Święta, święta i po święta. Pewnie zostały wam po nich jeszcze jajka i jeżeli się Wam one nie znudziły albo w weekend zechcecie zrobić sobie nietypowe jajeczne śniadanie to zapraszam na jajka po farmersku. Idealne połączenie jajek w koszulce, sera, tortilli i pomidorów. I wbrew wszystkiemu jest łatwe i bardzo syte. Porcja na 3 osoby. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚniadanie... początek dnia. Im smaczniejsze tym lepiej. Bardzo lubię przygotowywać dla moich najbliższych pasty kanapkowe. Są smaczne i szybkie, a w prosty sposób urozmaicają codzienną kanapkę. Spróbujcie wersji pasty kanapkowej z ogórkiem kiszonym. Polecam również pastę kanapkową z białą rzodkiewką . Składniki: 3 jajka 2 łyżki gęstego jogurtu (o niskiej zawartości tłuszczu) sól i pieprz do smaku 4 rzodkiewki
Słodkie okruszkiblugur. Lubię poznawać nowe smaki. W jednym z supermarketów znalazłam stoisko z kaszami, na wagę. Była i kasza bulgur, dzisiaj przygotowałam pierwszy przepis z jej wykorzystaniem, doskonały pomysł na śniadanie czy lunch do pracy. Na zdjęciu są miseczki z Maroka, które dostałam w prezencie! Dziękuję! Kasza blugur z brokułami i czosnkiem Składniki: 100 g kaszy bulgur 1/4 brokuła
Moja smaczna kuchniawidzicie z poziomkami!Zamroziłam wiosną i delektuję się zimą :) Robiliście kiedyś granolę w domu? Jeśli nie - zachęcam, robi się ją bardzo prosto, a smakuje obłędnie. Cudownie nadaje się na śniadanie, również to drugie, jedzone w pracy. Do granoli można dodać ulubione suszone owoce, polecam więc eksperymentować i dodawać coś od siebie :) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka otrębów
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Dziękuję Bernadecie, że zaproponowała wspólne pieczenie chałki challah w Wypiekaniu na śniadanie . Od dość dawna miałam na nią ochotę, więc nie mogłam przegapić okazji. W sekrecie Wam powiem, że to pierwsze chałki w mojej „kucharskiej karierze”. W języku żydowskim istnieją dwa słowa, które określają chleb: lechem i challah. Lechem to rodzaj chleba spożywanego codziennie, natomiast challah to rytualny chleb
Mia Cucina Sofietaroste i efektowne śniadanie, które samo się robi w trakcie parzenia kawy lub herbaty :). Można je podać z różnego rodzaju sałatami i surówkami. Świetnie smakują z grzankami czosnkowymi. Kromki chleba lub bułki nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku, skrapiamy oliwą lub smarujemy cienką warstwą masła i zapiekamy razem z jajami. Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 2 Składniki: 4 jaja
SzczyptaSmaQstałby się tak apetyczny, jak słodki deser jedzony w towarzystwie ukochanego. Brzmi zbyt różowo? Lepiej tak niż myśleć tylko odcieniami szarości. Nie, nie jestem zakochana ;) Po prostu odpowiednio czekoladowe śniadanie jest lekiem na całe zło codzienności! KASZA QUINOA Z KOKOSEM, CZEKOLADĄ I GRANATEM /własny;/ dla 1 osoby 1/2 szklanki kaszy quinoa (u mnie czarnej) 1 szklanka
W kuchni Karmel-itkiFood, czyli sztuka dekorowania potraw :) Nigdy dotychczas nie zastanawiałam się tak długo co przygotować. Nie jestem raczej mistrzem dekoracji, więc była mała zagwozdka ;) Wymyśliłam w końcu, że przygotuję kolorowe śniadanie dla przedszkolaka. Niektóre dzieci sprawiają rodzicom spore problemy przy jedzeniu, nie chcą jeść, kapryszą. Czasem można zmienić podejście dziecka podając mu kolorowe, wesołe posiłki. Ja takich kłopotów
Codzienna kuchnia niecodziennaTrening dopiero w południe? Żaden problem, na przedtreningowe śniadanie idealny! Lub.. potreningową przekąskę. Syci na bardzo długo, zawiera sporą ilość białka.Jest słodki i smakuje znakomicie z różnorodnymi dodatkami.Składniki:3 białka5g odżywki białkowej waniliowejKilka kropel aromatu waniliowego1 łyżka mąki owsianej2 łyżeczki otrąb owsianych1 łyżeczka siemienia lnianego1 łyżeczka stewiiDodatki:U mnie - masło migdałowe, cukier puder trzcinowyPrzygotowanie:Białka porządnie
CzarnawisienkaKUKBUK w ciekawe propozycje!). Prosta, pachnąca, bogata w składniki, smaki i aromaty. Pyszna sama (Syncio tak lubi najbardziej) i z serkiem homogenizowanym (to moja ulubiona wersja). Na niedzielne śniadanie gdy upał za oknem
Dzieje kuchennej WiewióryNigellisimie" (TAK!!! mam ją od kilku dni!) jest pachnącym, wilgotnym wypiekiem jak dla mnie bardziej z nurtu deserowego. Córci nie przeszkodziło to jednak zjeść dwóch pajdek w ramach dzisiejszego śniadania. Od siebie dodałam mniej cukru a sypkie rozpuszczalne espresso zastąpiłam kawą inką. Jeśli chcemy
Dzieje kuchennej WiewióryPisałam Wam już nie raz, że Pistachio to jeden z najbardziej inspirujących blogów na mojej liście. I tym razem nie zawiodłam się. Choć precle miały być na drugie śniadanie spędzone nad wodą, a z racji krążącej nad nami przez noc i cały ranek burzy nic z tego nie wyszło to, i tak je zjedliśmy ze smakiem, z kubkiem kakao
Dzieje kuchennej Wiewiórymnie z równowagi. Szczególnie wspólne sprzątanie mieszkania, jakie miało miejsce przed południem. Czasem się pokuszę bo niby łatwiej ale psychicznie ciężko :( na szczęście ufff czyli już po wszystkim. I śniadanie zjadłyśmy z Córcią, Syncio podgryzał też to i owo. Pisałam w poprzednim poście o planach racuszkowych. Zamiast
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiejszy dzień zaczął mi się pracowicie ale potem wybywam zostawiając domowników samych czym się cieszę niezmiernie. Na śniadanie zaserwowałam swoim bliskim pyszny lekko słodki, lekko słony chlebek z rodzynkami. Pulchny i drożdżowy. Przepis pochodzi z "Kuchni bez tajemnic", na nowo odkrytego starego segregatora z przepisami.700 g mąki pszennej, przesianej2 łyżeczki soli1 łyżeczka
Dzieje kuchennej Wiewiórywięcej smaku... a po warsztatach, na których byłam w piątek i eksplozji rożnych aromatów i połączeń kompletnie nic mi nie smakuje... By zaspokoić mój apetyt na SMAK na dzisiejsze śniadanie przygotowałam pyszne
Dzieje kuchennej Wiewióry