sos do jajek - 5296 przepisów (strona:112/354)

Ciasteczka kawowe jajeczka 144

łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g miękkiego masła 180 g cukru pudru (1,5 szklanki) 50 g szklanki cukru 1 jajko 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki zmielonej kawy Dekoracja:  biały lukier sos czekoladowo-kawowy: Zmieszać ze sobą dokładnie następujące składniki: - 3 kosteczki deserowej czekolady- rozpuszczonej w kąpieli wodnej - łyżka wódki - pól łyżeczki kawy Aplikować za pomocą(...)pierwszej misce połączyć ze sobą mąkę, sól, sodę oczyszczoną, 2. W drugiej misce połączyć masło, cukier puder, cukier. 3. Wymieszać aż masa będzie miała konsystencję masła 4. Dodać jajko  oraz cukier waniliowy z kawą 5. Połączyć składniki z pierwszej oraz drugiej misy i wszystko razem połączyć/ugnieść ciasto 6. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki

KreatywnePiny
Racuszki z kabanosem i chilli 125

Składniki: 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki kefiru, 2 jajka, ½ cebuli, szczypta sody oczyszczonej, 10 dag kabanosów, 1 papryczka chili, 10 dag żółtego sera, płaska łyżka soli, płaska łyżka pieprzu. Sos: 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki majonezu, ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku; 2 łyżki natki pietruszki do posypania, olej do smażenia. Sposób przygotowania: Do miski wlewamy(...)kefir. Dodajemy jajka i za pomocą widelca mieszamy je z kefirem. Dodajemy sodę i stopniowo cały czas mieszając dodajemy mąkę. Kabanosy kroimy w plasterki, papryczkę w drobną kostkę a ser ucieramy na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowane składniki dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę za pomocą łyżki kładziemy na rozgrzany olej formując racuszki. Smażymy

Pobite gary Barbary
Jaja 100-letnie. 165

bardzo długo, bo przez kilka lat,ale nie 100. Ja podaję sposób na przygotowanie takich pikantnych jaj ekspresowo, wystarczy doba, dwie. 4 jajka, 2 łyżki czarnej liściastej herbaty, 1 gwiazdka anyżu utarta w moździerzu, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka pieprzu czarnego, zmielonego, 3 ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren kolendry. Jaja zalać zimną wodą,doprowadzić do wrzenia,zmniejszyć ogień

Kulinarny karnet Christophera
Pikantne klopsiki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym 204

łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 3 - 4 łyżki tartej bułki 2 duże jajka, lub 3 małe, lekko roztrzepane 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnek, rozgniecione sól i pieprz mielony oliwa z oliwek lub olej do smażenia sos 1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów - jak mamy dojrzałe, pyszne świeże to je dajemy  1/2 szklanki(...)łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1  łyżeczka papryki wędzonej sól, pieprz natka pietruszki przygotowanie W dużej misce wymieszać mielone mięso, pokrojoną  cebulę, kmin, paprykę, bułkę tartą, jajka, natkę pietruszki i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać widelcem, a następnie dobrze wyrobić do połączenia. Uformować ok 25 - 30 niedużych klopsików. W dużej patelni  rozgrzać oliwę lub olej. Obsmażać

Stare Gary
Szwedzkie klopsiki. 161

wieprzowe w plastikowej foremce. Porządne, dobre mięso - to sekret klopsików. garść świeżych ziół drobno posiekanych (np. koperek, szczypiorek, natka pietruszki) duże jajko 100ml mleka 75g bułki tartej 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego sól morska, świeżo zmielony pieprz oliwa SOS: sok z 1/2 cytryny 300ml bulionu wołowego (poszłam na skróty 300ml wody + kostka wołowa) 1 łyżka mąki 60ml śmietanki 36% 200g(...)dżemu z żurawiny Siekam drobno zioła, wrzucam do miski. Dodaję mięso, jajko, bułkę, mleko, ziele angielskie, sól i pieprz. Łączę całość rękoma. Mokrymi dłońmi formuję malutkie kulki. Można je teraz schować na godzinę do lodówki, żeby stężały ale jeśli nie ma się czasu - od razu na patelnię. Do smażenia klopsików najlepiej sprawdzi się duża patelnia z wysokimi ściankami. Wylewam

Brzuszki Łakomczuszki
Warsztaty i Frykas z perliczki wielkopolskiej z ziemniaczaną babką wg Adama Chrząstowskiego 165

degustacją. Wieczorem wszyscy udali się na uroczystą kolację z daniami, które u nie których osób wzbudziły kontrowersje (podwędzany befsztyk tatarski; krem z pokrzywy, jajko sous-vide, piana z pietruszki; polędwica wołowa sous vide i sos z pieczonych raków; zapiekanka z grzybów, selera i gruszki, galaretka z truskawki, Parfait z młodych pędów sosny, galaretką z jeżyny i sezamowym mini ciasteczkiem, oraz(...)pietruszki (dużo!) 2 cebule 250 g masła 3 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz, gałka muszkatałowa do smaku na babkę: 1,2 kg ziemniaków 4 jajka 1 cebula sól, pieprz, gałka muszkatałowa masło bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę miksujemy w malakserze, przełożyć na gazę aby odcedzić nadmiar płynu. Do masy dodać jajka, doprawić solą, pieprzem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet z królika - tradycja mojej rodziny 157

wątróbki plus podroby z królika włoszczyzna na rosół przypalona cebula 3- ziele angielskie 2 -liście laurowe sól, peiprz 2 jajka gałka muszotołowa majeranek suszony 2 ząbki czosnku Propozycja podania pasztetu z: rukola (koszyczek) suszone daktyle (tureckie) żurawina w słoiku sos balsamiczny Mięso z królika gotujemy. Gdy wypłyną szumowiny (po około godzinie) wylewamy wodę i wstawiamy mięso na ogień w drugiej(...)maszynce do mięsa, mielimy także podroby i mięso królicze oraz słoninę (pozostawiamy jedynie parę plasterków słoniny do zapiekania na wierzch pasztetu). Gotowe zmielone mięso, słoninę, podroby łączymy z jajkami, solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową oraz przeciśniętymi ząbkami czosnku. Wypełniamy formy do pieczenia, wcześniej wyłożonymi papierem do pieczenia. Na wierzch pasztetu układamy paseczki ze słoniny (żeby pasztet z wierzchu zbytnio

Bon Appetit Małgorzaty
Domowa pizza 143

własnego wyboru, smaku i tego, co akurat mamy pod ręką :) Domowa pizza Składniki: 3 szklanki mąki 5 dag drożdży 1 jajko 4 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli szklanka letniej wody Składniki na sos: 5 łyżeczek przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oleju  przyprawa do pizzy oregano sól Dodatki: podsmażona pierś z kurczaka(...)drobne kawałeczki ser żółty duszone pieczarki z cebulką ziarna słonecznika kukurydza czerwona fasola Przygotowanie: Drożdże i cukier wymieszać, aż się rozpuszczą. Dodać wodę, sól, olej, jajko i wymieszać. Dodać przesianą mąkę i dobrze wymieszać.  Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia, a następnie wyłożyć na blaszki. Taka ilość ciasta wystarcza na 2 blaszki do pizzy (blaszki z dziurkami). Można podłożyć

Lawendowe Niebo
A'la gołąbki z pekinki, ryżu i soczewicy (bez zawijania) 147

około 25-30 minutach gotowania gołąbków w sosie). Co więcej - nadmiar (bez sosu) możemy zamrozić i wyciągnąć w leniwy lub zabiegany dzień, gdy się nie chce lub nie ma czasu na gotowanie :) Składniki: Gołąbki: 3 szkl. ryżu 2 szkl. soczewicy zielonej 1/2 kapusty pekińskiej 3 jajka 10 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki szałwii 2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego 1 łyżeczka(...)pekińskiej siekamy, łączymy z ryżem i soczewicą, dodajemy jajka, kaszę mannę i pozostałe przyprawy: szałwię, pieprz czarny i ziołowy, rozmaryn, tymianek, sól. Dokładnie wyrabiamy rekami. Na patelni rozgrzewamy olej, z masy formujemy zgrabne kotleciki i po obtoczeniu w bułce tartej smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Sos pomidorowy: zagotowujemy litr wody z bulionem warzywnym, dodajemy keczup

Kolorowy Przepisownik
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 170

mąki pszennej 3 jajka łyżeczka soli 4 łyżki wody Z mąki, soli, wody, 2 jajek i 1 żółtka (białko zostawić, wykorzystamy je później), zagnieść ciasto i uformować w kulę. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz i sos pomidorowy. Farsz: 400 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 200 g sera ricotta 1 średnia cebula 2 łyżeczki suszonego(...)nożem małe kwadraty (w centrum każdego kwadratu powinien znajdować się farsz). Ja do pomocy użyłam plastikowego pojemnika na jajka (ciasto ułożyłam na pojemniku i farsz kładłam do każdego zagłębienia). Ravioli gotować około 4 minut w osolonej wodzie. Podawać z sosem pomidorowym i startym parmezanem

Bullio
Gnocchi z majerankiem 155

gnocchi z maki gryczanej lub zielone,bo z dodatkiem szpinaku.Dzisiejsze sa tradycyjnez bialej maki.Zjedlismy je z pieczenia ze schabu i  sosem pieczarkowym. Skladniki na 2-3 porcje: 300 g ugotowanych ziemniakow 100 g maki 1 male jajko sol (gdy ziemniaki byly gotowane w mundurkach) 2 lyzeczki suszonego majeranku Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przecisnac przez praske do ziemniakow.Dodac make , jajko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki ziemniaczane z ziołami, wędliną, serem, amarantusem i sosem czosnkowo-ogórkowym 160

można robić na wiele sposobów  dodając do nich ulubione składniki Składniki • 8 ziemniaków średnich • 2 jajka • 1 marchewka • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 200 g ulubionej wędliny • 50 g sera żółtego • 3 łyżki amarantusa • pęczek świeżych ziół pietruszka, lubczyk, tymianek • sól • pieprz sos • 3 łyżki śmietany • 2 łyżki majonezu • 1 ząbek czosnku • 1 ogórek kiszony • sól • pieprz olej(...)ziemniaków zetrzeć na drobnej tarce marchew , cebulę, czosnek i ser 2. • Do masy dodać jajka amarantus, skrobię co się  osadziła na dnie szklanki, pokrojoną wędlinę,posiekane zioła. Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć placki na rozgrzanym oleju 3. sos • Śmietanę wymieszać z majonezem .Na drobnej tarce zetrzeć ogórek kiszony i czosnek doprawić  sos solą i pieprzem

W królestwie smaków Beaty
"Vol-au-vent" z ziemniaków i pieczarek 245

mushrooms Składniki. 50 dag ziemniaki 1 żółtko 30 dag pieczarki 1 cebula 100 ml. śmietana 36% 2 łyżki natka pietruszki 50 ml białe wino wytrawne sól pieprz 3 małe jajka masło olej do smażenia Wykonanie. Ziemniaki ugotować w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Lekko schłodzić, ubić na puree, dodać natkę pietruszki i żółtko, dobrze wymieszać, nałożyć do rękawa(...)pokrojone w cząstki pieczarki, posolić, oprószyć  pieprzem, chwilę smażyć, podlać białym wytrawnym winem, zredukować i dodać śmietanę. Pieczarki dusić do czasu zgęstnienia sosu. Do gniazdek rozłożyć pieczarki na taką wysokość, żeby zmieściło się małe jajko. Zapiec pod grillem około 10 minut, następnie  wybić jajka ze skorupek i położyć na pieczarkach i zapiekać jeszcze 5 minut

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekanka z pełnoziarnistego makaronu i warzyw 231

Mieszankę warzywną przesmażyć zgodnie z opisem na opakowaniu. Mąkę przesmażyć na oleju z cebulą, rozprowadzić mlekiem. Przyprawić Kucharkiem, pieprzem i czosnkiem. Powstały sos wymieszać z makaronem, warzywami i połową sera. Całość umieścić w naczyniu żaroodpornym. Roztrzepać jajka ze śmietaną i pozostałym serem, przyprawić solą i pieprzem, wylać na makaron. Naczynie włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Zapiekać

Praktyczna pl
Wiosenna sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem i łososiem 203

posiekanego szczypiorku - niepełna szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 40 g przed ugotowaniem, wg  tego przepisu ) - kilka kawałków łososia wędzonego na zimno  - jajko ugotowane na twardo - odrobina soku z cytryny - łyżka jogurtu i musztardy na sos  - nasiona słonecznika (opcjonalnie) Przygotowanie: Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Ogórek (u mnie ze skórką, ale można obrać jeśli ktoś lubi) pokroić

Kuchnia Ellie