witaminy z grupy B. Ważne jest, by właśnie przy jedzeniu czegokolwiek z dodatkiem marchwi wspomóc jej wchłanianie i dobroczynne działanie przez dodanie do niej tłuszczu – w wypadku smoothie wystarczy mleko o jego średniej zawartości (przynajmniej 1,5%). Jeśli używacie mleka odtłuszczonego, koniecznie dodajcie do miksowanych warzyw i owoców łyżkę zdrowego oleju – np. lnianego. Mleko którego ostatnio używam do naszych
Karo in the Kitchenwitamin i minerałów wiedzą chyba wszyscy. Nie muszę chyba mówić, że stosowanie drogich kremów na nic nam, kiedy nasza dieta jest nieodpowiednia. Pragnę Was zachęcić do picia wszelkich koktajli, smoothie i domowych soków. Nie tylko z owoców ale również warzyw! Warto bawić się, mieszać, łączyć to co w pierwszej chwili wydaje nam się absurdalne i kompletnie do siebie nie pasuje
Mango Papajamocno rozdrobnionych orzechów włoskich 1 łyżka otrębów owsianych W zależności od potrzeby owoce wcześniej rozmrozić. Mój blender ma duża moc, więc ja ich nie rozmrażałam. Dzięki temu moje smoothie było przyjemnie chłodne :) Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Podawać od razu
Moja Galeria SmakuAnanas jest jednym z moich ulubionych owoców. Najczęściej jednak używam tego z puszki. Teraz skuszona promocyjną ceną kupiłam świeży i tak powstało to smoothie :) Koktajl jest bardzo orzeźwiający. Do jego posłodzenia użyłam syropu z agawy. Można go zastąpić swoim ulubionym rodzajem cukru. Składniki na 4 szklanki: 1 świeży ananas 1 duży jogurt grecki
Moja Galeria SmakuPyszne, słoneczne smoothie z mango, kiwi i bananem Składniki na 3 szklanki: 1 banan 1 mango 1 kiwi ok. 170 g jogurtu greckiego 3 kostki lodu (lub więcej w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać) 1 łyżka miodu Owoce obrać ze skórki. Pokroić na kawałki, wrzucić do blendera. Dodać lód, jogurt grecki i miód. Zmiksować do gładkiej konsystencji. Przelać
Moja Galeria SmakuPyszne, kremowe smoothie bez dodatku cukru. Składniki na 2 porcje: spora garść szpinaku 2 małe gruszki 1 banan 180 g jogurtu naturalnego Szpinak umyć, oderwać łodygi. Gruszkę i banan obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w blenderze, dodać jogurt i szpinak. Dokładnie zmiksować
Moja Galeria SmakuSmoothie z mango, mleczkiem kokosowym i ziarenkami kardamonu. Kardamon nadaje dość intensywny korzenny smak. Składniki na 2 porcje: 1 mango mała puszka mleczka kokosowego (165 ml) 1 łyżka syropu z agawy (lub miodu) kardamon (nasiona wyłuskane z 2 owoców) Mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do blendera, dodać mleczko kokosowe, syrop z agawy oraz kardamon. Zmiksować do gładkości
Moja Galeria SmakuSmoothie truskawkowe z awokado. Awokado w połączeniu z jogurtem greckim daje aksamitną i kremową konsystencję. Składniki na 2 szklanki: 240 g truskawek 1/2 awokado (ok. 70 g) 150 g jogurtu greckiego 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) Truskawki odszypułkować, awokado obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Owoce przełożyć do blendera. Dodać jogurt i cukier. Zmiksować na aksamitną konsystencję
Moja Galeria Smakuwprowadzać do codziennej diety. Grejpfrut to pogromca tłuszczu i zabójca bakterii, witaminowa bomba, która doskonale poprawia urodę, obniża poziom złego cholesterolu, a nawet chroni przed rakiem. W tym smoothie dodałam go do dużej ilości truskawek. To one grają tu pierwsze skrzypce i w ten sposób udało mi się zamaskować jego gorzki smak ;) Składniki na 2 porcje: 250 g truskawek
Moja Galeria SmakuSmoothie truskawkowe z kiwi - orzeźwiająca, kwaskowata propozycja na lato Składniki na 2 porcje: 2 szklanki truskawek 2 szt kiwi 4 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżka syropu z agawy Truskawki pozbawić szypułek. Kiwi obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Razem z truskawkami włożyć do blendera. Dodać syrop z agawy, jogurt grecki, siemię lniane. Zmiksować. Przelać
Moja Galeria SmakuCzasami też i tak jest w moim przypadku stanowią sposób na przemycenie owoców, których moje dzieci w normalnej postaci jeść nie chcą. Stąd na blogu znajdziecie wiele przepisów na smoothie i koktajle różnego rodzaju. W dzisiejszej propozycji wykorzystałam mrożone truskawki, dzięki temu moałam zimny, gęsty koktajl. Smak jest dodatkowo podkręcony przez gruszkę oraz sok z pomarańczy. Składniki na 2 porcje
Moja Galeria SmakuBardzo orzeźwiające smoothie z ananasem i ogórkiem. Smak podkręca mięta oraz imbir. Składniki na 1 porcję: 1/2 ananasa ogórek (ok. 13 cm) kilka listów mięty odrobina startego imbiru 1/2 szklanki zimnej wody 1. Ananasa obrać, dokładnie usunąć skórę, pokroić na kawałki. Ogórek obrać ze skórki. Pokroić na większe kawałki. 2. Ananas wraz z ogórkiem, miętą i imbirem przełożyć do blendera
Moja Galeria SmakuGęste, zielone smoothie z gruszek, szpinaku i awokado. Składniki na 2-3 porcje: 3 gruszki 1 awokado garść szpinaku 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie) Gruszki, awokado obrać. Pokroić na kawałki. Do blendera kielichowego wlać jogurt dodać szpinak, gruszki i awokado. Dodać syrop z agawy. Zmiksować na gładką konsystencję
Moja Galeria Smakurównie dobrze nadają się one do koktajli. Wystarczy, że przygotowany koktajl odstawimy na 10-15 minut, aby nasiona napęczniały i jednocześnie nadały kremowej konsystencji naszemu koktajlowi. Bazą do tego smoothie jest świeżo wyciskany sok jabłkowy oraz szpinak. By uniknąć sztucznego dosładzania dodałam banana, słodycz pochodzi również z jabłek. Dla dopełnienia moich wrażeń estetycznych lecz także smakowych dodałam ziarenka granatu
Moja Galeria Smakupowiecie na smoothie z buraka, truskawek i banana? :) Ta wersja jest na prawdę pyszna. Truskawki i banan w dużym stopniu maskują smak buraka. Buraki dodaje do koktajli głównie z uwagi na ich zdrowotne właściwości . Buraki regulują pracę układu trawiennego , pomagają usuwać toksyny z organizmu, są zasadotwórcze, odkwaszają organizm. Są bogate w potas, wapń, magnez, kobalt, żelazo, mangan, witaminy
Moja Galeria Smaku