Pyszne, lekko wilgotne z dużą ilością bakalii – takie babeczki marchewkowe lubię najbardziej. W dodatku można się bezkarnie zajadać, bo skoro z marchewki to prawie jak sałatka, prawda? ;) Babeczki udekorowałam prostym kremem z twarożku i masła i dodałam dekorację zrobioną ze świeżych marchewek. Babeczki piekłam w standardowej blaszce na muffinki, składniki wystarczają na 12 sztuk. Jeśli spodobał Wam się przepis(...)polewą. Warto zrobić to, kiedy polewa nie jest jeszcze zupełnie zimna, wtedy łatwiej uzyskać ładne gładkie wykończenie. Dodatkowo zdecydowałam się na dekorację z kawałków marchewki i małych listków mięty. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Babeczki marchewkowe pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
CiastkozercyZ jakim warzywem kojarzy Wam się jesień? Mi zdecydowanie z czerwonym burakiem! Wiecie już, że je uwielbiam A na jesieni są zdecydowanie najlepsze XD. Carpaccio z
PatiGotujeoliwek (nieodłączny element każdych moich "większych" zakupów) , * popularny ostatnio pyłek pszczeli, * bulion warzywny instant, * żelazo w kapsułkach, oraz miody, smarowidła i dżemy w uroczych, miniaturowych słoiczkach. * Kulki zbożowe to smaczna przekąska z niewielką zawartością cukru i tłuszczu. Z pewnością stanowią świetną alternatywę dla chipsów czy precelków, ponieważ nie są to tylko puste kalorie, a dobre źródło witamin i błonnika. Składają(...)jest bardzo gęsty. * Jak wspomniałam. nieodłącznym elementem niemal każdego mojego zamówienia jest oliwa, której używam praktycznie codziennie. Mozzarella + rukola + pomidory + oliwa + bazylia to najprostsza i jedna z najsmaczniejszych sałatek! Włosi wiedzą, co dobre :) * W ofercie znajdziemy także kilka rodzajów bulionów instant. Od kiedy zaczęłam kupować te ekologiczne, ani myślę wracać do sklepowych "przyprawek". Co ciekawe, ugotowany bulion pachnie
Poranek na słodkośmietany będą stanowić pyszne, dekadenckie śniadanie lub fantastyczny deser . Na pewno usatysfakcjonują wszystkich łasuchów:) Jak przeczytałam na Wiki, Francuzi nie nazywają swoich tostów francuskimi ( podobnie Grecy nie znają sałatki greckiej;) ), lecz "zagubionym chlebem" - pain perdu (ang. lost bread), ponieważ potrawa służy właśnie wykorzystaniu czerstwego, "zagubionego" gdzieś w kuchni chleba, który zmiękcza się z pomocą mieszaniny jajek i mleka(...)bułka się zezłoci. Powtórz dla pozostałych kromek bułki, do wykończenia masy jajecznej. Gotowe tosty francuskie podaj z pieczonym rabarbarem i opcjonalnie ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa P.s. A jutro zapraszam Was na francuskie ciasto
Chilli Czosnek i Oliwachipsy z cheddara weszły do smaków specjalnych oferty Bangkok - lody tajskie ! Jestem z tego naprawdę dumna! :) Absolutnym sukcesem, nowością i wspaniałym wydarzeniem był niewątpliwie wyjazd do Bułgarii - było pięknie, smacznie i cieplutko - a takie połączenie kocham najbardziej :) Już w tym miesiącu organizowana jest kolejna edycja niezwykłego festiwalu Restaurant Week , podczas którego nadarza się wspaniała okazja do zjedzenia 3-daniowego(...)chodzić? Niczym... więc pobiegnę dla tych, którzy nie mogą :) We wrześniu udało mi się opublikować 6 przepisów (ach, ten urlop!): Dania obiadowe/zupy: Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska Krem z pieczarek Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro Zupa pieczarkowa z makaronem Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym Inne: Dżem brzoskwiniowy z cynamonem, imbirem
Cooking Monsterchipsy z cheddara weszły do smaków specjalnych oferty Bangkok - lody tajskie ! Jestem z tego naprawdę dumna! :) Absolutnym sukcesem, nowością i wspaniałym wydarzeniem był niewątpliwie wyjazd do Bułgarii - było pięknie, smacznie i cieplutko - a takie połączenie kocham najbardziej :) Już w tym miesiącu organizowana jest kolejna edycja niezwykłego festiwalu Restaurant Week , podczas którego nadarza się wspaniała okazja do zjedzenia 3-daniowego(...)chodzić? Niczym... więc pobiegnę dla tych, którzy nie mogą :) We wrześniu udało mi się opublikować 6 przepisów (ach, ten urlop!): Dania obiadowe/zupy: Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska Krem z pieczarek Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro Zupa pieczarkowa z makaronem Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym Inne: Dżem brzoskwiniowy z cynamonem, imbirem
Cooking MonsterSkładniki: 1 długi ogórek szklarniowy lub 6 średnich ogórków gruntowych; 1/4 średniej cebuli; 1 łyżka ziaren sezamu; 1 łyżka drobno posiekanego, świeżego koperku; 1/3 szklanki octu
Gospodyni MiejskaW warzywniakach zaczęła pojawiać się już fasolka szparagowa – to zarówno ta żółta, jak i zielona. Powiem Wam szczerze, że uwielbiam smak fasolki szparagowej z bułką
PatiGotujeblach, misek. Idealna ilość oliwy jaką potrzebujemy. Nie marnujemy dzięki temu tak cennego produktu. Oliwa z oliwek w spray’u sprawdzi się również doskonale do przygotowania np. ulubionych sałatek. Zdrowo i niskokalorycznie, bo jedna porcja to tylko 15 kalorii. Polecam zajrzeć na stronę MyVita . Składniki: (ilość zależy od wielkości bułeczek) 4 szklanki mąki pszennej graham(...)ulubionymi dodatkami. Moi drodzy, jeśli skorzystaliście z przepisu prześlijcie proszę zdjęcie na mój mail lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcie umieszczę w galerii „Czytelnicy pieką/gotują” na blogu . Smacznego
Słodkie okruszkiDomowy chlebek zawsze jest najlepszy. Wiemy z czego jest zrobiony i dlatego smakuje o dużo lepiej niż kupowany. Dziś idealny chlebek dla ludzi bardzo zabieganych i
Kuchnia ŁukaszaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiJesień, to sezon na jabłka i nawet nie wyobrażacie jak jest wstyd przyznać, że tylko na początku listopada upiekłem pierwsze ciasto z jabłkami w sezonie. Było
Kuchnia Łukaszatakże o wiele lepiej niż białe się przechowują. Białe szparagi potrafią być gorzkie – są też mniej mięsiste i mają dużo delikatniejszą strukturę od zielonych, a przegotowane są naprawdę mało smaczne. Jak przechowywać szparagi? Kiedy trafię na piękne, równe pęczki jędrnych i równych szparagów biorę od razu dwa – jeden zjadamy tego samego dnia, drugi pęczek owijam papierowym ręcznikiem, dokładnie zwilżam(...)Dodajemy do sosu 2/3 posiekanej natki pietruszki, 2/3 drobno pokrojonych w kosteczkę jajek i 2/3 posiekanych kaparów. Wszystko dokładnie mieszamy i w takiej mieszance otaczamy osuszone, ugotowane szparagi. Wykładamy sałatkę na półmisek, posypujemy pozostałą natką, kaparami i jajkami. Sałatkę mimoza podaje się najczęściej jako przystawkę, przed głównym daniem, ale tak naszykowane szparagi sprawdzą się też jako dodatek do mięs
Karo in the Kitchenakceptuje - jest olej/oliwa, a ja oliwy ani oleju przecież w biurze nie miałam.... Wydać 20 zł tylko po to żeby odlać z oliwy/oleju 4 łyżki do sałatki? Bez sensu... Przeszukałam wszystkie półki w Kauflandzie ale niestety niczego, co spełniałoby moje oczekiwania - nie znalazłam. Odeszłam z jednym z sosów z Knorra - zalecenie na saszetce : dodać oleju - zignorowałam - rozcieńczyłam(...)pełna. Możemy spokojnie dwa razy uzupełnić naszą "oliwę ze smakiem" Pamiętajcie tylko aby zawsze Wasze dodatki smakowe były zalane olejem/oliwą - wówczas się nie zepsują ! SMACZNEGO
dlaSmaQTrudno skojarzyć święta bez smaku i zapachu pierniczków. Są uwielbiane przez każdego, nikt, po prostu nikt nie może im się oprzeć. Sam bardzo lubię pierniczki
Kuchnia ŁukaszaPrzepis na rybę dostałam od Mamy. Nie wiem dlaczego taka nazwa tej ryby bo z Japonią, nie ma nic wspólnego:-) nazwa jak nazwa. Rybę się je
IMPRESJA SMAKU