sos czosnkowy - 6423 przepisów (strona:97/429)

Szaszłyki drobiowe w domowej przyprawie gyros 206

Kolejna propozycja na aromatyczne szaszłyki drobiowe. Tym razem w domowej przyprawie gyros, którą Wam bardzo polecam. Tak przygotowane mięso jest miękkie i bardzo soczyste. Szaszłyki proponuję podać z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki . Składniki: cała duża pierś z kurczaka (wyjdzie 6 małych szaszłyków) patyczki do szaszłyków Składniki marynaty: 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku

Smak mojego domu
Chińska potrawka z ryżem 243

Szybkie, orientalne danie na obiad Składniki: 1 woreczek ryżu 1 pojedynczy filet z kurczaka 1/2 papryki 1/2 pora 1/2 cukinii kawałek białej kapusty garść grzybów mun sos chili czosnkowy sos … Czytaj dalej Chińska potrawka z ryżem

czarrna od kuchni
Pomidory pod pierzynką 1224

Pomidory pod pierzynką... Plastry soczystych, czerwonych pomidorów. Otulone czosnkowym sosem majonezowo-śmietanowym. Oprószone wiórkami żółtego sera. Pyszna przekąska na imprezy. Polecam!   Składniki: 4 średnie pomidory; 150 g żółtego sera (u mnie gouda); 2 ząbki czosnku; 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3 łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w plastry i ułożyć

Gospodyni Miejska
Sos czosnkowy 139

Świetnie sprawdza się do mięs (również podczas plenerowych imprez jak piknik czy grill), do warzywnych tart, zapiekanek i wszystkiego innego na co macie ochotę ze świetnym i lekkim sosem czosnkowym. Ten sos pomógł mi również wygrać półfinał w konkursie BlogerChef  Składniki:  400 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 3 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Jogurt mieszamy z wyciśniętym czosnkiem

Wielki apetyt
Burrito 209

podgrzać i sprawdzić doprawienie.   Ciepłe tortille zawijamy z farszem i podgrzewamy w opiekaczu (zgrzewarce), na patelni grillowej lub w piekarniku. Podajemy z dipem z awokado, sosem meksykańskim, sosem czosnkowym lub sosem miodowo-musztardowym. Składniki na dip z awokado: 1 dojrzałe awokado, garść świeżej kolendry, sok z połowy cytryny, ok. 3 łyżek kwaśnej śmietany, 2 czubate łyżki serka naturalnego

Pudełko rozmaitości
DOMOWY SOS AIOLI 323

aioli to taki domowy, majonezowy sos czosnkowy. To sos wywodzący się z krajów środziemnomorskich, bardzo popularny w Prowansji i w Katalonii, ale nie tylko. Idealnie sprawdza się do mięs: wołowiny, jagnięciny, drobiu, ale także do ryb i owoców morza, a także jako dodatek do warzyw,  jajek itp. U nas idealnie sprawdził się jako dodatek do domowych burgerów... W składzie

Smaczne Zdrowe
Ekspresowa napoleonka, polska superżywność - cz. I 186

podnosi odporność, zwalcza infekcje górnych dróg oddechowych, ma działanie grzybo- i bakteriobójcze, zwalcza pasożyty i usprawnia pracę jelit.  Najlepiej jeść czosnek na surowo. Jak to zrobić? Np. w sosie czosnkowym lub sosie do surówki czy sałatki. Pamiętajmy, aby wybierać polski, nie chiński, śnieżnobiały. Brokuły – prawdziwa bomba witaminowa. To warzywo wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Najlepiej spożywać półsurowe, np. jako dodatek

Qlinarnie i Qlinarnie
Buraczane burgery z aioli 274

Wprawdzie poszukiwania idealnej bułki do burgerów nadal trwają, ale nie oznacza to, że nie będziemy mieć burgerów. Dzisiaj z buraków, z nutką aioli. Cóż to jest aioli? To tradycyjny czosnkowy sos prowansalski. Żółtka ucieramy z czosnkiem i musztardą, następnie powoli dolewamy olej oraz sok z cytryny i ubijamy trzepaczką

Gotuj z Blue Raven
Buraczane brugery z aioli 242

Wprawdzie poszukiwania idealnej bułki do burgerów nadal trwają, ale nie oznacza to, że nie będziemy mieć burgerów. Dzisiaj z buraków, z nutką aioli. Cóż to jest aioli? To tradycyjny czosnkowy sos prowansalski. Żółtka ucieramy z czosnkiem i musztardą, następnie powoli dolewamy olej oraz sok z cytryny i ubijamy trzepaczką

Gotuj z Blue Raven
Kebab libański 293

pędzelka posmarowałem oliwą. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni z włączonym termoobiegiem i piekłem w nim kebaby przez 30 minut. W międzyczasie przygotowałem sos. Kebaby świetnie smakowałyby również z jogurtowym sosem czosnkowym lub sosem tzatziki, jednak dzisiaj przygotowałem do nich prosty sos sezamowy, podkreślający smak orzechów i przypraw użytych do mięsa. 1/3 szklanki ziaren sezamu lekko uprażyłem na suchej patelni

Wyprawy kulinarne
Placki z cukinii 2850

Pyszne placuszki z cukinii. Placki z cukinii najlepiej smakują z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki. Składniki Cukinia 2 średnie (razem ok.700g) Sól 1 płaska łyżeczka Jajka 2 sztuki Mąka pszenna 3 czubate łyżki Pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia Cebula 2 małe sztuki (ok.100g) Czosnek 2 ząbki Wykonanie: Cukienie umyć, odciąć końcówki, usunąć ewentualne […] The post Placki

Kulinarne Przeboje
Szybka sałatka na wynos 234

Przepis na lekką i pyszną sałatkę do pracy czy na piknik. Ja na koniec dodałam kilka frytek by było to danie bardziej treściwe. I zamiast sosu czosnkowego wybrałam sos z ketchupem. Składniki można łączyć dowolnie. U mnie została kapusta pekińska z sałatki Gyros więc ją wykorzystałam w tym przepisie. Składniki : * kapusta pekińska * filet z kurczaka pieczony z przyprawą Gyros * pół

Magiczne Życie Marty
Shoarma z szynki wieprzowej 196

mięsa wieprzowego.Dodać do mięsa i dusić na małym ogniu około 40 minut. Aż kawałki mięsa będą miękkie. Ja podałam z ryżem, który gotowałam z curry i szafranem oraz sosem czosnkowym i sosem majonezowo-pomidorowym. Dzisiejszy przepis powędrował także do konkursu o którym więcej znajdziecie tutaj

Magiczne Życie Marty
Naleśniki z pieczarkami zapiekane z serem 333

Zapiekane naleśniki doskonale smakują z sosem czosnkowym lub sosem pomidorowym . Składniki Jajko 2 jajka Mąka pszenna 1 szklanka Woda 1 szklanka Mleko 1 szklanka Cukier 1 łyżka Sól szczypta Olej 2 łyżki do ciasta Olej do smażenia Pieczarki 0,5kg Sól do smaku Pieprz do smaku Jogurt naturalny 250ml jogurtu, gęstego Majonez 3 łyżeczki Zioła […] The post Naleśniki

Kulinarne Przeboje
Sałatka pulpetowa. 180

Pulpetowa. Jest w ogóle takie słowo? Hmmm..... Sałatka w skład której wchodzą: maleńkie gotowane pulpety, pomidory koktajlowe, pieczarki oraz rzodkiewka a do tego gęsty sos czosnkowy. Pomysł na sałatkę zrodził się u mojej siostry jako przystawka do grilla i musiał się doczekać debiutu na blogu, bo sałatka jest naprawdę bardzo smaczna. Zjada się ją od początku do końca, bo całość(...)Obficie polać sosem, można także sałatkę całkowicie z nim połączyć - będzie jeszcze smaczniej. Sos: Majonez rozkłócić z śmietaną. Dodać czosnek -  około płaską łyżeczkę lub więcej jeżeli sos jest za mało czosnkowy - należy jednak pamiętać ze sos się przegryzie i wzmocni w smaku. Dodać także szczyptę soli oraz pieprzu. Smacznego :) Pozdrawiam, Kasia

Poezja Smaków - blog kulinarny