smażenia marynata 3 łyżki oleju 3 łyżki sosu czosnkowego chili 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią ostra papryka ilość wedle uznania Przygotować marynatę do mięsa. Wymieszać olej, sos chili, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią i ostrą paprykę. Pierś kurczaka pokroić w paski i przełożyć do marynaty. Dokładnie wymieszać, aby marynata pokryła mięso. Odstawić na minimum dwie godzinki(...)stron, aż mięsko ładnie się przyrumieni. Pęczak ugotować. Cukinię wrzucić na patęlnię i smażyć, aż odparuje wodę i zmięknie. Dodać pęczak i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić sosem sojowym i chwilę jeszcze smażyć. Nałożyć na talerze, na pęczaku i cukinii ułożyć szaszłyczki z kurczaka i podawać
Monia miesza i gotujemięs czy grillowanych potraw. Nawet deska serów w towarzystwie takiego sosu będzie smakować lepiej:) Lekko słodki dzięki dodaniu cukru trzcinowego przełamany octem winnym. Do tego czarne oliwki, które nadają mocniejszy aromat i charakter dla sosu. Składniki: 1/2 szklanki pikantnego dobrego ketchupu 1,5 szklanki passaty łyżeczka sosu pikantnego chili - wolicie ostrzejszy smak, dajcie więcej 1 duża cebula 10 czarnych(...)łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, lubczyk, papryka ostra i słodka - według uznania Wykonanie: W misce wymieszaj ketchup z passatą, dodaj pikantny sos chili i ocet winny. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek - gdy będzie bardziej płynna znaczy że jest nagrzana - wrzuć drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Przesmaż aż się ładnie zeszklą
Zasmakuj KuchniObiad bezmięsny, pożywny i pięknie się prezentuje:) Sos do spaghetti jest wyjątkowy dzięki aromacie czarnych oliwek, octu winnego i cukru trzcinowego. Musicie wypróbować je na obiad:) Składniki: sos: 1/2 szklanki pikantnego dobrego ketchupu 1,5 szklanki passaty łyżeczka sosu pikantnego chili - wolicie ostrzejszy smak, dajcie więcej 1 duża cebula 10 czarnych wydrylowanych oliwek 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu winnego(...)bazylia, zioła prowansalskie, lubczyk, papryka ostra i słodka - według uznania połowa opakowania makaronu spaghetti parmezan do posypania garść świeżej roszponki Wykonanie: W misce wymieszaj ketchup z passatą, dodaj pikantny sos chili i ocet winny. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek - gdy będzie bardziej płynna znaczy że jest nagrzana - wrzuć drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Przesmaż aż się ładnie zeszklą
Zasmakuj KuchniBardzo smaczne i pożywne danie kuchni meksykańskiej, przyrządziłam je z mięsa wieprzowego z dodatkiem pieczarek, papryki oraz sosu słodkie chili od firmy Fanex . Składniki: 8-10 placków tortilli Fanex 0,5 kilograma mięsa mielonego 200 gram pieczarek 1 cebula 1 czerwona papryka Mała puszka czerwonej fasoli Mała puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku 4 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki sosu słodkie(...)woda odparuje. Pieczarki kroimy w plastry, paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy osobno na oleju. Do mięsa dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę, podsmażone pieczarki i paprykę, koncentrat pomidorowy, sos słodkie chili. Wszystko razem dusimy przez kilka minut, doprawiamy do smaku, dodajemy roztarte w dłoni oregano. Na placki tortilli nakładamy porcję farszu, zwijamy składając boki do środka. Opiekamy na grillu elektrycznym
Bajeczna Kuchniaserka naturalnego np. Bieluch) sól, pieprz do smaku olej do smażenia Salsa pomidorowa: 2 dojrzałe pomidory 2 - 3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka sosu z chili lub mała papryczka chili 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Roladki: 1. Bakłażana myjemy, kroimy wzdłuż na plastry o grubości około(...)farszem, zawijamy w zgrabne roladki. Salsa pomidorowa: 1. Pomidory myjemy, kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do nich drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, odrobinę chili lub sosu z chili oraz łyżkę oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Roladki podajemy na liściach różnych sałat lub rukoli w towarzystwie salsy pomidorowej. Niebo w gębie! Smacznego
W kuchni Katieobie kule tworząc główkę i tułów misia pandy. Przygotowane elementy nori "przyklejamy" w odpowiednie miejsca do figurki powstałej z ryżu i delikatnie je dociskamy.Podajemy z sosem sojowym, słodkim sosem chili itp. Moje posty
Słodka Stronatłuszczu więc polecam wszystkim tym, którzy dbają o sylwetkę. SKŁADNIKI: - 1 pierś z kurczaka - 3 grube plastry świeżego ananasa - czerwona cebula - cukinia przyprawy: kokosowy sos słodko-kwaśny, melasa z granata, sos chili słodki, sos worcestershire Mięso z kurczaka kroimy w duże kostki i marynujemy przez minimum 5 godzin w przyprawach. Ananasa, cukinię i cebulę kroimy w dość spore części
SMYKWKUCHNISzybkie, orientalne danie na obiad Składniki: 1 woreczek ryżu 1 pojedynczy filet z kurczaka 1/2 papryki 1/2 pora 1/2 cukinii kawałek białej kapusty garść grzybów mun sos chili czosnkowy sos … Czytaj dalej Chińska potrawka z ryżem
czarrna od kuchnigłębokim oleju po około 3 minut z każdej strony uważając,żeby się nie zlepiły. Wyjmuję je na talerz wyłożony papierem,żeby odsączyć z nich nadmiar oleju. Podaję ze słodkim sosem chili lub sosem do sajgonek
potrawyregionalneNiedawno trafiła na naszą półkę (czy raczej na mnóstwo półek) książka o kuchni karaibskiej „The Pepperpot Club„. Pięknie wydana i zilustrowana. I oczywiście z
slodkokwasnaplfarsz: ok. 700 g kapusty kiszonej 10 średnich pieczarek 1 por 1/2 małego selera 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki oliwa z oliwek tymianek, kmin rzymski, pieprz, sos chili, grzybowy sos sojowy Kapustę przepłukujemy jeśli jest zbyt mocno ukiszona. Potem należy ją przesiekać i odstawić. Następnie oczyszczamy pieczarki i kroimy w półplasterki, por kroimy w kostkę, a seler
vegetaniemają papryczki) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 50ml przecieru pomidorowego 1-2 łyzki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano 0,5 łyżeczki mielonego kuminu Wykonanie: Sos - cebulę (posiekaną), czosnek (rozgnieciony), namoczone papryczki chili, przecier pomidorowy, oliwę i zioła dokładnie zmiksować. Jeżeli sos jest zbyt rzadki można dodać odrobinę wody (lub przecieru pomidorowego), jeśli natomiast jest zbyt rzadki można dodać nieco(...)Tortille posypać niewielką ilością startego żółtego sera, nałożyć warstwę sosu, posypać ją pokrojonym w drobną kostkę jajkiem na twardo i zrolować. Układać w naczyniu żaroodopornym. Polać przygotowanym wcześniej ostrym sosem chili, posypać serem i chwilę zapiekać - do momentu aż ser się rozpuści. Podawać natychmiast ze słodką śmietanką (creme fraiche), guacamole i/lub dodatkową porcją ostrego sosu lubzieloną sałatą czy pomidorem
Codzienne Gotowaniemnie łopatka ) – 200 g * duża marchew – 1 szt * szczypiorek – 1 pęczek * cebula – 1 szt * grzyby mung – 4 szt * jajko – 1 szt * sos sojowy – 2 łyżki * chili , sól , pieprz , cukier – do smaku * olej rzepakowy do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron ryżowy gotujemy, odcedzamy. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, moczymy ok. 20 minut, odcedzamy, drobno kroimy(...)zwijamy jak krokiety. Tak do wykończenia składników. W woku rozgrzewamy olej na bardzo gorący i smażymy sajgonki po 3 sztuki naraz ( nie więcej ) do zrumienienia. Podajemy gorące z ulubionym sosem chili! Smacznego! UWAGA! Olej używamy do sajgonek musi mieć wysoką temperaturę dymienia – rzepakowy lub ryżowy
Ostra na SłodkoSłodki sos chili to jeden z moich ulubionych sosów w kuchni orientalnej. Stosuję go zarówno do mięs, jak i do ryb. Połączenie ostrego chili z delikatnym, słodkim posmakiem tworzy fantastyczną całość, która zachwyci niejedno podniebienie. Dziś mam dla Was kurczaka w takim sosie. Danie szybkie, niezwykle łatwe i niezwykle aromatyczne. Podane z ulubionym makaronem albo ryżem jest świetnym pomysłem
Ostra na Słodkozbyt wiele. SuperFood - grzyby shitake (o których się mówi, że leczą wszystko z wyjątkiem śmierci ;) ), sezonowe warzywa, dietetyczne białko z nutą wędzonki i aromatyczny sos z tahini, imbirem, czosnkiem i chili. Jeśli ciasno je zwiniecie nie będą potrzebne sztućce. Można sajgonkę wziąć w dłoń i maczać w miseczce z sosem. Czas przygotowania: 20 minutPorcje(...)łyżeczka tahini (lub masła orzechowego),100-150 ml sosu sojowego,Sok z ½ cytryny,1 łyżeczka sosu rybnego,Syrop z agawy do smaku,Przegotowana woda. Przygotowanie: Przygotować sos: chili, czosnek i imbir drobno posiekać, dodać pozostałe składniki, wymieszać, dosłodzić syropem z agawy, rozcieńczyć wodą, odstawić.Warzywa umyć, marchewkę obrać i pokroić w słupki, jarmuż oderwać od grubych nerwów
SzczyptaSmaQ