komponować, więc możecie je serwować z czym tylko chcecie :) Kotlety w parmezanowej panierce to również super przekąska na imprezę :) Świetnie się sprawdzi w postaci mniejszych kotlecików podawanych np. z sosem czosnkowym lub sosem tysiąca wysp. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety z kurczaka w parmezanowej panierce – Składniki: 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka – ok. 500 g 1 czubata łyżeczka papryki
Kulinarne PrzebojePłatki kukurydziane rozdrobniłam wcześniej za pomocą blendera na prawie miałką konsystencję. Taka kombinacja daje chrupkości nuggetsom. Smażyłam w głębokim oleju do uzyskania mocno złotego koloru. Podawałam z sosem czosnkowym tutaj sos i ketchupem. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąJeżeli zostanie Wam z obiadu kuskus to proponuję zrobić z niego super placki. Podawać je możecie z ulubionym sosem, sosem czosnkowym, ketchupem,sosem pieczarkowym itp. Do tego proponuję surówkę i mamy wspaniały syty obiad. Więcej przepisów na placki znajdziecie na moim blogu w zakładce PLACKI I PLACUSZKI. Polecam również placki z ziemniaków gotowanych. Jeżeli skorzystaliście z moich przepisów to proszę
O kuchni z uczuciemMOZZARELLĄ I AWOKADO PRZEPIS TUTAJ SAŁATKA GRECKA PRZEPIS TUTAJ SAŁATKA JAJECZNO WARZYWNA- DO GRILLA PRZEPIS TUTAJ SAŁATKA WARZYWNA Z SOSEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM PRZEPIS TUTAJ DODATKI DO GRILLA: SOS CZOSNKOWY PRZEPIS TUTAJ SOS TZATZIKI PRZEPIS TUTAJ SOS TATARSKI PRZEPIS TUTAJ ODRYWANY CHLEBEK CZOSNKOWY PRZEPIS TUTAJ MINI BAGIETKI CZOSNKOWE PRZEPIS TUTAJ POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA
Blog z Apetytem120g sera żółtego 80g zielonej papryki 50 g makaronu (u mnie drobne rurki) 250-300g fileta z kurczaka papryka słodka przyprawa do kebaba 400g śmietany 18% sos sałatkowy czosnkowy sos sałatkowy włoski olej 1 łyżeczka natki pietruszki WYKONANIE: 1. Filet z kurczaka pokroić w drobna kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, doprawić papryką słodką i przyprawą do kebaba
Dziś Ja gotujesłonecznika lub płatki migdałowe. Prażymy. Odstawiamy do przestudzenia. Fetę kroimy w kostkę. Majonez łączymy z jogurtem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz, mieszamy. Brokuły mieszamy z fetą oraz czosnkowym sosem. Na koniec posypujemy sałatkę ziarnami słonecznika/płatkami migdałowymi
Smaki Na TalerzuDzisiaj mam dla Was aromatyczne szaszłyki drobiowe. Mięso przyprawiłam domową mieszanką gyros i połączyłam z cukinią. Tak przygotowane mięso jest bardzo soczyste. Szaszłyki proponuję podać z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki . Składniki: cała podwójna pierś z kurczaka (wyjdzie około 7-8 szaszłyków) 3 malutkie cukinie patyczki do szaszłyków olej rzepakowy sól Składniki marynaty do mięsa: 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez
Smak mojego domumiodowym, a następnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podajemy z sosem czosnkowym, lub sosem na bazie majonezu i ketchupu. Uwagi: Jajko najlepiej mieszać z musztardą i miodem tuż przed samym panierowaniem. Kiedyś chciałam sobie „przyoszczędzić” czas, przygotowałam jajo wcześniej
Smaki Na Talerzuoprószonej mąką, stolnicy. Placki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakładamy mięsny farsz i pieczemy przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. WSKAZÓWKI: do podania sos czosnkowy lub sos curry
Kopystką po garachSpołem”. Podobnie jak majonezy, musztardy i sosy, również ketchupy wykonane są najwyższej jakości produktów. Niepowtarzalny smak, imponująca zawartość soczystych pomidorów oraz brak substancji konserwujących. SOS KIELECKI CZOSNKOWY Sosy Kieleckie to nowatorska linia wyśmienitych dodatków do potraw. Wytwarzane z najwyższej jakości przypraw, ziół i warzyw z całego świata, cechują się wspaniałym smakiem i aromatem. Dzięki nim potrawy nabierają zupełnie
Gotowanie Patkijabłek. Jeszcze nie spotkałam prostszego przepisu na szarlotkę. Jest równie smaczna jak wygląda. Przepis: kliknij po przepis Mini bułeczki nadziane serem żółtym, a do nich sos majonezowo czosnkowy. Sos do bułeczek można zrobić dowolny np. koperkowy. ostry czy też inny, Wasz ulubiony. Przepis: kliknij po przepis Pulpeciki w zalewie octowej. Przepis: kliknij po przepis
W kuchni u Monikiprzez praskę czosnkiem. Całość doprawiamy solą, pieprzem i cząbrem. Z gotowej masy formujemy małe kotleciki i smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy na ciepło ze śmietaną lub sosem czosnkowym lub sosem grzybowym
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 2 tortille 30 cm Fanex 100 g pieczarek 100 g boczku w plasterkach kawałek czerwonej papryki 6 jajek cebula sos czosnkowy Fanex sos 1000-wysp Fanex ketchup Premium Fanex Przygotowanie: … Czytaj dalej Tortille z jajecznicą
czarrna od kuchniKolejna propozycja na aromatyczne szaszłyki drobiowe. Tym razem w domowej przyprawie gyros, którą Wam bardzo polecam. Tak przygotowane mięso jest miękkie i bardzo soczyste. Szaszłyki proponuję podać z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki . Składniki: cała duża pierś z kurczaka (wyjdzie 6 małych szaszłyków) patyczki do szaszłyków Składniki marynaty: 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku
Smak mojego domuSzybkie, orientalne danie na obiad Składniki: 1 woreczek ryżu 1 pojedynczy filet z kurczaka 1/2 papryki 1/2 pora 1/2 cukinii kawałek białej kapusty garść grzybów mun sos chili czosnkowy sos … Czytaj dalej Chińska potrawka z ryżem
czarrna od kuchniPomidory pod pierzynką... Plastry soczystych, czerwonych pomidorów. Otulone czosnkowym sosem majonezowo-śmietanowym. Oprószone wiórkami żółtego sera. Pyszna przekąska na imprezy. Polecam! Składniki: 4 średnie pomidory; 150 g żółtego sera (u mnie gouda); 2 ząbki czosnku; 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3 łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w plastry i ułożyć
Gospodyni MiejskaŚwietnie sprawdza się do mięs (również podczas plenerowych imprez jak piknik czy grill), do warzywnych tart, zapiekanek i wszystkiego innego na co macie ochotę ze świetnym i lekkim sosem czosnkowym. Ten sos pomógł mi również wygrać półfinał w konkursie BlogerChef Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 3 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Jogurt mieszamy z wyciśniętym czosnkiem
Wielki apetytpodgrzać i sprawdzić doprawienie. Ciepłe tortille zawijamy z farszem i podgrzewamy w opiekaczu (zgrzewarce), na patelni grillowej lub w piekarniku. Podajemy z dipem z awokado, sosem meksykańskim, sosem czosnkowym lub sosem miodowo-musztardowym. Składniki na dip z awokado: 1 dojrzałe awokado, garść świeżej kolendry, sok z połowy cytryny, ok. 3 łyżek kwaśnej śmietany, 2 czubate łyżki serka naturalnego
Pudełko rozmaitościaioli to taki domowy, majonezowy sos czosnkowy. To sos wywodzący się z krajów środziemnomorskich, bardzo popularny w Prowansji i w Katalonii, ale nie tylko. Idealnie sprawdza się do mięs: wołowiny, jagnięciny, drobiu, ale także do ryb i owoców morza, a także jako dodatek do warzyw, jajek itp. U nas idealnie sprawdził się jako dodatek do domowych burgerów... W składzie
Smaczne Zdrowepodnosi odporność, zwalcza infekcje górnych dróg oddechowych, ma działanie grzybo- i bakteriobójcze, zwalcza pasożyty i usprawnia pracę jelit. Najlepiej jeść czosnek na surowo. Jak to zrobić? Np. w sosie czosnkowym lub sosie do surówki czy sałatki. Pamiętajmy, aby wybierać polski, nie chiński, śnieżnobiały. Brokuły – prawdziwa bomba witaminowa. To warzywo wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Najlepiej spożywać półsurowe, np. jako dodatek
Qlinarnie i QlinarnieWprawdzie poszukiwania idealnej bułki do burgerów nadal trwają, ale nie oznacza to, że nie będziemy mieć burgerów. Dzisiaj z buraków, z nutką aioli. Cóż to jest aioli? To tradycyjny czosnkowy sos prowansalski. Żółtka ucieramy z czosnkiem i musztardą, następnie powoli dolewamy olej oraz sok z cytryny i ubijamy trzepaczką
Gotuj z Blue RavenWprawdzie poszukiwania idealnej bułki do burgerów nadal trwają, ale nie oznacza to, że nie będziemy mieć burgerów. Dzisiaj z buraków, z nutką aioli. Cóż to jest aioli? To tradycyjny czosnkowy sos prowansalski. Żółtka ucieramy z czosnkiem i musztardą, następnie powoli dolewamy olej oraz sok z cytryny i ubijamy trzepaczką
Gotuj z Blue Ravenpędzelka posmarowałem oliwą. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni z włączonym termoobiegiem i piekłem w nim kebaby przez 30 minut. W międzyczasie przygotowałem sos. Kebaby świetnie smakowałyby również z jogurtowym sosem czosnkowym lub sosem tzatziki, jednak dzisiaj przygotowałem do nich prosty sos sezamowy, podkreślający smak orzechów i przypraw użytych do mięsa. 1/3 szklanki ziaren sezamu lekko uprażyłem na suchej patelni
Wyprawy kulinarnePyszne placuszki z cukinii. Placki z cukinii najlepiej smakują z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki. Składniki Cukinia 2 średnie (razem ok.700g) Sól 1 płaska łyżeczka Jajka 2 sztuki Mąka pszenna 3 czubate łyżki Pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia Cebula 2 małe sztuki (ok.100g) Czosnek 2 ząbki Wykonanie: Cukienie umyć, odciąć końcówki, usunąć ewentualne […] The post Placki
Kulinarne PrzebojePrzepis na lekką i pyszną sałatkę do pracy czy na piknik. Ja na koniec dodałam kilka frytek by było to danie bardziej treściwe. I zamiast sosu czosnkowego wybrałam sos z ketchupem. Składniki można łączyć dowolnie. U mnie została kapusta pekińska z sałatki Gyros więc ją wykorzystałam w tym przepisie. Składniki : * kapusta pekińska * filet z kurczaka pieczony z przyprawą Gyros * pół
Magiczne Życie Martymięsa wieprzowego.Dodać do mięsa i dusić na małym ogniu około 40 minut. Aż kawałki mięsa będą miękkie. Ja podałam z ryżem, który gotowałam z curry i szafranem oraz sosem czosnkowym i sosem majonezowo-pomidorowym. Dzisiejszy przepis powędrował także do konkursu o którym więcej znajdziecie tutaj
Magiczne Życie MartyZapiekane naleśniki doskonale smakują z sosem czosnkowym lub sosem pomidorowym . Składniki Jajko 2 jajka Mąka pszenna 1 szklanka Woda 1 szklanka Mleko 1 szklanka Cukier 1 łyżka Sól szczypta Olej 2 łyżki do ciasta Olej do smażenia Pieczarki 0,5kg Sól do smaku Pieprz do smaku Jogurt naturalny 250ml jogurtu, gęstego Majonez 3 łyżeczki Zioła […] The post Naleśniki
Kulinarne PrzebojePulpetowa. Jest w ogóle takie słowo? Hmmm..... Sałatka w skład której wchodzą: maleńkie gotowane pulpety, pomidory koktajlowe, pieczarki oraz rzodkiewka a do tego gęsty sos czosnkowy. Pomysł na sałatkę zrodził się u mojej siostry jako przystawka do grilla i musiał się doczekać debiutu na blogu, bo sałatka jest naprawdę bardzo smaczna. Zjada się ją od początku do końca, bo całość(...)Obficie polać sosem, można także sałatkę całkowicie z nim połączyć - będzie jeszcze smaczniej. Sos: Majonez rozkłócić z śmietaną. Dodać czosnek - około płaską łyżeczkę lub więcej jeżeli sos jest za mało czosnkowy - należy jednak pamiętać ze sos się przegryzie i wzmocni w smaku. Dodać także szczyptę soli oraz pieprzu. Smacznego :) Pozdrawiam, Kasia
Poezja Smaków - blog kulinarnyniezwykle pyszna sałatka z kalafiora . To wersja sałatki z pieczonym kalafiorem i marchewką. Przepis jest prosty i wart wypróbowania. Możesz ją podać z sosem sezamowym lub też z sosem czosnkowym. - niezwykle ciekawy przepis na użycie kalafiora - z sosem sezamowym lub czosnkowym - kolorowa, zdrowa i pyszna
AniaGotuje.pltemperatury 220 stopni Celsjusza. Piec około 25 minut. Podawać z sosem do pizzy pomidorowym i czosnkowym. Przepisy na oba sosy znajdziesz na moim blogu: sos pomidorowy , sos czosnkowy
Przepisy kulinarne babci Antoniny