smaczna sałatka - 13556 przepisów (strona:704/904)

Ryż z jabłkami (bezglutenowy + wersja wegańska) 146

Ryż z jabłkami jest jednym z tych dań, które znają wszyscy, ale każdy gotuje inaczej. Zatem ja przedstawiam dziś swoją wersję. Danie to jest z natury

Kawa z mlekiem
Jak zrobić idealny wegański majonez? 156

kcal i oczyma wyobraźni widzę jak od razu idzie mi w dupsko, na tyle, że równie dobrze mogłabym od razu sobie go wsmarować. Nawet nie jadłam tradycyjnej sałatki warzywnej, na święta z majonezem, tylko zawsze prosiłam o odłożenie mi porcji przed dodatkiem tego czystego zła, i podczas gdy inni się świętowali, ja jadłam suchego wióra. Ale, no właśnie jest(...)Miksuj wszystko jeszcze przez minutę. Gdy będzie gotowy, przełóż do słoika i przechowuj w lodówce, ale zużyj w ciągu tygodnia. Majonez jest naprawdę gładki, puszysty i się nie rozwarstwia. Smacznego! Artykuł Jak zrobić idealny wegański majonez? pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
CARPACCIO Z GOTOWANYCH BURAKÓW 182

   Wiadomo nie od dziś, że czerwony burak to skarbnica witamin. Oprócz B i C jest w nim betaina, która działa na naszą odporność, kwas

pieprzny smaczek
Sałatka z kurczakiem i grejpfrutem plus recenzja 143

mnie jakoś dziś natchnęło kiedy byłam na zakupach, że zjadłabym sobie sałatkę z grejpfrutem, ale nie w słodkiej wersji, nigdy nie jadłam takiego połączenia, ostatnio mam zapędy do próbowania nieznanego ;) Mi jak najbardziej to połączenie zasmakowało, mój obiad zniknął w kilka minut (sekund;p) Obiecałam Wam recenzję STEWII, którą kupiłam. Wcześniej używałam stewii z firmy Zielony listek, którą(...)cebulę kroimy w drobną kostkę do cebuli dodajemy wszystkie składniki na sos i mieszamy na talerzu układamy mix sałat, kawałki grejpfruta, kurczaka, posypujemy pestkami słonecznika i polewamy sosem SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Buraczki ćwikłowe z tartym chrzanem 182

Burak to jedno z moich ulubionych warzyw.Do buraczków mam słabość od zawsze.Bez czerwonego barszczu,sałatki z buraczków i ćwikły moja kuchnia nie mogłaby istnieć.Ćwikła to mój ulubiony dodatek nawet do kanapek,także króluje w mojej kuchni przez cały okrągły rok,a nie tylko od święta.Smak ćwikły w głównej mierze zależy od jakości buraków,dlatego najlepiej byłoby zaopatrzyć się(...)ŻYCZĘ SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tartaletki z mięsem mielonym, oliwkami i kaparami 98

Kiedy spodziewam się gości wiem, że oprócz fajnych i kolorowych sałatek, także sprawdzonych i sytych z ryżem czy mięsem sprawdzą się świetnie wszelakie bagietki, grzanki, dipy i rozmaitości z ciasta francuskiego. Uwielbiam je za szybkość, elastyczność, łatwość w przygotowaniu i smak, którym można dowolnie operować. Ciasto francuskie jako deser na słodko, wytrawnie na przekąski mięsne czy wege oraz jako dania(...)minut w temp. 200 C na środkowej półce piekarnika (grzanie góra plus dół bez termoobiegu). Podaję na ciepło (dla nas najlepsza wersja) na świeżej rukoli bądź szpinaku. SMACZNEGO

Zasmakuj Kuchni
Komizm sytuacyjny i tarta z botwinką 161

zamieniłam rozmaryn na koperek. Wyszło bosko! Tarta jest cudownie wiosenna, ma piękny, różowo-zielony kolor, smakuje wybornie i naprawdę potrafi nasycić. Dla nas stanowiła pełnoprawny obiad z dodatkiem sałatki ze szpinaku, ale jak ktoś nie może się obyć, może podać do niej na przykład filety z kurczaka. Choć nawet C., zaśniedziały mięsożerca, stwierdził, że nic jej więcej nie trzeba. Smakowite(...)pieprzem. Na podpieczony spód wyłożyć ziemniaki z botwinką, zalać masą jajeczno-śmietanową, równomiernie rozprowadzając koperek. Piec w 180 st. C. przez około 25 minut. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Was zostawiam z tartą, a sama idę do łóżka. W końcu za niecałe siedem godzin trzeba wstać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wege-burgery 174

efektu końcowego - w końcu burger bez mięsa brzmi nieco smutno... gotowe danie przeszło nasze najśmielsze oczekiwania.  Ponadto te kotlety doskonale smakują także w wydaniu obiadowym, z sałatką i np. kuskusem. A także polane pieczarkowym sosem. KOTLETY: puszka ciecierzycy 3 łyżki kukurydzy z puszki 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) - nie mylić z kminkiem! 1/2 łyżeczki kolendry szczypta soli kilka listków(...)kotletów. Przechodzimy do składania burgerów.  Bułki smarujemy sosem, układamy warzywa, kotlety, ser, jeśli chcemy i całość przebijamy patyczkiem do szaszłyka. Można podawać z frytkami ( domowe frytki z batatów) . Smacznego

Kuchnia od dwojga
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 127

Wszyscy schodzimy do piwnicy w której unosi się zapach jabłek, równiutko ułożonych w rzędach na drewnianych półkach. Obok nich zapasy na zimę, słoik przy słoiku dumnie stoją kompoty, soki, sałatki i inne przetwory. Zaczyna się coroczny rodzinny rytuał – kiszenie kapusty. Tata szatkuje starannie kapustę na długiej maszynie z ogromnym ostrzem, które mnie przeraża. Brat ubija ją w dużej, drewnianej(...)pierogami. Ja niestety takich wspomnień nie mam, nie dane mi było jej poznać. Choć przyznam szczerze, że w sferze kulinarnej mama w 100% potrafiła zastąpić babcię. Wypiekała cudownie smaczne wypieki, gotowała wspaniałe – zawsze dwudaniowe obiady i dbała o każdy posiłek. Odnalazłam jednak jeden smak ściśle związany z babcią. Jeden smak, jeden zapach mieszkający w szczelnie zamkniętych słoikach z gumką

Wędrówki po kuchni
"Kuskus" z kalafiora z ciecierzycą i granatem 198

tarce i już możemy się cieszyć kalafiorowym smażonym ryżem lub tabbouleh :) Nie wymaga to wiele wysiłku, kalafior kruszy się niemal sam. Możemy go zjeść na surowo w sałatce lub szybko podgrzać, dosmaczając ulubionymi dodatkami. Ja postawiłam na skojarzenia z kuchnią arabską - podprażone płatki migdałowe, kwaskowate pestki granatu i świeżą natkę pietruszki. Do tego pyszne "chrupki" z ciecierzycy, czyli ziarenka włoskiego(...)wyjęte z granatu. Wymieszaj i po chwili podawaj. Kalafiora nie trzeba długo smażyć, wystarczy, że się podgrzeje.  Nałóż kuskus z kalafiora do miseczek i skrop po wierzchu oliwą. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Łatwy Coq au Vin / Easy Coq au Vin 317

winie z pieczarkami, batatami, marchewkami i ziołami świetnie sprawdzi się nawet na niedzielny obiad dla całej rodziny. Podałam go z puree ziemniaczanym z palonym masłem i szałwią i świeżą sałatką. Polecam! Przepis znalazłam na rewelacyjnym blogu Half Baked Harvest Scroll down for recipe in English Łatwy Coq au Vin (4-6 porcji) Składniki: 4 grube plastry boczku, pokrojone w kostkę(...)minut, aż sos zgęstnieje a kurczak przestanie być surowy w środku. Wyjmij liść laurowy i tymianek, po czym podawaj danie posypane pietruszką wraz z puree z palonym masłem. Smacznego! English version Easy Coq au Vin (4-6 servings) Ingredients: 4 thick cut slices bacon, chopped 4 tablespoons olive oil, divided salt and pepper, to taste 1 onion, diced 4 cloves

karmelowy
Makaron z marchewki w miodzie i pomarańczach / Orange and honey glazed carrot spaghetti 153

Jakiś czas temu otrzymałam od Fit & Easy ich nowość makarony z buraka i marchewki . W związku z tym, że uwielbiam marchewkę w każdej postaci, postanowiłam

karmelowy
Makaron z marchewki w miodzie i pomarańczach / Orange and honey glazed carrot spaghetti 246

Jakiś czas temu otrzymałam od Fit & Easy ich nowość makarony z buraka i marchewki . W związku z tym, że uwielbiam marchewkę w każdej postaci, postanowiłam

karmelowy
Surówka z białej rzodkwi z jabłkiem i migdałami 267

Zachęcam Was serdecznie do przygotowywania surówek samodzielnie, nie zajmuje to wiele czasu a zyskujemy świeżość i pewność że nie spożywamy środków konserwujących. Polecam mało docenianą białą

Kuchnia PROzdrowotna
Salatka ze swiezych warzyw z wiejskim serkiem  362

Salatka ze swiezych warzyw z wiejskim serkiem  H e j k a l u d z i e : ) Czasami tak sobie mysle, ze kurcze jestem

PychaDania
ROLADKI Z INDYKA Z WARZYWAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM 295

zapieczone w cieście francuskim tworzą fantastyczne danie, którego nie powstydziłaby się dobra restauracja. Są świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad, jak i np. imprezowe danie. Podane z ulubioną, lekką sałatką albo sosami ( czosnkowy pasuje rewelacyjnie! ) zachwycą podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Koniecznie spróbujcie! Ps. od jakiegoś czasu zdecydowanie chętniej niż po indyka na wagę sięgam po indyka pakowanego . Zwracam jednak(...)ciasto francuskie będzie spieczone. * Zamarynowanie w jogurcie sprawia, że mięso z indyka nabiera większej soczystości. * Farsz warzywny śmiało możemy zastąpić np. grzybowym albo też szparagami, na które mamy sezon. Smacznego! Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego

Ostra na Słodko
Babka dyniowo-czekoladowa 127

oboje w dwie książki kucharskie, obie jak dla mnie perełki. Pierwszą jest Smakowita kolekcja przysmaków Hanny Gryłkowskiej, bardzo przyjemna i ładnie wydana pozycja, już wypatrzyłam w niej kilka sałatek i deserów, które chciałabym przyrządzić dla mojego Misia. Drugą natomiast pozycją jest Praktyczna kuchnia z 1926 roku, autorstwa Róży Makarewiczowej. Ta druga książeczka mnie osobiście podoba się bardziej, dziwnym trafem(...)środku. Rowek wypełnić ciastem z czekoladą. Na wierzch wyłożyć resztę jasnego ciasta. Wstawić do piekarnika i piec 50-60 minut. Ostatnie 20 minut pod folią aluminiową. Do suchego patyczka. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
kasza jaglana z czosnkiem askanskim-- porridge di miglio con aglio askanskim 96

spodzie umieszczamy ugotowaną kasze. Posypujemy 2 łyżkami startego sera .Na ser wykładamy warzywa i posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy przez ok. 25-30minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego.. Kasza jaglana (proso) to absolutne, żywieniowe dobrodziejstwo. Nie zawiera glutenu Jest zasadotwórcza, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu . Ma ocieplające właściwości, nie wychładza organizmu od wewnątrz(...)miejscu, w przewiewnej torbie . W cieple szybko staną się miękkie, w plastiku zepsują się, a w lodówce szybciej spleśnieją. Szalotki można jeść surowe, dodawać do sosów i sałatek. Pokrojone w talarki i zrumienione używane są jako przybranie. Można je również marynować w ten sam sposób, co cebulę, choć w smaku będą łagodniejsze.     Ingredienti

w mojej kuchni
Krokiety z boczniakami i suszonymi pomidorami :) 150

razu do spożycia po otwarciu. Odznaczają się miękkością, raczej nie wyczuwalnym zapachem i smakiem podobnym do pieczarek? Pomidory suszone w oleju sama często używam jako jeden ze składników sałatek, tym razem zaryzykowałam i dodałam je do krokietów. I nie żałuję! To był świetny pomysł. Dzięki czemu danie zyskało na oryginalnym smaku, a olej sprawdził się do przyswojenia niektórych witamin :) Przejdźmy(...)farszu bądź drobniutko pokroić i dodać do sosu :) Na każdy naleśnik nałożyć po ok. 2 łyżki farszu i zawinąć w formie krokietu. Podawać polane gorącym sosem z leśnych grzybów. Smacznego! Zapraszam do sklepu Barmar , a także na oficjalną stronę na facebooku

Zdrowie na języku :P

Proponowane wyszukiwania