sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:40/630)

Lazania z sosem bolońskim i szpinakiem. Lasagne bolognese. 234

Składniki: 12 płatów makaronu do lazanii, sos beszamelowy- przepis tutaj, 500 g mięsa mielonego, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 700 g gęstego sosu pomidorowego, 500 g szpinaku, 50 g żółtego sera- gouda, sól, pieprz.   Przygotowanie:     Makaron do lazanii gotujemy w osolonej wodzie, wkładamy po 2-3 płaty makaronu do gotującej się wody i gotujemy 2 minuty(...)minut. Na łyżce masła dusimy szpinak. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosem beszamelowego. Układamy makaron (u mnie 3 płaty), sos boloński, szpinak, sos beszamelowy, makaron itp. Ostatnio warstwa to makaron przykryty beszamelem i posypany starym serem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni na 30 minut

Aga w kuchni
Makaron z mięsem a la lazania 146

Proste, pyszne niezawodne danie. Idealne na imprezy, kolacje czy lunch do pracy. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Makaron musi być lekko twardawy. Przygotowanie mięsa – cebulę i pora pokroić drobno. Na patelnię wlać olej i rozgrzać. Dodać cebulkę, pora i posiekany czosnek. Smażyć aż lekko wszystko zmięknie. Dodać mielone mięso i smażyć aż straci kolor surowizny. Doprawić mięso do smaku(...)jajeczną do sosu i dokładnie wymieszać. Pieczenie – naczynie żaroodporne o dowolnym kształcie posmarować masłem. Na dno wrzucić połowę makaronu. Następnie włożyć połowę masy z mięsem oraz połowę sosu. Ponownie położyć makaron, masa z mięsa i sos. Na górze dodatkowo obsypać trochę serem. Możecie zrobić zapiekankę w okrągłej formie. Przy serwowaniu będzie się pięknie prezentowała Wasza zapiekanka. Nagrzać piekarnik

Kuchnia Pokoleń
Tagliatelle Carbonara 137

carbonara, który idealnie współgra z makaronem i razem tworzą całość. Sos fajnie ” obkleja ” makaron, co sprawia, że jemy świetne i soczyste danie, a nie ” makaron osobno i sos osobno ” Uwielbiam takie jedzonko Jeżeli użyjemy makaronu spaghetti, będziemy mieli spaghetti carbonara Składniki: 250g makaronu tagliatelle 300 g wędzonego boczku 250 ml śmietanki 30% 3 żółtka 2 ząbki(...)sól, pieprz ). Wlewamy to na patelnię i dodajemy wcześniej obsmażony boczek i cebulę. Mieszamy dokładnie i po chwili dolewamy resztę śmietanki, mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia, do sosu dodajemy nasz ugotowany makaron, mieszamy do połączenia się całości. Dekorujemy świeżą bazylią. Artykuł Tagliatelle Carbonara pochodzi z serwisu

NiePieprz.pl
Spaghetti z tuńczykiem i papryką w sosie pomidorowym 231

Spaghetti z tuńczykiem i papryką w sosie pomidorowym...Długie nitki makaronu oblepione mocno czerwonym, pomidorowym sosem.Dodatek kawałków tuńczyka, papryki i cebuli.Całość przyprawiona tymiankiem i koperkiem.Zapraszam!Składniki:250 g makaronu spaghetti;Puszka tuńczyka w sosie własnym;200 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki 30%);1 średnia cebula;1 średnia, czerwona papryka;250 ml gorącej, przegotowanej wody;1/2 łyżeczki suszonego tymianku(...)popieprzyć do smaku, dodać posiekany koperek i tymianek, wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 10 - 15 minut tj. aż papryka będzie miękka.Do odcedzonego makaronu dodać powstały sos, wymieszać i podawać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja

Gospodyni Miejska
Szybki makaron z parmezanem i rukolą 176

mielony pieprz Sposób przygotowania: - makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu - przecier podgrzej, dopraw oregano, solą oraz pieprzem - usmaż pokrojone pieczarki na łyżce oliwy - pieczarki dodaj do sosu - odcedzony makaron wymieszaj z podgrzanym sosem - na talerzu posyp makaron w sosie parmezanem i rukolą SMACZNEGO

MintTaste
Farfalle w serowym sosie 188

kolejny podkreślę, że kuchnia włoska rozczula moje kubki smakowe. Często przygotowuję dania gdzie podstawą są włoskie makarony. Komponując kolejny sos do makarony staram się, aby był niepowtarzalny. Chodź nie jest klasykiem, rodem ze słonecznej Italii to zachowuje w sobie włoskie akcenty. Dziś chciałbym Was zaprosić na moje farfalle w kremowym sosie serowym. Bazę sosu przygotowałem z sera brie i parmezanu(...)cebulę. Dodajemy śmietanę, pokrojony ser brie i starty parmezan. Dolewamy 1/2 szklanki przegotowanej wody. Smażymy na małym ogniu do momentu, aż sery się rozpuszczą. W między czasie wstawiamy makaron do gotowania. Sos doprawiamy szczyptą oregano, bazylii, solą i białym pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy z wody i dodajemy do serowego sosu. Wszystko posypujemy posiekana natką pietruszki i mieszamy. Wykładamy na talerz

kulinarnyJa
Makaron w sosie dyniowym ze szpinakiem i boczkiem / Cheesy pumpkin, spinach and bacon pasta 164

boczku, a na koniec zapieczony pod grubą warstwą mozzarelli. Już sam opis brzmi nieźle, a zapewniam, że efekt końcowy jest obłędny! Zapraszam:) Scroll down for recipe in English Makaron w sosie dyniowym ze szpinakiem i boczkiem (6 porcji) Składniki: 1/2 średniej dyni piżmowej, z usuniętymi nasionami i pokrojonej na 2 cm plastry 1 główka czosnku, z usuniętą suchą zewnętrzną otoczką(...)baking dish, top with mozzarella and place in the oven and bake for 10 minutes or until the cheese is melted and lightly browned. Enjoy! Artykuł Makaron w sosie dyniowym ze szpinakiem i boczkiem / Cheesy pumpkin, spinach and bacon pasta pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny

karmelowy
Makaron w sosie dyniowym z kozim serem i jarmużem/ Kale goat cheese and pumpkin pasta 192

szybki, łatwy i w dodatku bardzo sezonowy posiłek. A wiadomo, warto korzystać z sezonowych produktów, gdyż są zazwyczaj najtańsze i najsmaczniejsze, zapraszam! Scroll down for recipe in English Makaron w sosie dyniowym z kozim serem i jarmużem (6 porcji) Składniki: 400 g makaronu pełnoziarnistego Lubella typu kokardki 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w cienkie plasterki 100 g jarmużu, z usuniętymi(...)only take about 30 seconds to a minute. Serve the pasta with the remaining bacon, more Parmesan cheese if required and brown butter with crispy sage. Enjoy! Artykuł Makaron w sosie dyniowym z kozim serem i jarmużem/ Kale goat cheese and pumpkin pasta pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny

karmelowy
Farfalle z sosem a’la bolognese 129

bolognese Na 4 porcje: 500 g mięsa mielonego, dowolnego, jednak wołowe lub wołowo-wieprzowe będzie najlepsze 700 g passaty, sosu pomidorowego 400 g fasoli czarnej (z puszki) 125 g miękkiej mozzarelli 400 g makaronu farfalle przyprawy: czosnek, zioła prowansalskie, oregano, sól Mięso podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, zalewamy passatą, dodajemy fasolę. Doprawiamy(...)smaku ziołami i czosnkiem oraz solą. Pod koniec gotowania dodajemy podzieloną na mniejsze części mozzarellę. Gdy się trochę podgrzeje mieszamy delikatnie, żeby ser się rozpuścił i równomiernie wypełnił sos. Makaron gotujemy al’dente. Odcedzony dodajemy do sosu i delikatnie mieszamy. Smacznego

Kucharzyca
Makaron z Mięsem Mielonym z Sosem Tikka Masala 161

tego sosu bo zazwyczaj dodaję do kurczaka ale na prawdę z połączeniu z wołowiną jest pyszny.  Zapraszam:) SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wołowego 300 g dowolnego makaronu 1 słoik ok 500ml sosu Tikka Masala ( ja kupiłam w Lidlu) 1/2 czerwona papryczka chilli 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej cebuli pieprz  10 dag sera żółtego  olej lub oliwa(...)czosnek, cebulę.  Na koniec dodaję pieprz.  Całość smażę dalej. Na koniec dodaję sos. Duszę ok 5 min.  Ser żółty kroję w kostkę.  Całość podaję następująco: makaron-sos-ser SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Lazania po bolońsku 151

tego nie ukrywam. Często gości na moim stole. Choć niestety diecie nie służy, szczególnie ten z ciężkimi sosami. Dlatego do lazanii postanowiłam nie robić beszamelu i zapiekłam sam makaron z sosem bolońskim i żółtym serem. Składniki :* płaty makaronu * puszka pomidorów * pół kilogram mielonej łopatki* cebula* czosnek* oliwa * ulubione zioła i przyprawy* ser żółty Przygotowanie :Makaron obgotować w osolonej(...)rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone, przesmażyć. Dodać pomidory z puszki i dusić do miękkości. Przyprawić do smaku. W naczyniu do zapiekania układać na zmianę makaron i sos. Na ostatnią warstwę makaronu dodać starty bądź w plasterkach ser żółty, zapiekać około 30 minut, do rozpuszczenia sera. Posypać ziołami prowansalskimi bądź bazylią. Podawać ciepłe. Zapraszam Was na stronę

Magiczne Życie Marty
Lasagne bolognese 123

Lasagne: 16 płatów lasagne 150 g mozzarelli w wiórkach 50 g startego parmezanu 1 słoiczek suszonych pomidorów pokrojonych w paski - opcjonalnie Makaronu nie musimy gotować, suszone pomidory są opcjonalne - dodają dodatkowego smaku, dlatego warto je wykorzystać. Gdy sos boloński i beszamelowy są gotowe, możemy zabrać się do składania całego dania. Formę smarujemy masłem, na jej dno wykładamy odrobinę sosu beszamelowego(...)płaty makaronu, które mogą na siebie minimalnie nachodzić, wylewamy na nie ok. 2 chochelki sosu bolońskiego, rozprowadzamy, posypujemy mozzarellą. Z kolejnymi 2 warstwami postępujemy w podany niżej sposób: makaron sos beszamelowy mozzarella sos boloński Gdy wykorzystamy cały sos boloński, układamy na niego makaron, polewamy ostatnią porcją beszamelu i górę dania posypujemy startym parmezanem, który utworzy chrupiącą skorupkę. Gotowe - wstawiamy

Cooking Monster
Spaghetti bolognese 131

samy czasie na patelni podsmażamy cebulę. Następnie cebulę dorzucamy do mięsa doprawiamy i dodajemy przecier, zagotowujemy.  Na maśle delikatnie podsmażamy czosnek i na sam koniec dodajemy do sosu. Makaron polewamy sosem i ścieramy odrobinę sera. Smacznego kochani :) Kasia

Cukier&Puder
Lasagne ze szpinakiem 156

wystygnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni C. Do brytfanny (najlepiej, gdy wielkością przypomina ona płat makaronu lasagne) wlewamy na spód cienką warstwę sosu. Kładziemy na nią płat makaronu. Zalewamy go sosem (musi pokryć cały płat). Następnie kładziemy warstwę szpinaku (ilość zależna jest od naszych preferencji - na bogato lub biedniej). Szpinak przygniatamy kolejnym płatem makaronu. Czynność powtarzamy do czasu, aż skończy(...)się szpinak i sos. Ostatni płat makaronu także polewamy sosem, lecz nie kładziemy na niego szpinaku. Lasagne wkładamy do piekarnika i zostawiamy je w nim na ok. 20 minut. Gotowe lasagne można posypać bazylią. Smacznego

Weganizm infantylny
Najlepszy sos do makaronu 171

Podawać go można z dodatkiem  mięsa lub tuńczyka ale sam smakuje najlepiej konieczny jest dodatek kolendry bo to ona nadaje sosikowi ten świetny aromat i smak. Najlepszy sos do makaronu 20  minut dla 2-3 osób Składniki łyżka kolendry w ziarenkach - zmielić w młynku lub moździerzu 2 średnie marchewki puszka pomidorów (w kryzysowej sytuacji można zastąpić koncentratem(...)śmietanę (mascarpone, serek) ale nie jest to konieczne świetnie smakuje również sam. Doskonale pasuje do niego tuńczyk w sosie własnym - ja już go nie podgrzewam tylko mieszam gorący sos z makaronem i gdy sos jest na talerzu dodaję tuńczyka. Mniam!!! Smacznego

sierotka maRysia w kuchni