Jeśli mam być szczera, to pomysł na taki dodatek do makaronu był nieplanowany.. Wiąże się z nim ciekawa historia. Dostałam makaron z czarnego ryżu, więc uznałam, że muszę go wypróbować. Nie miałam żadnego pomysłu na sos, z którym mogłabym go podać, więc uznałam, że użyję awokado, które od jakiegoś tygodnia dojrzewało w mojej kuchni. Początkowo planowałam zblendować(...)misce z sokiem z cytryny, młodym jęczmieniem, zaparzoną zieloną herbatą, bazylią i przyprawami- całość dokładnie blendujemy cukinię możemy upiec w piekarniku lub uparować - dobrze smakuje podana z całością makaron polewamy sosem, posypujemy skruszonymi orzechami nerkowca i kawałkami cukinii
healthy dreamsmielonego, ale za mało na kotlety czy sos bolognese, a w słoiku ostatnie połówki suszonych pomidorów - jeszcze tych kupionych, bo już zrobiłam własne! Miałam za to sporą ilość penne, kupionego w promocji. I tak po chwili namysłu powstał w Monachium (za sprawą Polki!) naprawdę świetny (jak się okazało) i zupełnie włoski makaron. ;) Penne z klopsikami i suszonymi pomidorami(...)małe kawałeczki, chwilkę smażyłam mieszając, wlałam śmietanę, dodałam zioła i listki tymianku, doprowadziłam do wrzenia, gotowałam 3 minuty. 5. Dodałam makaron, klopsiki i dusiłam dokładnie mieszając, aby cały sos pokrył makaron. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, posypałam siekanym szczypiorkiem i parmezanem. Podawałam z surówką z cykorii w winnym sosie
Kuchnia PrezydentowejCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na makaron w kremowym sosie z dodatkiem świeżego szpinaku, pieczarek i pomidorków koktajlowych. Do przygotowania porcji dla 3 osób potrzebujemy: - makaron (u mnie razowe penne) - 300 g świeżego szpinaku - 500 g pieczarek - kilka pomidorków koktajlowych - pół opakowania sera typu feta - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki śmietany 18% - 1 łyżkę masła - 1 łyżeczkę granulowanego czosnku i przyprawy(...)gotujemy przez ok. 10 minut, aż śmietana zgęstnieje i utworzy kremowy sos. 6. Na koniec wszystko doprawiamy i podajemy z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Spróbujcie również makaronu z brokułami w sosie serowym . SMACZNEGO
Bez Cebuliszukałam powodu, żeby przygotować tę potrawę. W głównej mierze dlatego, że bałam się smaku, co okazało się totalnie przesadzoną reakcją, bo sos jest bardzo smaczny, z mnóstwem aromatów. Potrzebne nam: - 500 g piersi kurczaka - 500 g czekoladowego makaronu - 3 szklanki bulionu - cebula - 2-3 ząbki czosnku - 2 gwiazdki anyżu - 1/2 szklanki passaty pomidorowej - 1 łyżka oliwy - 1/3 szklanki rodzynek(...)Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, piersi pokroić w większą kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy z odrobiną pieprzu. Sezam podprażyć na suchej patelni. Mięso wyłożyć na makaron, polać sosem i posypać prażonym sezamem. Podawać gorące
W poszukiwaniu inspiracjidanie jest o wiele lepsze z dodatkiem śmietany. Nawet słynna restauratorka, Magda Gessler w swoich najsłynniejszych przepisach na Carbonarę dodaje śmietanę. Czym właściwie jest Spaghetti Carbonara? Jest to makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Składniki: ok. 200 g makaronu spaghetti (może być zarówno penne jak i tagliatelle) 100 g śmietany kremówki (płynna śmietana 30%) 2 jajka 100 g boczku(...)parmezan, sól oraz pieprz i wymieszaj. Na oliwie podsmaż boczek oraz dodaj cebulę aby się zeszkliła. Na końcu dodaj do tego czosnek. Ugotowany i odcedzony makaron dodaj na patelnię. Całość na końcu zalej sosem i gotuj na małym ogniu do czasu zgęstnienia, mieszając. Podajemy na gorąco posypane parmezanem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneMakaron z pieczarkami , to makaron tagliatelle z aromatycznym sosem pieczarkowym powstałym z uduszonych razem z czosnkiem i tymiankiem pieczarek, z odrobiną natki pietruszki, białego wina (można zastąpić bulionem) i śmietanki oraz delikatnie zagęszczony parmezanem dla wzmocnienia smaku i aromatu. Prosty i szybki obiad. Mało skomplikowany, ale sycący. Składniki: (2 porcje) 250 g makaronu tagliatelle (używam świeżego, gotującego się(...)dusić około 5 minut. W między czasie wrzucić makaron do gotującej się i osolonej wody, i ugotować al dente, 1 minutę krócej niż zaleca producent na opakowaniu (makaron podczas mieszania w gorącym sosie jeszcze się dogotuje). Z patelni zdjąć pokrywkę, pieczarki przyprawić solą i pieprzem (uważać z solą, jeśli używać będziemy bulionu zamiast wina). Wlać wino lub bulion. Zwiększyć ogień
Moja Delicjaszybki obiad czy po prostu zaspokojenie zwykłego głodu. (3-4 porcje) Sos: 500g mięsa mielonego (najlepiej dobrej jakości, mieszanego, np. wołowo-wieprzowego) 300 ml passaty pomidorowej (najlepiej czosnkowej lub ziołowej) (*) 2 cebule 2 ząbki czosnku bazylia, oregano zioła toskańskie (opcjonalnie) sól, pieprz olej Dodatkowo: makaron do spaghetti Opcjonalnie: żółty ser do posypania posiekana zielenina Cebule pokroić(...)Dodać mięso mielone i mieszając doprowadzić do delikatnego obsmażenia. (W międzyczasie lekko posolić.) Wlać passatę pomidorową, wymieszać i doprawić do smaku. Całość dusić pod przykryciem. W czasie przygotowania sosu - ugotować makaron (al dente, według przepisu z opakowania). Odcedzony - przełożyć na talerze, polać gorącym sosem (w razie czego dodatkowo doprawić) i posypać startym serem oraz posiekaną zieleniną (opcjonalnie). (*) Passatę można
Di gotujełyżeczka słodkiej papryki w proszku sól do smaku 1/4 pęczka natki z pietruszki Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy, zostawiając 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu do sosu. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i obsmażamy czosnek, dodajemy pokrojne w kostkę pomidory razem z ich sokiem oraz wodę z gotowania makaronu(...)paprykę w proszku, dusimy na małym ogniu. Gdy sos zgęstnieje dodajemy posiekaną natkę i doprawiamy do smaku, wrzucamy makaron, starannie mieszamy, podajemy posypane natką
Moja smaczna kuchniaDzisiaj "Światowy Dzień Makaronu", z tej okazji przygotowałam szybki, pyszny makaron z kurczakiem i sosem Alfredo. Danie popularne, mało składnikowe, a sos jest na tyle pyszny że można go zjeść z samym makaronem bez żadnych mięsnych czy warzywnych dodatków. Sos Alfredo to połączenie masła, śmietany i parmezanu. Klasyka. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdynię, więc nawet orientalne danie nie obyłoby się bez jej udziału. Dodajcie cukinię, kurczaka i cieszcie się eksplozją smaków na talerzu. Orientalny kurczak w sosie z nerkowców porcja dla 2 osób Składniki: około 70 g makaronu ryżowego 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1 pomidor 1/2 szklanki mleka kokosowego 2 łyżeczki garam masali 1/2 piersi z kurczaka 1 szklanka upieczonej i pokrojonej(...)Wrzucić cebulę i kurczaka. Po kilku minutach dodać cukinię. Następnie dodać zmiksowany krem orzechowo – kokosowy i wodę. Posolić i popieprzyć. Odparować nadmiar płynu. Spróbować. Na talerz wyłożyć makaron i sos z kurczakiem. Smacznego
Jaglusiawoli i lubi. U mnie w wersji letniego obiadu w upalny dzień. Dzieci powinny być zachwycone ale dorośli także. Polecam czarny makaron który fajnie kontrastuje z sosem i owocami. 100 g makaronu gniazda czarnego 200 g jogurtu greckiego 200 g malin 10 czereśni 1/2 szklanki obranych porzeczek czerwonych 15 gron porzeczek czarnych mięta świeża 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki(...)soku malinowego, studzę i wstawiam do lodówki aż lekko zgęstnieje. Makaron gotuję zgodnie z opakowaniem, ale nie ma być rozgotowany a aldente i odcedzam. Na talerz wykładam makaron, dodaję jogurt, sos malinowy, układam maliny, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne. Dekoruję miętą
wesoła kuchniapodgrzewamy aż serek się rozpuści. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub posiekany jarmuż, mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu, całość dokładnie mieszamy aby makaron pokrył się sosem. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki
Domowy Smak JedzeniaCzasami potrzebujemy sosu do kotletów, nugetsów lub innych rzeczy. Wykombinowałam sobie dzisiaj pyszny sos a'la amerykański (który normalnie się robi z majonezu i keczupu). Bazą sosu był makaron który został mi z poprzedniego dnia. Na jego bazie można zrobić pyszny majonez lub sos (nawet bez oleju). Składniki: - ugotowany makaron (ok 1 szklanki), - dowolne mleko roślinne, - ok 1/2 łyżeczki soli
Co na wege obiad?wyobrażacie sobie kuchnię bez makaronu? Ja nie. Zupy, sałatki, sosy, zapiekanki... makaron jest jednym z podstawowych składników. Sięgam po niego również ze względu na możliwość wyczarowania szybkiego dania. Makaron, kilka składników i ... już obiad mamy gotowy. Dziś chciałabym Wam przybliżyć jednego z największych i najbardziej dynamicznie rozwijających się producentów makaronu w Polsce - Makarony Polskie S.A. Wychodząc naprzeciw nam (konsumentom) spółka(...)makaronów: Sorenti, Makarony Polskie, Solare oraz Makaron Staropolski i Abak. Dzięki uprzejmości firmy Makarony Polskie otrzymałam do testowania paczkę pełną wspaniałych produktów. Na blogu pojawią się pyszne inspiracje z każdym z nich. Już dziś zapraszam Was na "Danie fit! Razowe świderki w lekkim sosie pieczarkowo-koperkowym." Zapraszam na stronę firmy w celu zapoznania się z szczegółową ofertą
Słodkie okruszkikilka minut. Danie, które nie tylko zachwyca oczami ale smakuje tak wybornie, że możecie być pewni, że zostaną wyczyszczone talerze do zera! Argetyńskie czerwone krewetki w sosie szampańskim z zielonym prawdziwym włoskim makaronem. Jak dal mnie to strzał w dziesiątkę. Danie jest bardzo aromatyczne, wytrawne i lekkie. Zachwyci największego konesera smaku. Uwielbiam takie połączenia świeżości i klimat śródziemnomorski. W imieniu(...)grzewczą. Makaron odcedź na sitku. Wyłóż na talerze, polej obficie sosem, wyeksponuj krewetki, udekoruj bazylią. Danie gotowe! Mi przygotowanie tej potrawy zajęło dokładnie tyle ile gotował się makaron. Więc krewetki w sosie szampańskim przygotowuje się na prawdę migiem. Mało tego w tak samo szybkim tempie znikają z talerzy! Hhehehe Życzę
SMYKWKUCHNI