śniadanie - 17689 przepisów (strona:469/1180)

Savoiardi-włoskie biszkopty z kremem 171

miałam gości, postanowiłam przenieść ich wirtualnie na moją Sycylię, gdzie w każdą sobotę o świcie, chodziłam dziarsko na lokalny ryneczek. Można tam było kupić słynne savoiardi do mleka na śniadanie. Można było oczywiście kupić biszkopty do tiramisu i wyjadać prosto z torebki..ale te sprzedawane na rynku to zupełnie inna bajka. Te do tiramisu są chrupiące i mają smukły

Z Kuchni Do Kuchni
Crêpes suzette (płonące naleśniki z syropem z czerwonych pomarańczy) 112

Dzień dobry! Naszym ulubionym weekendowym śniadaniem są naleśniki. Zawsze smaży je mąż, bo mi szczerze mówiąc rzadko kiedy wychodzą rewelacyjne, a ponadto nie mam cierpliwości do ich smażenia :-). Tak więc naleśniki zazwyczaj jadamy z konfiturami, mamy ich całą spiżarnię, do wyboru do koloru - truskawki, wiśnie, mirabelki, dynia, róża i wiele wiele innych. Jednak korzystając z sezonu na czerwone, sycylijskie

Pora coś zjeść
Angielskie bułeczki śniadaniowe 142

Klasyka brytyjskiego śniadania na słodko Przyznaję szczerze, że angielskie bułeczki śniadaniowe otrzymuję wtedy, gdy nie wychodzi mi pieczenie tradycyjnych, brytyjskich scones .  Skurczybyki są niesamowicie wredne do zrobienia i najmniejszy błąd w proporcjach składników, szybkości wyrabiania, czy rodzaju formy do wykrajania, skutkuje w nie takim efekcie końcowym, jak zamierzony. Smak pozostaje nadal rewelacyjny, ale "nie-sconesy" nie mają wtedy

Grunt to przepis!
Koktajl jabłkowo - bananowy z pomarańczą 100

brakuje mi wiosny. Niemal każdego dnia miksuję sobie nowe koktajle dla poprawy nastroju i dla zdrowia. Takie śniadanie lubię najbardziej na świecie. Dzisiaj zainspirowały mnie orzechy włoskie i kupione wczoraj jabłka, odrobina płatków owsianych i jak niemal zawsze banany, które bardzo lubię w koktajlach , nadają całości gęstszej konsystencji i są takie zdrowe.  Koktajl jabłkowo - bananowy z pomarańczą Składniki

Moja smaczna kuchnia
Babka piaskowa z kardamonem 224

równie dobrze można go pominąć (chociaż warto dodać) lub zastąpić np. cynamonem lub większą ilością wanilii. Babka jest idealna do kawy, herbaty czy nawet do mleka na drugie śniadanie. Ja szczególnie lubię ją za chrupiący cukrowy wierzch. Czasami babka piaskowa może wydawać się nudna i mało ciesząca oczy. Właśnie dlatego dziś proponuję odrobinę zaszaleć i sprawdzić moje inne sposoby

Mohiella
Surówka z marchewką, jabłkiem i rodzynkami 126

Lubię takie proste połączenie składników. Poniższa surówka świetnie smakuje kilka godzin po przygotowaniu (rodzynki lekko zmiękną). Taka surówka idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu jak i na drugie śniadanie.  Składniki na porcję dla 4 osób: 4 średniej wielkości marchewki 2 słodkie jabłka 2 garście rodzynek sól, pieprz sok z cytryny Marchewki i jabłka umyć, obrać ze skórki

Ugotować
Cynamonowe placuszki 151

Zaletą tych placuszków jest to, że wykonanie ich nie jest skomplikowane, nie zajmuje dużo czasu, a same placuszki są fajną propozycją na drugie śniadanie czy podwieczorek. I co ważne, zwłaszcza dla małych brzuszków, są one ciepłą przekąską :-) SKŁADNIKI: - 1 szklanka mleka - 1 jajko - 2 łyżki oleju  - 1 pełna szklanka mąki - 2 płaskie łyżeczki cynamonu - 2 płaskie łyżeczki proszku

Wielopokoleniowo
Jogurt bananowy z mango i nektarem z agawy 119

cytryny, nektar z agawy – miksujemy. Dodajemy jogurt – ponownie miksujemy. Podajemy lekko schłodzony lub… jak kto lubi. Jogurt bananowy z mango i nektarem z agawy, to propozycja do śniadania, obiadu, na podwieczorek… i nie tylko. Szybko, pysznie i zdrowo. Polecam również: Kefir malinowy z grzybka tybetańskiego “Anielskie” smoothie Smoothie z kwiatem z ananasa Koktajl z pomarańczą… i nie tylko Koktajl

mojewypiekiinietylko
Chleb na sodzie z jabłkami i rozmarynem 92

weekend udało mi się dołączyć do akcji Wypiekanie na śniadanie, której tematem był chleb z TEGO przepisu. Zdecydowałam się bo akurat byłam u rodziców, miałam wolne popołudnie, a chleb na sodzie z jabłkami i rozmarynem wydawał się bajecznie prosty. Dodatkowo zachwyciły mnie zdjęcia innych uczestników akcji, którzy kusili nimi już od piątku. Chlebek roztacza niezwykły aromat, moi rodzice stwierdzili

Pasja Smaku
Chleb na sodzie jablkowo - rodzynkowy 119

Tydzień mija za tygodniem a u mnie tak jakoś wyszło, że pominęłam kilka tematów Wypiekania na śniadanie. Tym razem byłam ciekawa jak smakuje chleb, który jest tematem tego tygodnia. Szczerze powiem, że wolę jednak z innymi dodatkami bo ten wyszedł bardziej na słodko niż wytrawnie. Ale z domowym dżemem jeżynowym smakował dość dobrze. Nie miałam świeżego rozmarynu

Ewa w kuchni
Sowy - jajka faszerowane pieczoną cebulą 110

roku Wielkanoc jest bardzo wcześnie więc najwyższa pora na propozycje wielkanocnego menu. Jajka faszerowane cebula mają smaczny słodkawy posmak. W formie sowy będą miłym towarzyszem nie tylko wielkanocnego śniadania. Składniki: 6 jajek średnia cebula łyżeczka masła 2 łyżki majonezu sól, czarny pieprz do dekoracji: marchew, oliwki (najlepiej faszerowane) Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżki

Pyry na Gaz
Kuskus z warzywami 137

Dzisiaj zachęcam Was do przygotowana wegetariańskiej sałatki na bazie kaszy kuskus. Poniższa sałatka składa się z łatwo dostępnych warzyw: pomidorków, ogórka i zielonej pietruszki. Sałatka idealna na drugie śniadanie jak i późną kolację.  Składniki na porcję dla 2-3 osób: 1/2 szklanki kaszy kuskus  (100 g) 1/2 długiego ogórka 100 g pomidorów koktajlowych zielona pietruszka (kilka gałązek

Ugotować
Polskie potrawy regionalne, które warto spróbować 174

www.codogara.pl/5182/tradycyjna-slaska-rolada-wolowa/ , gdzie znajdziecie prosty przepis. Pyzy z gzikiem – Wielkopolska Tradycyjne pyry z gzikiem to tradycyjne danie kuchni wielkopolskiej zwłaszcza poznańskiej, które smakuje doskonale jako przekąska, lunch lub śniadanie. Ziemniaki z puszystym twarożkiem zdobywają uznanie od XIX i podawane są w knajpach także poza Wielkopolską. Warte spróbowanie lekkie i pożywne danie. Zupa z rybich głów – Kaszuby Leżące nad morzem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Surówka z czerwonej kapusty 124

font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszna surówka z czerwonej kapusty. Idealna do obiadu czy nawet śniadania. Mój mąż zachwyca się nią za każdym razem i zjada zawsze ogromną porcję. Przygotowanie zajmuje tylko chwilę, nawet jeśli robimy to bez pomocy robota kuchennego. Składniki: 1/3 kapusty czerwonej

Gotowanie i blogowanie
Pasta do pieczywa 161

Taką pastę można zrobić na śniadanie czy kolację ale też na zbliżające się Święta Wielkanocne. Oczywiście świąteczną wersję można wzbogacić dodatkowymi składnikami albo większą ilością jajek ale w sumie takie połączenie jest też smaczne. Jest to tańsza wersja pasty z racji tego, że jest w niej konserwa tyrolska ale nie zawsze musi być szynka. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni