sos chili - 2000 przepisów (strona:8/134)

Sushi Panda 154

obie kule tworząc główkę i tułów misia pandy. Przygotowane elementy nori  "przyklejamy" w odpowiednie miejsca do figurki powstałej z ryżu i delikatnie je dociskamy.Podajemy z sosem sojowym, słodkim sosem chili itp.   Moje posty

Słodka Strona
SAJGONKI 135

głębokim oleju po około 3 minut z każdej strony uważając,żeby się nie zlepiły. Wyjmuję je na talerz wyłożony papierem,żeby odsączyć z nich nadmiar oleju. Podaję ze słodkim sosem chili lub sosem do sajgonek

potrawyregionalne
Boczek chrupiący 5 smaków 159

Niedawno trafiła na naszą półkę (czy raczej na mnóstwo półek) książka o kuchni karaibskiej „The Pepperpot Club„. Pięknie wydana i zilustrowana. I oczywiście z

slodkokwasnapl
Krokiety z kapustą i pieczarkami. 153

farsz: ok. 700 g kapusty kiszonej 10 średnich pieczarek 1 por 1/2 małego selera 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki oliwa z oliwek tymianek, kmin rzymski, pieprz, sos chili, grzybowy sos sojowy Kapustę przepłukujemy jeśli jest zbyt mocno ukiszona. Potem należy ją przesiekać i odstawić. Następnie oczyszczamy pieczarki i kroimy w półplasterki, por kroimy w kostkę, a seler

vegetanie
Enchilady z siekaną wołowiną 171

mają papryczki) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 50ml przecieru pomidorowego 1-2 łyzki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano 0,5 łyżeczki mielonego kuminu Wykonanie: Sos - cebulę (posiekaną), czosnek (rozgnieciony), namoczone papryczki chili, przecier pomidorowy, oliwę i zioła dokładnie zmiksować. Jeżeli sos jest zbyt rzadki można dodać odrobinę wody (lub przecieru pomidorowego), jeśli natomiast jest zbyt rzadki można dodać nieco(...)Tortille posypać niewielką ilością startego żółtego sera, nałożyć warstwę sosu, posypać ją pokrojonym w drobną kostkę jajkiem na twardo i zrolować. Układać w naczyniu żaroodopornym. Polać przygotowanym wcześniej ostrym sosem chili, posypać serem i chwilę zapiekać - do momentu aż ser się rozpuści. Podawać natychmiast ze słodką śmietanką (creme fraiche), guacamole i/lub dodatkową porcją ostrego sosu lubzieloną sałatą czy pomidorem

Codzienne Gotowanie
Nem rán – WIETNAMSKIE SAJGONKI Z MIĘSEM, I WARZYWAMI 256

mnie łopatka ) – 200 g * duża marchew – 1 szt * szczypiorek – 1 pęczek * cebula – 1 szt * grzyby mung – 4 szt * jajko – 1 szt * sos sojowy – 2 łyżki * chili , sól , pieprz , cukier – do smaku * olej rzepakowy do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron ryżowy gotujemy, odcedzamy. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, moczymy ok. 20 minut, odcedzamy, drobno kroimy(...)zwijamy jak krokiety. Tak do wykończenia składników. W woku rozgrzewamy olej na bardzo gorący i smażymy sajgonki po 3 sztuki naraz ( nie więcej ) do zrumienienia. Podajemy gorące z ulubionym sosem chili! Smacznego! UWAGA! Olej używamy do sajgonek musi mieć wysoką temperaturę dymienia – rzepakowy lub ryżowy

Ostra na Słodko
KURCZAK W SŁODKIM SOSIE CHILI 289

Słodki sos chili to jeden z moich ulubionych sosów w kuchni orientalnej. Stosuję go zarówno do mięs, jak i do ryb. Połączenie ostrego chili z delikatnym, słodkim posmakiem tworzy fantastyczną całość, która zachwyci niejedno podniebienie. Dziś mam dla Was kurczaka w takim sosie. Danie szybkie, niezwykle łatwe i niezwykle aromatyczne. Podane z ulubionym makaronem albo ryżem jest świetnym pomysłem

Ostra na Słodko
Sajgonki party 146

zbyt wiele. SuperFood - grzyby shitake (o których się mówi, że leczą wszystko z wyjątkiem śmierci ;) ), sezonowe warzywa, dietetyczne białko z nutą wędzonki i aromatyczny sos z tahini, imbirem, czosnkiem i chili. Jeśli ciasno je zwiniecie nie będą potrzebne sztućce. Można sajgonkę wziąć w dłoń i maczać w miseczce z sosem. Czas przygotowania: 20 minutPorcje(...)łyżeczka tahini (lub masła orzechowego),100-150 ml sosu sojowego,Sok z ½ cytryny,1 łyżeczka sosu rybnego,Syrop z agawy do smaku,Przegotowana woda.   Przygotowanie: Przygotować sos: chili, czosnek i imbir drobno posiekać, dodać pozostałe składniki, wymieszać, dosłodzić syropem z agawy, rozcieńczyć wodą, odstawić.Warzywa umyć, marchewkę obrać i pokroić w słupki, jarmuż oderwać od grubych nerwów

SzczyptaSmaQ
Pikantny kurczak- z masłem orzechowym i imbirem 178

warstwy mięsa. Skórka będzie miała smak, mięso w środku – żadnego.   W dużej misce wymieszajcie dokładnie trzepaczką składniki marynaty – sos sojowy z przeciśniętymi przez praskę czosnkiem i imbirem, sosami Worchestershire i chili, masłem orzechowym, ciepłym rosołem, sokiem z wyciśniętym z limonki, cukrem, posiekaną kolendrą.   Umyjcie mięso w chłodnej wodzie, wysuszcie papierowym ręcznikiem, pozbawcie dodatkowych zwałków tłuszczu i zanurzcie(...)chili, sokiem z cytryny i siekaną kolendrą. SKŁADNIKI 6 łyżek sosu sojowego (dałam 3 jasnego i 3 ciemnego) 3 duże ząbki czosnku 3 łyżki sosu Worchestershire 1 łyżka ostrego sosu chili 1 mocno czubata łyżka dobrego masła orzechowego sok wyciśnięty z limonki 3cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżeczki brązowego cukru (biały też da radę) ½ kostki rosołowej z kurczaka rozpuszczone

Karo in the Kitchen
Stromboli 159

szczyci się też mianem najstarszej włoskiej jadłodajni.                Inni twierdzą, że kanapkę tę (podawaną z sosem chili) wymyślił Mike Aqiuno Senior w Spokane, w stanie Waszyngton i nadał jej nazwę  na cześć filmu pt.: "Stromboli, ziemia bogów"  oraz jego głównej aktorki, Ingrid Bergmann, która właśnie(...)minutach kroić.                Podawać ciepłe, pokrojone na kromki ok. 1,5 cm, najlepiej z sosem czosnkowym, pomidorowym lub chili. Ja zrobiłam do tego jogurtowy sos cebulowy, pasował znakomicie. Moje stromboli (przepis z moimi niewielkimi zmianami) robiłam z książki "Die Step-by-Step-Küche - Backen" wydawnictwa Parragon Books

Kuchnia Prezydentowej
Tajska zupa z krewetkami, kurczakiem, mleczkiem kokosowym i sałatą 268

czosnku i soli. Do wywaru dodajemy podsmażonego kurczaka, bambusy, kiełki, oraz pokrojony por.  Wszystko gotujemy do miękkości składników około 15 minut. Krewetki podsmażamy z dodatkiem czosnku oraz sosu chili i dodajemy do zupy na 3 minuty przed końcem gotowania się zupy. Zupę doprawiamy curry, kurkumą, sosem sojowym, sosem rybnym, płatkami chili, tartym imbirem, czosnkiem, sokiem z limonki

Bon Appetit Małgorzaty
Pikantna zapiekanka z cukinii ,,ala,, paszet 169

naszych domowników.  Składniki na 1 keksówkę: 3 małe cukinie, długość ok. 30 cm  2 średnie cebule 2 małe marchewki  5-6 ząbków czosnku 2 łyżeczki sosu lub pasty chili przy wersji lekko pikantnej po łyżeczce carry i kurkumy 3 duże wielskie jaja pęczek zielonej pietruszki sól pieprz olej rzepakowy do smażenia  1.  Cukinie myjemy, ścieramy(...)puści wodę dobrze odciskamy z nadmiaru wody.  2. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy drobno posiekany czosnek, cebulę i marchewki starte na tarce. Mikserem ubijamy jajka z sosem chili, dodajemy odciśniętą cukinie, zieloną pietruszkę, przyprawy i masę cebulową. Dokładnie mieszamy. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę cukiniową. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia

Apetyczna babeczka
Pizza z Serem Korycińskim i Pomidorkami Śliwkowymi na Sosie Słodko-Ostrym Chili 202

mąki pszennej 1/3 łyżeczki cukru 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju z awokado z chili DODATKOWO: kawałek Sera Korycińskiego "Swojskiego" z miętą Czesławy Zarzeckiej kilka pomidorków śliwkowych domowy Sos Słodko-Ostry Chili Wykonanie: Ciasto na pizzę zawsze robię w taki sam sposób. Do miski wsypałam sól, następnie przesiałam mąki, zrobiłam wgłębienie, do którego wsypałam cukier, pokruszyłam drożdże i wlałam ciepłą(...)wyrośnięcia. Po tym czasie uderzyłam pięścią w ciasto, aby pozbyć się powietrza z kulki, z której potem rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Rozkręcony placek posmarowałam domowym  sosem chili słodko ostrym , następnie poukładałam połówki pomidorków śliwkowych, na całą pizzę wysypałam kosteczki sera Korycińskiego. Pizzę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220- 250 stopni i piekłam przez około 20 minut. Upieczoną

Blondynka Gotuje
Południowo-kalifornijski Tapatio to prawdziwy ostrzacha… jak na sos z chili przystało 223

wiem, czy zadajecie sobie z tego sprawę, ale ostre sosy na bazie papryczek chili są w USA przedmiotem konsumenckiego kultu. Tak jak w Polsce pewne lokalne marki majonezu (np. Majonez Kętrzyński), tak w USA pewne lokalne marki ostrych sosów są przedmiotem uwielbienia jednostek i rozmaitych subkultur. Jednym z takich sosów jest Tapatio. Zapewne większości z Polaków przypominałby w smaku słynny(...)ździwnieniem. Żeby już dziś zapoznać was z kultowym smakiem podaje prostą recepturę imitującą ten klasyk. Jeżeli więc lubicie bardzo pikantnie lub cierpicie na nadmiar ostrych papryk chili, polecam wam zrobienie tego ostrego sosu. Potem możecie go przechowywac w lodówce przez długi czas i używać jako marynaty, salsy lub przyprawy. Możliwości użycia są nieograniczone. Wkrótce podam wam przepisy na potrawy

Jem więc Jestem
Kurczak pieczony w sosie sojowym z chili i limonką 226

przekrojone na pół)   1/3 szklanki sosu sojowego Yamas a ( De Care ) sok z 1 limonki 2 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę 2 łyżeczki miodu 1/4 łyżeczki chili   Sos sojowy, sok z limonki, chili, miód i czosnek dokładnie ze sobą wymieszać. Kurczaka włożyć do worka i zalać marynatą. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć kurczaka

My simple kitchen