskim sosie (który nie do końca jest sosem) i o mieście, z którego pochodzi. Składniki na 8 porcji: 1 kg świeżych pomidorów lub 800 g z puszki 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 3-4 łodygi selera naciowego(...)dodać mleko. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzić, dodać do sosu. Dobrze wymieszać, dopóki cały sos nie pokryje makaronu. Przed podaniem posypać parmezanem. Smacznego! Przepis dodaję do mojej akcji pomidorowej

Pełny talerz
Bazowy sos stir fry 133

dania. Sosy bazowe są tajemnicą każdej restauracji i przepisu na nie znajdziecie ot tak, wyszukując go w google.   Podgrzewamy w woku olej, smażymy mięso, warzywa i makaron. A kilka łyżek tego sosu wymieszanego z odrobiną wody przekształca całość w błyszczącą, aromatyczną potrawę. Jest na tyle uniwersalny, że spokojnie możecie bardziej potrawę zaostrzyć, dodać więcej ziół, owocowej słodyczy czy uzyskać(...)kolorze i nieco mniej słony. Jeśli zamiast makaronów typowych z przeznaczeniem do stir fry dodacie makaron który wcześniej trzeba namoczyć, dodajcie do dania odrobinę więcej wody – makaron który trzeba namaczać wchłonie więcej sosu.   Każdą potrawę stir fry zaczynamy od zagrzana w woku na mocnym ogniu oleju. Do oleju wsypujemy przyprawy, aby przez podgrzanie ich zinfuzować olej i uwolnić

Karo in the Kitchen