sos beszamelowy - 1212 przepisów (strona:67/81)

"Pasta i basta!" oraz "Sushi, Paella i Guacamole" - recenzja książek 164

farsze nie będą już dla Ciebie tajemnicą. Ale makarony trzeba jeść z czymś, prawda? Toteż kolejny rozdział poświęcony jest różnym sosom i dodatkom. Podstawowe - klasyczny sos pomidorowy, sos serowy czy beszamelowy. I inne, np. sos z owoców morza czy fasolowy, różnego rodzaju pesto. Początkującym przydadzą się też na pewno instrukcje, jak przygotować buliony. Drugą część książki stanowią przepisy, podzielone tematycznie

Kraina Tysiąca Smaków
Cannelloni z mięsnym farszem 163

Klasyczny sos napoli można zaserwować w nieco innym wydaniu. Potrzebować do tego będzie makaron canneloni, naczynie żaroodporne i trochę wyobraźni. Wystarczy tylko nafaszerować makaron i go

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mac and Cheese 108

Znacie to danie, gdzie każdy kawałek makaronu pokryty jest delikatnym serowym sosem? Dla mnie to nic innego jak makaron z serowym beszamelem, ale niech będzie tak

Smaki Na Talerzu
Żeberka w sosie chrzanowym 191

dodajemy na oko) jajko 1 szt pieprz i sól do smaku   Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych oliwa z oliwek 4 łyżki 4 ząbki czosnku sprasowanego Sos chrzanowo- beszamelowy: 4 łyżki masła 2,5 łyżki mąki 700 ml mleka 3 łyżeczki z gotowego słoiczka sól biały pieprz gałka muszkatowa Krok 1 Żeberka umyłam pokroiłam kawałki, natarłam(...)lodówki owinięte folią spożywczą.    Krok 2 Masło rozpuściłam na większej patelni i wsypałam mąkę, mieszałam koło 2 minut. Wlałam mleko powoli cały czas mieszałam, aż powstał sos. Doprawiłam solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodałam chrzan, chwile jeszcze mieszałam.Do małego garnka wkładamy masło. Gdy się rozpuści wsypujemy mąkę i mieszamy. Smażymy około 2 minut. Powoli dolewamy mleko

Różowa kuchnia
Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej 197

Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej to chyba bardzo na czasie przepis. Za oknem jest już ciepło, pogoda sprzyja grillowaniu, a dodatkowo sezon na szparagi można powiedzieć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Naleśniki z drobiowym nadzieniem 111

Naleśniki na wytrawnie ostatnio często pojawiają się w naszym domowym menu. Choć trzeba im poświęcić trochę czasu, lubię je za ich smak i myślę, że warto

Smaki Na Talerzu
Kurki na grzance z bagietki czosnkowej 28

efektowna przekąska. Można je podać na przyjęci w ogrodzie, na grilla, na imieniny czy urodziny. Mogą stanowić również obiad czy kolację. Dla wszystkich fanów grzybowych smaków oraz grzanek. Sos kurkowy beszamelowy, który tu nakładamy na grzanki można przygotować wcześniej. Świetnie się przechowuje a po schłodzeniu jest gęsty niczym pasta kanapkowa. PRZEPIS KURKI NA GRZANCE Składniki: 2 bagietki czosnkowe 200g kurek(...)Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Do podsmażonej cebuli dodajemy masło i mąkę, mieszamy dokładnie. Dodajemy mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Gotujemy mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku. Bagietki czosnkowe kroimy w skośne plastry, tak jak zostały nacięte a następnie opiekamy je w tosterze lub w piekarniku. Na każdej kromce opieczonej grzanki umieszczamy kurkowy

Dorota Smakuje
Musaka z bakłażanem 75

Podczas robienia zakupów włożyliśmy do koszyka kilka bakłażanów, jeszcze bez konkretnego pomysłu na ich wykorzystanie. Musaka z bakłażanem to danie, który wybraliśmy spośród zgromadzonych przepisów. Moussaka

niecodziennikpary
Zapiekanka z szynki i ziemniakami z piekarnika 176

Pyszne takie danie wszystko w jednym- mięso, ziemniaki i warzywa. Lubię takie kombinacje. To jest duża porcja wystarczy na 4-5 osób. Jak robię takie danie

Kuchnia Pokoleń
Brokuły pod beszamelem 71

Choć może danie to nie wygląda najatrakcyjniej, jest jednym z moich ulubionych. To kolejny przykład na to, że w prostocie siła. Kilka składników tworzy rewelacyjną całość

Smaki Na Talerzu
Spaghetti bolognese z papryką 178

Klasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!