sos do jajek - 5296 przepisów (strona:114/354)

Brokuły z sosem „remoulade” 198

Brokuły ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać. Majonez wymieszać z musztardą, dodać posiekane jajka, ocet, szczypiorek i przyprawy do smaku. Rozłożyć sałatkę na półmisku, obłożyć różyczkami brokuł i polać sosem „remoulade

Tradycyjna Kuchnia
Sernik snickers 741

twarogu sernikowego (gęstego z wiaderka lub dwukrotnie zmielonego) 300g dobrej jakości masła orzechowego 100g cukru pudru 50g domowego cukru z wanilią 4 jajka 80g prażonych orzeszków ziemnych 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej 1 łyżka (10g) mąki pszennej sos karmelowy (do sernika użyłam tylko połowy sosu) 100g cukru 50ml wody 100ml śmietanki 30% 10g masła 10-20g prażonych orzeszków ziemnych(...)wstawić szerokie naczynie z wodą, sernik będzie pieczony z parą wodną, ustawić temperaturę około 160 stopni - do miski przełożyć twaróg, masło orzechowe, cukier puder i domowy cukier waniliowy, jajka oraz przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, składniki krótko zmiksować tylko do uzyskania jednolitej masy - do masy serowej wsypać kawałki orzeszków, wymieszać - masę przełożyć na schłodzony spód z biszkoptów, wyrównać - tortownicę wstawić

Smakołyki Bereniki
Szparagi na parze i szybki sos holenderski – z blendera 194

dodatkiem pomidorów). Lekko cytrynowy, delikatny w kolorze i konsystencji, idealnie podkreśla smak młodych warzyw, ryb i jaj.   W oryginalnej recepturze sos powinno się ubijać na parze lub w kąpieli wodnej, ale wtedy, gdy nie dopilnujemy odpowiedniej temperatury, jajka lubią się ściąć a masło oddzielić od całości. Blender ręczny, z rózgą lub po prostu z końcówką do rozdrabniana, ułatwia(...)Usmażyłam szybko jajo sadzone, warzywa polałam sosem. Lubię proste rzeczy, które razem smakują tak dobrze. A jaki jest Wasz ulubiony, zdrowy sposób na szparagi? SKŁADNIKI pęczek zielonych szparagów pół kalafiora 2 żółtka 120g rozpuszczonego masła, najlepiej klarowanego ½ łyżeczki musztardy Dijon łyżka soku z cytryny lub białego, wytrawnego wina 1/3- ½ łyżeczki soli pieprz jajko + masło, jeśli lubicie sadzone

Karo in the Kitchen
Pekińska zupa pikantno-kwaśna 195

mała cebula 1,5 łyżki smalcu 2 cm kawałek świeżego imbiru 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek octu 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1/2 łyżeczka chili w proszku 1 jajko Wykonanie: Schab myjemy i kroimy w cienkie paski. Bulion wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia(...)gotujemy razem około 15 minut. W miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną z sosem sojowym, przyprawami, octem i 2-3 łyżkami zimnej wody.  Do gorącej zupy wlewamy zawartość miseczki, c ały czas mieszając.  Po chwili, gdy zupa zgęstnieje powoli dodajemy do niej roztrzepane jajko. Powstanie nam coś w rodzaju cienkiego makaronu. Delikatnie zamieszać

Kulinarne przygody Gatity
Zielone kopytka- szpinakowe ;) 638

dziwne rzeczy :D Mam nadzieję, że Wam też spodobają się te pozytywnie zielone kolorki :)) Składniki: Kopytka: 1kg ziemniaków 200g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego jajko 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz masło do smażenia Sos serowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka serek topiony śmietankowy ( ja używam takiego w „kiełbasce”) 3 łyżeczki musztardy francuskiej 15dag

Czerwona Porzeczka
Kotlety mielone z udek kurczaka. Tanie i smaczne. 327

Wykonanie. Z udek wycinam kości,żyłki i skórę. ( Kości nie wyrzucam, wykorzystuję je do przygotowania wywaru, który może być bazą do sosów i zup.) Mięso mielę w maszynce do mielenia mięsa wraz z namoczoną i odciśniętą kajzerką. Dodaję jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszam, a następnie wyrabiam ręką. Odstawiam na ok.godzinę do lodówki. Następnie formuję okrągłe kulki

Kuchnia z widokiem na ogród
SPAGHETTI ALLA CARBONARA 144

dwie szkoły robienia sosu do carbonary - jedni przygotowują go tylko z żółtek, inni dodają jeszcze śmietanę. Ja jestem z tego drugiego obozu, bo uważam, ze dzięki śmietanie sos jest jeszcze delikatniejszy, ale wybór pozostawiam Wam - obie wersje są pyszne :)  Z powodu braku śmietany 18% użyłam bardzo gęstą kremówkę (Piątnicy) wymieszaną z odrobiną mleka i wyszła mi totalna bomba kaloryczna(...)ognia. Dorzuć starty parmezan i pieprz, ponownie zamieszaj.  Następnie wlej do makaronu jajka roztrzepane dobrze ze śmietaną i dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, że jajka nie mogą się ściąć, mają tylko wraz ze śmietaną utworzyć kremowy sos, który okryje cały makaron.  Gotowe danie posól jeszcze do smaku w razie konieczności, przełóż na talerze i posyp natką pietruszki oraz

Słodko-Słony Świat Ilony
Spaghetti z pulpecikami 133

osób.  Składniki /dla 4 osób/: opakowanie makaronu spaghetti kilka lisków bazylii Pulpety: 400 g mięsa mielonego (wołowego/wieprzowego/drobiowego) 1/2 cebuli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 dymka ze szczypiorkiem 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Sos: 2 pomidory 1 marchewka 1/2 cebuli sól, pieprz tymianek 1 łyżka śmietany 18% Wykonanie: Pulpety: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać

Pasja Smaku
Domowa pizza 171

blachę: Ciasto: 0,5 kg mąki 50g drożdży (pół opakowania) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko Ok.   200 ml letniej wody (tyle, aby ciasto nie kleiło się nam do rąk) 1- 1,5 łyżeczki czosnku w proszku Na wierzch: Sos: Mały słoiczek koncentratu (ok. 90-100g) Bazylia Oregano Tymianek Pieprz Dodatkowo: 20 dag sera żółtego(...)ciepłe miejsce, żeby się rozpuściły. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać do niej jajko, sól, czosnek w proszku i drożdże. Stopniowo wlewać wodę. Zagnieść ciasto tak, aby było elastyczne. Następnie przykryć je ścierką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Teraz należy przygotować sos do pizzy. Do miseczki dodać koncentrat, wlać trochę wody (tak, aby była konsystencja sosu). Doprawić

Fabryka pomysłów
111. Kopytka w sosie szpinakowym 95

Kopytka: 1 kg ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej  ok. 1,5 - 2 szklanek mąki sól, pieprz przyprawa Maggi  Sos szpinakowy: 100 g boczku 3 garście świeżego szpinaku 1 serek topiony 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz, gałka muszkatałowa przyprawa Maggi Ziemniak ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe obrać z łupin i przepuścić przez

Jadło i czytadło
Aromatyczne pulpety z tymiankiem i zielonym pieprzem w sosie pomidorowym 138

tradycyjnych polskich schabowych. Chcę Was namówić do korzystania z tych mięs częściej i smaczniej :) Dzisiaj zapraszam na pachnące pulpety w sosie pomidorowym :) Składniki na pulpety: 30 dkg schabu lub szynki (lub innego chudego mięsa), 1 jajko , 1 sucha bułka , 1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie , 1 łyżeczka świeżego tymianku , sól do smaku, kilka ziaren(...)całości. Wszystko razem wyrabiamy i formujemy pulpeciki wielkości małego jajka, które obtaczamy w mące. W garnku zagotowujemy lekko posoloną wodę z dodatkiem ziela angielskiego i  listków laurowych. (Wody powinno być tyle, żeby wszystkie włożone pulpeciki były zakryte do połowy.) Wkładamy pulpety i delikatnie obgotowujemy je przez kilka minut. Składniki sosu: mały pęczek szczypiorku , 3 duże ząbki czosnku , puszka pomidorów

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka z Cukinią, Pomidorami i Kiełbasą 184

Cukinią, Pomidorami i Kiełbasą - Składniki: 1,5 cukinii (1 kg po obraniu i wydrążeniu miąższu) 700 g pomidorów duża cebula 3 duże ząbki czosnku olej sól, pieprz, bazylia 3 jajka 150 mozzarelli lub sera żółtego do zapiekania (np. gouda, edamski) ok. 400 g kiełbasy   Zapiekanka z Cukinią, Pomidorami i Kiełbasą - Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy(...)niewielkiej ilości oleju do lekkiego zmięknięcia. Doprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Ok. 1/3 wrzucamy do rozbełtanych jajek i mieszamy. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Formę do zapiekania (ok. 20x30cm) smarujemy tłuszczem, wykładamy połowę sosu pomidorowego, pokrywamy 1/2 podsmażonej cukinii. Polewamy częścią (1/2) masy jajecznej. Powtarzamy czynności do wyczerpania składników. Na wierzch wykładamy pokrojoną w kostkę

Słodka Strona
Placuszki na Halloween 130

ketchupie lub butelek z niekapkiem po soczkach dla dzieci. Składniki: ¾ szklanki mąki ¼ szklanki cukru ¼ szklanki mleka ¼ szklanki oleju 2 jajka Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą gładką masę, odstawić na 15 minut. Ciasto przełożyć do butelki po sosie do deserów, rysować pajęczynki na suchej rozgrzanej patelni. Jeśli robimy pająki to najpierw rysujemy kontury i nogi a na końcu wypełniamy ciastem

Mama Gotuje
Makowe Pappardelle z sosem czekoladowym z gorgonzolą i orzechami włoskimi 160

lampką wina. Składniki: (na 2 porcje) Makaron: 150 g mąki pszennej 50-80 g mąki żytniej 2 jajka szczypta soli pół łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżka maku czarnego plus mąka żytnia po podsypania ciasta na blacie/ stolnicy oraz wałka przy wałkowaniu Sos: 200 ml śmietany kremówki 36% 30-40 g sera typu Gorgonzola rozkruszonego plus około 10 g pokruszonego/rozdrobnionego(...)czekolady gorzkiej klasycznej, marki Goplana Przygotowanie: Makaron: 1. Blat oprószyć mąką. 2. Przesiać mąki ze szczyptą soli, formując kopiec  z wgłębieniem  na środku, do którego należy dodać jajka  i oliwę z oliwek oraz mak. 3. Widelcem lub dłonią stopniowo wyrabiać ciasto,aż do połączenia się składników. Energicznie wyrabiać przez około 10-15 minut 4. Rozwałkować na cienko

KreatywnePiny
Klopsiki w sosie koperkowym 175

Smaczne, delikatne klopsiki w sosie koperkowym. Pycha! Składniki: 25 dag mielonego mięsa wieprzowego, 25 dag mielonego mięsa wołowego, 1 czerstwa bułka, 1 cebula biała, 1 jajko, ½ szklanki śmietany, 1 pęczek koperku, sól do smaku, pieprz do smaku, mąka do panierki, tłuszcz do smażenia. Wykonanie: Mięso dokładnie wyrobić z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem, posiekaną cebulą i przyprawami do smaku. Formować

Tradycyjna Kuchnia