pasował do delikatnego i aromatycznego sosu. Klopsiki podaję z puree ziemniaczanym, kaszą jęczmienną, gryczaną, jaglaną lub kopytkami. Dobrymi dodatkami do nich są korniszony, sałatka z pieczonych buraków , ogórki kiszone, sałatka z marynowanych warzyw . Dla dzieci można podać surówkę z tartej marchewki, marchewkę z groszkiem. Składniki: 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 duże jajko(...)Dodać posiekany koperek, wymieszać i wyłączyć gaz. Pozostawić na 10 minut. Nie gotować dłużej ponieważ koperek straci intensywnie zielony kolor. Przed podaniem przyprawić solą i odrobiną pieprzu. Smacznego
Codziennik KuchennyKapusta zajmuje czołowe miejsce wśród najbardziej cenionych środków medycyny ludowej. Ze swych niezwykłych właściwości leczniczych znana jest od ponad 4.000 lat. W starożytnym Rzymie kapustę uważano
mojewypiekiinietylkoPomarańczowa rozpusta. przepis na dwie porcje SZAFRANOWE PÓŁKULE 60 ml smietany kremówki 25 ml mleka 1 łyżeczka żelatyny sól i szczypta szafranu do smaku Śmietanę i
na gaziewrześniu ubiegłego roku zostałam zaproszona na wieczór panieński. Po ustaleniach wyszło, że mam przygotować owoce. Pomyślałam, że zrobię sałatkę owocową, ale uznałam, że to będzie za proste. Szukałam natchnienia i znalazłam oryginalny sposób podania owoców. Jest pracochłonny, ale efekt końcowy wspaniały: Do przygotowania potrzebne będą: folia aluminiowa nieduża doniczka 2 gąbki florystyczne, jedna mniejsza - do wyłożenia doniczki, druga większa(...)przewróciła, ponieważ, wbrew pozorom, robi się ciężka. Trzeba też wziąć pod uwagę fakt, że gąbka jest bardzo lekka, a owoców na niej będzie bardzo dużo. Cierpliwości i smacznego życzę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPotrawa z surowych warzyw, to nic innego, jak surówka. Do najpopularniejszych należą (chyba) surówki z marchewki, kapusty, czy pora. Każdy ma swoją ulubioną, a już do
mojewypiekiinietylkoNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomikozi, ale ja nie tykam... pozostawiam kwestii upodobań. Na to orzechy, prażone pestki dyni, orzeszki piniowe czy co tam w szafce z ziaren macie :) Strużka kremu balsamicznego i sałatka taka, że ho ho! Normal 0 false 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)przekładamy drugim plastrem buraka, znowu warstwa serka i trzeci plaster buraka. Na wierzch dajemy trochę serka i posypujemy ziarnami. Przed podaniem polewamy kremem balsamicznym. Podajemy od razu. Smacznego
bistro mamazamówić taką fontannę w profesjonalnej firmie łącznie z obsługą. Ciekawą nowością szczególnie w lecie jest " Wedding ice bar " - jest to urządzenie o nazwie Granitor do schładzania zimnych, bardzo smacznych i orzeźwiających napojów do konsystencji śniegu, nazywanych granitą. Napoje powstają na bazie świeżych owoców, naturalnych soków i doskonale smakują z dodatkiem alkoholu. Ciekawym pomysłem jest , oprócz podania o północy(...)półmisek szynek i wędlin - polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów - twardych, pleśniowych, kozich do tego kiść winogron, orzechy; 4.dwa rodzaje sałatek np. tradycyjna jarzynowa - zawsze bardzo popularna, dla osób uważającą tę sałatkę za bardzo pospolitą ,proponuję podać na niej pół jajka owiniętego szynką i już będzie to się nazywało jajko
Kulinarny karnet ChristopheraNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci BasiSkończyła się na szczęście zima i wreszcie można korzystać z cudownych smaków takich jak np. młoda kapusta. Dzisiejsza surówka to świetna podpowiedź jak ubogacić smakowo ale
Kuchnia PROzdrowotnaPasztet to mięsko. Dużo mięska i jeszcze trochę mięska. Zauważcie zdrobnienia, więc pewnie rzecz dzieje się w Krakowie. Otóż nie! Rzecz dzieje się w górach. A
ladykitchenPasztet to mięsko. Dużo mięska i jeszcze trochę mięska. Zauważcie zdrobnienia, więc pewnie rzecz dzieje się w Krakowie. Otóż nie! Rzecz dzieje się w górach. A
ladykitchenzebrali w darze. Bardzo często to proste, nieprzetworzone składniki: jajka, przeróżne warzywa, kawałki mięsa czy ryb, kasze i zboża. Dla mnie samej to zdrowa miska rozmaitości: trochę jak sałatka, trochę jak klasyczny obiad elegancko poddany dekonstrukcji. Do zjedzenia na ciepło lub na zimno. W wersji z mięsem, w wydaniu wegetariańskim (z rybą lub owocami morza) czy całkowicie wegańskiej (z soją(...)Zdejmujemy komosę z ognia i trzymamy ją jeszcze przez około 7-10 minut pod przykryciem, aż do końca wchłonie wodę. Garnek odkrywamy, a ugotowaną komosę spulchniamy widelcem. Komosa jest smaczna i na ciepło, i na zimno – i tak właśnie, w zależności od pory roku, możecie zjeść moją zieloną miskę. JAK ZBUDOWAĆ BUDDHA BOWL? Na połowie każdej miski wkładamy ugotowaną
Karo in the Kitchenbędą jedynie okazjonalnie gościć na moim stole. Tymczasem należą do moich ulubionych, więc też „pożegnanie” z nimi przychodzi mi wyjątkowo opieszale Kto, podobnie jak ja, ma słabość do lekkich sałatek z owocami morza, ten niech wypróbuje poniższy przepis – póki chłód nie odbierze ochoty na podobne dania Składniki na 2 porcje: 8 – 12 oczyszczonych krewetek tygrysich kilka liści kruchej sałaty(...)używany), odrobiną soli i pieprzu. Całość zblendować na gładki sos sałatkowy. Posmakować i w razie potrzeby dodać więcej soku, soli lub pieprzu. Jeśli takie są preferencje – rozcieńczyć odrobiną wody. Smacznego! Zapisz
Even Better Foodżeby tak bardzo się nie przypaliły. Do masy dodałam również olej rzepakowy, który jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego zawsze używam go do smażenia, pieczenia i do sałatek. Serdecznie polecam, sernik czekoladowy z gruszkami na oleju rzepakowym zdecydowanie wart jest wypróbowania Sernik czekoladowy z gruszkami na oleju rzepakowym Składniki: Spód: 400 g ciasteczek digestive 200 g masła Masa(...)się zetnie. Zostawić do ostudzenia w piekarniku a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki. Dodatkowo można polać sernik czekoladową polewą lub rozpuszczoną czekoladą zmieszaną z kilkoma łyżkami śmietany. Smacznego Post Sernik czekoladowy z gruszkami na oleju rzepakowym pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plBataty – odmiana słodkich ziemniaków, ze względu na wysokie wartości odżywcze i niepowtarzalne walory kulinarne, coraz częściej królują na naszych stołach. Obecność beta-karotenu, witamin z
Ciasna KuchniaPyszne, lekko wilgotne z dużą ilością bakalii – takie babeczki marchewkowe lubię najbardziej. W dodatku można się bezkarnie zajadać, bo skoro z marchewki to prawie jak sałatka, prawda? ;) Babeczki udekorowałam prostym kremem z twarożku i masła i dodałam dekorację zrobioną ze świeżych marchewek. Babeczki piekłam w standardowej blaszce na muffinki, składniki wystarczają na 12 sztuk. Jeśli spodobał Wam się przepis(...)polewą. Warto zrobić to, kiedy polewa nie jest jeszcze zupełnie zimna, wtedy łatwiej uzyskać ładne gładkie wykończenie. Dodatkowo zdecydowałam się na dekorację z kawałków marchewki i małych listków mięty. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Babeczki marchewkowe pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
CiastkozercyZ jakim warzywem kojarzy Wam się jesień? Mi zdecydowanie z czerwonym burakiem! Wiecie już, że je uwielbiam A na jesieni są zdecydowanie najlepsze XD. Carpaccio z
PatiGotujeoliwek (nieodłączny element każdych moich "większych" zakupów) , * popularny ostatnio pyłek pszczeli, * bulion warzywny instant, * żelazo w kapsułkach, oraz miody, smarowidła i dżemy w uroczych, miniaturowych słoiczkach. * Kulki zbożowe to smaczna przekąska z niewielką zawartością cukru i tłuszczu. Z pewnością stanowią świetną alternatywę dla chipsów czy precelków, ponieważ nie są to tylko puste kalorie, a dobre źródło witamin i błonnika. Składają(...)jest bardzo gęsty. * Jak wspomniałam. nieodłącznym elementem niemal każdego mojego zamówienia jest oliwa, której używam praktycznie codziennie. Mozzarella + rukola + pomidory + oliwa + bazylia to najprostsza i jedna z najsmaczniejszych sałatek! Włosi wiedzą, co dobre :) * W ofercie znajdziemy także kilka rodzajów bulionów instant. Od kiedy zaczęłam kupować te ekologiczne, ani myślę wracać do sklepowych "przyprawek". Co ciekawe, ugotowany bulion pachnie
Poranek na słodko