włoski biały chlebek, przygotowany z mąki pszennej i drożdży. Bochenek jest wydłużony, szeroki i płaskawy. Po włosku słowo ciabatta oznacza "kapeć, łapeć". Nie tylko wspaniale towarzyszy przy śniadaniu, lecz także jako przekąska w ciągu dnia czy kolacja. Choć wymaga trochę czasu na przygotowanie, zanim będziemy się nią zajadać, to uwierzcie mi - naprawdę warto poświęcić jej czas, by zajadać
Zasmakuj KuchniDzisiaj pomysł na drożdżówkę z masłem orzechowym, rewelacyjna w smaku oraz efektownie zapleciona jak wianuszek. Idealna na śniadanie lub podwieczorek. Polecam. Składniki na dwie drożdżówki: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
Kulinarne Fantazje MarioliSałatki Salatino to idealna propozycja dla osób aktywnych zawodowo, które cenią sobie dania bez konserwantów i sztucznych składników. Sprawdza się jako zdrowa i szybka przekąska czy idealne, pełnowartościowe drugie śniadanie lub kolacje
Kulinarne Fantazje MarioliProsta i bardzo smaczna sałatka z kurczaka i grejpfruta, idealna na śniadanie, lunch czy kolację. SKŁADNIKI : 1 mała pierś z kurczaka 2 czerwone grejpfruty
Kulinarne Fantazje MarioliBardzo lubię koktajle, są świetnym zamiennikiem zamiast śniadania, lub podwieczorka albo kolacji. A wiosną można szaleć owocowo, dzisiaj polecam koktajl bananowy z kiwi, pomarańczą i selerem naciowym
Kulinarne Fantazje MarioliBardzo smaczna sałatka z makaronem Lubella, z serkiem wiejskim, szynka i brokułem. Idealna na śniadanie, lunch lub kolację. Moi goście byli nią zachwyceni
Kulinarne Fantazje MarioliSłynne, francuskie naleśniki Suzett z pomarańczami. Wzbogaciłam je o twarożek i orzechy, słodkie, pachnące i wręcz wyśmienite. Polecam na śniadanie lub podwieczorek. Naleśniki podałam na pięknym stoliku wygrawerowanym przez sklep internetowy ePrezenty.pl
Kulinarne Fantazje Mariolidodaję do niego czasami jeszcze trochę nasion chia. W trakcie tygodnia nie mam sumienia budzić sąsiadów przed 6 i taki koktajl wypijam jako kolację. W weekend przygotowuję sobie na śniadanie – raz jest gęstszy i wtedy dodaję do niego jeszcze płatki, granolę czy inne zdrowe cuda. Czasami jest idealny – kremowy, nadający się wprost do picia! Do przygotowania
Szybko Tanio SmaczniePomysł na pyszne śniadanie dla małych i dużych księżniczek.. i książąt oczywiście też ;)) Truskawki jedzone saute trochę się już przejadły moim dzieciom, ale ja się nie poddaję i staram się „faszerować” je nimi tak długo, jak tylko będzie to możliwe. Kiedy więc zrobiłam te placuszki, dzieci zachwyciły się tym nieco innym smakiem truskawek. Placuszki zostały wymiecione
Wiszniówkamieć taką perełkę w swojej kuchni. Na niej właśnie zrobiłam te oto naleśniki. Sprawdziła się znakomicie! Naleśniki ryżowe z dodatkiem twarożku i owoców możemy przygotować nie tylko na śniadanie ale również na deser czy lekki obiad, u mnie często goszczą na stole mając w domu naleśnikożerców J Składniki: 1 szklanka mleka ryżowego 1 szklanka gazowanej wody mineralnej Szczypta
Wanilia i Kardamonnatrzemy go solą, może wytrzymać w lodówce nawet ponad tydzień. Ser przechowujemy owinięty w pergamin, który zmieniamy co dwa dni. Do czego wykorzystać domowy, biały ser? Najlepiej zjeść na śniadanie – na wytrawnie: np. z rzodkiewką i szczypiorkiem lub na słodko: wymieszany z cukrem i słodką śmietanką. Idealny do naleśników. Twaróg można też trzykrotnie przemielić i wykorzystać na najlepszy
Poezja smakutwardą, ni to miękką okładkę. A co książka oferuje nam w środku? Autorka, Wanda Jackowska, podzieliła książkę intrygująco i zaskakująco. Nie znajdziecie tu działu o śniadaniach, obiadach i deserach ani o zupach. Nie będzie podziału wg sezonowości warzyw ani trudności przygotowania. Za to mamy tu obszerny wstęp na temat różnistych kasz a po wstępie zaskakują rozdziały
Dzieje kuchennej WiewióryPrzy niedzieli prosty deser, który może być także drugim śniadaniem na nadchodzące gorące dni. Coś zbliżonego do tradycyjnego mussli, ale ze świeżymi owocami. Jest to kolejna moja wariacja na temat truskawek, którymi w tym roku nie mogę się najeść. Szybko, zdrowi i smacznie. Smacznego! Składniki: jogurt naturalny świeże truskawki miód ekspandowane ziarno - użyłam żyta Truskawki opłukać, osuszyć i usunąć
Codzienna kuchnia niecodziennawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Placuszki smakują rewelacyjnie i nadają się nie tylko na szybkie śniadanie. Są delikatne, a jednocześnie zwarte, syte i tak mocno bananowe - z waniliową nutą. Przyrządziłam je na bazie mąki jaglanej, więc śmiało mogą się nimi zajadać osoby będące na diecie bezglutenowej. Idealnie smakują ze świeżymi owocami, które są lekko kwaskowate
Di gotujeOdkąd w prezencie dostałam blender nie wyobrażam sobie już bez niego mojej kuchni. Ciasta, koktajle, lody, desery, placki, naleśniki… Ileż dzięki niemu stworzyłam pysznych potraw
Słodkie okruszki