Dzisiaj na blogu wegetariańska wersja lasagne. Farsz stanowią pieczarki i cukinia oraz ser z niebieską pleśnią. Zrezygnowałam z sosu pomidorowego, a każdą warstwę makaronu polałam sosem beszamelowym doprawionym ziołami. Składniki: ok. 250 g makaron typu lasagne 250 g sera żółtego do starcia na wierzch Farsz: trzy młode cukinie 1 cebula 500 g pieczarek 4 ząbki czosnku sól(...)dodać zioła, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć. Wykonanie: Układać lazanię w formie warstwami, zaczynając od płatów makaronu. Następnie wyłożyć farsz cukiniowy, znów makaron, farsz, makaron, farsz, aż do wyczerpania sosu. Jako ostatnią warstwę układamy makaron. Całość polać beszamelem, posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C na ok. 45 minut
Czerwień i błękitMROŻONYCH BANANÓW MIĘSO DO SPAGHETTI LUB PENNE BOLOGNESE – ciecierzyca lub mielone tofu. Pierwsza wersja wychodzi tanio i jest łatwodostępna, a druga z kolei do złudzenia przypomina makaron z sosem mięsnym. Składniki na 2 porcje: 1 puszka pomidorów cieciorka (surowa) 120 g lub mielone tofu 1 cebula i 2 ząbki czosnku + łyżka oleju do podsmażenia przyprawy – papryka(...)Namocz cieciorkę na noc, następnego dnia odlej wodę i ugotuj ziarna (lub użyj gotowej cieciorki z puszki) 2. Wstaw wodę, ugotuj makaron. 3. W czasie gotowania makaronu przygotuj sos – pomidory wlej do garnka, dodaj przyprawy i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Gotuj aż sos zgęstnieje, pod koniec dodaj cieciorkę lub tofu i trzymaj jeszcze chwilę na ogniu. 4. Wyłóż
Powiedz dietom niePłyn z truskawek gotować do zgęstnienia. Połączyć z serkiem mascarpone a następnie ze zmiksowanymi truskawkami. Doprawić do smaku miodem. Kilka listków ziół odłożyć, resztę rozdrobnić i wymieszać z sosem truskawkowym. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Na talerze wyłożyć 3/4 sosu. Do pozostałego na patelni sosu dodać makaron, wymieszać. Wyłożyć makaron na talerze z sosem. Udekorować pozostałymi truskawkami
królestwo garówBardzo smaczna propozycja makaronu z pysznym, kremowym sosem na bazie sera mascarpone, jajek, białego wina z dodatkiem kurek, boczku i natki pietruszki. Przepis odrobinę inspirowany spaghetti carbonara, jednak nieco wzbogacony o kilka dodatków, dzięki czemu danie jest sezonowe i ciekawsze. Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu spaghetti, tagliatelle lub innego ulubionego 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 lampka(...)wodę ze gotowania makaronu oraz mascarpone. Sos gotuję kilka minut aż nieco się zredukuje dzięki czemu stanie się bardziej gęsty. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Jajka roztrzepuję. Do sosu dodaję makaron, roztrzepane jajka i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszam szybko i energicznie, ściągam z ognia. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango Papajapokruszony ser gorgonzola. Wymieszać i podsmażać, aż ser całkowicie się rozpuści. Gotowy sos przyprawić solą (nie za dużo, boczek i ser są słone!) i pieprzem. Do gorącego, odcedzonego makaronu wlać sos i dokładnie wymieszać. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu, oprószony natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 osób. Należy uważać(...)przesolić sosu. Boczek i gorgonzola są słone. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu. Sos, dzięki dodatkowi gorgonzoli ma ostry smak. Makaron można posypać po wierzchu startym parmezanem. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskasyta, w kolorach jesieni za sprawą sosu. Wykorzystałam do niej paprykę i bakłażany, warzywa które królują jesienią. Do sosu dodałam serek dzięki czemu jest fajny kremowy. Makarony z sosami lubią wszyscy a moi domownicy uwielbiają takie jesienne obiady. Do klopsików dodałam suszone grzyby które nazbierałam sama. Jesień kojarzy mi się z grzybami i warzywami psiankowatymi(...)mące kukurydzianej. Do garnka wlewam dwa litry wody i gotuję. Do wrzątku wkładam pulpety i gotuję 10 minut na wolnym ogniu. Wykładam na talerz. Klopsiki podaję z makaronem na sosie. Posypuję natką, pieprzem
wesoła kuchniamascarpone w małym garnku. Dodaj wodę, posiekaną pietruszkę i miętę, dopraw solą, pieprzem i otartą skórką z cytryny. Zagotuj sos, dodaj teraz bób i część pokruszonej feta. Zagotuj sos. Podziel makaron na talerze na przemian z rukolą i polej obficie sosem. Posyp orzechami. The post Makaron z bobem, feta i miętą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniacukru 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej 2 - 3 listki bazylii pieprz + sól do smaku 1 puszka tuńczyka w oleju (masa po odsączeniu -około 130 g) 200 g makaronu penne Wykonanie: Sos najwygodniej jest zrobić w małym rondelku. W międzyczasie (gdy w przygotowywanym sosie pomidory zaczną mięknąć), w osolonej wodzie gotujemy makaron, dbając, aby był al dente. Czosnek przeciskamy przez(...)pomidory, w gotującym się sosie, są odpowiednio miękkie, a makaron gotowy do odcedzenia, do sosu dodajemy tuńczyka. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 1 minutę. Sos łączymy z makaronem. Podajemy od razu. Smacznego
Smak mojego domuDziś moja propozycja na pyszny, sycący i błyskawiczny w przygotowaniu obiad, a mianowicie makaron w aksamitnym sosie serowym. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, co jest bardzo istotne, gdy wracamy zmarznięci, głodni i zmęczeni z pracy, a rodzina domaga się obiadu natychmiast. Kolejną jego zaletą jest to, że smak można dowolnie modyfikować zmieniając rodzaj użytego sera, czy dodatków. Ja użyłam serka(...)serek z ziołami (pycha!), a zamiast brokuła polecam szpinak lub ugotowany wcześniej jarmuż, albo zielony groszek. Zapraszam na talerz gorącego makaronu :) Składniki na makaron w sosie serowo-pieczarkowym z brokułami: 250 g makaronu 1 cebula 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 dobrej jakości serek topiony z pieczarkami (100 g) 50 ml słodkiej śmietanki
Rozpustne gotowaniesałatka tabbouleh , kuchnia chińska, która zaskakuje każdym kęsem, czy szeroko pojęta kuchnia azjatycka. Dzisiaj właśnie takie połączenie kilku najlepszych smaków w jednej pysznej misce! Dobry makaron, przepyszny kurczak w sosie z grzybami shitake, marchewką, czosnkiem i chili, garść zieleniny, u mnie pietruszka, ale równie dobrze sprawdzi się dymka lub kolendra. Polecam Wam to danie, skradnie Wasze podniebienie! PRZEPIS(...)małej ilości wody i dodaj do gotującego się sosu aby go zagęścić. Całość dopraw solą, jeśli potrzebujesz i świeżym chilli. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do miseczki dodaj makaron, sos z kurczakiem, łyżkę imbiru, łyżkę zieleniny. Gotowe
SMYKWKUCHNIzmniejsz ognień pod patelnią na najmniejszy. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj masę jajeczno-serową, mieszaj wszystko razem dość sprawnie tak, aby nie zrobiła się jajecznica z makaronem zamiast sosu do makaronu. Jeśli zawartość patelni zbytnio się wystudziła i ser się nie rozpuszcza – postaw patelnię z powrotem na ogniu i uważnie mieszaj aż ser się rozpuści i cały makaron
Martyna Cookszmniejsz ognień pod patelnią na najmniejszy. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj masę jajeczno-serową, mieszaj wszystko razem dość sprawnie tak, aby nie zrobiła się jajecznica z makaronem zamiast sosu do makaronu. Jeśli zawartość patelni zbytnio się wystudziła i ser się nie rozpuszcza – postaw patelnię z powrotem na ogniu i uważnie mieszaj aż ser się rozpuści i cały makaron
Martyna CooksMakaron gotujemy z godnie z przepisem na opakowaniu. Kilka krewetek odkładamy, resztę obieramy i kroimy na trzy części, wrzucamy na patelnię, mieszamy. Następnie dodajemy makaron, mieszamy z sosem. Makaron podajemy od razu, ozdobiony dużymi krewetkami
Kulinarne przygody Gatitykartą. Aventino - dobry start Menu - ciekawy wybór. Tym razem wybraliśmy makaron bucatini z sosem pomidorowym na ostro z boczkiem i pecorino oraz domowe tortellini z szynką parmeńską w sosie śmietanowym . Makaron i sos doskonały w swej prostocie, no i na Boga, al dente bez proszenia! I nie było by w tym nic nadzwyczajnego gdybym oczywiście nie rozmawiał z właścicielem
Right Behind The Kitchencałej kuchni. Aromat bardzo naturalny, gdyż przypawy Skworcu nie mają chemii .Halibut zetnie się szybko. Jest niesamowicie biały i delikatny.Podałam tę wyjątkową rybę w towarzystwie makaronu z sosem z boczniaków. Makaron i sos tutaj!Dodatkowo halibut został polany sosem i nabrał wykwintnego charakteru.Przekonajcie się sami jak niewiele trzeba aby poczuć się lepiej i zdrowiej zjeść. Aby przenieść
Z Kuchni Do Kuchni