Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodajemy paprykę czerwoną i bazylię, dodajemy pomidory i doprawiamy. Wszystko smażymy, aż sos się zredukuje i będzie dobrze doprawiony. Sos łączymy z makaronem i odstawiamy do przestygnięcia(...)Cukinię kroimy w cienkie paski i grillujemy z obu stron. Następnie układamy je w tortownicy od środka na zewnątrz tak aby wystawały poza formę. Następnie układamy warstwowo sos z makaronem -> ser -> sos z makaronem -> ser -> zawijamy wystająca cukinią, a brakujący środek wykładamy pozostałą cukinią. Patrz na zdjęciu. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym
Niezły Młynekżebyś miał czysty płyn. Ma pokryć dno foremki, 10. Na tym płynie układaj suchy makaron. To zabobon i przesąd , że się nie ugotuje. Ugotuje. Po to robiłeś rzadszy sos. Makaron ma być ułożony szczelnie. Może na siebie zachodzić. 11. Na makaron połóż warstwę sosu i rozprowadź po całej powierzchni. Posyp obficie serem. I znowu na to makaron, mięso(...)Rób tak do momentu wypełnienia foremki. 13. Ostatnia warstwa ma być warstwą sosu i sera. Jeśli wyjdzie, że ostatnią warstwą jest makaron, nie panikuje, polej go odrobiną sosu i posyp serem. Też będzie pięknie. 14. Przykryj to szczelnie folią aluminiową i zrób w niej 3 dziury, żeby para miała ujście. 15. Wsadź do nagrzanego piekarnika
ladykitchenspalona ani niedosmażona. Podczas smażenia cebuli i gotowania makaronu mamy kilka wolnych chwil które wykorzystujemy na wypicie piwka. Gdy cebulka jest już dobra dodajemy sos i podgrzewamy. Polewamy makaron sosem, posypujemy serem i jemy :) Bardzo łatwe, typowo studenckie danie a przy tym lepsze niż sam makaron polany sosem. Koszt: 3zł (nie uwzględnia piwka
Tanie przepisy studenckiepotrawie nie muszę nic mówić, wszyscy ją znają i lubią nie tylko z mięsem ale również w wersjach wegetariańskich. Lasagne bolognese Składniki: - 13 płatów makaronu lasagne - 600 g mięsa mielonego wieprzowego - 1 puszka pokrojonych pomidorów - sos beszamelowy Winiary - 300 ml mleka - 250 g tartego sera mozzarella - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1/2 op. fix spaghetti bolognese - sól - pieprz(...)dnie układamy płaty makaronu, mięso, posypujemy serem, smarujemy sosem beszamelowym. Na sos kładziemy ponownie makaron, mięso, ser i sos, jeszcze raz wykonujemy tą samą kolejność. Na ostatnią warstwę sosu kładziemy makaron, smarujemy pozostałym sosem beszamelowym i posypujemy serem. Całość wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy ok. 30 minut. Życzę smacznego
Kulinarne życienajprawdopodobniej od płomienia świecy spaliłabym sobie grzywkę, a Najcierpliwszy brodę. Pozostają zwykłe kolacje, obiady i śniadania, które jemy razem, gadamy i jest fajnie. Dziś proponujemy makaron ze szpinakiem, bryndzą i oscypkiem, z domowym sosem pomidorowym. Jak nie macie bryndzy i oscypka to może być feta tudzież biały ser i parmezan lub dobry, ostry ser żółty. Potrzebujemy: opakowanie makaronu duże muszle(...)dokładnie dno. Faszerujemy makaron surowy. Dojdzie nam bez problemu w sosie i parze, a my nie będziemy kląć faszerując miękkie muszelki. Makaron układamy na sosie. W miejsca między makaronem dolewamy sos. Foremkę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zostawiamy na 20 min. Po tym czasie ściągamy folię, posypujemy serem i dajemy jeszcze
ladykitchenKolejny przepis na szybki sos do makaronu, (obok ostatnio dodanego sosu szpinakowego), czyli to co pracujące panie domu lubią najbardziej ! Do sosu wykorzystałam ser gorgonzola, ale oczywiście może to być każdy inny ser pleśniowy, wszystko zależy od Waszego smaku, czy też od zrobionego na szybko przeglądu lodówki. I jeszcze jedna rzecz, którą podpatrzyłam u Jamiego Olivera(...)wylewajcie całej wody z ugotowanego makaronu, zostawcie parę łyżek i wymieszajcie je z sosem i ugotowanym makaronem. A potem jeszcze trochę koniecznie świeżo startego parmezanu i pyszne danie gotowe. Sos śmietanowy z szynką i gorgonzolą Składniki:2 podłużne topione serki śmietankowe 400 ml gęstej śmietany 100 g sera gorgonzola100 g szynki konserwowejsólświeżo zmielony pieprz1 ząbek
Kulinarne przygody Gatityprzepis, a mianowicie tagliatelle w śmietanowym sosie tatarskim. Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała tego ciekawego połączenia. Trochę zmodyfik owałam przepis, zwiększyłam proporcje kilku składników, ponieważ lubię makaron z większą ilością sosu. Zrezygnowałam tylko z kaparów za którymi nie przepadam. Jeśli lubicie korniszony i cebulkę marynowaną ten przepis jest właśnie dla was. Składniki: 60 g cebulek marynowanych(...)chwilę. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj całość. Ugotuj makaron al dente. Przygotowany sos można wymieszać razem z makaronem na patelni lub tak jak ja zrobiłam po prostu polać sosem makaron na talerzu.Posypujemy parmezanem. Oryginalny przepis pochodzi z książki Gino D'Acampo "Włoskie dania makaronowe".U mnie na blogu przepis trochę zmodyfikowany przeze mnie
noteskulinarnyfigakoniec dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką oraz kawałki serka. Całość mieszamy, aż serek się rozpuści i wszystkie składniki połączą się ze sobą. Doprowadzamy do wrzenia. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makaronem i posypujemy natką pietruszki
Domowy Smak Jedzeniapatrząc tylko na te zdjęcia, a Wy? Mac and cheese to szybka zapiekanka makaronowa. 30 minut wystarczy w zupełności aby je przyrządzić. Zaczynam zawsze od gotowania makaronu, a potem zabieram się za sos. Do mac and cheese najlepiej pasuje w miarę drobny makaron. Wypatrzyłam w sklepie kolejny makaron z mąki durum zwany trottole. Makaron musi być ugotowany al dente(...)trzepaczką do sosów. Dodaj utartą mozzarella i cheddar. Gotuj sos powoli i mieszaj aby się nie przywarł. Dopraw solą, pieprzem, dodaj pokruszony boczek, przeciśnięty przez praskę czosnek i makaron. Jeśli sos jest za gęsty dodaj trochę wody od gotowania makaronu. Wymieszaj i zagotuj. Zrób łyżką cztery wgłębienia i napełnij je jajkami. Posyp resztą sera i wstaw patelnię do nagrzanego piekarnika
codojedzeniaogniu 10-15 minut. Doprawić solą, pieprzem oraz mieszanką śródziemnomorską. W między czasie sporządzić sos beszamelowy. Masło rozpuścić w rondelku , dodać mąkę cały czas mieszając. Uważać by mąka się nie przypaliła. Powoli dolewać mleko. Doprawić solą , pieprzem i gałką. Przygotować makaron według(...)zaleceń producenta. Przeważnie makaron kładzie się suchy ja jednak zawsze i każdy makaron do lazanii obgotowuję 2-3 minutki. W żaroodpornym naczyniu układać kolejno sos mięsno-pomidorowy, płaty makaronu, sos mięsno-pomidorowy, sos beszamel, płaty makaronu itd. Na wierzchu powinien znaleźć się sos beszamel posypany parmezanem. Piec w 180°C około 35 minut
Pysznie & Piękniemakaronem. Jeżeli używasz świeżej fasolki, dodaj ją do makaronu na 5-6 minut przed końcem gotowania. Czosnek rozgnieć przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu. Sos dodaj do gorącego makaronu i fasolki i wymieszaj. Gdy makaron i fasolka przestygną, dodaj do nich pozostałe składniki: pokrojone pomidorki koktajlowe, pokrojone oliwki, mieszankę sałat oraz tuńczyka podzielonego na kawałki. Delikatnie wymieszaj(...)bardzo drobno posiekaj lub rozdrobnij w malakserze (taki mały pojemniczek od blendera ręcznego), dopraw solą i pieprzem. Dodaj tyle oliwy (i ewentualnie zimnej wody), aż uzyskasz rzadką konsystencję sosu. Gdy makaron się ugotuje, wymieszaj go z sosem pietruszkowym i odstaw do przestygnięcia. Makaron wymieszaj z odcedzoną fasolą z puszki oraz pokrojonymi papryką, selerem naciowym i pomidorkami z puszki. Na koniec
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj prosty, ale bardzo syty przepis na obiad. Makaron, brokuł i sos brokułowo-serowy bez sera! A to wszystko zapieczone pod lekko pikantną chlebową pierzynką :) Zapiekany makaron z sosem brokułowo-serowym Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: ok. 160-200 g makaronu (u nas bezglutenowy makaron z soczewicy - do kupienia na senza.pl ) Sos: 3/4 średniego brokuła 2 ząbki czosnku(...)oliwę, przyprawy i migdały. Całość miksujemy, aż chleb się rozdrobni, ale nie na zupełną "miazgę". Ugotowany makaron układamy na spód naczynia, w którym będziemy piec naszą zapiekankę. Na makaron wykładamy sos oraz pozostawione różyczki brokuła. Wierzch posypujemy przygotowaną wcześniej "posypką" oraz płatkami drożdżowymi. Pieczemy ok. 5-10 min w 180*C. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polemamy ich świeżych przez cały rok.. Przypuszczam, że byłyby u mnie częstym elementem dań, takim, jakim są pieczarki. W ten sposób, chciałabym zaproponować lżejszą, odchudzoną wersję sosu kurkowego z makaronem, który smakowo nie odbiega od tradycyjnego z użyciem 30%-owej śmietanki. Składniki na 3 porcje. Składniki: - 250g makaronu razowego - 200g kurek - 1-2 cebule - 80ml śmietany 12% - 50ml wytrawnego(...)kurek, by nam się nie zważyła) wraz z winem i posiekaną natką pietruszki. Gotujemy do zredukowania sosu o połowę. Doprawiamy, dosypujemy płatki, by zagęścić sos i podajemy wraz z makaronem. (Sos możemy podawać na makaronie lub wcześniej wymieszać go z makaronem na patelni) Posypujemy posiekaną natką pietruszki i startym parmezanem. Smacznego
Be Fit Be StrongBędziemy potrzebować: 200 g grubego makaronu (kokardki, rurki, świderki, czy co tam akurat macie) 500 g pomidorowej passaty (lub zmiksowanych na gładko pomidorów z puszki) 100 g koncentratu pomidorowego 2 szklanki mleka (może być też płynna śmietanka) 2 puszki tuńczyka w kawałkach (najlepiej w sosie własnym) - łączna masa ryby to 260 g ok. 50 g ciemnych oliwek przyprawy: sól morska(...)taki oto sposób pyszny, kremowy sos robi się właściwie sam, a my możemy w tym czasie pokroić oliwki (w niezbyt cienkie plasterki), a tuńczyka odcedzić z zalewy. Makaron gotujemy w sosie do miękkości (zazwyczaj zajmuje to trochę więcej czasu, niż producent podaje na opakowaniu, dlatego należy go sprawdzać). Gdy sos zacznie się wchłaniać i gęstnieć dobrze jest częściej mieszać
Ratunku obiadDziś na obiad polecam Wam piersi z kurczaka w sosie pomidorowo-parykowym z makaronem . Sycące, pyszne, a z podanej porcji można spokojnie wykarmić całą rodzinę. Przygotowanie jest naprawdę proste, więc warto spróbować Takie mięso w sosie można oczywiście podać z ziemniakami, ale polecam Wam spróbować wersji z makaronem. Mały makaron łazankowy od EkoMak sprawdził się tu idealnie. Moja rodzina była(...)łyżeczka pieprzu 1 łyżka przyprawy do kurczaka* 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki szczypta soli ziołowej 2 duże liście laurowe 2/3 szklanki wody (lub mniej jeśli lubicie ciut gęstsze sosy) makaron łazankowy – u mnie 12 jajeczny z jaj przepiórczych łazanka z kurkumą Makaron Babuni EkoMak opcjonalnie – koperek do podania *skład tej, którą używam: papryka słodka, sól, cukier
Słodkie okruszki