sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:41/630)

Trójkolorowy makaron z kurkami w sosie śmietanowym 249

Dziś zapraszam Was na pyszny i szybki pomysł na obiad – trójkolorowy makaron z kurkami w sosie śmietanowym . Uwielbiam takie połączenia. Pyszne grzyby, szybki sos i sycący makaron. Jak dla mnie danie idealne, zwłaszcza na piękne letnie dni. Spróbujcie, polecam. Składniki: około 150 g kurek 1/2 dużej czerwonej cebuli 1 kopiasta łyżka masła szczypta granulowanego czosnku około 1/2 opakowania(...)Mieszamy, jeszcze chwilę smażymy. Zmniejszamy płomień, dodajemy 3 łyżki śmietany, szybko mieszamy. Dodajemy około łyżki (lub ciut więcej) posiekanego koperku, mieszamy. Następnie dodajemy nasz ugotowany makaron, mieszamy aby sos pokrył makaron. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Po wierzchu posypujemy resztą koperku. Podajemy od razu. S macznego

Słodkie okruszki
Spring Rolls z szynką dojrzewającą, mango i kiełkami fasoli mung. 218

pierwszy rzut oka może się wydawać to dość dziwnym połączeniem, ale już po pierwszym kęsie szybko zmienicie zdanie :) Papier ryżowy wypchany po przegi chrupkimi warzywami, słodkim mango, makaronem oblepionym sosem słodko- kwaśnym, krewetkami, paluszkami krabowymi i innymi pysznościami jest po prostu obłędny. A dzięki szynce dojrzewającej springrollsy napierają niesamowicie oryginalnego smaku :) Tego po prostu trzeba spróbować! SKŁADNIKI (15 sztuk) papier(...)makaronu shirataki pomijamy dolewanie wody i postępujemy ze wskazówkami jakie widnieją na opakowaniu). Dodać 3-4 łyżki sosu słodko kwaśnego. Podgrzewać do momentu aż makaron wchłonie wodę i sos delikatnie oblepi makaron. Dodać sezam i wymieszać. Zdjąć z ognia i wystudzić. 2. Marchewkę, ogórek i mango obrać i pokroić w jednakowe słupki o grubości zbliżonej do kiełków fasoli mung. Szczypior

DefinicjaSmaku
Spaghetti bolognese 163

Prosty, szybki, pożywny makaron z sosem mięsno-pomidorowym. Uwielbiają go także dzieci :) Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego mieszanego 1 l passaty pomidorowej 1 duża cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku oregano, bazylia (świeże lub suszone) pieprz, sól do smaku 1 płaska łyżka ksylitolu lub cukru opcjonalnie 1 łyżka czerwonego pesto  oliwa(...)smaku. Można dodać łyżkę czerwonego pesto. Makaron ugotować we wrzącej, osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu.  Odcedzić, rozdzielić na talerze i nałożyć sos. Można także wymieszać makaron i sos bezpośrednio w garnku i potem nakładać. Na tarce zetrzeć kawałek żółtego sera, mozzarelli lub parmezanu i posypać danie. Można udekorować świeżymi ziołami

Ze smakiem i z pasją
Lasagne ze szpinakiem 150

mleko, nieustannie mieszając. Dodać gałke muszkatołową, sól i pieprz. Zestawić z ognia. Przygotowanie lasagne: Prostokątne naczynie żąroodporne posmarować tłuszczem, na dno wlać troche sosu beszamelowego. Ułozyc pierwszą warstwę makaronu, polać ja sosem beszamelowym, nastepnie ułożyć warstwę szpinaku, warstwę sosu pomidorowego i położyć następną warstwę makaronu. Czynność powtórzyć, aż do wyczerpania składników (mnie zazwyczaj wychodzą dwie warstwy. Na ostatniej warstwie szpinaku(...)sosu pomidorowego położyc makaron, posmarować go sosem beszamelowym. Wierzch można posypać zółtym serem, ziołami i paryką. Piec w temperaturze 180-200 stopni przez 30 minut.   Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kokardki all` Alfredo 154

moja kolejna propozycja makaronowa. Przepis wygrzebałam ze starej książki kucharskiej o makaronach. Pyszny sos serowy plus moja mała modyfikacja, wyszło pysznie i szybko! Składniki na 4 osoby: 25 g masła 200 ml śmietany kremówki 460 g makaronu kokardki (ja użyłam Makarony Czanieckie Kokardka Tłoczona) 90 g sera parmezan świeżo startego oraz trochę do posypania bezpośrednio przed podaniem, 1 pojedynczy(...)pieprzem i usmażyłam na maśle. W tym czasie w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek ugotowałam makaron al dente. Odcedziłam i polałam sosem. Ciągle podgrzewając wymieszałam makaron z sosem za pomocą dwóch widelców. Dodałam pozostałą śmietanę, parmezan oraz gałkę muszkatołową o doprawiłam do smaku. Lekko podgrzewając, dokładnie wymieszałam. Makaron przełożyłam na podgrzane talerze, na wierzch wysypałam kurczaka i udekorowałam

Blondynka Gotuje
Razowy makaron z lekkim sosem grzybowym 115

grzybów. Moi Drodzy, jeżeli macie w pobliżu las, bór, nastawcie budziki na wczesną godzinę, ubierzcie się ciepło i ... brrrrrrr... na grzybobranie! Mamy dla Was super przepis.  Razowy makaron z lekkim sosem grzybowym, bez dodatku śmietany. Pałaszujcie! :) Razowy makaron z lekkim sosem grzybowym Składniki: 300 g makaronu razowego penne 60 g orzechów włoskich 300 g świeżych prawdziwków (mogą być mrożone(...)pokrojone grzyby i wino. Po 1 minucie wlewamy bulion i gotujemy do momentu, aż grzyby będą miękkie. Dodajemy orzechy i tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Na talerze nakładamy makaron, polewamy sosem, posypujemy serem i posiekaną pietruszką. Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Włoskie grillowanie – uchwyć prawdziwe włoskie smaki na grillu 162

Kuchnia włoska kojarzy nam się głównie z makaronami, bogatymi sosami pomidorowymi i pizzą. Kiedy myślimy o kuchni włoskiej z perspektywy przygotowywania potraw na świeżym powietrzu nie wolno nam zapomnieć o stekach. Włosi znani są od pokoleń z produkcji jednej z najlepszej wołowiny na świecie. Mowa tu o Hianinie, znanej już od starożytności rasie bydła, hodowanej w rejonach Toscani z której(...)sosami pomidorowymi. Prawdziwym sekret uzyskania wspaniałego smaku takiego sosu jest grillowanie jego składników zanim je połączymy. Wiele włoskich przepisów poleca grillowanie mięsa, następnie wymieszanie go z sosem i podanie na makaronie. Włosi nie duszą mięsa w sosach tak bardzo jak mogłoby nam się to wydawać. Aby uchwycić prawdziwe włoskie smaki z grilla, polecamy kilka przepisów na danie z grilla rodem

naRuszcie
Farfalle z palonym bakłażanem 155

Polecam danie makaronowe 🍝, w smaku wyjątkowe. Tylko bakłażan  🍆 palony  ♨  z cebulą wysmażony, przyprawami i ziołami 🌿doprawiony, z makaronem połączony. Z sosem zmieszany i płatkami serowymi posypany.  Prostota wykonania, a jaka radość 😄 z szybkiego i smacznego dania 🍴😃   Składniki: 150 g makaronu farfalle, 1 bakłażan, 1 cebula czerwona, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny(...)skórki, a miąższ bardzo drobno kroimy. Cebulę kroimy na piórka, a szczypiorek i miętę siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, dodajemy bakłażan i całość podsmażamy. Dodajemy sos, makaron, szczypiorek, miętę i mieszamy. Na końcu doprawiamy pieprzem do smaku. Podajemy z płatkami regio piatto

Moniki Smakołyki
Zapiekanka penne z salsiccia i wódką 126

właśnie chodzi! Jeśli gotujemy z jakimś alkoholem np. risotto z winem to zależy nam na smaku, a nie na procentach. Ale wracając do penne …Lubię zapiekane makarony , ciągnący ser. Robię sosy na bazie mielonego mięsa ale często eksperymentuję z surową salsiccia. Salsiccia to włoska kiełbasa, która idealnie pasuje do pomidorowych sosów o risotto . Zapiekanka penne nakarmi całą rodzinę. Makaronowa(...)zapiekanka to praktyczne danie na obiad. Oczywiście wystarczy ugotować sos i wymieszać z makaronem ale dla smakoszy sera polecam zapiec makaron z mozzarella. Zapiekanka penne Składniki: 320 g surowej salsiccia 2 szalotki 3 ząbki czosnku 6 suszonych pomidorów w zalewie, dużych 120 g wędzonego boczku 125 ml wódki, u mnie żubrówka 1 łyżeczka papryki w proszku 120 ml śmietanki

codojedzenia
Zapiekany makaron penne z bazyliowym sosem pomidorowymi mozzarellą 272

dusimy 20 minut. Dodajemy bazylię i gotujemy, bez przykrycia, jeszcze 3 minuty. Sos zdejmujemy z ognia. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzony makaron dodajemy do sosu i całość mieszamy(...)Przygotowujemy 1 duże naczynie żaroodporne, lub 3 małe (na porcję dla 1 osoby). Do dużego naczynia wlewamy 3 łyżki oliwy, do małych po 1 łyżce. Na oliwę wykładamy makaron z sosem. Na wierzchu rozkładamy mozzarellę, pokrojoną w plasterki. Tak przygotowany makaron wkładamy do zimnego lub nagrzanego piekarnika i zapiekamy do ładnego zrumienienia makaronu i sera. Ja zapiekam około

Smak mojego domu
Makaron z dynią i kurczakiem w sosie z palonego masła / Brown butter pumpkin and chicken pasta 142

sosie z palonego masła, podany z parmezanem i uprażonymi orzechami nerkowca. Dorzuciłam jeszcze chrupiącą szałwię i makaron wyszedł przepyszny, polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z dynią i kurczakiem w sosie z palonego masła (3-4 porcje) Składniki: 450 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę 2 łyżki brązowego cukru(...)zacznie się ładnie rumienić. Bardzo łatwo spalić masło, dlatego trzeba go pilnować. Zdejmij patelnię z ognia i dokładnie wmieszaj śmietankę. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Włóż do powstałego sosu makaron, kurczaka i parmezan i dokładnie wymieszaj. Następnie wmieszaj dynię wraz z połową prażonych orzechów i wyłóż na talerze. Posyp resztą orzechów i podawaj. Smacznego! Recipe in English Brown butter

karmelowy
Schab z musztardą francuską 147

uważać aby kotletów schabowych nie wysmażyć na suche wiórki bo będą niesmaczne. Sos ma wyraźny smak musztardy, delikatną słodycz cydru. Jako dodatek przygotowałam pieczone pomidorki koktajlowe oraz makaron który wymieszałam w sosie. Przygotowanie dania zajęło mi około 30min. Dla 4 osób Potrzebujemy: kotlety schabowe (ja miałam 6 małych kotletów, mogą być 4 duże) 125ml cydru 75ml śmietany kremówki 1 łyżka(...)myjemy, ani nie wycieramy. Stawiamy patelnie znów na ogień, dodajemy cydr i 1 min. gotujemy. Następnie dodajemy musztardę i śmietanę, dokładnie mieszamy. Sos gotujemy jeszcze 2 min. Mięso polewamy sosem, makaron wrzucamy na patelnie i mieszamy w sosie który został. Podajemy z ciepłymi pomidorkami wyciągniętymi z piekarnika. Przepis pochodzi z książki Nigella Ekspresowo Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Makaron ze szpinakiem 250

dniach będę miała dla was jeszcze jedną propozycję, w której zagra jedną z głównych ról, ale o tym na razie cicho sza! Dzisiaj makaron penne ubabrany malowniczo w szpinakowym „sosie”. Makaron ze szpinakiem dowolny makaron 5-7 brykietów szpinaku mrożonego 100g serka śmietankowego lub śmietany 18% ząbek czosnku łyżka soku z cytryny 2 łyżki zmielonych na mąkę nerkowców przyprawy(...)jedną, dwoma i z trzema łyżkami ciepłego szpinaku, aż się ogrzeje, po czym wmieszać w resztę szpinaku (polecam tak zrobić po to, żeby śmietana się nie zważyła). Makaron wrzucić do „sosu” i dokładnie wymieszać. Smacznego! Niniejszy post bierze udział w akcji Zielono mi... do której wszystkich serdecznie zapraszam! O akcji przeczytacie pod TYM linkiem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kremowy sos do makaronu – z kalafiora 214

Sosy do makaronów na bazie masła i śmietany są pyszne… I przy okazji mają milion kalorii. Ten sos jest inny. Kremowo miękki i gładki, delikatny. On miał ochotę na makaron. Ja na kalafiora. Czy w takim połączeniu uda się znaleźć wspólny mianownik? Okazało się to całkowicie wykonalne. I zdrowe! Bazą tego sosu jest kalafior. A w zasadzie puree z kalafiora(...)małym ogniu i mieszając gotujemy go ok. 4-5 minut, aby pozbyć się ostrego smaku świeżego czosnku. Próbujemy, ponownie doprawiamy do smaku gałką i pieprzem oraz solą. Podajemy sos z makaronem typu wstążki – bavette, tagliatelle, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki. Dla nie-wegetarian świetne do posypania będą chipsy z wysmażonego na chrupko, cieniuśko pokrojonego bekonu. Wegetarianom na pewno do posypania

Karo in the Kitchen
Makaron w sosie szpinakowym 132

Ekspresowe danie, sycący makaron z kremowym sosem szpinakowym. Pieczarki i czerwona fasola wzbogacają smak. Użyłam pełnoziarnistego makaronu Tagliatelle, można użyć dowolnego. Przepis z opakowania makaronu Lubella. Polecam!   Makaron w sosie szpinakowym Składniki na 4 porcje: 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g pieczarek 300g mrożonego szpinaku pół puszki czerwonej fasoli 150g serka mascarpone opakowanie makaronu Tagliatelle świeżo posiekana bazylia przyprawy(...)pieczarek odparuje. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy, aż szpinak się rozmrozi. Dodajemy mascarpone, fasolkę oraz posiekaną bazylię i mieszamy, aż składniki się połączą. Do sosu przekładamy makaron i mieszamy. Podajemy natychmiast po przygotowaniu. SMACZNEGO!     Akcja "Czas na szpinak

Smak mojej kuchni