sposób wczoraj udało mi się wycudować przepastny tajlandzki kociołek. Warto spróbować! Wyszło przepysznie! :) Składniki: - mięso mielone - 2 duże cukinie - 1 zielona papryka - pędy bambusa (mogą być z puszki) - makaron - oliwa - czosnkowy sos chilli Tao Tao Cukinie oraz paprykę kroimy w talarki i podsmażamy na patelni ok 15 minut, do momentu zarumienienia się cukinii. Dodajemy mięso mielone oraz pędy bambusa(...)podsmażamy wszystko razem. Gdy mięsko będzie już gotowe (lekko podrumienione) dodajemy 1/2 słoika z czosnkowym sosem chilli. W osobnym garnku gotujemy makaron. Podajemy wszystko razem. Naprawdę pyszności
upichconamałym ogniu około 5 minut. Pieczarki obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa. Smażymy jeszcze około 5-7 minut. Przyprawiamy. Na końcu mięso mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Makaron do lasagne podgotowuję przez 2-3 minuty w dużym garnku, uważając aby płaty się nie skleiły (można dodać do wody łyżkę oliwy). Moim zdaniem warto lekko pogotować makaron, gdyż(...)makaronu będzie zależała od naczynia w jakim będziecie piekli swoja zapiekankę oraz od ilości warstw jaka chcecie ułożyć. Jeśli wyliczyliście, że potrzebujecie więcej makaronu, niż ilość podana w przepisie radzę zwiększyć ilość mięsa. Pamiętajcie, że sos beszamelowy podajemy od razu po jego przygotowaniu
Mania Gotowaniamnóstwo dodatków i przypraw by podkreślić i wzmocnić ich smak. Zasada jest jedna – szykując taki sos staramy się, żeby jego smak nie zabił smaku świeżych pomidorów, ale go wydobył. Powinien też być na tyle gęsty i zawiesisty, żeby bez problemu oblepić makaron czy inne ingrediencje i z nich nie spływać. Żeby zachować smak świeżych pomidorów trzeba je poddać krótkiej(...)Można go dalej wzbogacać i urozmaicać – świeżymi ziołami, dodatkowym czosnkiem, kaparami, oliwkami, pastą paprykową, pieczonymi warzywami. Albo zostawić w takiej formie jak jest i zużyć go do makaronu. Ja powstałą porcję sosu podzieliłam na pół i przez dwa dni podałam z makaronem bavette. Ugotowany makaron wymieszany z gorącym sosem posypałam na talerzach serem corregio, pokrojonymi oliwkami i kaparami. Na wierzch
Karo in the KitchenBoczek kroimy w kostkę, przysmażamy na masełku. Wyłączamy gaz, dodajemy trochę wody, śmietanę i ser topiony. Podgrzewamy sos na małym ogniu, by się nie zwarzył. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz bazylią i oregano, dodajemy pokrojone czarne oliwki. Ugotowany makaron dodajemy(...)patelni z sosem, wszystko razem mieszamy. Plastry cukinii płuczemy, następnie przyprawiamy przyprawą włoską oraz dodajemy delikatnie oliwy. Grillujemy. Kroimy w plastry pomidora i ser feta. Przygotowany sos z makaronem umieszczamy w 2 małych naczyniach żaroodpornych. Cukinię, pomidora i ser owijamy do uzupełnienia całego naczynia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 200 stopni z termoobiegiem przez 20 minut. Efekt przepiękny, smak
MarciochaKucharzySpaghetti Napoli...Cienkie i długie nitki makaronu oblepione domowym sosem pomidorowym.Towarzystwo czosnku, cebuli i przypraw.Całość posypana parmezanem.Klasyka gatunku.Zapraszam do spróbowania!Składniki:300 g makaronu spaghetti;Puszka pomidorów (około 400 g z zalewą);1 średnia cebula;2 ząbki czosnku;1 łyżka octu balsamicznego;1 łyżeczka bazylii;1 łyżeczka oregano;1 łyżeczka cukru;Sól;PieprzOliwa/olej do smażenia;Twardy, dojrzewający(...)sosu.Następnie dodać ocet balsamiczny, cukier, bazylię, oregano, sól i pieprz do smaku i gotować jeszcze przez około 5 minut.Gotowy sos wymieszać z makaronem.Spaghetti podawać natychmiast po przygotowaniu, posypane startym serem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętna porcja dla osoby dorosłej. Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 dorosłych osób i 1 małego
Gospodyni Miejskazastąpić suszoną) mniejsza garść świeżego oregano (można zastąpić suszonym) sól, pieprz, zioła prowansalskie, chilli makaron spaghetti (ilość wedle uznania) WYKONANIE Do głębokiej patelni wlać nieco oliwy, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i włączyć palnik. Po minucie dodać mięso mielone i smażyć wszystko razem mieszając. Sos: Do misy blendera wrzucić świeżą bazylię, oregano, obrane ząbki czosnku, wlać puszkę pomidorów(...)pomidorowy, sól, pieprz, zioła prowansalskie i chilli. Wszystko zblendować razem i przelać do mięsa mielonego. W międzyczasie zagotować wodę, dodać do niej nieco soli i oleju i ugotować makaron. Mięso z sosem gotować na wolnym ogniu około 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec w razie potrzeby doprawić. Makaron nakładać na talerze, polać sosem z mięsem
Passions hobbies lifeostygnięcia, łososia pokroić drobno 2. Brokuła wrzucić do blendera, dodać łyżkę jogurtu, doprawić solą i pieprzem, miksować do powstania sosu 3. Łososia podsmażyć na patelni, następnie dodać makaron i sos brokułowy. Wymieszać dokładnie i podgrzewać jeszcze ok 3 min aby wszystko przeszło smakiem. *Jeśli zdecydujecie się dodać śmietanki lub śmietany do uzyskania większej ilości sosu, mieszajcie wszystko na patelni
Zdrowie i pysznie na talerzusmaczne i pożywne danie. Do takich należy danie, które prezentuję niżej. Dzięki dodatkowi piwa, kozieradki, ostrej papryki i pieprzu cudownie rozgrzewa 😈 zmarzluchów 😊 Składniki (na 2 porcje): 200 g makaronu typu penne sos z pieczenia pałek w piwie lub rosół drobiowy słoik fasolki w pomidorach lub garść fasoli szparagowej i łyżeczka koncentratu pomidorowego pół szklanki jasnego piwa ok. 80 g sera(...)rozdrobniony ser z niebieską pleśnią. Sos podgrzewać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Do sosu zetrzeć czosnek i doprawić całość do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i odrobiną kozieradki. Makaron odcedzić i dodać do sosu. Dokładnie wymieszać, cały czas podgrzewając. Podawać z natką pietruszki
Weekendy w domu i ogrodziepodsma żyć, a na końcu sos pomidorowy z pomidorami ( doprawić w razie potrzeby ). Wszystko wymieszać i dusić, aż sos lekko zgęstnieje. Wyłączyć ogień spod patelni i wmieszać do sosu fasolkę. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, polać sosem , posypać szczypiorkiem i......... Smacznego
Gaździnka warzydane do tej pory kosztować. Jak to mówią, istna petarda:) Danie jest proste i w miarę szybkie do przygotowania. Najpierw należy podsmażyć łososia, a następnie już równolegle gotować makaron i przygotowywać sos. Szpinak i pomidorki najlepiej smakują jedynie otoczone sosem, nie gotujcie ich zbyt długo, bo danie z pewnością na tym straci. Wypróbujcie! Polecam gorąco:) 400 g makaronu kokardki #Lubella(...)pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Podgrzewamy krótko, na małej mocy palnika, tylko do momentu aż szpinak otoczy się sosem i lekko „zwiędnie”. Nie gotujemy. Do przygotowanego sosu wrzucamy odcedzony makaron, mieszamy. Danie podajemy posypane tartym parmezanem. #świetujzlubellą
Smaki Na Talerzudane do tej pory kosztować. Jak to mówią, istna petarda:) Danie jest proste i w miarę szybkie do przygotowania. Najpierw należy podsmażyć łososia, a następnie już równolegle gotować makaron i przygotowywać sos. Szpinak i pomidorki najlepiej smakują jedynie otoczone sosem, nie gotujcie ich zbyt długo, bo danie z pewnością na tym straci. Wypróbujcie! Polecam gorąco:) 400 g makaronu kokardki #Lubella(...)pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Podgrzewamy krótko, na małej mocy palnika, tylko do momentu aż szpinak otoczy się sosem i lekko „zwiędnie”. Nie gotujemy. Do przygotowanego sosu wrzucamy odcedzony makaron, mieszamy. Danie podajemy posypane tartym parmezanem. #świetujzlubellą
Smaki Na Talerzusmażenia około 150 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka makaronowa z mięsem Przygotowanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam. Teraz pokroję składniki na sos do zapiekanki: Cebulę kroję w drobna kostkę. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Przygotowanie sosu: Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę razem(...)sosu dodaję przecier pomidorowy, doprawiam przyprawami, mieszam i smażę jeszcze około 5 minut – zakręcam gaz sos jest gotowy. Końcowe przygotowanie zapiekanki makaronowej: Do garnka z ugotowanym i odcedzonym makaronem dodaję sos i całość dokładnie mieszam. Do naczynia żaroodpornego nakładam połowę makaronu, wyrównuję i posypuję połową żółtego sera i nakładam pozostały makaron. Górę posypuję pozostałym serem. Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego
Uwaga Babcia GotujeSzybka potrawa z wykorzystaniem czerwonej soczewicy. Można potraktować ją jako sos do makaronu spaghetti, mnie zupełnie nie przeszkadza, że nie ma tam mięsa :-) Dziś wezmę pomidory pod lupę. Są bogactwem witaminy C-duży ważący 180 gram pokrywa 60 % dziennego spożycia, witaminy E oraz beta-karotenu. Zawiera również dobrze znany każdemu likopen-przeciwutleniacz, który(...)Potrawę nie solę, ponieważ dodałam suszone pomidory (kupione na wagę, nie te w słoiczku z olejem) z dodatkiem soli, której naprawdę było bardzo dużo. Sos wykładam na ugotowany makaron i posypuję startym serem długodojrzewającym. Podane powyżej wartości odżywcze i kaloryczność dotyczą samej potrawki ! Smacznego
Życie na widelcupojemniczka, albo nawet woreczka na Zipper i spakować do koszyka piknikowego, albo plecaka. Do makaronu penne świetnie pasuje feta i pomidorki koktajlowe, doprawione ziołowo-czosnkowym sosem vinaigrette. Świeżo, smacznie i wygodnie. Składniki: 300 g makaronu penne 15 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie serka feta Arla Apetina (polecam szczególnie, ponieważ ta akurat feta jest już pokrojona i nie kruszy się po połączeniu(...)Mieszać, aż sól się rozpuści. Dodać ocet z jabłek, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Dorze wymieszać. Na końcu dodać drobno posiekaną bazylię i oregano. Do miski z sosem dodać makaron i wymieszać dokładnie. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, przekroić na 2 lub 4 części i dodać do makaronu. Dodać również fetę. Delikatnie wymieszać. Gotowe :) Piknikowemu penne służą niskie temperatury
Trzeci talerzRurki z mięsem mielonym – makaron faszerowany mięsem w sosie pomidorowym to szybki i pyszny posiłek dla całej rodziny, który robi się sam. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, wypełnić makaron farszem, zapiec i gotowe. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 18 sztuk (4 – 6) Składniki: 18 sztuk makaronu w kształcie rurek(...)sera, 400 g sosu pomidorowego oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Suchy makaron nafaszerować i przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Polać rurki resztą sosu, tak aby dokładnie przykryć makaron i całość posypać serem. Piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Krok po kroku: 1. Wymieszać wszystkie składniki na farsz
KuchniaWeDwoje.pl