Pyszna pasta z makreli wędzonej z dodatkiem serka wiejskiego i szczypiorku pasuje na śniadanie i kolację. Składniki: 1 makrela wędzona 1 serek wiejski szczypiorek 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka chrzanu sól, pieprz Makrelę obrać ze skóry i ości, szczypiorek pokroić. Makrelę, serek wiejski i szczypiorek wymieszać z musztardą i chrzanem, doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Smacznego
talerz przyjemnościCiasteczka z musli dietetyczne, a moje dziecko nawet wzięło sobie parę do szkoły. No cóż wszystkie warunki spełnione. Ciastka bez dodatku rafinowanego cukru , więc idealne na drugie śniadanie do szkoły. Proste ciasteczka z musli, do których zrobienia można wykorzystać pełnoziarniste musli z suszonymi owocami, a nawet warzywami. Ostatnio wpadła mi w ręce paczka musli z buraczkami. O bardzo lubię
codojedzeniasmakuje wyjątkowo, dzięki 3 rodzajom nadzienia. Każdy z trzech warkoczy chałki wypełnia inny farsz - nadzienie pomarańczowo - orzechowe, pistacjowo - marcepanowe i wiśniowe. Smakuje i pachnie obłędnie. Idealna i na wielkanocne śniadanie i do popołudniowej kawki. Przepis sugeruje upieczenie jednej chałki, zrobiłam jednak 2 sztuki. Może się skusisz na pyszną chałkę? Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej (u mnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!uwielbiam pęczak. Dla tych którzy jeszcze nie próbowali szczerze polecam. Pęczak można porównać do miksu ryżu z kaszą:-) Przynajmniej mi tak się kojarzy. Sałatkę można zabrać na II śniadanie do pracy lub potraktować jako danie obiadowe... pełna dowolność... Składniki: 4 garście pęczaku ok. 200 g pomidorków koktajlowych 3 udka z kurczaka (obrane ze skóry, i wytrybowane z kości
IMPRESJA SMAKUPyszna bruschetta z grillowaną cukinią, suszonymi pomidorami i mozzarellą. Świetnie sprawdzi się jako przekąska, śniadanie lub kolacja. SKŁADNIKI (na 2 bułki paluchy) 2 paluchy pszenne lub pełnoziarniste mała cukinia 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 1/2 kulki mozzarelli świeża bazylia sól ostra papryka oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Bułki przekrawamy wzdłuż i na połówki, Grillujemy skropione oliwą lub przesmażamy na niewielkiej ilości
Moje Kuchenne Rewelacjeniej mazurek będzie smaczny. Mazurki to takie ciasta które budzą we mnie ambiwalentne uczucia - lubię je bo są ładne, szybkie do zrobienia i na wielkanocnym śniadaniu są od zawsze. Z drugiej strony, to jedne z najsłodszych ciast , przynajmniej tak było w moim rodzinnym domu - a takie słodkie ciasta to nie moja bajka. Tak więc trochę kocham , trochę
Stare Garywarto zadbać o swój organizm. Polecam Wam dziś pyszny, a do tego zdrowy tropikalny krem jaglany. Taki deser możecie zjeść bez wyrzutów sumienia. Idealnie sprawdzi się również jako drugie śniadanie lub kolacja. Spróbujcie. Składniki: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2/3 szklanki mleka + 2-3 łyżki mała szczypta soli 2 łyżeczki oleju kokosowego 250 g mieszanki owocowej ananas, mango, papaja
Słodkie okruszkiostatnio stała się równie mocno przeze mnie ukochana. Malowanie jajek, sianie rzeżuchy, pieczenie babek i strojenie mazurków bywa naprawdę fajnym momentem do rozmów i zabawy. Nieodłącznym elementem Wielkanocy oprócz śniadania jest oczywiście biały barszcz podawany na pierwsze danie. Spróbujcie zrobić go sami :) Składniki (zakwas): 500ml wody 5 łyżek razowej mąki 5 ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego
ChilliJemyWszystkie Wegusy bez wyjątku znają sojowe pasztety, które można kupić, ich cena zaczyna się od 2,60, i nie wiem jak Wy, ale ja takie 100g opakowanko wciągam na śniadanie, po ostatnich zakupach (prawie 4 zł za jeden) postawiłam sobie za cel, sama zrobić, a w miedzy czasie moja czytelniczka również zapytała, czy nie mogłabym czegoś takiego wykombinować. Udało
greenscarfCzego to już z kaszy jaglanej nie było. Klasycznie, z warzywami, z mięsem, zmielona do naleśników zamiast mąki, w formie puddingu i zwykłej jaglanki na śniadanie. Jaglany sernik, jaglane brownie, kulki , kremówki i ciasteczka . Kasza jaglana, jakby dopiero została odkryta, podbija domowe kuchnie od kilku lat. Kasza jaglana otrzymywana jest z prosa, bezglutenowego zboża. Jest lekkostrawna. Ma właściwości antywirusowe
KucharzycaPrzygotowując je z większej porcji możemy zaraz po upieczeniu zamrozić je i wykorzystać do przygotowania innym razem, bądź też nadają się idealnie na poranne śniadanie Polecam zrobić dla waszych facetów, jestem przekonana że będą zachwyceni tak jak mój Smacznego Post Burgery wołowe pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeblenderze tak naprawdę mało kto słyszał. Dziś jest zupełnie inaczej - miksuje prawie każdy, kto choć trochę interesuje się zdrowym odżywianiem. Wybór koktajli jest ogromny - przyspieszające metabolizm, oczyszczające, na śniadanie, na kolacje... A co, gdyby tak mieć pod ręką ponad 100 różnych przepisów, wszystkie w jednym miejscu? Wczoraj (16 marca) swoją premierą miała książka "Koktajle. Klinika soku", autorstwa dietetyczki Magdaleny
Powiedz dietom niezaserwować na wielkanocnym stole. W internecie trafiłam na ten przepis, od razu przypadł mi do gustu i musiałam go wypróbować. Sałatka jest bardzo lekka, idealna na wielkanocne śniadanie ( i nie tylko). Składa się z mieszanki sałata, świeżej papryki, jajek i mojej ulubionej białej kiełbasy. Całość polana jest ostrym sosem chrzanowym. Mówię Wam pycha. Myślę
Passion of Cookingszakszuki, czyi jajek gotowanych w aromatycznym sosie pomidorowym. Mój sos został przyprawiony nasionami kopru włoskiego, kminem rzymskim, kurkumą i chilli, smakami świetnie współgrającymi z różyczkami kalafiora. Polecam na sycące śniadanie albo ciepłą kolację z dodatkiem świeżego chleba, którym wytrzecie resztki sosu :) Spróbujcie też koniecznie wersji szakszuki z dynią makaronową . Szakszuka kalafiorowa Składniki / 4 porcje: 300 g kalafiora 1 łyżeczka
Chilli Czosnek i Oliwa