Ostatnio dostałam Kaszę bulgur z Piątnicy http://piatnica.net/ , zastanawiałam się co tu z niej zrobić , miałam już robić sałatkę kiedy córka podsunęła mi pomysł na pirogi z kaszą , mięsem z kaczki i pieczarek . Zrobiłam je w kształcie sakiewek i powiem Wam że wyszły naprawdę pyszne , polane masłem z cebulką , myy pycha(...)minut od wypłynięcia. Pierogi wyłożyć na sito i przelać zimną wodą. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła , dodać 2 cebulki pokrojone w kostkę , przyprawić vegetą i podsmażyć. Polać pierogi . Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania przepysznych produktów z Piątnicy http://piatnica.net
Sama słodycz i szczypta chiliSzparagi są teraz wszędzie! Korzystajcie bo sezon na nie jest niestety krótki, a one są przepyszne. Wcześniej proponowałam Wam zielone w wersji smażonej z boczkiem i
karmelowySurówka z marchewki i pora Bardzo prosta propozycja do dań obiadowych , szczególnie dobra zimą , kiedy warzyw pod ręka jest mniej . Wiadomo, por , jabłko , marchew i jakaś
Ogrodnik w podróżyPo wakacjach to czowiekowi sie jakosić tak ciynższo chycić za te garce, a jak na dworze jeszcze je hic, to chciałoby sie raz dwa cojś mieć
Chop w kuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiPonieważ sezon na jarmuż trwa do przymrozków, albo jeszcze dłużej, co jakiś czas pojawią się nowe, ciekawe potrawy z jarmużu. Sposobów na jego wykorzystanie i podanie
mojewypiekiinietylkootrzymywany jest poprzez tłoczenie pestek dyni i wyróżnia się charakterystyczną dla nich ciemnozieloną barwą oraz unikalnym orzechowym smakiem i zapachem. Z tego względu stanowi wspaniały dodatek do zup, surówek, sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Jak widać ma on wiele zastosować więc również i w naszym przepisie się idealnie sprawdzi zdrowy składnik zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe(...)warzywa są miękkie gulasz mamy gotowy wiec na koniec dla podbicia smaku dodajemy nasz olej z pestek dyni i mieszamy. Gulasz możemy zjeść z chlebem lub innym ulubionym dodatkiem Smacznego
Kuchenne WariacjeZiarna ryżu parboiled mają bielmo prześwitujące o żółtozłotej barwie. Ryż ten gotuje się bardzo szybko, jest lekki, puszysty, nigdy się nie skleja. Idealny jest do sałatek, czy jako dodatek do mięs, ryb i warzyw. Ja jednak postanowiłam przygotować z niego risotto. Lubię ten ryż i lubię risotto, więc czemu nie spróbować. Ryż ugotował się fantastycznie, jak zawsze(...)się wchłonąć. Na sam koniec dodajemy starty ser ma grubej tarce, cukinię, pieprz zielony i delikatnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy mieloną suszoną chili. Risotto podajemy z podsmażonym indykiem. Smacznego
Moniki Smakołykiblogu zawitały już makarony marchewkowe, buraczkowe, teraz pora na kolejny zdrowy substytut makaronu. Tym razem na ''talerzu'': cukinia. Lekka, aromatyczna, aksamitna sałatka z cukinią, awokado i słonecznikiem, całości smaków towarzyszy pesto z gotowanego na parze zielonego groszku, świeżej mięty i bazylii z nutką cytryny. Całość wieńczy smak deserowej odmiany truskawki: świeży i delikatnie kwaskowy, w parze z nią idzie i nadaje(...)kabaczek to to samo warzywo. Reasumując: nazwa cukinia jest przeinaczeniem oryginalnej nazwy włoskiej, zaś kabaczek jest słowem polskim- naszym rodzimym zamiennikiem słowa cukinia, który przyjął się tak samo smacznie jak rodzima jego wersja i ot: stąd całe zamieszanie :) Składniki: (na 2 porcje) Tagiatelle cukiniowe: 1 średniej wielkości cukinia szczypta soli 2 łyżeczki skórki z cytryny szczypta świeżo mielonego
KreatywnePinypomidor stał się moim ulubionym warzywem. Ale tak jest i już. Nie wyobrażam sobie kuchni bez pomidorów. Mogę je zajadać w każdej postaci w całości na surowo, w sałatkach, pieczone, gotowane, w postaci zupy, suszone, w soku, itd. Ciekawe jest, że pomidory sprowadzone do Europy przez Krzysztofa Kolumba, początkowo były uznane za roślinę trującą i hodowane jedynie dla ozdoby(...)odciętymi górami. Zapiekać w piekarniku z termoobiegiem w 170°C (bez termoobiegu 180°C) przez 30 minut. *dla filiżanki ryżu gotujemy filiżankę wody, dla szklanki ryżu - szklankę wody, itd. Smacznego
Pełny talerzPrzepyszna, dosyć gęsta i średnio ostra zupa z ciecierzycy. Cieciorka często ostatnio u nas gości. Jest znakomita i w zupach i w sałatkach. Ta zupa, mimo że nie ma w niej mięsnych dodatków, jest na tyle pożywna, że moim zdaniem wystarcza za cały obiad. Polecam! Przepis znalazłam na stronie Delia on line składniki(...)małym ogniu przez kolejne 30 minut. Przed podaniem zupę doprawiamy sokiem z cytryny . można też doprawić ją śmietaną ( już nie zagotowywać ). Podajemy posypane kolendrą i chili. Smacznego
Stare Garywynika to z sentymentalnych wspomnień z wizyt w Londynie u mojej siostry? To Ona pokazała mi po raz pierwszy mały sklepik w którym sprzedawano znakomite, świeże i niezwykle kolorowe sałatki , ciastka i babeczki . Od tamtej pory sklepiki się rozrosły, właściciele wydali parę książek i pojawili się w mediach. A ja z podziwem czytałam przepisy - pamiętając smak i wygląd ich potraw(...)składniki sosu. doprawić sola i schłodzić do czasu, aż będzie potrzebny. Bakłażany podawać polane sosem, posypane tymiankiem, za'atarem, skropione oliwą i posypane duża ilości nasion granatu. Smacznego! Warto obejrzeć film na którym danie przygotowuje Y. Ottolenghi , autor przepisu
Stare GaryJeżeli komuś znudzi się (o ile to możliwe 😜) surówka ze świeżej, młodej kapusty zawsze może zrobić... kiszoną! Domowe kiszenie, to bardzo prosta sprawa, nie trzeba- jak
Kraina Miodem PłynącaSurówki stanowią bardzo ważny element uzupełniający posiłek. Są cennym źródłem witamin i mikroelementów. Wybór kompozycji jest ogromny i zapewne każdy ma swoje ulubione. Surówka z pora
mojewypiekiinietylkoWielkanoc już tuż, tuż! Czy już macie przygotowany zakwas na żur? Jeżeli nie, to nie ma się czego martwić, czasu jeszcze jest. U nas
Kuchnia Łukasza