Czas czytania: 2 min Niedawno podałam przepis na wegetariański smalec z dodatkiem białej fasoli , orzechów nerkowca i ciecierzycy. Dziś kolejna wariacja tym razem na bazie oleju kokosowego . Olej ten od jakiegoś czasu jest bardzo popularny na naszym rynku i można kupić go bez większego problemu. Poza fantastycznymi walorami smakowymi, które niewątpliwie posiada olej tłoczony na zimno ma on również wiele(...)kokosowy nadaje się do potraw słodkich i słonych, jak i do domowej pielęgnacji ciała i włosów. Konsystencja oleju zmienia się poniżej 25 st C, poniżej tej temperatury olej kokosowy tężeje i konsystencją przypomina masło. Właśnie z tego powodu świetnie nadaje się na tego typu smarowidło . Oczywiście, gotowy smalec można przechowywać w lodówce, należy pamiętać, aby wyjąć go chwilę przed podaniem
SprawdzonaKuchnia.plSkładniki: schab wieprzowy z kosteczką 4 porcje,, jajka 2 sztuki, pieprz świeżo mielony 1/2 łyżeczki, sól czosnkowa 1/2 łyżeczki, tarta bułka 1,5 szklanki, smalec 1/2
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: schab świeży bez kości 1 kg, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, smalec 2 łyżki, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, cebula 2 sztuki
W Mojej Kuchni Lubięwieczór wcześniej, jak ja ;), to cała praca z tą pyszną szarlotką będzie naprawdę ekspresowa. Użyłam prażonych jabłek domowej roboty, ale te kupione w sklepie również nie będą gorsze ( trzeba jednak zawsze czytać listę składników na produkcie ). Do kruchego ciasta dodałam troszkę smalcu - dzięki niemu ciasto jest tak kruchutkie, że wprost rozpływa się w ustach :). Nie będę już nic więcej dodawać
Opowieści z piekarnikaczasu, ochoty albo zdolności możemy pokusić się o poszukanie w zaufanej cukierni pączków o składzie zbliżonym do domowego. Wbrew pozorom są jeszcze chlubne wyjątki. Prawdziwy pączek powinien mieć w składzie: mąkę mleko drożdże masło cukier jaja tłuszcz używany do smażenia (zazwyczaj smalec) plus dodatki – nadzienie owocowe, lukier, owoce kandyzowane W zasadzie tyle wystarczy – niepotrzebny jest syrop glukozowo
Powiedz dietom nieTradycyjna włoska Piadina Romagnola to placek z mąki pszennej z dodatkiem smalcu pochodzący z rejonu Emilia Romania w północnych Włoszech. W Polsce niezbyt znany
Kuchnia bezglutenowaPolecam zwłaszcza osobom, które mają małe dzieci, nie dość że można im dać zajęcie, to jeszcze takie domowe słodkości są na pewno zdrowsze od takich zakupionych w sklepie czy cukierni. Składniki: 1 kg mąki pszennej tortowej 1 kostka margaryny (250g) 250g smalcu 80g drożdży świeżych 4 żółtka 2 łyżki octu ok 300ml śmietany 18% Ponadto cukier kryształ do posypania
Kuchnia w czekoladziegęsi, królika, zająca, a nawet z łososia. Rillettes to połączenie pasztetu, pasty, smarowidła do chleba. My kochamy smalec ze skwarkami oni wolą coś bardziej mięsnego, czyli rillettes. I to właśnie proponuję wam do kromki świeżego chleba, czy bagietki, na kolacje z domowym kiszonym ogórkiem, pod warunkiem, że nie macie problemów z cholesterolem. Idealne wyjście, gdy przejedzą nam się wędliny. Źródło
Bernika - moj kulinarny pamietnikJeden z najpyszniejszych serników jaki robiłam! Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji.Składniki:Ciasto:4 szklanki mąki pszennej20 dag margaryny (lub pół na pół ze smalcem
Kuchnia domowa AniSkładniki: 2 porcje schab z kością, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1/2 łyżeczki sól ziołowa, 2 sztuki jajka, 1 szklanka płatki kukurydziane, 1/4 kostki smalec, - ile
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: łopatka wieprzowa 1 kg, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, papryka ostra 1 łyżeczka, smalec 2 łyżki, cebula 2 sztuki, kapusta kiszona 1,5 kg, prawdziwki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ziemniaki ugotowane 3/4 kg, jajka 1 sztuka "M", sól - ile potrzeba, mąka tortowa - ile potrzeba, boczek wędzony 20 dag, smalec 2 łyżki, cebula 5 sztuk
W Mojej Kuchni LubięSzybko i smacznie....na śniadanko lub kolację. kiełbasa cebula sól cebulowa Kiełbasę pociąć na kawałki, następnie rozciąć wzdłuż.Ponacinać i zrumienić na smalcu na złocisty
Moje domowe kucharzenieSkładniki: chudy boczek 1 kg, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 10 sztuk, kucharek 1 łyżka, majeranek 1 łyżka, chili pieprz cayenne 1 łyżka, smalec 1 łyżeczka
W Mojej Kuchni Lubięrekompensuje nam "stracony" czas. Przepis oczywiście domowy -bo takie domowe przepisy (przekazywane z babci na matkę i córkę) są najlepsze;) Serdecznie polecam;) Składniki: 2 kg karczku 8 cebul 8 woreczków ryżu 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 kostki smalcu słoiczek koncentratu pomidorowego sól do smaku pieprz do smaku
Krakowskie smaki AniTWIST, to unikalny mało spotykany wzór plecionego koszyka. Wzór ten bardzo dobrze nawiązuje do wyrobów domowych "zamkniętych" w słoiku. 1 szt. Etykiety samoprzylepne – 14 szt. - Nalepki do trwałego oznakowania własnych wyrobów w słoikach. Można zwykłym długopisem opisać słoiki z kiełbaską, smalcem lub innych przetworów np. dżemów, galaretek, ogórków 1szt. Lejek do słoików – nierdzewny - Lejek
Różowa kuchniasmalcu w rondlu zrumienić z każdej strony roladę na rumiano, przełożyć do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, gdy para zasyczy to gotować na średnim ogniu 55 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie łopatkę dobrze wystudzić aby się nie rozleciała, z zimnej usunąć sznurek, kroić cienkie plastry do pieczywa, podawać z dodatkami jakie się lubi - najlepsze domowe
W Mojej Kuchni LubięPączki serowe bez drożdży Pączki serowe z twarogu to ekspresowe domowe pączki bez drożdży do przygotowania na szybko, zawsze wtedy gdy nie ma macie możliwości upieczenia tradycyjnych pączków. To idealne pączki twarogowe na tłusty czwartek, znikają w mig i zawsze się udają! Zobacz przygotowanie pączków krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube(...)wchłaniały za dużo tłuszczu, dodajmy do nich trochę czystego alkoholu lub soku z cytryny. Smażymy je tradycyjnie, na smalcu - takie smakują najlepiej, ale jeśli wolicie, możecie usmażyć je na oleju. Pamiętajcie, by temperatura tłuszczu nie przekraczała 170 C; zbyt gorący smalec lub olej spowoduje, że pączki spalą się na zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Twarogowe pączki w 5 minut
Lekcje w kuchnioraz przygotowanie domowych placków ziemniaczanych na mleku, bez tarcia. Przepis na złociste i chrupiące placki ziemniaczane. Oto składniki i przyprawy na placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 1 cebula 60ml mleka 1- 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 2 łyżki mąki kukurydzanej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego 1 płaska łyżeczka cukru smalec lub olej(...)dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać smalec lub olej. Łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej, delikatnie spłaszczyć placuszki ziemniaczane i smażyć na złocistobrązowy kolor z obu stron. Usmażone placki ziemniaczane osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe placki ziemniaczane podajemy posypane cukrem i polane śmietaną. Świetnie smakują z gulaszem z karkówki albo sosem pieczarkowym . Smacznego :) Domowe, najlepsze placki ziemniaczane
Moja Książka Kucharska