śniadanie - 17689 przepisów (strona:458/1180)

Czekoladowy budyń z kaszy jęczmiennej 147

Czekoladowy budyń/krem z kaszy jęczmiennej podany z wiórkami kokosowymi suszonym daktylem - jedno z najlepszych śniadań od dawna. to będzie dobry dzień.  i wcale was nie nabieram,  choć dzisiaj Prima Aprilis. Przepis: własny / 1 porcja/ składniki: 50 g kaszy jęczmiennej /użyłam drobnej/ 250 ml mleka/wody (użyłam domowego gryczanego i wody w ilości

tost z dżemem
Pasta jajeczna z makrelą 148

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasty do chleba. Dzisiaj zrobiłam pastę na bazie jajek i wędzonej makreli. Bardzo smaczna. Myślałam, że wystarczy mi jeszcze na śniadanie, ale jak zawsze zrobiłam za mało. Cóż trzeba będzie jutro wymysleć inne smarowidło do chleba. Jeśli macie ochotę wypróbować inne moje pasty do pieczywa to zapraszam tutaj Składniki 6 jajek ugotowanych na twardo

O kuchni z uczuciem
Mleko kokosowe 112

jest poprawne czy nie (może lepszą nazwą byłby napój), ale to nie zmienia faktu, że jest pyszne i naprawdę ma dużo zastosowań w kuchni. Ja najczęściej używam go do śniadania. Robię sobie jaglankę lub gryczankę na słodko, bo mleko kokosowe w towarzystwie owoców, które do nich dodaję, sprawdza się naprawdę dobrze. Można je również świetnie wykorzystać (zwłaszcza gęstszą część

Blendman
Sałatka z czerwoną fasolą i pomidorami w tortilli 124

się spodobały sałatki podawane w plackach tortilli, że na sobotnie śniadanie przygotowałam szybką i pyszną sałatkę z fasolą, pomidorami i sałatą. Tortille podałam z sosem czosnkowo-ziołowym. Składniki: 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli kilka liści sałaty lodowej 2-3 korniszony kilka pomidorków koktajlowych kilkanaście zielonych oliwek Sos: mały kubek jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sok i skórka

Czerwień i błękit
Bananowy chlebek bezglutenowy 141

Przy diecie bezglutenowej, z ograniczonym cukrem córce najbardziej jest brak słodyczy, wypieków. Dlatego postanowiłam upiec jej chlebek bananowy, idealny na drugie śniadanie, bez glutenu, bez laktozy, tak by mogła zaspokoić swoje słodkie zachcianki. Wyszedł pyszny i nam wszystkim bardzo smakował. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Koktajl warzywno owocowy z tapioką 109

Witaminy w szklance soku . A do soku można wrzucić jadalne kuleczki, które absorbują jego kolor i smak. Całość tworzy pożywną i zdrową przekąskę na drugie śniadanie albo podwieczorek. Tapioka może być też bardzo ciekawą bazą pysznego deseru . Ja lubię buraki w każdej postaci i ich nieco ziemisty smak nie jest dla mnie problemem. Jednak wiele osób tego smaku

Smaczna Pyza
Pistacje – kopalnia witamin 208

swój zielony kolor. Luteina istotnie wpływa na kondycję oczu i widzenia. Pistacje w kuchni Orzeszki pistacjowe doskonale pasują zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Można dodać je do śniadania (jako dodatek do jogurtu lub serka), do fantazyjnych sałatek i surówek, do obiadowego dania z mięsem, rybą lub z makaronem i warzywami, a także do słodkich przysmaków na deser

Ciasna Kuchnia
Fit placuszki z serka wiejskiego 171

Dziś polecam przepyszne placuszki z serka wiejskiego, idealne na lekkie śniadanie, przekąskę, kolację. Delikatne, biszkoptowe wręcz, znikają z talerza niezwykle szybko :) Szczególnie zasmakowały mojej uroczej trzylatce, na którą muszę bardzo uważać z powodu alergii pokarmowej. Polecam wszystkim będącym na diecie i wszystkim tym, którzy lubią nowości. Smakowite z domowym dżemem, konfiturką, jogurtem lub same, saute :) Składniki: 1 standardowe opakowanie

Cakes By Kejt
Omlet 130

pierwszy w życiu robiłam omlet. Już wiem, że nie ostatni. Wspaniały pomysł na nie tylko niedzielne śniadanie. Nawet zwykły omlet dzięki wspaniałym dodatkom może stać się bardziej wykwintnym daniem. Podane składniki starczą na zrobienie dwóch omletów. Polecam. Składniki: 6 jajek 4 łyżki mąki gryczanej 4 łyżki jogurtu naturalnego 8 łyżek kaszy gryczanej 1 duża marchewka 8 pieczarek 2 łyżeczki

Pobite gary Barbary
Domowy makaron z łososiem i hummusem. 104

kilka chwil w kuchni spędziłam ;) Blender dzielnie walczył ze strączkowymi pastami, ale dał radę. W efekcie powstał "smalec" z fasoli i hummus. Pierwszym zajadałam się dziś w porze drugiego śniadania, a drugi smakowo urozmaicał nam wczorajszy obiad. Bardzo udane połączenie, polecam. Składniki: Makaron: 125 g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy sól Wykonanie: Składniki na ciasto połączyć

zadanie-gotowanie
Napój kawowy. 112

kawowego z cynamonem, który mocno zgęstniał. Pomyślałam, że to jest świetny moment, aby go wykorzystać. Zagotowałam więc w garnuszku mleko, dodałam łyżeczkę syropu i miałam pyszny napój kawowy do śniadania. Rodzinka zaś dostała czekoladę i tak rozpoczęliśmy leniwą niedzielę, która niestety powoli zmierza ku końcowi. Składniki: 300 ml mleka 1 łyżeczka syropu kawowego (przepis tu ) Wykonanie: Mleko wlać

zadanie-gotowanie
Słoneczne smoothie mandarynkowe. 133

badania dowodzą, iż nie jest tak cudowna jak się do niedawna wydawało. Łyżkę mleczka kokosowego warto jednak dodać dla uzyskania tej miłej aksamitności. Takie mandarynkowe smoothie może być płynnym śniadaniem - syci na długo i daje uśmiech na początek dnia:) Składniki: 150 ml wody kokosowej (lub zwykłej) 1 łyżka mleczka kokosowego 3 mandarynki - obrane i podzielone na cząstki

zadanie-gotowanie
Hasło tygodnia - kanapkowe inspiracje (z daleka i bliska). 127

trochę faktur. Połączymy je tradycyjnie lub całkiem na nowo. Znajdziemy światowe klasyki kanapkowe. Przygotujemy domowe składniki (czy Marzenka upiecze jakieś kanapkowe pieczywo? Jak myślicie?). Może damy komuś pomysł na śniadanie? Na popołudniową herbatkę? Na własny eksperyment? PS pasty ze zdjęcia tutaj

zadanie-gotowanie
Wrapy z kurczakiem i warzywami. 148

czyli rodzaj kanapki z zawiniętym w środku nadzieniem. Zaletą tego dania jest to, że tortillę możemy napełniać ulubionymi dodatkami i tworzyć nieskończenie wiele kombinacji. Świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do pracy. Napełnijmy nimi lunch box, przygotujmy ulubiony sos, a na pewno głód nas nie dopadnie :) Najlepiej, jeśli tortille usmażymy sami, ale można pójść na skróty

zadanie-gotowanie
Zupa migdałowa. 151

trzcinowego. Przed podaniem natomiast, wierzch polałam sosem z owoców leśnych, który idealnie kontrastował ze smakiem zupy. Bardzo smakowało mi to danie kresowe, które według mnie jest raczej propozycją na śniadanie lub deser niż na obiad. Składniki: 1 l mleka 3,2% 200 g zmielonych migdałów (bez skórki) 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu skórka otarta z jednej pomarańczy

zadanie-gotowanie