smaczna sałatka - 13556 przepisów (strona:706/904)

Surówka z jarmużu i żurawiny 144

Ponieważ sezon na jarmuż trwa do przymrozków, albo jeszcze dłużej, co jakiś czas pojawią się nowe, ciekawe potrawy z jarmużu. Sposobów na jego wykorzystanie i podanie

mojewypiekiinietylko
Gulasz wieprzowy z dynią 128

otrzymywany jest poprzez tłoczenie pestek dyni i wyróżnia się charakterystyczną dla nich ciemnozieloną barwą oraz unikalnym orzechowym smakiem i zapachem. Z tego względu stanowi wspaniały dodatek do zup, surówek, sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Jak widać ma on wiele zastosować więc również i w naszym przepisie się idealnie sprawdzi zdrowy składnik zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe(...)warzywa są miękkie gulasz mamy gotowy wiec na koniec dla podbicia smaku dodajemy nasz olej z pestek dyni i mieszamy. Gulasz możemy zjeść z chlebem lub innym ulubionym dodatkiem Smacznego

Kuchenne Wariacje
Risotto z warzywami i indykiem o nucie słodko chili 193

Ziarna ryżu parboiled mają bielmo prześwitujące o żółtozłotej barwie. Ryż ten gotuje się bardzo szybko, jest lekki, puszysty, nigdy się nie skleja.  Idealny jest do sałatek, czy jako dodatek do mięs, ryb i warzyw. Ja jednak postanowiłam przygotować z niego risotto. Lubię ten ryż i lubię risotto, więc czemu nie spróbować. Ryż ugotował się    fantastycznie, jak zawsze(...)się wchłonąć.  Na sam koniec dodajemy starty ser ma grubej tarce, cukinię, pieprz zielony i delikatnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy mieloną suszoną chili. Risotto podajemy z podsmażonym indykiem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Cukiniowe tagliatelle z groszkowo-miętowym pesto 193

blogu zawitały już makarony marchewkowe, buraczkowe, teraz pora na kolejny zdrowy substytut makaronu. Tym razem na ''talerzu'': cukinia. Lekka, aromatyczna, aksamitna sałatka z cukinią, awokado i słonecznikiem, całości smaków towarzyszy pesto z gotowanego na parze zielonego groszku, świeżej mięty i bazylii z nutką cytryny. Całość wieńczy smak deserowej odmiany truskawki: świeży i delikatnie kwaskowy, w parze z nią idzie i nadaje(...)kabaczek to to samo warzywo.  Reasumując: nazwa cukinia jest przeinaczeniem oryginalnej nazwy włoskiej, zaś kabaczek jest słowem polskim- naszym rodzimym zamiennikiem słowa cukinia, który przyjął się tak samo smacznie jak rodzima jego wersja i ot: stąd całe zamieszanie :)  Składniki: (na 2 porcje) Tagiatelle cukiniowe: 1 średniej wielkości cukinia szczypta soli 2 łyżeczki skórki z cytryny szczypta świeżo mielonego

KreatywnePiny
Pomidory faszerowane mięsem 163

pomidor stał się moim ulubionym warzywem. Ale tak jest i już. Nie wyobrażam sobie kuchni bez pomidorów. Mogę je zajadać w każdej postaci w całości na surowo, w sałatkach, pieczone, gotowane, w postaci zupy, suszone, w soku, itd. Ciekawe jest, że pomidory sprowadzone do Europy przez Krzysztofa Kolumba, początkowo były uznane za roślinę trującą i hodowane jedynie dla ozdoby(...)odciętymi górami. Zapiekać w piekarniku z termoobiegiem w 170°C (bez termoobiegu 180°C) przez 30 minut. *dla filiżanki ryżu gotujemy filiżankę wody, dla szklanki ryżu - szklankę wody, itd. Smacznego

Pełny talerz
Zupa z ciecierzycy 209

Przepyszna, dosyć gęsta i średnio ostra  zupa z ciecierzycy. Cieciorka często ostatnio u nas gości. Jest znakomita i w zupach i w sałatkach. Ta zupa, mimo że nie ma w niej mięsnych dodatków, jest na tyle pożywna, że moim zdaniem wystarcza za cały obiad. Polecam!  Przepis znalazłam na stronie Delia on line       składniki(...)małym ogniu przez kolejne 30 minut. Przed podaniem zupę doprawiamy sokiem z cytryny . można też doprawić ją  śmietaną ( już nie zagotowywać ). Podajemy posypane kolendrą i chili.  Smacznego

Stare Gary
Bakłażany z sosem maślankowym i granatem 176

wynika to z sentymentalnych wspomnień z wizyt w Londynie u mojej siostry? To Ona pokazała mi po raz pierwszy mały sklepik w którym sprzedawano znakomite, świeże i niezwykle kolorowe sałatki , ciastka i babeczki . Od tamtej pory sklepiki się rozrosły, właściciele wydali parę książek i pojawili się w mediach. A ja z podziwem czytałam przepisy - pamiętając smak i wygląd ich potraw(...)składniki sosu. doprawić sola i  schłodzić do czasu, aż będzie potrzebny. Bakłażany podawać polane sosem, posypane tymiankiem, za'atarem, skropione oliwą i posypane duża ilości nasion granatu.  Smacznego! Warto obejrzeć   film  na którym  danie przygotowuje Y. Ottolenghi , autor przepisu

Stare Gary
Młoda kiszona kapusta ze słoika 193

Jeżeli komuś znudzi się (o ile to możliwe 😜) surówka ze świeżej, młodej kapusty zawsze może zrobić... kiszoną! Domowe kiszenie, to bardzo prosta sprawa, nie trzeba- jak

Kraina Miodem Płynąca
Surówka z pora i papryki 307

Surówki stanowią bardzo ważny element uzupełniający posiłek. Są cennym źródłem witamin i mikroelementów. Wybór kompozycji jest ogromny i zapewne każdy ma swoje ulubione. Surówka z pora

mojewypiekiinietylko
Wielkanocny żurek. 159

 Wielkanoc już tuż, tuż! Czy już macie przygotowany zakwas na żur? Jeżeli nie, to nie ma się czego martwić, czasu jeszcze jest.  U nas

Kuchnia Łukasza
Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką i boczniakami 160

pieczonym kurczakiem Wtorek: Pizza z komosy z chorizo i groszkiem Środa: Spaghetti z zielonym pesto z mozzarellą Czwartek: Łatwa zupa z groszku Nigeli Lawson z miętową nutą Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakami i kurczakiem Składniki: Szklanka pęczaku 4 udka kurczaka bez kości Szklanka groszku Szklanka zielonej fasolki 250 g boczniaków lub pieczarek Szklanka białego wina(...)warzywami dodaj pokrojoną w plastry łyżkę zimnego masła. Wymieszaj. Wsyp parmezan, znowu wymieszaj. Dodaj podsmażone grzyby. Wyciągnij z piekarnika udka, pokrój w paski i dodaj do pęczotto. Gotowe! Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką i boczniakami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Fougasse - spokój przy ognisku domowym 144

najczęściej mamy kilka serów, winogrona i krakersy, tym razem te ostatnie postanowiłam zastąpić francuskimi listkami drożdżowymi fougasse. Fougassy sprawdzą się też jako dodatek do zup kremowych albo pieczywo do sałatek. Pysznie chrupiący dodatek, spróbujcie! Potrzebujemy: - 500 g mąki pszennej dowolnej - 350 g ciepłej wody (37-40 stopni) - 15 g drożdży świeżych - szczypta cukru - łyżka soli - łyżka oliwy z oliwek - mąka(...)ziół czy posypywania listków przed pieczeniem, czym chcecie.  Kuchnia powinna przecież rozwijać się zgodnie z upodobaniami waszego podniebienia. Lampka winka przy kominku w najlepszym towarzystwie. :) I feel good!!!. Smacznego! #fougasse  #pieczywochrupkie #drozdze #itbmtt

I tu będę miała takie te
Pyszny ryż z jabłkami 211

Tym razem będzie obiadek na słodko według pomysłu Madzi. Ryż z jabłkami z odrobiną cynamonu spowoduje, że ten fantastyczny zapach będzie się rozchodził po całym Waszym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety z buraków (wegańskie i bezglutenowe) #7 169

Dieta roślinna , a przy tym bezglutenowa , nie musi być jałowa, monotonna i ograniczona, wręcz przeciwnie, daje całe mnóstwo możliwości i otwiera nas na smaki i rozwiązania

Kawa z mlekiem
Ciasto podwójnie czekoladowe 284

Przepis dla prawdziwych ,,czekoholików", czyli ciasto podwójnie czekoladowe. A tak naprawdę przepis nie tylko dla wielbicieli czekolady, a dla wszystkich łasuchów, bo mało kto mógłby się

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania