mniam!SKŁADNIKI:* filet z kurczaka – 2 szt* oliwa z oliwek – 4 łyżki* cebula – 1 szt* papryczka chili – 1 szt* mieszanka przypraw cajun – 1 łyżeczka* sos chili – 1 łyżeczka* sos sojowy – 2 łyżki* świeża bazylia – 1 garstka* mleko kokosowe – ok. 250 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Cebulkę drobno siekamy , z chili usuwamy ziarenka i cieniutko(...)kroimy.Piersi z kurczaka oczyszczamy , kroimy na paski / kawałki.W woku podgrzewamy oliwę , obsmażamy cebulę i dodajemy posiekaną chili.Dorzucamy mięso i posypujemy mieszanką przypraw cajun.Przesmażamy ok. 3-4 minuty.Wlewamy sos chili i sos sojowy , podgrzawamy ok. 1 minutę cały czas mieszając.Zalewamy mlekiem kokosowym , dodajemy posiekaną świeża bazylię i na małym ogniu podgrzewamy ( mięso musi być miękkie ).W rzie potrzeby
Ostra na Słodkobyć smażone lub nie smażone i podawane na zimno. Dzisiejsze sajgonki są typowo wietnamskie. Smażone w głębokim tłuszczu i chrupiące. Podałam je z dwoma sosami: najbardziej znanym, klasycznym sosem rybnym ( nước chấm ) oraz słodkim sosem chili. Oba są pyszne Sajgonki świetnie sprawdzą się jako danie główne lub przekąska na imprezę. Bardzo polecam! Składniki: papier ryżowy 600 g mięsa mielonego wieprzowo(...)cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego mała szczypta cukru sól pieprz Klasyczny sos rybny ( nước chấm ): 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka octu ryżowego (lub soku z limonki) 1 łyżka cukru 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili 3 łyżki przegotowanej ciepłej wody Słodki sos chili: 1/3 szklanki wody
Oryginalny smakpora (dolna i środkowa część) 15g suszonych grzybów mun 100g pędów bambusa 100g kiełków fasoli mung średnia 1 papryczka chili kawałek świeżego korzenia imbiru 1 ząbek czosnku 75ml słodkiego sosu chili 150g tofu w kostce 150g makaronu ryżowego (wstążki) kilka łyżek oliwy Instrukcje Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie (3-4mm) i długie paski. Z papryki usuwamy gniazda nasienne(...)papryczki chili usuwamy nasiona, a imbir i czosnek obieramy z łupinek. Czosnek i chili drobno siekamy, imbir kroimy w cienkie paski. Grzyby mun cienko kroimy w paski (o ile nie są już pokrojone) i namaczamy w ciepłej wodzie na ok. 30 minut. W woku na dość silnym ogniu rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek, chili oraz imbir i często
Kulinarna PokusaOstry sos chili Postanowiliśmy powrócić do starego zwyczaju prezentowania najpopularniejszych przepisów z zeszłego miesiąca. Za nami pierwszy miesiąc 2016 roku. W co klikaliście najchętniej? Miejsce 1: Wino z pomarańczy W styczniu sezon na cytrusy był w pełni. Nic dziwnego, że promocyjne ceny w marketach kusiły do niekonwencjonalnego wykorzystania owoców. Jakieś kilka butelek w naszej piwniczce jeszcze się znajdzie. Miejsce(...)Ostry sos chili Coś dla miłośników bardzo piekielnych potraw – ostry sos chili. Zrobiliśmy go z różnych odmian ostrych papryczek, które, jak co roku, hodowaliśmy na działce. Przy okazji zachęcamy wszystkich do własnej hodowli takich papryczek. Można to robić również w domu. W zeszłym roku wyrosły nam piekielnie ostre papryczki, trzymane w doniczce na parapecie. Nie wymagały wiele pracy wokół siebie
Jakugotujesz.plPszenne tortille wypełnione mięsno-warzywnym sosem chili con carne, ugotowanym na sypko ryżem i tartym serem, a następnie podsmażone na chrupiąco na minimalnej ilości oleju. Podałam je z pastą z awokado i jogurtu naturalnego, pikantną salsą z pomidorów oraz cząstkami limonki do wyciśnięcia. Przygotowanie burrito najlepiej rozłożyć(...)czasie i ugotować sos z jednodniowym wyprzedzeniem. W dniu podania gotujemy ryż i przygotowujemy dodatki. Samo zawijanie tortilli i smażenie burrito zajmie nie więcej niż 10 minut. Uformowaną tortillę możemy także zawinąć w arkusz folii spożywczej, ciasno skręcić końce i do czasu smażenia przechowywać w lodówce. SKŁADNIKI / 4/6 porcji 4-6 dużych pszennych tortilli sos CHILI CON CARNE
cool and mintybardzo chrupiące, dzięki czemu stanowi świetną przekąskę np. do wina lub piwa. Można je przygotować także na kolację. Idealne do maczania w sosie – najlepiej podać je ze słodkim sosem chili, ale jeśli go nie lubicie na pewno sprawdzi się zwykły sos czosnkowy na jogurcie.Pałeczki z wołowiną z ciasta filo:1 opakowanie ciasta filo (7 płatów)500 g mielonej(...)ziaren kolendry1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)1-2 łyżeczki tartego, świeżego imbiru125 g tartej mozzarelli125 g ricotty1 jajko + 1 rozmącone do posmarowaniapęczek pietruszkiok. 100 g masła (do smarowania)słodki sos chili Na oliwie lub oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy będzie szklista wyciskamy dwa ząbki czosnku, dodajemy starty na tarce imbir, a następnie przesmażamy przez pół minuty. Dodajemy mieloną
Poezja smakuDzisiaj dwa przepisy na wykorzystanie chili. Chili jemy cały czas. Różne odmiany, różne sosy, na czele z kogutkiem czyli tajską srirachą produkowaną przez Wietnamczyka w Stanach Zjednoczonych, a dokładnie w Kaliforni 😉 Ostatnio kupiliśmy trochę papryczek o intrygujących nazwach czyli … Czytaj dalej
slodkokwasnaplrazem proponuję rzadko u mnie spotykane rozwiązanie, czyli obiad z półproduktu. Skorzystałam w przepisie z gotowego sosu chili, choć można się skusić i przygotować wersję własnoręczną, np. taką (eng) lub taką . Ja na pewno jeszcze kiedyś na blogu taki przepis umieszczę, na razie jednak prezentuję prosty przepis na szybki obiad w środku tygodnia. U mnie zamiast tradycyjnych(...)piersi z kurczaka Ø 2 cm świeżego imbiru Ø 2 łyżki oliwy lub oleju do woka Ø 500 ml słodkiego sosu chili Ø sól i pieprz Przygotuj: · garnek · patelnię Zobacz jak łatwo zrobić taki obiadek :) Wstawiamy wodę
Bazując na smakumiód pieprz olej rzepakowy 1 limonka ryż: 1 kubek ryżu 2 kubki wody kilka gałązek świeżej kolendry 1 jajko pęczek szczypiorku z dymką oliwa z oliwek sól pieprz słodki sos chili sos: 0,5 słoiczka dżemu porzeczkowego 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżki masła sól pieprz Przygotowanie: filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na 3-4 części, wrzucamy(...)delikatny i puszysty, jajko mieszamy z posiekaną kolendrą, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy do ryżu, energicznie mieszamy, dosypujemy pokrojony szczypiorek oraz dymkę, podgrzewamy, na koniec dodajemy kilka kropli sosu chili kawałki kurczaka owijamy boczkiem, smażymy razem z kawałkami limonki na suchej patelni, z obu stron na złoty kolor w międzyczasie przygotowujemy sos: na patelni podgrzewamy drzem, dolewamy ocet winny
Luźna Kuchniawstawienia papryczek. Sałatka: sałata lodowa 2 pomidory, najlepiej żółty i czerwony 2 rzodkiewki 2 gałązki selera naciowego 1 średnia papryka pomarańczowa oliwa z oliwek limonka słodki sos chili sos sojowy Sałatę rwiemy na drobne kawałki, pomidory i paprykę kroimy w kostkę, rzodkiewkę w półplasterki. Seler pozbawiamy liści, ale ich nie wyrzucamy! kroimy go w drobne kawałki. Wszystkie składniki mieszamy(...)sobą. Teraz zrobimy sos do sałatki. Tak więc 2-3 łyżki oliwy z oliwek wlewamy do małej miseczki, dodajemy do niej kilka kropel sosu sojowego oraz dwie łyżeczki sosu chili. Wszystko dobrze razem mieszamy i polewamy nim warzywa. Na koniec wyciskamy połowę limonki na warzywa i wszystko dobrze ze sobą mieszamy. Na koniec posypujemy sezamem. Sos czosnkowy: 1 jogurt typu
vegetaniepropozycja na dobrze doprawione i niezwykle smaczne grillowane mięso drobiowe, które świetnie sprawdzi się na letni obiad na świeżym powietrzu. Nasza marynata do skrzydełek na ostro jest oparta na sosie chili, słodkiej i pikantnej papryce mielonej oraz odrobinie miodu i suszonych ziołach. Od wielu lat do tego przepisu z grilla wykorzystujemy gotowane skrzydełka. Według nas to sekret soczystego i delikatnego(...)wystarczą do odpowiedniego zamarynowania 10 – 12 dużych skrzydełek. Jeśli skrzydełek masz więcej odpowiednio zwiększ ilość składników. Ostrość sosu możesz dostosować do własnych upodobań smakowych. W razie potrzeby stosownie zmniejsz lub zwiększ ilość składników, które wpłyną na ostrość marynaty, czyli sosu chili oraz ostrej papryki w proszku. Skrzydełka z grilla w marynacie na ostro – przepis Przygotowanie: W garnku zagotowujemy
Kuchnia Na Wypasieraczej egzotycznie. O ile czosnek, cebula czy ziele angielskie są bardzo znajome dla podniebienia mieszkańców naszej części Europy, to już limonka, owoce kolendry, imbir, brązowy cukier i słodko-kwaśny sos chili zawsze niosą dla nas jakiś powiew egzotyki. Zwłaszcza jeśli połączymy je ze sobą w jednej potrawie, którą na domiar wszystkiego podamy z opisywaną niedawno lub koktajlem tropikalnych owoców(...)m.in. z tropikalnymi owocami. Drukuj Składniki (dla 4 osób) ok. 1 kg średnich (po 250-300g) filetów z kurczaka Marynata 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka owoców kolendry 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki brązowego
Kulinarna Pokusazmieniłam. Na duży krążek je rozwałkowałam, na obrzeżach ser camembert poukładałam, ciasto w przerwach pozaginałam i fajny kształt pizzy uzyskałam. Środek ketchupem zmieszanym z sosem chili posmarowałam, oliwki i pomidorki cherry tylko dodałam. Pizza na grillu piekła się idealnie, a po dodaniu szynki dojrzewającej, cebulki ze szczypiorkiem i bazylii smakowała genialnie. Pizzą tą można(...)drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 płaska łyżeczka soli, pozostałe składniki: 250 g sera camembert okrągłego, ok. 12 całych zielonych oliwek, 100 g szynki dojrzewającej, kilka szt. pomidorków cherry, 1 łyżka sosu chili, 4-6 łyżek ketchupu, 15 g startego sera grana padano, młode cebulki ze szczypiorkiem, świeża bazylia. Przygotowanie: Ciasto: Do miski wkładamy drożdże, sól, cukier, 50 g mąki i dolewamy
Moniki Smakołykiząbki czosnku 1/3 szklanki sezamu 1 większy ogórek konserwowy 4 łyżki otrębów żytnich 1 jajko lub zastąpić możecie je siemieniem lnianym pieprz, czosnek niedźwiedzi, sos z papryczek habanero lub sos chili, sos sojowy Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości i przeciskamy przez praskę. Kiedy ziemniaki stygną możemy zając się cieciorką. Do głębokiego naczynia wrzucamy całą puszkę ciecierzycy wcześniej(...)oliwie z oliwek na złoty kolor i również dodajemy do masy. Następnie łączymy ziemniaki z masą z cieciorki i dobrze wszystko mieszamy. Teraz doprawiamy pieprzem, sosem sojowym, odrobiną sosu chili lub habanero, czosnkiem niedźwiedzim. Dodajemy jajko i otręby żytnie. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Jeśli zauważycie, że jest zbyt rzadkie dodajcie więcej otrębów, one ładnie wchłoną wilgoć. Z ciasta formujemy kotlety
vegetaniejajo od szczęśliwej kury - 1 cebula biała - miks sałat - garść - 4 plastry boczku parzonego - 3 suszone pomidory - papryczka jalapeno z zalewy - 3 sztuki dodatkowo: musztarda dijon, słodki sos chili, sos tatarski, oliwa z oliwek, wykałaczka DO DZIEŁA! 1. Bułkę kroimy wszerz i podgrzewamy chwilę w piekarniku. 2. Plastry boczku smażymy na chrupko. 3. Na patelni smażymy cebulkę(...)jednej połówce bułki układamy od dołu: - sos tatarski - sałata - słodki sos chilii - cebulka - jajo - chipsy z boczku - suszone pomidory+papryczka jalapeno pokrojone na mniejsze kawałki - słodki sos chili - musztarda dijon - druga połówka bułki Wtykamy wykałaczkę przez środek, by buła się nie rozpadała podczas jedzenia. Smacznego! :) Tu gotowy burger... ... a tu w trakcie konsumpcji
Sajkofanka smaku