sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:33/630)

Gorgonzola w roli głównej 165

pleśniowy chodził za mną od tygodnia. No i wychodził...bardzo dobry makaron z sosem z sera gorgonzola. Danie dla wielbicieli tego gatunku sera, bo zapach i smak jest bardzo intensywny. Makaron najlepszy zaraz po przygotowaniu, świeży najlepiej jeszcze w garnku podany na stół do jedzenia. Dla 4 osób  Potrzebujemy: 400g makaronu np.taglierini (cienkie wstążki) 225g(...)pieprzymy do smaku. Makaron powinien być gotowy, odcedzamy zostawiając trochę wody. Makaron zostawiamy w garnku w którym się gotował i wlewamy jeszcze ciepły sos. Mieszamy. W przypadku gdy makaron z sosem jest zbyt gęsty, dolewamy trochę wody która nam została po makaronie. Wymieszać. Przełożyć do miski lub na talerze i posypać grubo pozostałym serem. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Zapiekanka makaronowa z mięsnym sosem pomidorowym. 173

Zapiekanka makaronowa z mięsnym sosem pomidorowym. Łatwa do wykonania, sycąca i delikatna w smaku. Zachęcam do zrobienia :) Składniki (4 porcje): 2 duże cebule 1 duża marchewka oliwa do smażenia 5 dużych ząbków czosnku 250 g mielonej łopatki 2 puszki pomidorów (łącznie 800 g) 1 płaska łyżeczka cukru 2 czubate łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku 2 duże garście(...)jednym dużym. W małych naczyniach składniki rozkładamy, dzieląc wszystko na 4 równe części. Do każdego z małych naczyń wlewamy 2 łyżki oliwy extra vergine. Nakładamy makaron, naprzemiennie z sosem. Makaron mieszamy z sosem. Na koniec rozkładamy plasterki mozzarelli. Makaron wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 35 minut. Ja zapiekam w 175 stopniach, na grzałkach dół + góra, bez termoobiegu. Smacznego

Smak mojego domu
Makaron z cukinii w sosie pomidorowym 221

swoją porcję pozostawiłam w wersji wegańskiej – dla męża cukiniowe spaghetti posypałam dodatkowo parmezanem. Cukinia świetnie się spisała – jest lekko chrupiąca, odświeżająca i doskonale pasuje do sosu pomidorowego. Makaron z cukinii w sosie pomidorowym: 2 duże cukinie 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g – najlepiej z ziołami(...)mieszamy, aby cały „makaron” oblepił się w sosie. Podgrzewamy cukinię w sosie przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Przekładamy do dwóch miseczek. Makaron z cukinii w sosie pomidorowym możemy posypać parmezanem (w wersji wegańskiej pomijamy). Post Makaron z cukinii w sosie pomidorowym pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Makaron w sosie szpinakowo - pomdorowym 153

netto wraz z zalewą - 400 g); 2 ząbki czosnku; 1 duża cebula; 250 g serka mascarpone; 3 łyżki startego parmezanu;  Olej do smażenia; Sól; Pieprz.   Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. Szpinak umyć, drobno posiekać.  Pomidory wraz(...)delikatnie wymieszać i podsmażać, aż serek całkowicie się rozpuści i połączy z sosem (przez około 2 minuty). Zdjąć z ognia. Tak przygotowany sos wymieszać z gorącym, odcedzonym makaronem. Makaron z sosem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany startym parmezanem po wierzchu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 - 3 osób. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu

Gospodyni Miejska
SPAGHETTI BOLOGNESE Z PIECZARKAMI 114

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wołowego 200 g makaronu spaghetti 500 ml przecieru pomidorowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 20 dag pieczarek 1 szalotka Przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczka pieprzu, 1/3 łyżeczki chilli, 1/2 łyżeczki bazyli, 1/2 łyżeczki natki pietruszki 10 dag sera żółtego PRZYGOTOWANIE:   Na rozgrzaną patelnię wkładam mięso. Smażę. Dodaję przyprawy. Międzyczasie obieram szalotke i drobno siekam(...)przecier pomidlrowy. Duszę jeszcze ok 5 min aż sos będzie gęsty. Międzyczasie gotuję makaron tak jak na instrukcji na opakowaniu. Makaron podaje z sosem na dwa sposoby. Pierwszy sosem polewam makaron i posypuję serem lub sosem czosnkowym. Drugi makaron mieszam z sosem i podaje posypany serem lub polany sosem. Smacznego

Gotowanie Patki
Chałwa ukrainska i zapiekanka z tandori masalą 210

razem z delikatnie podduszoną cebulą i czosnkiem. Na koniec dodajemy tymianek, sól i pieprz. Brokuł blanszujemy. Makaron gotujemy al dente. Pomidory i paprykę obieramy ze skórki. Dusimy je aż pomidory się rozpadną a papryka zmięknie - ja dodatkowo zmiksowałam je malakserem na gładki sos(...)Dodajemy tandori masalę i troszkę śmietany (jogurtu naturalnego), pieprzu, soli do smaku. W naczyniu do zapiekanek ( należy je posmarować masłem ( margaryną lub olejem/oliwą)) układamy: makaron, warzywa, połowa sosu, makaron, reszta sosu. I zapiekamy ok 20 minut. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Sos słodko-pikantny do mięsa 169

Prosiliście, więc macie. Jak przygotować różne sosy do potraw: Sos pomidorowy Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem Sos śmietanowy z kurczakiem do makaronu (błyskawiczny) Sos śmietanowo-serowy do makaronu sos pieczeniowy Przepis na sos holenderski . Sos słodko-pikantny do mięsa: Składniki: 3 łyżki cukru trzcinowego 2 szklanki wody 4 łyżki sosu sweet chilli 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżka sosu ostrygowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zawijana zapiekanka makaronowa z cukinią 137

Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodajemy paprykę czerwoną i bazylię, dodajemy pomidory i doprawiamy. Wszystko smażymy, aż sos się zredukuje i będzie dobrze doprawiony.  Sos łączymy z makaronem i odstawiamy do przestygnięcia(...)Cukinię kroimy w cienkie paski i grillujemy z obu stron. Następnie układamy je w tortownicy od środka na zewnątrz tak aby wystawały poza formę. Następnie układamy warstwowo sos z makaronem -> ser -> sos z makaronem -> ser -> zawijamy wystająca cukinią, a brakujący środek wykładamy pozostałą cukinią. Patrz na zdjęciu.   Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym

Niezły Młynek
Lasagne for dummies – jak pozbawić faceta wymówki, że gotował nie będzie bo nie umie. 129

żebyś miał czysty płyn. Ma pokryć dno foremki, 10. Na tym płynie układaj suchy makaron. To zabobon i przesąd , że się nie ugotuje. Ugotuje. Po to robiłeś rzadszy sos. Makaron ma być ułożony szczelnie. Może na siebie zachodzić. 11. Na makaron połóż warstwę sosu i rozprowadź po całej powierzchni. Posyp obficie serem. I znowu na to makaron, mięso(...)Rób tak do momentu wypełnienia foremki. 13. Ostatnia warstwa ma być warstwą sosu i sera. Jeśli wyjdzie, że ostatnią warstwą jest makaron, nie panikuje, polej go odrobiną sosu i posyp serem. Też będzie pięknie. 14. Przykryj to szczelnie folią aluminiową i zrób w niej 3 dziury, żeby para miała ujście. 15. Wsadź do nagrzanego piekarnika

ladykitchen
Spaghetti bolognese wersja studencka 157

spalona ani niedosmażona. Podczas smażenia cebuli i gotowania makaronu mamy kilka wolnych chwil które wykorzystujemy na wypicie piwka.  Gdy cebulka jest już dobra dodajemy sos i podgrzewamy. Polewamy makaron sosem, posypujemy serem i jemy :) Bardzo łatwe, typowo studenckie danie a przy tym lepsze niż sam makaron polany sosem. Koszt: 3zł (nie uwzględnia piwka

Tanie przepisy studenckie
Lasagne bolognese 134

potrawie nie muszę nic mówić, wszyscy ją znają i lubią nie tylko z mięsem ale również w wersjach wegetariańskich. Lasagne bolognese Składniki: - 13 płatów makaronu lasagne - 600 g mięsa mielonego wieprzowego - 1 puszka pokrojonych pomidorów - sos beszamelowy Winiary - 300 ml mleka - 250 g tartego sera mozzarella  - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1/2 op. fix spaghetti bolognese - sól - pieprz(...)dnie układamy płaty makaronu, mięso, posypujemy serem, smarujemy sosem beszamelowym. Na sos kładziemy ponownie makaron, mięso, ser i sos, jeszcze raz wykonujemy tą samą kolejność. Na ostatnią warstwę sosu kładziemy makaron, smarujemy pozostałym sosem beszamelowym i posypujemy serem. Całość wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy ok. 30 minut. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Makaron ze szpinakiem i bryndzą 183

najprawdopodobniej od płomienia świecy spaliłabym sobie grzywkę, a Najcierpliwszy brodę. Pozostają zwykłe kolacje, obiady i śniadania, które jemy razem, gadamy i jest fajnie. Dziś proponujemy makaron ze szpinakiem, bryndzą i oscypkiem, z domowym sosem pomidorowym. Jak nie macie bryndzy i oscypka to może być feta tudzież biały ser i parmezan lub dobry, ostry ser żółty. Potrzebujemy: opakowanie makaronu duże muszle(...)dokładnie dno. Faszerujemy makaron surowy. Dojdzie nam bez problemu w sosie i parze, a my nie będziemy kląć faszerując miękkie muszelki. Makaron układamy na sosie. W miejsca między makaronem dolewamy sos. Foremkę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zostawiamy na 20 min. Po tym czasie ściągamy folię, posypujemy serem i dajemy jeszcze

ladykitchen
Sos śmietanowy z szynką i gorgonzolą 185

Kolejny przepis na szybki sos do makaronu, (obok ostatnio dodanego sosu szpinakowego), czyli to co pracujące panie domu lubią najbardziej ! Do sosu wykorzystałam ser gorgonzola, ale oczywiście może to być każdy inny ser pleśniowy, wszystko zależy od Waszego smaku, czy też od zrobionego na szybko przeglądu lodówki.  I jeszcze jedna rzecz, którą podpatrzyłam u Jamiego Olivera(...)wylewajcie całej wody z ugotowanego makaronu, zostawcie parę łyżek i wymieszajcie je z  sosem i ugotowanym makaronem. A potem jeszcze trochę koniecznie świeżo startego parmezanu i pyszne danie gotowe. Sos śmietanowy z  szynką i gorgonzolą Składniki:2 podłużne topione serki śmietankowe 400 ml gęstej śmietany 100 g sera gorgonzola100 g szynki konserwowejsólświeżo zmielony pieprz1 ząbek

Kulinarne przygody Gatity
Tagliatelle in salsa tartara 99

przepis, a mianowicie tagliatelle w śmietanowym sosie tatarskim. Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała tego ciekawego połączenia. Trochę zmodyfik owałam przepis, zwiększyłam proporcje kilku składników, ponieważ lubię makaron z większą ilością sosu. Zrezygnowałam tylko  z kaparów za którymi nie przepadam. Jeśli lubicie korniszony i cebulkę marynowaną ten przepis jest właśnie dla was. Składniki: 60 g cebulek marynowanych(...)chwilę. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj całość. Ugotuj makaron al dente. Przygotowany sos można wymieszać razem z makaronem na patelni lub tak jak ja zrobiłam  po prostu polać sosem makaron na talerzu.Posypujemy parmezanem. Oryginalny przepis pochodzi z książki Gino D'Acampo "Włoskie dania makaronowe".U mnie na blogu przepis trochę zmodyfikowany przeze mnie

noteskulinarnyfiga
makaron penne z sosem pieczarkowo serowym 182

koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką oraz kawałki serka. Całość mieszamy, aż serek się rozpuści i wszystkie składniki połączą się ze sobą. Doprowadzamy do wrzenia. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makaronem i posypujemy natką pietruszki

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania