sos chili - 2500 przepisów (strona:6/167)

Zwyczajne steki z grilla w niezwyczajnym wydaniu. Steki z sosem czekoladowym 169

wymieszać aż się roztopi a całość lekko zgęstnieje. Dodać sól i pieprz do smaku oraz opcjonalnie sos tabasco albo chrzan. Sos podawać na ciepło do steków. Stek z czekoladowym sosem chili Składniki: 2 steki każdy około 200g na sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 średnia cebula, drobno posiekana 3 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżeczki drobno posiekanego chili(...)wołowego 3 łyżki czerwonego wina lub czerwonego octu 30g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Sos: w rondelku podgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę, czosnek i chili (około 2 minuty na małym ogniu). Dodać pozostałe składniki sosu i dokładnie wymieszać. Całość gotować na małym ogniu przez około 5 minut. Steki grillować do pożądanego stopnia wysmażenia. Podawać gorący sos na stekach. Marynowany stek

naRuszcie
Krewetki w pomidorkach, z chili i czosnkiem niedźwiedzim 145

wieczór się udał, gdyż doszło do pełnej konsumpcji potrawy i ...;)   Składniki: 200 g krewetek 1 pęczek czosnku niedźwiedziego 1 szklanka pomidorków koktajlowych 2 łyżki przecieru pomidorowego 5 łyżek sosu chili słodko-pikantnego 1 rozgnieciony ząbek czosnku 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki masła klarowanego dodatkowo czarny makaron farbowany atramentem kałamarnicy Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone pomidorki oraz rozgnieciony(...)czosnek. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy umyte i osuszone krewetki. Po krótkiej chwili smażenia dodajemy sos chili, przecier, posiekany czosnek niedźwiedzi, natkę. Dusimy krewetki w sosie przez 3 minuty. Gotowe krewetki podajemy z ugotowanym makaronem. Uwaga na ogonki od krewetek! Tata je zjazd nim zdążyłam go ostrzec

Bon Appetit Małgorzaty
Skrzydełka pieczone w glazurze miodowo-musztardowej. 174

skrzydełek 3 łyżki miodu 0,5 szklanki musztardy (ja dałam 2 łyżki musztardy francuskiej i resztę sarepskiej) 1 łyżeczka soli 1 łyżka sosu Worcestershire 1-2 łyżki słodkiego sosu chili      W sporej misce mieszamy miód, musztardę, sól, sos Worcestershire i sos chili. Skrzydełka myjemy, osuszamy i wkładamy do marynaty, dobrze mieszamy i odstawiamy na co najmniej

Rozpustne gotowanie
Pikantne buritto 140

wołowego  1/2 cebuli  3 pieczarki  kawałek papryki czerwonej  kawałek papryki żółtej  2 łyżki kukurydzy  natka pietruszki  1 łyżeczka koncentratu  1 łyżeczka sosu chili  papryka słodka  papryka ostra  przyprawa jarzynka  pierz  sos sojowy ciemny około 1/2 łyżeczki  oliwa  2 placki tortilli PRZYGOTOWANIE: Cebulę, pieczarki i paprykę(...)dodajemy mięso i chwile razem przesmażamy. Dodajemy pokrojone pieczarki oraz paprykę . Dusimy razem przez kilka minut. Następnie doprawiamy farsz papryką ostra i słodką, pieprzem, jarzynką i sos sojowy. Dodajemy sos chili i koncentrat pomidorowy - mieszamy całość pozostawiając na małym ogniu przez około 5 minut.  Na koniec dodajemy posiekana natkę oraz kukurydzę, dokładnie mieszamy i wyłączamy grzanie. Farsz zawijamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pizza z Sardynkami Chili i Serem Korycińskim 178

łyżeczki cukru 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju z awokado DODATKOWO: 1 puszka sardynek w oleju z chili kawałek Sera Korycińskiego "Swojskiego" z miętą Czesławy Zarzeckiej domowy Słodko-Ostry Sos Chili Wykonanie: Ciasto na pizzę zawsze robię w taki sam sposób. Do miski wsypałam sól, następnie przesiałam mąki, zrobiłam wgłębienie, do którego wsypałam cukier, pokruszyłam drożdże i wlałam ciepłą wodę(...)wyrośnięcia. Po tym czasie uderzyłam pięścią w ciasto, aby pozbyć się powietrza z kulki, z której potem rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Rozkręcony placek posmarowałam domowym  sosem chili słodko ostrym , następnie wysypałam ser pokrojony w kostkę, gdzieniegdzie sardynki. Pizzę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220- 250 stopni i piekłam przez około 20 minut. Upieczoną pizzę podałam z sosem

Blondynka Gotuje
Pikantne placki kukurydziane 159

kolendry (pominęłam) 2 łyżki posiekanej bazylii 2 szczypty chili lub mała świeża papryczka chili S&P olej roślinny lub ryżowy (polecam) do smażenia Dodatkowo: kawałki limonki lub cytryny sos chili Do blendera wrzucamy: mąkę, jajka, pastę curry, mleko kokosowe i połowę kukurydzy - mielimy na w miarę gładkie ciasto. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do ciasta, następnie resztę kukurydzy, kolendrę(...)chili. Rozgrzewamy olej na patelni, dużą łyżką wlewamy ciasto tworząc placki i smażymy na złoto z każdej strony. Odkładamy na papierowy ręcznik, a następnie na talerz. Podajemy z sosem chili lub z limonką (cytryną). Na drugi dzień, można szybko odgrzać albo na patelni albo w mikrofalówce. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Tortille z wołowiną i paprykowo-fasolową salsą 155

czerwonej fasoli 1/2 czerwonej cebuli 2-3 pomidory, najlepiej malinowe lub pelati (mogą być z puszki) 1 ząbek czosnku szczypta mielonej kolendry 3 łyżki keczupu 2 łyżki słodki słodkiego sosu chili przyprawa do chili con carne olej Wołowinę pokroić w paseczki i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, wlać wrzątek i dusić mięso do miękkości (nawet 40 minut). Kiedy zmięknie, odparować(...)płyn, posypać przyprawą do chili con carne i zrumienić. W czasie smażenia mięsa przygotować salsę. Pomidory, paprykę i cebulę pokroić w kostkę, dodać odcedzoną, przepłukaną fasolę, zmiażdżony czosnek,sos chili, ketchup, kolendrę i przyprawę chili con carne. Wymieszać. Na tortille nakładać sałatę, salsę i mięso. Dół placka zgiąć do środka, i zwinąć ciasno tortillę.Można polać sosem czosnkowym

Czerwień i błękit
Weekend ! Czas na coś trudniejszego :) 136

pracy :) Nasza propozycja dzisiejszego menu : Pierożki z klasyczną mieszanką chińską. Chińskie pierożki (4-5 osób) Składniki : Farsz: klasyczna chińska mieszanka przyprawa 5 smaków 1 łyżeczka imbiru pieprz sos sojowy sos chili (pikantny) tymianek Ciasto : pół kg mąki pszennej typ 650 gorąca przegotowana woda łyżka oleju Przygotowanie farszu: Na patelni rozgrzewamy  oliwę  z oliwek i dodajemy mieszankę chińską, wszystko(...)dusimy do miękkości. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków, pół łyżeczki sosu chili, możecie dodać więcej, jeśli lubicie mocno pikantne jedzenie.  Posypujemy pieprzem, tymiankiem (rozcieramy w rękach) i skrapiamy sosem sojowym. Nie solimy! Sos sojowy jest wystarczająco słony. Kiedy warzywa staną się miękkie przekładamy do miski i dobrze siekamy nożem, aby uzyskać jak  najmniejsze  kawałeczki farszu. Musimy

vegetanie
Słodko-pikantny sos chili 136

Składniki : świeże papryczki chili (2-3 szt.) świeży imbir (2-3 cm) czosnek – 2-3 ząbki cukier ocet sól skrobia ziemniaczana – do zagęszczenia (ok. 1 płaskiej łyżeczki) Papryczki, imbir i czosnek bardzo drobno kroimy. Wrzucamy do rondelka, dolewamy ok. 1,5 szklanki wody, ocet, sól, cukier i gotujemy ok. 20-30 min. na małym ogniu. Ilość octu, cukru, soli musicie(...)powoli dolewamy (ciągle mieszając) do naszego (jeszcze delikatnie gotującego się) sosu. Nie wlewamy całej zawartości, dolewamy tylko tyle ile potrzeba dla uzyskania właściwej gęstości.   Artykuł Słodko-pikantny sos chili pochodzi z serwisu Ugotuj

Ugotuj to sam ...
Pikantny pieczony kurczak 184

Coś dla wielbicieli kurczaka w pysznej maślankowej marynacie. Składniki Marynata :1 i 1/4 szklanki maślanki 1/4 szklanki oliwy 3 łyżki pikantnego sosu chili 2 łyżki musztardy Dijon 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 duża cebula pokrojona w cząstki Ponadto : 12 cząstek kurczaka ( udka , pałki , skrzydełka ) 1 szklanka tartej bułki 1/3 szklanki startego parmezanu(...)szklanki mąki 2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka soli 3 łyżki stopionego masła Przygotowanie   Marynata : maślankę wymieszałem z oliwą, sosem chili, musztardą, czosnkiem, łyżeczką soli i połową łyżeczki pieprzu. Dodałem cebulę i dokładnie wymieszałem, aby sos zgęstniał. Włożyłem kawałki kurczaka, wymieszałem, aby sos pokrył mięso. Przykryłem folią, wstawiłem do lodówki

R'n'G Kitchen
Kurczę na patyku, czyli szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką 266

być smaczniej? Oczywiście! Wystarczy dorzucić do tego kilka pysznych sosów, bez których żaden grill nie może się obyć! U mnie będą 3 różne do wyboru - domowy ketchup, słodki tajski sos chili oraz dip jogurtowo-serowy z kolendrą. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie! To co? Mam rozumieć, że do zobaczenia na grillu? ;) Marynata: 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka(...)nagrzej go do 200 °C i piecz przez taki sam czas.  Po upieczeniu szaszłyki posyp natką kolendry.  Podawaj je z przygotowanymi uprzednio sosami oraz lekką sałatką. Słodki sos chili: 200 ml wody 50 ml octu ryżowego 125 g cukru 3 duże papryczki chili sok z  ½  limonki 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku, drobno starte

Food Square
Konjac z cukinią i pomidorami na ostro 221

można wykorzystać makaron konjac w daniach na ciepło :) Szybko zdrowo i niskokalorycznie, polecam! opakowanie makaronu konjac (200g) żółta cukinia 2 duże pomidory malinowe mała cebula łyżeczka oleju rzepakowego łyżka sosu chili szczypta soli i pieprzu łyżka posiekanej bazylii odrobina fety do podania Cebulę drobno siekamy, cukinię kroimy w kosteczkę (wcześniej usuwając gniazda nasienne). Podsmażamy je do miękkości na rozgrzanym oleju(...)Dodajemy pokrojone pomidory, sos chili oraz ziołą i przyprawy i chwilę dusimy aż większość wody odparuje. Dodajemy opłukany makaron i chwilę mieszamy aby konjac wchłonął smak sosu. Podajemy posypane odrobiną fety. Smacznego :) Artykuł Konjac z cukinią i pomidorami na ostro pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Łosoś zapiekany pod warzywną salsą 157

sojowy sos chili cytryna łyżka masła pół czerwonej papryki jedna czerwona cebula 10 czarnych oliwek 1 pomidor 100 ml sosu azjatyckiego z mango i pomarańczą roladka z serka twarogowego pasteryzowanego z łososiem Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, sosu chili i soku z cytryny. Łososia myjemy, kroimy na kawałki, zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na min. godzinę. Czerwoną cebulę(...)niej cebulkę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, 10 pokrojonych w plasterki czarnych oliwek oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Wszystko razem przesmażamy. Następnie dodajemy ok. 100 ml sosu  z mango i pomarańczą. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu, aż salsa się zredukuje i zgęstnieje. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku

Taste Therapy
Domowe mini burgery z grilla 172

czarny świeżo mielony do smaku, suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, ponadto po 10 plasterków: pomidora, cukinii (najlepsza podłużna młoda o średnicy bułek), białej cebuli, sera mozzarella, oraz: sos chili, rukola, olej rzepakowy Rapso, sól, pieprz, mąka do podsypania bułek. Przygotowanie:   Bułki: Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i 100 g maki. Odstawiamy pod przykryciem(...)samym czasie grillujemy warzywa (cebulę, pomidory, cukinię), które spryskujemy olejem i delikatnie oprószamy solą. Bułki przekrawamy na pół i krótko podpiekamy płaską str. na grillu. Dolną część bułki smarujemy sosem chili (jeśli chcemy łagodniejszą wersję nie dodajemy go) nakładamy rukolę, burgera, ser mozzarella i grillowane warzywa i  przykrywamy górną częścią bułki. Burgery możemy od góry przebić wykałaczką. Rada: żeby

Moniki Smakołyki
Kanapka zapiekanka z jajkiem i łososiem 202

łososiem Składniki: 2 porcje 1 mini ciabata lub 2 mini bagietki 2 duże plastry wędzonego łososia 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanego kopru 2 jajka 1 łyżeczka sosu chili, tutaj przepis Wydrąż ciabatę wzdłuż nacięcia. Posyp szczypiorkiem, koperkiem, nadziej kawałkami łososia. Na koniec wbij dwa jajka, zrób kleksy z sosu chili i włóż kanapkę do piekarnika na około

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania