smażony łosoś - 725 przepisów (strona:7/49)

Tempura - łosoś w tempurze 138

zrobić na wiele sposobów. Dzisiaj zapraszam na łososia w tempurze. Składniki ciasta: 2/3 szklanki mąki pszennej  1/2 szklanki bardzo zimnej wody 1/4 łyżeczki soli kawałek świeżego łososia dodatkowo: olej do smażenia mąka do oprószenia ryby papierowy ręcznik Na początek trzeba przygotować łososia: opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w paseczki niewielkiej wielkości. Dodatkowo można każdy kawałek oprószyć mąką(...)sobą. Po lekkim zazłoceniu się (będą wtedy chrupiące) wyjmować i osuszać z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać natychmiast po usmażeniu. Takie kąski łososia będą z wierzchu chrupiące,a  w środku cudownie soczyste. Tego samego dnia smażyłam również pieczarki oraz fasolkę szparagową. W tym przypadku ciasto było znacznie rzadsze. Jak sprawdzić czy olej jest wystarczająco zagrzany?  Wystarczy wlać odrobinę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Łosoś z masłem czosnkowym 103

Filet łososia myjemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie łososia przyprawiamy solą, pieprzem z obu stron oraz tymiankiem. Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy filet łososia z obu stron. Przed podaniem układamy na rybce plasterki masła czosnkowego. Podajemy z cytryną i limonką

Aga w kuchni
Lasagne ze szpinakiem i łososiem 155

filetu z łososia 450g mrożonego szpinaku 1 cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku sól pieprz biały oliwa Sos beszamelowy: 1/4 kostki masła czubata łyżka mąki szklanka mleka żółtko 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz biały szczypta gałki muszkatałowej Przygotowanie: Na patelnię wlewam 2 łyżki oliwy, wkładam zamrożone liście szpinaku, dodaję odrobinę wody (około 100ml) i smażę około 12 minut(...)dodaję sól, pieprz, wyciśnięty czosnek. Na drugiej patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy i szklę na niej cebulę. Gdy cebula jest zeszklona na patelnię wrzucam pokrojony w kostkę filet łososia i smażę przez kilka minut. Następnie do farszu dodaję przygotowany wcześniej szpinak. Całość mieszam. Sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczam masło, patelnię zdejmuję z ognia i dodaję mąkę - dokładnie mieszam

Smakowity Blog Kulinarny
Pstrąg Łososiowy (Tęczowy) Smażony 274

jest pstrąg łososiowy smażony w czystej postaci i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku. Pstrąg Łososiowy (Tęczowy) Smażony - Składniki: Ok. 500 g łososia ok. 5 łyżek masła (najlepiej klarowanego) koperek suszony pieprz sól (najlepiej morska) Pstrąg Łososiowy (Tęczowy) Smażony - Sposób przygotowania: Pstrąga porcjujemy, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu(...)widać "linie" po której możemy obserwować kiedy przestaje być surowe. Pstrąga nie należy przesmażyć, mięso ma być delikatne, jednak sprężyste i powinno lekko odchodzić od skóry. Przewracamy łososia na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 2-3 minuty.  Gotowego pstrąga łosiowego podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi sałatkami. Moje posty

Słodka Strona
Łosoś ze szparagami w sosie holenderskim 167

Jeśli miałabym wskazać ulubioną rybę, zdecydowanie byłby to łosoś. Pieczony, smażony, wędzony. Na drugim miejscu byłby dorsz. Ryby powinniśmy jeść dwa razy  w tygodniu.Tyle z teorii dietetyków. Ile razy jemy? Zdecydowanie za rzadko, zdecydowanie za mało. Łosoś to bogactwo minerałów i witamin, a przede wszystkim najzdrowszych nienasyconychkwasów tłuszczowych Omega 3. Obiecuję sobie, że ryb będzie więcej. W kuchni

bistro mama
Łosoś w naleśnikach 107

Przystawki to kolejne moje wejście. Dzisiaj łosoś-może trochę inaczej. SKŁADNIKI 15 dag mąki 1/8 litra mleka 4 jajka sól masło do smażenia 2 opakowania łososia serek kremowy o smaku chrzanowym WYKONANIE  Połączyć mąkę, mleko, jajka i zrobić ciasto, dodać szczyptę soli. Smażyć na patelni naleśniki z odrobiną masła. Naleśniki posmarować twarogiem chrzanowym. Następnie rozłożyć plastry łososia na górze

W kuchennym oknie Ewy
Łosoś w rozmarynie 165

łososia papierowymi ręcznikami kuchennymi zbierając z powierzchni igiełki rozmarynu. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju z masłem. Wrzucić gałązkę rozmarynu i chwilę smażyć by tłuszcz nabrał smaku. Łososia oprószyć mąka i smażyć na rumiano najpierw od strony skórki -potem przewrócić ( ziemniaki muszą być juz upieczone). Łyżkę ( pełną)igiełek rozmarynu, natkę pietruszki, odrobinę soku z cytryny, 2 łyżki oleju   zmiksować

Buniabaje w kuchni
Ryż po chińsku z łososiem 385

walorach łososia , nie muszę Was zapewniać, ale ten sposób przyprawiania i pieczenia- polecam w szczególności- łosoś jest delikatny i rozpływający się w ustach. Jeżeli nie mamy łososia, można ryż podać z rybą smażoną, paluszkami rybnymi , czy też z kurczakiem- to co lubimy najbardziej lub to co mamy w lodówce. Obiad jest przepyszny, polecam i zachęcam do skorzystania z przepisu. Zaczynamy(...)kroimy w słupki.Gotujemy ryż ( w osolonej wodzie )z marchewką.Na patelni rozgrzewamy oliwę, w miseczce bełtamy jajko. Jajko wylewamy na patenie - smażymy na średnim gazie omlet. Odkładamy do ostudzenia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 200 C , łososia rozkładamy na folię w blaszce i pieczemy 5-7 min. W  woku rozpuszczamy masło, dodajemy poszatkowaną cebulę. Smażymy około

Smaki Edyty
Wielkanoc. Przepisy na Wielkanoc 1100

sosem czosnkowym) Wielkanocna sałatka z łososiem, jajkiem i kiełkami rzodkiewki Pasta jajeczna z tuńczykiem Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Jajka zapiekane w cieście francuskim – pomysłowe śniadanie Jajka z łososiem Jajko smażone w papryce Sałatka z kabanosami, ziemniakami, jajkiem, rzodkiewką, cebulą, szczypiorkiem i koperkiem Żurek na zakwasie Pasta jajeczna z serem Bagietka nadziewana pastą z tuńczyka i papryką Marchewki z ciasta francuskiego

Kulinarne Przeboje
Pasta z pieczonego łososia 152

się nawinie i tak powstaje, np… pasta z pieczonego łososia. U mnie akurat nawinął się pieczony łosoś, a inspiracją był dla mnie przepis Tomka .   Składniki: - ok. 400g łososia (pieczony, smażony gotowany lub grillowany) - ½ cebuli - 1,5 łyżeczki słodkiej papryki (lub - jak w oryginale - ¼ czerwonej papryki) - 1 ząbek czosnku - sok z cytryny (1 – 2 łyżeczki) - 2 łyżki oliwy cytrynowej

mojewypiekiinietylko
Makaron z sosem krewetkowo - łososiowym 125

łyżka mąki sól, pieprz 200 g makaronu   Szalotkę i pietruszkę poszatkować. Szalotkę podsmażyć maśle, dodać zgnieciony czosnek i natkę pietruszki. Lekko podsmażyć następnie dodać krewetki i poszatkowanego łososia. Przyprawić. Smażyć 3 minuty następnie dodać mąkę rozmieszaną w 3/4 szklanki wody, zagotować i na samym końcu dodać śmietanę. Podawać z makaronem

Jadło i czytadło
Tagliatelle z łososiem i szpinakiem 122

ząbki czosnku sól, pieprz ser do posypania Czosnek siekamy, cebulę kroimy w grubą kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na złoto na oleju. Następnie dodajemy drobno pokrojonego łososia i smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy śmietanę i umyte liście szpinaku. Dusimy pod przykryciem przez kolejne 3 minuty, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Po kilku minutach sos jest gotowy. W między czasie

Kubki smaku
Fritata z wędzonym łososiem 101

sojowego 1 łyżka kaparów 2-3 łyżki mleka sól, pieprz zioła masło Cebulę drobniutko posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i przesmażyć na maśle. Gdy się lekko zrumieni dodać łososia i smażyć aż nabierze różowego koloru, podlać sosem sojowym, dodać kapary i jescze chwilę smażyć. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać, dodać mleko popieprzyć, dodać zioła, dokładnie wymieszać. Przesmażoną rybę zalać

Codzienne Gotowanie
Makaron z wędzonym łososiem, groszkiem i szparagami 117

gotować aż będzie miękki, ale nie rozgotowany, powinien pękać (trzasakać) przegryzany. Cebulkę drobniutko pokroić i przesmażyć z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy cebula się zrumieni dodać drobno pokrojonego łososia i smażyć aż będzie różowy. Wlać crame frache,dodać szpragi i groszek - delikatnie wymieszać. Chwilę gotować na niewielkim ogniu. Dodać odcedzony makaron. Wszystko delikatnie wymieszać, aby cały makaron pokrył się sosem

Codzienne Gotowanie
NASZE WIELKANOCNE MENU 311

mielonym mięsem PRZEPIS Kijowskie kotleciki ziemniaczane (nadziewane mięsem mielonym i pieczarkami) PRZEPISY Pieczeń bawarska PRZEPIS Kotlety a'la zrazy PRZEPIS Kotlety z jajek PRZEPIS Faszerowane jajka z łososiem PRZEPIS Smażone jajka faszerowane  PRZEPIS Wielkanocny koszyk PRZEPIS Babka czekoladowo-orzechowa z Nutellą PRZEPIS Cytrynowa baba wielkanocna PRZEPIS Makowiec PRZEPIS Marlenka PRZEPIS Oszukane marchewki, czyli truskawki w białej czekoladzie PRZEPIS Smacznego

Przepisy Aleksandry