Bardzo smaczna propozycja makaronu z pysznym, kremowym sosem na bazie sera mascarpone, jajek, białego wina z dodatkiem kurek, boczku i natki pietruszki. Przepis odrobinę inspirowany spaghetti carbonara, jednak nieco wzbogacony o kilka dodatków, dzięki czemu danie jest sezonowe i ciekawsze. Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu spaghetti, tagliatelle lub innego ulubionego 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 lampka(...)wodę ze gotowania makaronu oraz mascarpone. Sos gotuję kilka minut aż nieco się zredukuje dzięki czemu stanie się bardziej gęsty. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Jajka roztrzepuję. Do sosu dodaję makaron, roztrzepane jajka i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszam szybko i energicznie, ściągam z ognia. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango Papajapokruszony ser gorgonzola. Wymieszać i podsmażać, aż ser całkowicie się rozpuści. Gotowy sos przyprawić solą (nie za dużo, boczek i ser są słone!) i pieprzem. Do gorącego, odcedzonego makaronu wlać sos i dokładnie wymieszać. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu, oprószony natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 osób. Należy uważać(...)przesolić sosu. Boczek i gorgonzola są słone. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu. Sos, dzięki dodatkowi gorgonzoli ma ostry smak. Makaron można posypać po wierzchu startym parmezanem. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskasyta, w kolorach jesieni za sprawą sosu. Wykorzystałam do niej paprykę i bakłażany, warzywa które królują jesienią. Do sosu dodałam serek dzięki czemu jest fajny kremowy. Makarony z sosami lubią wszyscy a moi domownicy uwielbiają takie jesienne obiady. Do klopsików dodałam suszone grzyby które nazbierałam sama. Jesień kojarzy mi się z grzybami i warzywami psiankowatymi(...)mące kukurydzianej. Do garnka wlewam dwa litry wody i gotuję. Do wrzątku wkładam pulpety i gotuję 10 minut na wolnym ogniu. Wykładam na talerz. Klopsiki podaję z makaronem na sosie. Posypuję natką, pieprzem
wesoła kuchniamascarpone w małym garnku. Dodaj wodę, posiekaną pietruszkę i miętę, dopraw solą, pieprzem i otartą skórką z cytryny. Zagotuj sos, dodaj teraz bób i część pokruszonej feta. Zagotuj sos. Podziel makaron na talerze na przemian z rukolą i polej obficie sosem. Posyp orzechami. The post Makaron z bobem, feta i miętą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniacukru 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej 2 - 3 listki bazylii pieprz + sól do smaku 1 puszka tuńczyka w oleju (masa po odsączeniu -około 130 g) 200 g makaronu penne Wykonanie: Sos najwygodniej jest zrobić w małym rondelku. W międzyczasie (gdy w przygotowywanym sosie pomidory zaczną mięknąć), w osolonej wodzie gotujemy makaron, dbając, aby był al dente. Czosnek przeciskamy przez(...)pomidory, w gotującym się sosie, są odpowiednio miękkie, a makaron gotowy do odcedzenia, do sosu dodajemy tuńczyka. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 1 minutę. Sos łączymy z makaronem. Podajemy od razu. Smacznego
Smak mojego domuDziś moja propozycja na pyszny, sycący i błyskawiczny w przygotowaniu obiad, a mianowicie makaron w aksamitnym sosie serowym. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, co jest bardzo istotne, gdy wracamy zmarznięci, głodni i zmęczeni z pracy, a rodzina domaga się obiadu natychmiast. Kolejną jego zaletą jest to, że smak można dowolnie modyfikować zmieniając rodzaj użytego sera, czy dodatków. Ja użyłam serka(...)serek z ziołami (pycha!), a zamiast brokuła polecam szpinak lub ugotowany wcześniej jarmuż, albo zielony groszek. Zapraszam na talerz gorącego makaronu :) Składniki na makaron w sosie serowo-pieczarkowym z brokułami: 250 g makaronu 1 cebula 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 dobrej jakości serek topiony z pieczarkami (100 g) 50 ml słodkiej śmietanki
Rozpustne gotowaniesałatka tabbouleh , kuchnia chińska, która zaskakuje każdym kęsem, czy szeroko pojęta kuchnia azjatycka. Dzisiaj właśnie takie połączenie kilku najlepszych smaków w jednej pysznej misce! Dobry makaron, przepyszny kurczak w sosie z grzybami shitake, marchewką, czosnkiem i chili, garść zieleniny, u mnie pietruszka, ale równie dobrze sprawdzi się dymka lub kolendra. Polecam Wam to danie, skradnie Wasze podniebienie! PRZEPIS(...)małej ilości wody i dodaj do gotującego się sosu aby go zagęścić. Całość dopraw solą, jeśli potrzebujesz i świeżym chilli. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do miseczki dodaj makaron, sos z kurczakiem, łyżkę imbiru, łyżkę zieleniny. Gotowe
SMYKWKUCHNIzmniejsz ognień pod patelnią na najmniejszy. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj masę jajeczno-serową, mieszaj wszystko razem dość sprawnie tak, aby nie zrobiła się jajecznica z makaronem zamiast sosu do makaronu. Jeśli zawartość patelni zbytnio się wystudziła i ser się nie rozpuszcza – postaw patelnię z powrotem na ogniu i uważnie mieszaj aż ser się rozpuści i cały makaron
Martyna Cookszmniejsz ognień pod patelnią na najmniejszy. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj masę jajeczno-serową, mieszaj wszystko razem dość sprawnie tak, aby nie zrobiła się jajecznica z makaronem zamiast sosu do makaronu. Jeśli zawartość patelni zbytnio się wystudziła i ser się nie rozpuszcza – postaw patelnię z powrotem na ogniu i uważnie mieszaj aż ser się rozpuści i cały makaron
Martyna CooksMakaron gotujemy z godnie z przepisem na opakowaniu. Kilka krewetek odkładamy, resztę obieramy i kroimy na trzy części, wrzucamy na patelnię, mieszamy. Następnie dodajemy makaron, mieszamy z sosem. Makaron podajemy od razu, ozdobiony dużymi krewetkami
Kulinarne przygody Gatitykartą. Aventino - dobry start Menu - ciekawy wybór. Tym razem wybraliśmy makaron bucatini z sosem pomidorowym na ostro z boczkiem i pecorino oraz domowe tortellini z szynką parmeńską w sosie śmietanowym . Makaron i sos doskonały w swej prostocie, no i na Boga, al dente bez proszenia! I nie było by w tym nic nadzwyczajnego gdybym oczywiście nie rozmawiał z właścicielem
Right Behind The Kitchencałej kuchni. Aromat bardzo naturalny, gdyż przypawy Skworcu nie mają chemii .Halibut zetnie się szybko. Jest niesamowicie biały i delikatny.Podałam tę wyjątkową rybę w towarzystwie makaronu z sosem z boczniaków. Makaron i sos tutaj!Dodatkowo halibut został polany sosem i nabrał wykwintnego charakteru.Przekonajcie się sami jak niewiele trzeba aby poczuć się lepiej i zdrowiej zjeść. Aby przenieść
Z Kuchni Do Kuchnipysznych potraw. Jednak zabrakło trochę czasu aby je opisać i zrobić zdjęcia. Pomału nadrabiamy zaległości. W ramach przeprosin za naszą nieobecność zapraszamy na przepyszne tagliatelle z sosem bakłażanowym. Składniki: - 400g makaronu tagliatelle - 3 średniej wielkości bakłażany - 1/3 szklanki oliwy z oliwek - 2 ząbki czosnku - suszone zioła: łyżeczka tymianku, oregano - garść świeżo posiekanej bazylii - łyżeczka płynnego miodu - sól, pieprz(...)powrotem na patelnie i dodajemy pokrojone, obrane ze skóry pomidory. Dodajemy łyżeczkę miodu i dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości przez około 10 minut. Staramy się uzyskać kremową konsystencję sosu. Makaron gotujemy na al dente przez około 3 minut. Odcedzamy i przekładamy na patelnie z sosem. Delikatnie mieszamy. Możemy na wierz posypać startym serem
Pan i Pani Smith w kuchniprzypadku dzisiejszego obiadu. Kiedyś połączenie pora-kurczaka-pieczarek wykorzystałam do tarty (klik), a ostatnio stwierdziłam, że skoro się nadało na farsz to świetnie się sprawdzi też jako sos do makaronu. Po co stosować jedno rozwiązanie, jak może być ich kilka. Nie lubię ograniczeń zarówno w życiu jak i w kulinariach, więc kombinuję, wtedy nie byłabym sobą. Może z tego względu(...)sparzonego pora. Smażyć do miękkości. Na koniec dodać śmietanę i dusić jeszcze chwilę. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Podawać z sosem – polać na wierzch makaronu lub makaron wymieszać z sosem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówZapiekany makaron w sosie chrzanowym Wczorajszy dzień był jednym z takich, kiedy otwieram szafkę i zaczynam się zastanawiać co ja dzisiaj mogę zrobić na obiad. Niby produktów mało ale przecież, to nie znaczy, że nie może wyjść dobre danie. I tak właśnie było... nie mogłam się oderwać od talerza z tym pysznym makaronem. Danie zrobiłam z makaronem(...)prawdę to co mi się przewinęło przez ręce - między innymi : zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn, czosnek granulowany, Uwaga: bulion w którym gotowaliśmy kotlety, możemy wykorzystać do sosu. 2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy. 3. Ugotowane kotlety, odsączamy z bulionu i nadmiaru wody. (Użyłam do tego ręcznika kuchennego) 4. Kotlety kroimy
Mój pomysł na