Składniki: paluszki solone 100 gram opakowanie, mąka pszenna 3 łyżki, kotlety schabowe bez kości 5 sztuk, jajka 2 sztuki "L", tymianek 1 łyżeczka, pieprz mielony 1
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: szybkowar: kapusta kiszona 2 kg, grzyby prawdziwki suszone zmielone 3 łyżki, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, woda 2 szklanki smalec z grzybami
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: mrożone filety dorsza 70 dag, cebula 1 sztuka średnia, jajka 1 sztuka "L", kucharek 2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, koperek siekany 1/2 pęczka, bułka
W Mojej Kuchni LubięDobra propozycja na obiad lub do kolacji, która sama się zrobi w piekarniku. Skład: schab środkowy 1,0-1,2 kg, kapusta kiszona-pokrojona 1 kg
chleba naszegoProste i smaczne danie z piekarnika, które samo się robi. -- Skład: schab 1 kg, kapusta kiszona 0,5 kg, 4 cebule, 4 z. czosnku, 100 g
chleba naszegoSkładniki: FARSZ: ziemniaki ugotowane 3/4 kg, twaróg 40 dag, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, gęsi
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: fasola Jaś 1/2 kg, woda 3 litry, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, cukier 2 łyżki, kiełbasa wiejska 6 sztuk, cebula 1 sztuka
W Mojej Kuchni Lubięłyżki oleju roślinnego lub oliwy do marynowania kurczaka tłuszcz do obsmażenia kurczaka (oliwa, smalec gęsi) do smaku: sól, świeżo zmielony pieprz czarny, zmielona słodka papryka Sos do sałatki Cezar. 1 żółtko * 5 łyżek oliwy z oliwek 2 rozgniecione ząbki czosnku 2 łyżki octu winnego np domowego octu z jabłek 1 łyżka musztardy delikatesowej 1 łyżka soku z cytryny do smaku(...)pieczywo tak jak ja w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Po upływie czasu marynowania kurczaka, przystępuję do jego podsmażania. Na rozgrzanej patelni umieszczam tłuszcz (u mnie 1 łyżka smalcu gęsiego) i obsmażam na rumiano z każdej strony. Aby mięso kurczaka było soczyste, zaraz po obsmażeniu na rumiano, przykrywam patelnię przykrywką. Pod koniec smażenia zdejmuje pokrywkę. Po usmażeniu odkładam
Ania gotujeSkładniki: łopatka wieprzowa bez kości 50 dag, jajka 2 sztuki "L", ryż suchy 3 szklanki, papryka słodka 1 łyżka, kucharek 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: fasola jasiek 50 dag, woda do gotowania fasoli 2 litry, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, boczek wędzony 35
W Mojej Kuchni LubięUwielbiam ciasta z rabarbarem. Do nadzienia dodałam jeszcze trochę malin, które miałam w zamrażarce. Połączenie bardzo udane. Polecam takie sezonowe ciasta. Składniki (23x33cm): Kruchy spód: 4
Kuchnia domowa AniSkładniki: schab bez kości 1,5 kg, słonina wędzona 20 dag, przyprawa do wołowiny 1 opakowanie, smalec 1 łyżka, marchew 2 duże, por 2 sztuki, woda
W Mojej Kuchni LubięPyszna schaby, upieczone na jednym ogniu, ale w dwóch wersjach. -- Potrzebujemy 2 schaby ważące po obróbce nożem 1,4-1,6 kg, około 15 szt. cebuli
chleba naszegoSkładniki: fasola Jaś 50 dag, cukier 4 łyżki, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, ziemaniaki 8 sztuk, woda 3 litry, włoszczyzna rozdrobniona 1/2 pęczka
W Mojej Kuchni LubięNiedawno zachęcałam Was do upieczenia carnitas . A dziś zachęcam do zrobienia domowych tortilli, w które to można owe mięsko wraz z innymi dodatkami zawinąć. Kolejny raz zagniotłam ciasto korzystając z mojego sprawdzonego przepisu i się nie zawiodłam. Jedynie olej zamieniłam na smalec, ale ciasto wyszło tak samo elastyczne i miękkie. A jeśli dorzucicie do ciasta szczyptę papryki, tortille zyskają dodatkowy
Obiad gotowySkładniki: ziemniaki 1 kg, cebula 1 sztuka, czosnek 2 zabki, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 3/4 szklanki, smalec
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: mięso cielęce z łopatki 1,5 kg, przyprawa Strogonow Royal Brand 1 opakowanie, woda 1 szklanka, grzyby suszone 1 garść, kucharek 1 łyżka, smalec 1
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: karkówka 6 porcji bez kości, musztarda sarepska 6 łyżeczek, boczek wędzony 15 dag, ogórek kiszony 1 duży, cebula 1 duża, papryka czerwona 1 sztuka, pieczarki
W Mojej Kuchni Lubię1,5 kg kiszonej kapusty1,5 kg świeżej kapusty (waga po poszatkowaniu i wycięciu głąba)40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)2 kwaskowate jabłka (np. szara
Świat Domowej Kuchnismaku majeranek do smaku bułka tarta do obsypania łyżka smalcu (możemy użyć też oleju ) plus olej do posmażenia świeża bazylia kilka listków SOS 1/5 litra wody 1 puszkę pomidorów (lub 1 mały keczup)1 przecier pomidorowy 3 bulionetki (użyłam domowej do smaku jak go zrobić klik) SPOSÓB WYKONANIA - główkę kapusty oczyszczamy
Basia w kuchni