sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:48/630)

Makaron tagliatelle z sosem bakłażanowym 169

pysznych potraw. Jednak zabrakło trochę czasu aby je opisać i zrobić zdjęcia. Pomału nadrabiamy zaległości.  W ramach przeprosin za naszą nieobecność zapraszamy na przepyszne tagliatelle z sosem bakłażanowym. Składniki:  - 400g makaronu tagliatelle - 3 średniej wielkości bakłażany - 1/3 szklanki oliwy z oliwek - 2 ząbki czosnku - suszone zioła: łyżeczka tymianku, oregano - garść świeżo posiekanej bazylii - łyżeczka płynnego miodu - sól, pieprz(...)powrotem na patelnie i dodajemy pokrojone, obrane ze skóry pomidory. Dodajemy łyżeczkę miodu i dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości przez około 10 minut. Staramy się uzyskać kremową konsystencję sosu. Makaron gotujemy na al dente przez około 3 minut. Odcedzamy i przekładamy na patelnie z sosem. Delikatnie mieszamy. Możemy na wierz posypać startym serem

Pan i Pani Smith w kuchni
Szpinakowe tagliatelle w sosie porowo-pieczarkowym z kurczakiem 337

przypadku dzisiejszego obiadu. Kiedyś połączenie pora-kurczaka-pieczarek wykorzystałam do tarty (klik), a ostatnio stwierdziłam, że skoro się nadało na farsz to świetnie się sprawdzi też jako sos do makaronu. Po co stosować jedno rozwiązanie, jak może być ich kilka. Nie lubię ograniczeń zarówno w życiu jak i w kulinariach, więc kombinuję, wtedy nie byłabym sobą. Może z tego względu(...)sparzonego pora. Smażyć do miękkości. Na koniec dodać śmietanę i dusić jeszcze chwilę. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Podawać z sosem – polać na wierzch makaronu lub  makaron wymieszać z sosem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Makaron w sosie chrzanowym 169

Zapiekany makaron w sosie chrzanowym  Wczorajszy dzień był jednym z takich, kiedy otwieram szafkę i zaczynam się zastanawiać co ja dzisiaj mogę zrobić na obiad.  Niby produktów mało ale przecież, to nie znaczy, że nie może wyjść dobre danie. I tak właśnie było... nie mogłam się oderwać od talerza z tym pysznym makaronem.  Danie zrobiłam z makaronem(...)prawdę to co mi się przewinęło przez ręce - między innymi :  zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn, czosnek granulowany,  Uwaga: bulion w którym gotowaliśmy kotlety, możemy wykorzystać do sosu.  2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy.  3. Ugotowane kotlety, odsączamy z bulionu i nadmiaru wody.  (Użyłam do tego ręcznika kuchennego) 4. Kotlety kroimy

Mój pomysł na
Ekspresowe Fettuccine Alfredo ze szparagami i nutą cytryny 114

Fettuccine Alfredo , czyli makaron wstążki z sosem maślano-serowym, to jedna z najpopularniejszych włoskich potraw w Stanach Zjednoczonych. Nazwa pochodzi od rzymskiego restauratora Alfredo Di Lelio, który w XX w. dopracował przepis na tradycyjne fettuccine al burro (fettuccine z masłem i parmezanem) i nadał mu swoje imię.  Współcześnie potrawa występuję w wielu wariantach. Amerykanie oczywiście dodali od siebie(...)dente, a szparagi także nadal lekko chrupiące, odcedź je i przełóż do dużej miski (lub dokończ potrawę w garnku ;)). Warto jest odlać wcześniej trochę wody z gotowania makaronu - pomoże rozrzedzić sos, jeśli będzie za gęsty. Dodaj masło pokrojone na małe kawałki, śmietanę, gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem, dosyp parmezan i wszystko wymieszaj. Jeżeli potrawa zrobi

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron w sosie serowym 286

Brak pomysłu na obiad i szybki przegląd lodówki, zaowocował dzisiejszym makaronem. Było trochę sera, śmietanka i szpinak, więc aż samo prosiło się o makaron w sosie serowym. Szybko i smacznie, czyli tak jak większość z nas lubi najbardziej. Składniki na makaron: 330ml śmietanki 30% 250ml mleka 125g mozzarelli 150g sera żółtego 100g serka topionego 3 spore garście świeżego szpinaku(...)sosu wrzucamy wcześniej ugotowany makaron, mieszamy i zestawiamy z ognia. Na końcu dodajemy szpinak, który łączymy z gotowym już daniem, aż liście znacząco zmniejszą swoją objętość. Artykuł Makaron w sosie serowym pochodzi z serwisu

NiePieprz.pl
Spaghetti z klopsikami z białej kiełbasy 129

Większość z nas uwielbia makarony. Nie dość, że są smaczne to jeszcze w prosty sposób można je przygotować:). Moja dzisiejsza nietypowa propozycja to makaron, sos serowo-śmietanowy i klopsiki z białej kiełbasy. Ciekawe i smaczne połączenie. 500g surowej, białej kiełbasy 200g makaronu spaghetti 2 cebule 2 ząbki czosnku 300 ml śmietanki 30% 100g topionego serka 100g startego sera cheddar(...)cebulę. Dodajemy serek topiony, podlewamy niedużą ilością wody, dusimy do momentu aż serek się rozpuści. Wlewamy śmietankę, wsypujemy ser, posiekaną natkę i przyprawy. Dusimy do momentu aż sos zgęstnieje. Dodajemy pulpeciki, makaron, dokładnie mieszamy

Szefowa kuchni
Czarne spaghetti z boczkiem i sosem pomidorowym 178

małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i pokrojone drobno pomidory suszone. Gotujemy sos, aż się zredukuje i zgęstnieje. Doprawiamy sosem sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem, cukrem i ziołami. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al. dente.Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę.Szynkę i boczek podsmażamy bez tłuszczu na patelni. Mają być(...)chrupiące. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki. Na końcu dodajemy oliwki i wcześniej podsmażony boczek z szynką. Mieszamy dokładnie składniki  i chwilę podsmażamy aby smaki się wymieszały. Makaron polewamy sosem, nakładamy pozostałe dodatki i posypujemy obficie parmezanem

Mania Gotowania
Pasta con la salsa 144

Sycylii ludzie mają specjalne pomieszczenia pod schodami gdzie przechowuje się oliwę z oliwek, oliwki i właśnie te salsy z pomidorów. I tak przygotowana salsa służy jako samodzielny sos do makaronu ,lub jako baza pod inne sosy! Waże ,aby wyczuć smak, i solą i cukrem doprawiając! Każdy ma inny smak, to też fakt. I dlatego ja zatęskoniłam dziś za tym! Ugotowałam(...)makaron MALMA al dente, odcedziłam, polałam sosem, wymieszałam. Starłam parmezan. Wyłożyłam makaron na talerze, polałam sosem i posypałam parmezanem, kilka listków bazylii i gotowe. Takie święte codzienne pierwsze danie, rodem z Sycylii. SMACZNEGO

Z Kuchni Do Kuchni
Pulpety w sosie koperkowym 188

Składniki: klopsiki: mięso indycze mielone (500 g), sucha bułka pszenna, przyprawy: sól, tymianek, pieprz ulubiony makaron  sos: bulion drobiowy 1 litr, koperek świeży/mrożony, ew mąka do zagęszczenia sosu i odrobinę mleka. Przygotowanie: Mięso indycze łączymy z namoczoną bułką pszenną i przyprawami. Formujemy klopsiki i gotujemy w bulionie drobiowym z ok 10-15 minut. Dorzucamy koperek. Przykrywamy(...)najpierw ugotować pulpeciki w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, wyłowić wszystkie i dodać je dopiero do gotowego sosu - osobiście tak robię, ale wiem, że są zwolennicy przygotowywania sosów na bazie wody z makaronów lub właśnie takiej pulpecikowej. Tak czy siak. Sosik koperkowy to nic innego jak bulion z koperkiem, zagęszczony mąką i ew. zabielony śmietaną. Pamiętajcie, by zapobiec grudkom

Karczma Honorietty
Penne w sosie serowym z krewetkami 227

Kochani zapraszam na propozycję obiadowa dla miłośników sosów, makaronów a przede wszystkim seraaaa... Składniki na 2 porcje 400 gram penne 250 gram krewetek koktajlowych  4 ząbki czosnku kawałek chilli 30 ml. wina bialego 1 łyżka natki z pietruszki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy  z oliwek po 20 gram serów: żółty, gorgonzola, brie, mozzarella, rokpol 100 ml. wody(...)śmietanę, dodajemy pokruszone sery mieszamy az wszystko sie rozpuści ( bardzo małym ogniu) jesli jest taka konieczność gdy sos jest zbyt gesty dolewamy wodę. krewetki dodajemy do sosu chwilę gotujemy. Następnie całość mieszamy z makaronem..Posypujemy pestkami dyni

NaKońcuJęzyka
MAKARON Z KURCZAKIEM I BOTWINKĄ 118

Botwinka blanszowana, jak szpinak jest idealna do sosów, tart, makaronów itp. Tym razem trafiła do sosu z dodatkiem kurczaka i pieczarek, podałam ją z  pysznym pełnoziarnistym makaronem Lubella(...)Dodajemy pokrojone pieczarki, bulion i chwilkę dusimy. Botwinkę szatkujemy, dodajemy do sosu oraz pokrojone pomidorki koktajlowe, mieszamy.  Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną wody, wlewamy do sosu i szybko mieszamy.  Makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem i podajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Makaron z sosem grzybowym 141

dodać kurkumę, natkę pietruszki , chilli, połowę natki pietruszki. Wymieszać, chwilkę gotować na bardzo małym ogniu. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerze położyć gorący makaron, na to sos pieczarkowy. Obsypać pozostałą natką pietruszki. bardzo smaczne danie, polecam

Kuchnia Pokoleń
Falbanki makaronowe z sosem malinowym i gorzką czekoladą 125

Czasem zwykła kanapka na kolację, to za mało. Niekiedy mam ochotę troszkę pofantazjować i połączyć smaki. Dziś kolacja w innym stylu - makaron na słodko. Falbanki, sos malinowy i odrobina tartej czekolady...brzmi dziwnie? Możliwe, ale proponuję spróbować. Zwolennikom słodkich owocowych smaków na pewno przypadnie do gustu. Składniki: 250 g makaronu typ falbanki 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 1/2 łyżki domowego(...)przesiać przez sito) kilka kostek gorzkiej czekolady Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do szklanki jogurtu naturalnego dodajemy 2 1/2 łyżki soku malinowego. Mieszamy. Polewamy lekko ostudzony makaron sosem malinowym. Na wierzch sypiemy startą na tarce na małych oczkach gorzką czekoladę. Smacznego Przepis dodaję do akcji kulinarnej "Czekolada wytrawnie

Słodkie okruszki
Bolognese z pieczarkami 113

minut. W czasie, gdy sos bulgocze na ogniu, gotujemy makaron al dente np. penne lub spaghetti. Pamiętając, by pod koniec gotowania zostawić 2 łyżki wody spod makaronu do zagęszczenia sosu. Gdy sos będzie już niemal gotowy, dodajemy do niego 2 łyżki wody spod makaronu, która dzięki zawartości skrobi zagęści nasz sos, gotujemy 2 minuty i gotowe!   Ja najbardziej lubię(...)jeść ten sos z głębszej miseczki, oczywiście z moim ukochanym penne. Sos wykładam na makaron, lekko obsypuję całość startym parmezanem i dekoruję listkami bazylii - pyszności

Cooking Monster
TAGLIATELLE Z BROKUŁAMI I SOSEM SEROWYM 145

Kiedy nie mam czasu na spędzanie długich godzin w kuchni przyrządzam makaron z jakimkolwiek sosem.Bardzo lubię makaron z sosem serowym. Nie dodaję do niego już żadnego mięsa, gdyż sos serowy jest dla mnie wystarczająco syty, jedynie pasek chudego boczku, który fajnie podkreśla smak sosu.Składniki:opakowanie makaronu1 brokułserek topiony z ziołami (kostka 100g)1/2 sera camembert naturalnego100g chudego boczkubulion(...)rozpuszczenia się serów. Doprawiamy solą i pieprzem (jeśli jest konieczność) oraz łyżką śmietanki 18%. Na koniec wrzucamy kilka małych różyczek brokuła do sosu, delikatnie mieszamy. Na ugotowany makaron nakładamy sos serowy oraz pozostałe brokułowe różyczki. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem

Walijskie Pichcenie